Vadászfegyverek, vadászat

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Re: Vadászfegyverek, vadászat

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

szöged írta: 2024.09.26. 19:45 már csak azért mert én is tesztelgettem már lőtéren ezt-azt

pl 50 cm alatti csőhosszú szűkítés nélküli remington 870-esből adott 00buckshot (így 10 év távlatából már nem emléxem, milyen gyártmány volt) 25 méteren még nem terített 30 cm-nél nagyobbat
ha tekertem bele vmi komolyabb szűkítést, akkor sokkal nagyobb lett a szórása
de 5 méteren még a kosár egyben tartotta az egészet
Mert volt benne kosár, azért. Nem olvasnád el újra, amit legutóbb írtam?
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

jó ha van írta: 2024.09.26. 20:18 Mert volt benne kosár, azért. Nem olvasnád el újra, amit legutóbb írtam?
nyugalom; felfogtam

tedd magadévá a kiegészítő infót, amit meg én írtam

más (de azért szervesen ide illeszkedik):
nemtom mennyire csökken a 00 ereje a távolság függvényében, de jellemzően a nagyobb bogyó kevésbé csökken, mint a kisebb bogyó
márpedig a 4 mm-es ólombogyó még 50 m-ről simán átviszi egy róka koponyáját (1 szem)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.09.26. 20:44 nyugalom; felfogtam

tedd magadévá a kiegészítő infót, amit meg én írtam

más (de azért szervesen ide illeszkedik):
nemtom mennyire csökken a 00 ereje a távolság függvényében, de jellemzően a nagyobb bogyó kevésbé csökken, mint a kisebb bogyó
márpedig a 4 mm-es ólombogyó még 50 m-ről simán átviszi egy róka koponyáját (1 szem)
Oké.
Akinek van ballisztikai zseléje, vagy feláldozható fél disznója, tesztelhetné. 00-s sörét, mondjuk 40, 50, 60 m-ről. Hány szem talál, milyen mélyen hatol be, mennyire akad meg bordában, lapockában, mennyi a láblövés, stb.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Így mulat a magyar
IMG_0878.jpeg
Annyi okosságot olvastam it össze az őzsörétről, hogy mostmán’ tesztelni kell. 8-) …Csak ne lenne olyan qrva drága :?

A szórás ellenőrzése triviális. A szűkítések cserélgetése, és a kronózas sem kvantumfizika. A célballisztika már trükkösebb. Télen , amikor már jó hideg van, lőhetünk zselatinba, Fortitunak olyan jól megy a zselé főzésé, hátha rávehető idén is egy ládanyira ;)

Az itt offtopic gumigolyót (‘a la 2006 békés tüntetői) és “gumi-őzsöretet”egyszerűen nem volt szívem a boltban hagyni, az egy másik , NH rovatban kerül majd tesztelésre . Majd egyszer…
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
vato
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: vato »

Petya357 írta: 2024.09.26. 21:13 Így mulat a magyar

IMG_0878.jpeg

Annyi okosságot olvastam it össze az őzsörétről, hogy mostmán’ tesztelni kell. 8-) …Csak ne lenne olyan qrva drága :?

A szórás ellenőrzése triviális. A szűkítések cserélgetése, és a kronózas sem kvantumfizika. A célballisztika már trükkösebb. Télen , amikor már jó hideg van, lőhetünk zselatinba, Fortitunak olyan jól megy a zselé főzésé, hátha rávehető idén is egy ládanyira ;)

Az itt offtopic gumigolyót (‘a la 2006 békés tüntetői) és “gumi-őzsöretet”egyszerűen nem volt szívem a boltban hagyni, az egy másik , NH rovatban kerül majd tesztelésre . Majd egyszer…
Ez hianyzik a listarol, erre lennek kivancsi mit művelhet… :roll:
IMG_2439.jpeg
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣠⣴⣶⣶⣤⣤⣤⣤⣶⣶⣶⣶⣶⣶⣦⣤⣤⡀⠀⠀⣶⠀
⢸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⢿⣿⡿⠟⢻⣿⣿⡟⠛⠛⠛⠉⠙⠛⠋⠀⠈⠉⠀⠈⠉⠁
⢸⣿⠿⠟⠋⠉⠀⢀⣾⡿⠉⠀⠈⠸⣿⣧⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠉⠁⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣷⣤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
vato
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: vato »

vato írta: 2024.09.26. 21:17 Ez hianyzik a listarol, erre lennek kivancsi mit művelhet… :roll: IMG_2439.jpeg
Vagy egy ilyen bolo
IMG_2440.jpeg
IMG_2440.jpeg (18.79 KiB) Megtekintve 3990 alkalommal
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣠⣴⣶⣶⣤⣤⣤⣤⣶⣶⣶⣶⣶⣶⣦⣤⣤⡀⠀⠀⣶⠀
⢸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⢿⣿⡿⠟⢻⣿⣿⡟⠛⠛⠛⠉⠙⠛⠋⠀⠈⠉⠀⠈⠉⠁
⢸⣿⠿⠟⠋⠉⠀⢀⣾⡿⠉⠀⠈⠸⣿⣧⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠉⠁⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣷⣤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

vato írta: 2024.09.26. 21:19 Vagy egy ilyen bolo

IMG_2440.jpeg
Rohamosan kezd nemvadászat lenni. :roll: Az Off-ba válaszoltam.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

