OFF topik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Ámokfutást rendezett egy szír férfi Németországban, legalább 31 ember megsérült

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Azt írja a Zindex, hogy:

"A férfi házakba szökött be, tüzeket gyújtott, furgonnal hajtott neki különböző üzleteknek és épületeknek, majd végül machetével támadt a járókelőkre, akik különböző tárgyakat vágtak hozzá védekezésképpen."

Egyértelmű, hogy a hatóságoknak sürgősen szigorúan szankcionálnia kell a dolgok másokhoz vágását, mivel az ámokfutás már eddig is tiltott volt, más dolguk nincs is, a kérdés ezzel meg lesz oldva.
Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló!
WildBear23
Veterán
Veterán

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Traumatikus elöltöltős tesztje, Irán, XIX.sz késő-közepe
KIvégzés agyúval.jpg
KIvégzés agyúval.jpg (86.59 KiB) Megtekintve 6388 alkalommal
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

WildBear23 írta: 2024.09.29. 19:50 Traumatikus elöltöltős tesztje, Irán, XIX.sz késő-közepe
KIvégzés agyúval.jpg
Ez a kép a 80-as években a törikönyvben mint India szerepelt.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Én ilyen vagyok, minden témában.

Mondták első autónak ne vegyek 3000 köbcentis, 215 lóerős autót, mert a fokozatosság, blabla. 8 éve megvan, imádom (nem használom minden nap). Még jobban élvezem, mint az elején.

Szeretem megvenni a felsőpolcosat, az erősebbet, ami tetszik, és aztán sokáig megtartom.
vato írta: 2024.09.30. 18:04 irigylem akik meg tudnak elégedni azzal ami van (amelett hogy változtathatnának mert van rá cash)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Én egyedül az automatával vagyok így. Mivel az sok pénzért sem elérhető, nem fogok lőni automata MP5-tel akkor sem, ha lesz rá lehetőség.
Amíg nem kóstolom meg a fagyit, addig nem hiányzik.

Másik járműves példám (lásd az előzőt itt az OFF-ban lejjebb): 125-ös motorom volt, 22 LE (kétütemű), jópár évig. Mondta ismerős, próbáljam ki a 600-as Honda Hornetjét, 100 LE. Én élveztem amim volt, költeni sem szerettem volna, mert gyűjtöttem befektetési célra, köszönöm nem. Ennyi. Megcsináltam a korlátlan jogsit ezután, mert 1 éven belül ki lehetett egészíteni kedvezményesen a 125-ös után, pont egy ilyen motorral. Meglett, de tovább használtam a 125-öst, végül eladtam, nem is léptem feljebb.
Chronicus Magnumitis írta: 2024.09.30. 18:18 Na ez az, amit nem szabad. Így az ember elérhetetlennek hitt vágyai karnyújtásnyira kerülnek.
vato
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: vato »

montecarlo írta: 2024.09.30. 19:44 Én egyedül az automatával vagyok így. Mivel az sok pénzért sem elérhető, nem fogok lőni automata MP5-tel akkor sem, ha lesz rá lehetőség.

Másik járműves példám (lásd az előzőt itt az OFF-ban lejjebb): 125-ös motorom volt, 22 LE (kétütemű), jópár évig. Mondta ismerős, próbáljam ki a 600-as Honda Hornetjét, 100 LE. Én élveztem amim volt, költeni sem szerettem volna, mert gyűjtöttem befektetési célra, köszönöm nem. Ennyi. Megcsináltam a korlátlan jogsit ezután, mert 1 éven belül ki lehetett egészíteni kedvezményesen a 125-ös után, pont egy ilyen motorral. Meglett, de tovább használtam a 125-öst, végül eladtam, nem is léptem feljebb.
Irigyellek igy meg tudod állni a dolgokat:D

Én még a jogsiig sem jutottam el, viszont nagymotorom több is volt / van :lol: :D
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣠⣴⣶⣶⣤⣤⣤⣤⣶⣶⣶⣶⣶⣶⣦⣤⣤⡀⠀⠀⣶⠀
⢸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⢿⣿⡿⠟⢻⣿⣿⡟⠛⠛⠛⠉⠙⠛⠋⠀⠈⠉⠀⠈⠉⠁
⢸⣿⠿⠟⠋⠉⠀⢀⣾⡿⠉⠀⠈⠸⣿⣧⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠉⠁⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣷⣤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

:D
vato írta: 2024.09.30. 20:55 Én még a jogsiig sem jutottam el, viszont nagymotorom több is volt / van :lol: :D
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

montecarlo írta: 2024.09.30. 19:44 Én egyedül az automatával vagyok így. Mivel az sok pénzért sem elérhető, nem fogok lőni automata MP5-tel akkor sem, ha lesz rá lehetőség.
Szia,

Igazabol egy ertelmetlen dolog a sorozatloves.