Urak, akadt egy kis gondom egy Winchester SXP első irányzékkal, a legutóbbi versenyen feltűnt hogy kicsit furcsán áll és mintha nem lenne középen (jó lenne erre fognom hogy emiatt lőttem vacak eredményt, de félek más oka volt :D ) Takarítás közben láttam hogy igazam volt, tényleg nincs rendben, lásd a képeken, 2 irányból is hosszában szépen elrepedt.
IMG_0034.jpeg
IMG_0031.jpeg
Ez elvileg egy TRUGLO irányzék. Valakinek van ötlete mivel tudnám helyettesíteni? Inkább vmi masszívabb acél érdekelne, mert ha ez a “márkás” cucc így megadta magát, egy hasonló de műanyag sem bírná sokáig…
Mindenhol a HI-VIZ és ez jön fel, egyelőre nem találtam más opciót.

Most a repedést megragasztva visszaraktam, de sztem hamarosan kuka lesz teljesen :(
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: algreg »

Roberto68 írta: 2024.09.29. 14:12 Urak, akadt egy kis gondom egy Winchester SXP első irányzékkal, a legutóbbi versenyen feltűnt hogy kicsit furcsán áll és mintha nem lenne középen (jó lenne erre fognom hogy emiatt lőttem vacak eredményt, de félek más oka volt :D ) Takarítás közben láttam hogy igazam volt, tényleg nincs rendben, lásd a képeken, 2 irányból is hosszában szépen elrepedt.

IMG_0034.jpeg
IMG_0031.jpeg

Ez elvileg egy TRUGLO irányzék. Valakinek van ötlete mivel tudnám helyettesíteni? Inkább vmi masszívabb acél érdekelne, mert ha ez a “márkás” cucc így megadta magát, egy hasonló de műanyag sem bírná sokáig…

Most a repedést megragasztva visszaraktam, de sztem hamarosan kuka lesz teljesen :(
Én egy ilyent vettem az Aliról, stabilan rácuppan a csőre, és nem egy ökör ára:

https://www.aliexpress.com/item/1005004815777456.html
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Roberto68 írta: 2024.09.29. 14:12 Urak, akadt egy kis gondom egy Winchester SXP első irányzékkal, a legutóbbi versenyen feltűnt hogy kicsit furcsán áll és mintha nem lenne középen (jó lenne erre fognom hogy emiatt lőttem vacak eredményt, de félek más oka volt :D ) Takarítás közben láttam hogy igazam volt, tényleg nincs rendben, lásd a képeken, 2 irányból is hosszában szépen elrepedt.

IMG_0034.jpeg
IMG_0031.jpeg

Valahol talán van elásva nyomtatható 3D modellem erre való picatinny irányzéktartóhoz. De csak talán, mert más, mint a Defenderé, de ha jól emlékszem ehhez is át lett alakítva a modell. Opció lehet ez neked, megpróbáljam előtúrni? Ehhez persze hátulra is kellene irányzék.
Vagy ahogy előttem írták, sima fénygyűjtő szálhoz vannak rendelhető kész megoldások.
Esetleg simán a tokra is lehet rakni egy red dotot.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

algreg írta: 2024.09.29. 18:35 Én egy ilyent vettem az Aliról, stabilan rácuppan a csőre, és nem egy ökör ára:

https://www.aliexpress.com/item/1005004815777456.html
Kerestem az Alin is, de vmit rosszul csináltam, mert ez a remek találat nem jött fel. Nagyon köszi a tippet, már rendeltem is.
Ha kibír annyi slugot mint a mostani, nagyon jó deal :)
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.09.29. 19:04 Valahol talán van elásva nyomtatható 3D modellem erre való picatinny irányzéktartóhoz. De csak talán, mert más, mint a Defenderé, de ha jól emlékszem ehhez is át lett alakítva a modell. Opció lehet ez neked, megpróbáljam előtúrni? Ehhez persze hátulra is kellene irányzék.
Vagy ahogy előttem írták, sima fénygyűjtő szálhoz vannak rendelhető kész megoldások.
Esetleg simán a tokra is lehet rakni egy red dotot.
Köszi a felajánlást. Egyelőre a mostanihoz hasonló lenne jó, hogy ne kelljen mást is módosítani. Aztán ha nem válik be, jöhet a többi opció.
A tokon sajnos nincs rögzítési lehetőség, az átmenő csapokkal rögzített híd szerű megoldás lenne csak jó.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Roberto68 írta: 2024.09.29. 20:12 Köszi a felajánlást. Egyelőre a mostanihoz hasonló lenne jó, hogy ne kelljen mást is módosítani. Aztán ha nem válik be, jöhet a többi opció.
A tokon sajnos nincs rögzítési lehetőség, az átmenő csapokkal rögzített híd szerű megoldás lenne csak jó.
A tokon ügyes fegyvermester is megoldja szerintem ezt a problémát, ha szükséges.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Roberto68 írta: 2024.09.29. 20:04 Kerestem az Alin is, de vmit rosszul csináltam, mert ez a remek találat nem jött fel. Nagyon köszi a tippet, már rendeltem is.
Ha kibír annyi slugot mint a mostani, nagyon jó deal :)

Nem lehetne plusz egy példány? :) Akkor nem szenvednék én is a rendeléssel külön.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2024.09.29. 20:32 Nem lehetne plusz egy példány? :) Akkor nem szenvednék én is a rendeléssel külön.
Túl gyors voltam, sorry :cry:
Egyébként ha belépsz, nagyon más lesz az ára, ez a 750 Ft körüli ár ami linken felugrik, első regisztrálóknak érvényes akció.
De szállítással együtt is csak 3500 lett a vége, remélem beválik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Roberto68 írta: 2024.09.29. 20:47 Túl gyors voltam, sorry :cry:
Egyébként ha belépsz, nagyon más lesz az ára, ez a 750 Ft körüli ár ami linken felugrik, első regisztrálóknak érvényes akció.
De szállítással együtt is csak 3500 lett a vége, remélem beválik.
Nekem 2765 Ft, ha rendelek mást is mellé, amivel 3500 fölött van a végösszeg, mert akkor ingyen van a posta.

De igen, új usernek pár száz Ft-ért kínálja.
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.09.30. 09:11 Nekem 2765 Ft, ha rendelek mást is mellé, amivel 3500 fölött van a végösszeg, mert akkor ingyen van a posta.

De igen, új usernek pár száz Ft-ért kínálja.
Igen, nekem is annyi volt + 700 Ft szállitás.
Az ingyen postához meghatározott csomagból kell mellé tenni cuccokat, abban meg most nem találtam olyat ami kellene. De így szerencsére spóroltam is és nem is lett vmi újabb “ki tudja minek is kellett ez” kacatom :lol:
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

https://www.police.hu/hu/hirek-es-infor ... a-7-tibi-a

A tanulság: ne társunk otthon őzbakot …
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Azt hittem, az őzek is csak 8 centis szarvat tarthatnak maximum...
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Petya357 írta: 2024.10.06. 17:10 https://www.police.hu/hu/hirek-es-infor ... a-7-tibi-a

Ezt az esetet a 3. Venatus magazinban is említették, és igen: az őzbak nem aranyos Bambi, hanem agresszív és veszélyes (lehet), nem csak a fajtársaival szemben, hanem az emberre is, ha olyanja van.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.06. 17:53 Azt hittem, az őzek is csak 8 centis szarvat tarthatnak maximum...
Rossz hírem van - még ekkorát sem. Ennél sokkal nehezebb dolguk van. Csak agyncsot tarthatnak, amire évente meg kell újítani az engedélyt, és azt a sport(állat?)orvos még csak nem is a teljes évre adja meg... :?

A rohadt muflonok meg vaddisznók bezzeg csókosak - nekik visszavonásig szól. ;)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

én is ismerek olyan embert, akinek beleállította a bak az agancsát a hasába

októberi fácánhajtás - bozótost körbefogták a vadászok, hajtók meg bementek, hogy kiriogassák a madarakat
bent volt az ominózus bak is, amelyik meg úgy gondolta, hogy a hide-run-fight sorrendbe rak egy csavart, és hide-fight-run lett belőle

emberünk vérzett ugyan kicsit, de szerencséjére nem volt mély a sérülése
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.10.06. 18:58 én is ismerek olyan embert, akinek beleállította a bak az agancsát a hasába

októberi fácánhajtás - bozótost körbefogták a vadászok, hajtók meg bementek, hogy kiriogassák a madarakat
bent volt az ominózus bak is, amelyik meg úgy gondolta, hogy a hide-run-fight sorrendbe rak egy csavart, és hide-fight-run lett belőle

emberünk vérzett ugyan kicsit, de szerencséjére nem volt mély a sérülése
Durva :o

Vadkanos- Zrínyis történetetek is van? Úgy hallottam, hogy annak fele sem tréfa…
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

Petya357 írta: 2024.10.06. 17:10 https://www.police.hu/hu/hirek-es-infor ... a-7-tibi-a

Ez a közlemény, azért erősen csúsztatás. MInden vadász (aki jó oktatótól tanul) az tudja, hogy az őz az territoriális. Űzekedés időszakában, aki a területén van és nem nőstény őz, azt megtámadja. Az embert is. Pont. (Hogy ez nekik új, az már az ő hibájuk). A nyársas, gyilkos, stb agancsosokat pedig ezért kell szelektálni időben. Szóval ezért is szükség van vadászra. Hogy ha ilyen előfordul, akkor se legyen belőle halálos seb, mert megakad a szemág/hátsóág valamelyikében.

Egyébként szintén megtörtént, még valamikor a 80-as 90-es években hogy az oktatóm által jól ismert egyik vadásztársa hazavitt egy gidát. Nem is volt vele gond az ivarérett korig, amikor is (mivel megszokta a kertet ahol felnőtt, úgy gondolta, az onnan az övé), nekiment a vadásznak etetés közben. Neki a talpát szúrta át (azzal próbálta eltaszítani). Végülis a kollégái “hozták terítékre”, fél méterről brennekével :-D Igazi “vadaskerti” vadászat volt :-D

Természetesen mivel minden részlete a történetnek amúgy törvénybe ütközik, ez meg se történt.. én találtam ki az egészet ;-)
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Tudod a törvény egy dolog, van aki betartja van aki nem.
Nah az őzek, de főleg a szarvasok, azok nem tartják be. Persze van közöttük is törvénytisztelő.
Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.06. 17:53 Azt hittem, az őzek is csak 8 centis szarvat tarthatnak maximum...
"..."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

CZ600+ Ergo Driven Hunt - új cseh hajtáspuska
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/cz600- ... jtaspuska/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

gvass1 írta: 2024.10.11. 08:40 CZ600+ Ergo Driven Hunt - új cseh hajtáspuska
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/cz600- ... jtaspuska/

Kép
"Furcsán szép", és ezt teljesen jóindulattal mondtam. Mondjuk a táron dolgozhattak volna még.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

theHassan írta: 2024.10.11. 08:56 "Furcsán szép", és ezt teljesen jóindulattal mondtam. Mondjuk a táron dolgozhattak volna még.
Szerintem ehhez a stílushoz egy teljesen sima, mindenféle díszítés nélkül "kocka" tökéletesen illene.
TurboP
Veterán
Veterán

Igen de lehet nem csak diszitő elem, hanem erősítést is szolgálnak, és akkor már úgy helyezik el rajta, hogy valahogy kinézzen.
Nekem mondjuk ezek belebújósak nem jönnek be.
AndyA írta: 2024.10.11. 09:44 Szerintem ehhez a stílushoz egy teljesen sima, mindenféle díszítés nélkül "kocka" tökéletesen illene.
"..."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2024.10.11. 10:25 Igen de lehet nem csak diszitő elem, hanem erősítést is szolgálnak, és akkor már úgy helyezik el rajta, hogy valahogy kinézzen.
Nekem mondjuk ezek belebújósak nem jönnek be.
Akkor tegyék belülre a bordákat.
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

AndyA írta: 2024.10.11. 11:11 Akkor tegyék belülre a bordákat.
Nekem így is tetszik. Hát ha még a tárfenék is sárga lenne :-) na úgy lenne tuti
Poresz
Veterán
Veterán

Gyakorló és gyakorlott keresőtávcső-használó fórumtársak tapasztalatára van szükségem: mennyire sok a 9×-es nagyítás? (Azt tudom, hogy ehhez a nagyításhoz 63 mm átmérőjű tárgylencse dukál a bűvös 7 mm-es átmérőjű kilépő pupillához.) A legtöbb járatos keresőtávcső ugye 7×50-es és 8×56-os, az ökölszabály szerint pedig 10×-es nagyítás felett pedig már a saját kezünk remegését látjuk felnagyítva, és semmi egyebet sem rendesen.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Használt sörétesek

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Sziasztok,

Bp-en vagy közelében tudtok olyan vadászboltot ajánlani, ahol értelmezhető mennyiségű használt sörétest árulnak? Frommert, vabi.hu-t ismerem, Pilis vadászt kicsit messzebb.

Toz 66-ot keresek, 12-es a kalibere, ezért néznék körbe, köszi.
TurboP
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.10.20. 20:10 Gyakorló és gyakorlott keresőtávcső-használó fórumtársak tapasztalatára van szükségem: mennyire sok a 9×-es nagyítás? (Azt tudom, hogy ehhez a nagyításhoz 63 mm átmérőjű tárgylencse dukál a bűvös 7 mm-es átmérőjű kilépő pupillához.) A legtöbb járatos keresőtávcső ugye 7×50-es és 8×56-os, az ökölszabály szerint pedig 10×-es nagyítás felett pedig már a saját kezünk remegését látjuk felnagyítva, és semmi egyebet sem rendesen.
Azt is vedd figyelembe hol fogsz vadászni mekkora távra kell látni. Szerintem egy 8x56 bőven elég az esetek 95%ban.
"..."
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.20. 20:10 Gyakorló és gyakorlott keresőtávcső-használó fórumtársak tapasztalatára van szükségem: mennyire sok a 9×-es nagyítás? (Azt tudom, hogy ehhez a nagyításhoz 63 mm átmérőjű tárgylencse dukál a bűvös 7 mm-es átmérőjű kilépő pupillához.) A legtöbb járatos keresőtávcső ugye 7×50-es és 8×56-os, az ökölszabály szerint pedig 10×-es nagyítás felett pedig már a saját kezünk remegését látjuk felnagyítva, és semmi egyebet sem rendesen.
mióta szabad használni éjjellátót/hőkamerát, akkor jársz a legjobban, ha veszel egy hagyományos optikát az alsó-közép kategóriából (amiből ki van spórolva az anyag--> nem túl nehéz), ami nappalra jó (nekem 10×50-es van), meg veszel egy éjszakai nézőkét a pénztárcádhoz igazítottan
szöged
Fórumtag
Fórumtag

azért vettem 30-06-ot, mert ehhez volt a legnagyobb lőszerválaszték
a döntés akkor született meg, amikor már rebesgették, hogy ólombetiltósdi jön
vettem a pufkát, rá fafa gecó márkájú optikát
nem sikerült belőnöm egyik gecó márkájú lőszerrel sem (tenyérnyi szórás 100 m-en nem elfogadható), de aztán találtam olyan ólmosat (11,7 g), amivel a belövés során lőtéri körülmények között még én is képes voltam 300 m-ről 9-est lőni (zsákról) második próbálkozásra (miután 200-on már bizonyított)

namármost
vettem hozzá ugyanúgy 11,7 grammos ólommentes lőszert próbacseresznye-jelleggel
lőttem az ólmossal 100 m-ről
majd lőttem az ólommentessel
összeszakadtak a lyukak
gondoltam is, hogy legalább ezzel mekkora mákom volt

most szombaton meg 170 m-ről nem találtam el vele egy őzet

ezek után lőttem papírra
ment minden felé
volt lyuk, ami olyannyira nem kör alakú volt, hogy gyönyörűen kirajzolta a lövedék hosszmetszeti sziluettjét

szóval a nagy kérdés:
amcsi puskához melyik ólommentes lőszert javasoljátok?
Poresz
Veterán
Veterán

TurboP írta: 2024.10.28. 08:07 Azt is vedd figyelembe hol fogsz vadászni mekkora távra kell látni. Szerintem egy 8x56 bőven elég az esetek 95%ban.
szöged írta: 2024.10.28. 16:54 mióta szabad használni éjjellátót/hőkamerát, akkor jársz a legjobban, ha veszel egy hagyományos optikát az alsó-közép kategóriából (amiből ki van spórolva az anyag--> nem túl nehéz), ami nappalra jó (nekem 10×50-es van), meg veszel egy éjszakai nézőkét a pénztárcádhoz igazítottan
Köszönöm a válaszokat: szerintem ezt inkább most elengedem addig, amíg egy vadászati lehetőség lőtávolba nem kerül. Addig is van egy szép képet adó veterán Carl Zeiss 8×30 Deltrintemem.

A kérdés apropója az volt, hogy Vadászaprón van egy Delta Titanium 9×63-as jó áron. De nálam érettebb es tapasztaltabb fórumtárs azt tanácsolta, hogy ne vásárolgassak össze mindent azért, mert a vadásztanfolyam végén járok és egyszer majd kell: higgyen el, hogy majd később amikor kell, akkor is tudok jó üzletet kötni.
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Gercsa »

szöged írta: 2024.10.28. 17:09 ...
szóval a nagy kérdés:
amcsi puskához melyik ólommentes lőszert javasoljátok?
Szerintem a lőszer nem tudja hogy milyen nemzetiségű a puska.

Nem írtad hogy milyen gyártó milyen tipusú lövedékével próbálkoztál, de annyit látatlanban meg merek jegyezni, hogy két azonos tömegű lövedék közül az ólommentes feltehetően hosszab méretű kell legyen, és gyaníthatóan a hosszabb lövedékhez gyorsabb huzagemelkedésre is szükséged lesz ha megfelelő stabilizációt szeretnél.

Tehát ez nem nemzetiségi kérdés kellene hogy legyen, keress rá a te puskád milyen huzagolású, mert még egy adott tipuson belül is vannak különböző csövek. Őzre lehet amúgy is overkill a 11.7gramm, én 9gramm - 9.7gramm körül prbóbálkoznék ólommentessel a helyedben.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.10.28. 18:30 Szerintem a lőszer nem tudja hogy milyen nemzetiségű a puska.

Nem írtad hogy milyen gyártó milyen tipusú lövedékével próbálkoztál, de annyit látatlanban meg merek jegyezni, hogy két azonos tömegű lövedék közül az ólommentes feltehetően hosszab méretű kell legyen, és gyaníthatóan a hosszabb lövedékhez gyorsabb huzagemelkedésre is szükséged lesz ha megfelelő stabilizációt szeretnél.

Tehát ez nem nemzetiségi kérdés kellene hogy legyen, keress rá a te puskád milyen huzagolású, mert még egy adott tipuson belül is vannak különböző csövek. Őzre lehet amúgy is overkill a 11.7gramm, én 9gramm - 9.7gramm körül prbóbálkoznék ólommentessel a helyedben.
elég nyilvánvaló, h óverkill
de ez volt az egyetlen ólommentes lőszer (golyós) itthon, és mivel ártéri vadászatról volt szó, nem jöhetett más szóba

szándékosan nem írtam, hogy nekem melyik nem jött be

engem az érdekel, h van-e bárkinek gyakorlati tapasztalata (stabil pozitív) 30-06 ólommentessel, és ha igen, melyik az
én is szeretném kipróbálni
Poresz
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.10.28. 18:37 elég nyilvánvaló, h óverkill
de ez volt az egyetlen ólommentes lőszer (golyós) itthon, és mivel ártéri vadászatról volt szó, nem jöhetett más szóba

szándékosan nem írtam, hogy nekem melyik nem jött be

engem az érdekel, h van-e bárkinek gyakorlati tapasztalata (stabil pozitív) 30-06 ólommentessel, és ha igen, melyik az
én is szeretném kipróbálni
Apropó: Impala lövedékeket próbálta már valamelyikünk? (Egy régi volt munkatársam agyondicsérte vagy hat éve. Nyilván csak házlagos lőszerszereléssel lehet megoldás.)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.10.28. 18:30 Szerintem a lőszer nem tudja hogy milyen nemzetiségű a puska.

+1
Gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs, se vadászati, se 30-06. De .308-ast egy ideje már töltök, és a fenti eszmefuttatásból minden szóval egyetértek! Ez egy teljesen logikus magyarázat.

Könnyebb ólommentest próbálnék ki. Előtte pedig alapos tisztítás, és az ólmossal, amit korábban már bizonyítottan szeretett a puska , lőnék teszt sorozatot - hátha időközben a puska-szerelék-optika kurvult el, és nem is a lőszerrel van baj.
Poresz
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.29. 09:50 Főleg a hangtompító után, amikor még 12 éve is hallottam a köpködést minden modern dologra a vadásztanfolyamon, mondván az nem vadászias, nem ad esélyt a vadnak, és a hazai vadászati kultúrában idegen. Hello éjjellátó és hangtompító!
Jelentem: az idősebbek részéről a helyzet változatlan. Csak már nagyon szomorúak, hogy ezt is meg kellett érniük. (Valaki számára - a saját fülemmel hallottam - még a forgó-tolózáras golyóspuska sem vadászias, mert azok eredetileg hadifegyverek voltak.) - Egyébként szimpatikus emberek és megértem az érzéseiket.

* * *

Főleg az idősebbek számára a vadászat pont olyan hagyományőrzés, mint például huszár hagyományőrzők, lovasíjászok, vagy az amerikai polgárháborús elöltöltő lövészek tevékenysége. - Csak míg utóbbiak nyíltan kihangsúlyozzák ezt, a vadászok egyénenként és társaságonként valahogy elfeledkeznek erről.

Amikor elmagyarázzák nekem ezt úgy, hogy A pontból következik B pont, B pontból pedig C és így tovább, akkor képes vagyok megérteni, de átérezni nem. A feudális viszonyokon és német eredeten nyugvó magyar vadászati kultúrával ellentétben az autista mérnökagyam számára a másik germán vadászati kultúra, a skandináv a befogadható. Számukra a vadászat olyan, mint egy családi gombászás és bogyózás - és a tudtommal Svédországban élő Kovács Lászlótól olvastam: bizony tényleg családi program -: legyen hús az asztalon és a fagyasztóban. Számukra a trófea az csak alapanyag úgy mint szőrme, bőr, csont és szaru. Számomra ez sokkal természet- és emberközelibb.

Ettől függetlenül én elfogadom a hagyományőrzést a vadászat részeként, még ha számomra nem is elengedhetetlen szükséglet. A gondolatmenetem a következő.
Én nem a hagyományőrzés mentén teszek különbséget vadász és vadász között, hanem hogy a vadászata felelős, mértéktartó és fenntartható-e. Ha a vadászat a vad puszta learatása, akkor igen gyorsan szögre akaszthatjuk a puskánkat. (Ahogy az 1789-es forradalom alatt és után történt Franciaországban: a vadászatra kiéhez[tet]ett, a vadászattól addig születési előjogokkal elzárt polgárság pár év alatt gyakorlatilag kifogyasztotta a vadból az országot.)
A vadászat minél gazdagabb élményekben, annál könnyebb felelősnek és mértéktartónak maradni: mert van más élmény is a zsákmányolás mellett. Ezért tisztelem a hagyományőrző vadászokat és a hagyományos vadászati módok űzőit. - Valamiért én is úgy választottam elöltöltő puskát, hogy az vadászatra alkalmas legyen…

Ez lehet az egyik közös alap.

Ezúton kívánok több megértést, és szép élményekben gazdag, békés együtt töltött vadaszatokat.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Poresz írta: 2024.10.29. 11:35 Jelentem: az idősebbek részéről a helyzet változatlan. Csak már nagyon szomorúak, hogy ezt is meg kellett érniük. (Valaki számára - a saját fülemmel hallottam - még a forgó-tolózáras golyóspuska sem vadászias, mert azok eredetileg hadifegyverek voltak.) - Egyébként szimpatikus emberek és megértem az érzéseiket.

* * *
/Az alábbiakban 10+ éves élmények következnek és már csak papíron vagyok vadász, tehát simán lehet hogy tévedek/

Ezeket én is nagyjából pont így hallottam a tanfolyamon meg a vizsgáztatóknál. Aztán a területen az engem tanítgató öregebb vadászok azért már mondtak mást is. Hogy érthetetlen az éjjellátó tiltása (akkor még az volt) amikor a vad az ember jelenléte miatt éjszakai életmódra állt rá, és ő lát a sötétben mi meg nem. Aztán nem értették az öntöltő golyós puska tiltást sem, amikor a) pont a minél gyorsabban leadott következő lövés lenne sebzésnél a megváltás a vadnak. b) a túlszaporodott vaddisznó állományt a mezőgazdaságnak okozott igen jelentős vadkár miatt éppen hogy minél hatékonyabb eszközökkel kellene gyéríteni. (Tavalyi adat by Google: 520 ezres létszámú kívánatos vaddisznó állomány helyett 785 ezer körüli a hazai vaddisznó állomány)
A maroklőfegyvert pedig az utánkeresésnél mindegyikük kívánatosnak tartotta, nem csak azért mert kár a drága puska+optika gajra vágásáért mondjuk a szederindában kúszva-mászva, hanem mert ilyenkor a 45 centinél szigorúan hosszabb csövű puska gyakorlatilag használhatatlan.
Poresz
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.10.29. 11:52
Vannak fiatalabb és fiatalosabb oktatóim is: ők világosan megmondták, hogy a hőkamera balesetvédelmi eszköz. Szürkületben már minden zizegő bokrot vaddisznónak képzel az ember, és jobb megnézni - “Jéé, ez kétlábon jár!” -, mint lőni. - És fordítva: csak hőkép alapján lőni balesetveszélyes. Plusz a képfrissítés sebessége miatt könnyen sebzés a vége: mert már elmozdult a vad.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

vajon ezt tobb szaz sebzes utan mondjak vagy olvastak/hallottak valahol? :roll:
Poresz írta: 2024.10.29. 12:12 fordítva: csak hőkép alapján lőni balesetveszélyes. Plusz a képfrissítés sebessége miatt könnyen sebzés a vége: mert már elmozdult a vad.
ingyom bingyom tálib-e?
TurboP
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.10.28. 17:29 Köszönöm a válaszokat: szerintem ezt inkább most elengedem addig, amíg egy vadászati lehetőség lőtávolba nem kerül. Addig is van egy szép képet adó veterán Carl Zeiss 8×30 Deltrintemem.

A kérdés apropója az volt, hogy Vadászaprón van egy Delta Titanium 9×63-as jó áron. De nálam érettebb es tapasztaltabb fórumtárs azt tanácsolta, hogy ne vásárolgassak össze mindent azért, mert a vadásztanfolyam végén járok és egyszer majd kell: higgyen el, hogy majd később amikor kell, akkor is tudok jó üzletet kötni.
Ezzel egyet tudok érteni, hogy nem kell mindent rögtön össze vásárolni, annyi mindent eladtam már ezek miatt.
"..."
TurboP
Veterán
Veterán

Poresz írta: 2024.10.29. 12:12 Vannak fiatalabb és fiatalosabb oktatóim is: ők világosan megmondták, hogy a hőkamera balesetvédelmi eszköz. Szürkületben már minden zizegő bokrot vaddisznónak képzel az ember, és jobb megnézni - “Jéé, ez kétlábon jár!” -, mint lőni. - És fordítva: csak hőkép alapján lőni balesetveszélyes. Plusz a képfrissítés sebessége miatt könnyen sebzés a vége: mert már elmozdult a vad.
Nem tudom aki ezt mondta neked az milyen hőkamerát használt, mert a maiaknál ez már sosem fog sebzést okozni. A sebzés az miatt lesz, mert mozgó célpontra lő nem pedig a képfrissítés miatt.
"..."
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

TurboP írta: 2024.10.29. 15:41 Nem tudom aki ezt mondta neked az milyen hőkamerát használt, mert a maiaknál ez már sosem fog sebzést okozni. A sebzés az miatt lesz, mert mozgó célpontra lő nem pedig a képfrissítés miatt.
+1
Kimozdul a vaddisznó a lővés elől, mint Neo a Matrixban? LOL
A balesetvédelemmel kapcsolatban viszont nagyon megalapozottnak tűnik a komment.

Msgy szerencsém volt az oktatókkal, mindegyik nagyon tapasztalt, és egyben jó fej is volt. semmit sem mondtak amiben kételkednem kellett volna. A kis részletkérdéseknél amit a sport (és a fórum!!!) miatt véletlenül jobban tudtam , megköszönték a pontosítást. Egyenként pedig tátott szájjal hallgattam őket, mert szinte mindenre volt személyes példa.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.10.29. 12:12 Vannak fiatalabb és fiatalosabb oktatóim is: ők világosan megmondták, hogy a hőkamera balesetvédelmi eszköz. Szürkületben már minden zizegő bokrot vaddisznónak képzel az ember, és jobb megnézni - “Jéé, ez kétlábon jár!” -, mint lőni. - És fordítva: csak hőkép alapján lőni balesetveszélyes. Plusz a képfrissítés sebessége miatt könnyen sebzés a vége: mert már elmozdult a vad.
Szia,

Lehet, hogy csak elvesztettem a fonalat, de nekem ugy tunik, hogy onnan indult a temakor, hogy mi a jo keresotavcso.

Nyilvan kicsit sem ertek a keresotavcso hasznalatahoz, de nekem irrealisnak tunik a kepfrissites sebesseget osszevetni azzal az idovel, amennyi alatt a keresotavcso hasznalatrol lovesre valt az ember (figyelembe veve, hogy a kivetitettIR lezer tiltott, tehat az nem opcio, hogy csipobol meglovi keresotavcso hasznalat kozben).

Bel
Poresz
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.10.30. 10:04 Lehet, hogy csak elvesztettem a fonalat, de nekem ugy tunik, hogy onnan indult a temakor, hogy mi a jo keresotavcso.
Nem akartam a jogi topikban offolni, ezért itt válaszoltam, folytattuk.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Érdekes, régi vadászati könyvek bescannelve: Széchenyi Zsigmond Vadászati Gyűjtemény
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Az mennyire számít egy kis sebességű, kimondottan hangtompítóhoz való, 300 m/s körüli puskalövedéknél, hogy sima ólom, rezezett, hollow point stb. Tud előírásszerűen gombásodni az ólom, vagy ahhoz nem elég ez a sebesség, túl kicsi lesz az energia?
Gercsa
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Gercsa »

AndyA írta: 2024.11.13. 08:41 Az mennyire számít egy kis sebességű, kimondottan hangtompítóhoz való, 300 m/s körüli puskalövedéknél, hogy sima ólom, rezezett, hollow point stb. Tud előírásszerűen gombásodni az ólom, vagy ahhoz nem elég ez a sebesség, túl kicsi lesz az energia?
Elvileg tud, vannak direkt subsonic expanzióra tervezett lövedékek néhány gyártónál.

Nálunk talán a Hornady Sub-X ami elérhető, a tengeren túlon van ennek nagyobb piaca.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Gercsa írta: 2024.11.13. 10:51 Elvileg tud, vannak direkt subsonic expanzióra tervezett lövedékek néhány gyártónál.

Nálunk talán a Hornady Sub-X ami elérhető, a tengeren túlon van ennek nagyobb piaca.
22LR a kaliber, ez kimaradt.

Ott mi van, amivel játszani lehet? Aguila Sniper jó lenne, de égen-földön sehol nincs. Ami meg HP, az általában HV is, nem jól tompítható.

Mi van valami hasonló, a szokásos 38-40gr-nél nehezebb lövedékkel szerelt 22-es?

Szerk: ami van is készleten, megvehető, nem csak katalógusban létezik.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.11.13. 11:15 22LR a kaliber, ez kimaradt.

Ott mi van, amivel játszani lehet? Aguila Sniper jó lenne, de égen-földön sehol nincs. Ami meg HP, az általában HV is, nem jól tompítható.

Mi van valami hasonló, a szokásos 38-40gr-nél nehezebb lövedékkel szerelt 22-es?

Szerk: ami van is készleten, megvehető, nem csak katalógusban létezik.
Szerintem ott nem sok értelme van az expanzív lövedéknek, de:
https://magnumvadasz.hu/index.php/CCI_2 ... 307&p2=%27
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.11.13. 11:48 Szerintem ott nem sok értelme van az expanzív lövedéknek, de:
https://magnumvadasz.hu/index.php/CCI_2 ... 307&p2=%27
Azért lenne jó az Aguila Sniper, mert az 60gr-es és alig lassabb, így tud olyan 160 zsuzsit, ha jól emlékszem rá, amit számoltam.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.13. 12:49 Azért lenne jó az Aguila Sniper, mert az 60gr-es és alig lassabb, így tud olyan 160 zsuzsit, ha jól emlékszem rá, amit számoltam.
Ezt értem . Hogy minek expanzív, azt pontosan ugyanúgy nem értem , mint Fortitu

Igen, letezik olyan ami már 300m/s on exoandál. De s 22 LR eleve gyenge átütéssel rendelkezik. Expanzív lövedék ezt meg sokkal jobban lecsökkenti.

Mire szeretnél lőni, ahol nem számít a behatolási mélység, de nagyon hiányzik az expanzió? Kis madarat vadászni ? Mert szinte mindenre jobb egy sima ólom. A hollow pointnak - szerintem - inkább 22 Magnum sebességeken van értelme , az is puskából
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.11.13. 13:49 Ezt értem . Hogy minek expanzív, azt pontosan ugyanúgy nem értem , mint Fortitu

Igen, letezik olyan ami már 300m/s on exoandál. De s 22 LR eleve gyenge átütéssel rendelkezik. Expanzív lövedék ezt meg sokkal jobban lecsökkenti.

Mire szeretnél lőni, ahol nem számít a behatolási mélység, de nagyon hiányzik az expanzió? Kis madarat vadászni ? Mert szinte mindenre jobb egy sima ólom. A hollow pointnak - szerintem - inkább 22 Magnum sebességeken van értelme , az is puskából
Azt kérdeztem, hogy működik-e egyáltalán, nem azt mondtam, hogy az kell.

Borzra.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.11.13. 14:06 Azt kérdeztem, hogy működik-e egyáltalán, nem azt mondtam, hogy az kell.

Borzra.
Működik.

A borz nem kicsi , ellenben elég szívós állat . Oda kell a behatolás. Több borzot bezsákoló sógorom szerint ehhez a melóhoz minimum 22 Magnum kell, ha mégis 22 LRa akkor nem expanzív.

60 graines 22 LR - wow! 22 Whisper 8-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.11.12. 22:33 Érdekes, régi vadászati könyvek bescannelve: Széchenyi Zsigmond Vadászati Gyűjtemény
Ez nagyon jó!
Köszi WB!
Válasz küldése