Nyilvan (szamomra legalabbis nyilvan) amig nem probalja ki az ember, addig kivancsi ra, es amikor van ra lehetosege, akkor orul neki, hogy ki tudja probalni.

En pl. eros loszeru fegyverekkel ugy voltam, hogy nagyon nagy dolognak ereztem, hogy kiprobalhatom a DSK-t, de hiaba volt lehetosegem 3 ev mulva ismet loni DSK-val, ugy gondoltam, hogy ezt eleg egyszer kiprobalni, es nem koltom ra a penzt, hogy ismet DSKval lojjek (szam szerint: 60 EUR/sec).

A "mi szintunkon" semmi ertelme nincs a sorozatlovesnek, ahol alapvetoen a "mi szintunk"-on azt ertem, akiknek nincs penze 30 000 lovest leadni egy talalat eleresehez.

Szoval a sorozatloves nekem egyaltalan nem hianyzik abban az ertelemben, hogy akkor sem lo"ne'k surun (pl. egy evben ket alkalommal) sorozatot, ha lehetne szabadon.

Bel
vato
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.09.30. 21:13 Szia,

Igazabol egy ertelmetlen dolog a sorozatloves.

Nyilvan (szamomra legalabbis nyilvan) amig nem probalja ki az ember, addig kivancsi ra, es amikor van ra lehetosege, akkor orul neki, hogy ki tudja probalni.

En pl. eros loszeru fegyverekkel ugy voltam, hogy nagyon nagy dolognak ereztem, hogy kiprobalhatom a DSK-t, de hiaba volt lehetosegem 3 ev mulva ismet loni DSK-val, ugy gondoltam, hogy ezt eleg egyszer kiprobalni, es nem koltom ra a penzt, hogy ismet DSKval lojjek (szam szerint: 60 EUR/sec).

A "mi szintunkon" semmi ertelme nincs a sorozatlovesnek, ahol alapvetoen a "mi szintunk"-on azt ertem, akiknek nincs penze 30 000 lovest leadni egy talalat eleresehez.

Szoval a sorozatloves nekem egyaltalan nem hianyzik abban az ertelemben, hogy akkor sem lo"ne'k surun (pl. egy evben ket alkalommal) sorozatot, ha lehetne szabadon.

Bel
Hmm azert egy mp5 el , hangtompival SAS pályát megtisztitani, rovid sorozatokkal, biztos feelinges lenne. Úgy tudom van aki szereti locsolni a lőszert … :roll: :D
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

vato írta: 2024.09.30. 21:21 Hmm azert egy mp5 el , hangtompival SAS pályát megtisztitani, rovid sorozatokkal, biztos feelinges lenne. Úgy tudom van aki szereti locsolni a lőszert … :roll: :D
Elég gyorsan ki lehetne tapasztalni , hogy kell pontosan 4 lövéses rövid sorozatot leadni. ;) :lol:

Korábban úgy gondoltam, hogy a sorozatlövés egy baromság.

De három dolog miatt most máshogy látom:
- ha akkora hülyeség lenne , nem használná minden hadsereg

- Simonyi Ottó könyvében egészen jól leírja, pontosan hogy képezett sok embert nulláról úgy, hogy egy teljes 30-ás tár az AMDből rajta legyen az emberalakon 25-ről. Egy sorozatban! Ezek szerint nyilván tanulható, és nem csak az ő szintjén.

- egyszer lőttem egy kicsit hibás Galillal, gyorspont versenyen (ezt 25 mererről lőjük, állva, szabadkézb, a fekete átmérője 160mm) , és verseny közben véletlenül lőtt egy 2-és sorozatot. Nyilván mindenki felkapta a fejet, hogy WTF? Megnéztük - mindkét lövés a feketében volt. Ennyit mozdult el a .223-as lőszertől - szinte semennyit! :o Ennyit számít az alacsony impulzusu lőszer: .223/5,56/5,45 - sokkal uralhatóbb, mint a 7,62x39/51/54R

Abban teljesen egyetértek, hogy NEKÜNK felesleges. Azzal is, hogy nevetségesen drága. De azzal nem, hogy értelmetlen.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Tényleg, hol lehet FA élménylövészeten részt venni? Lengyelország a legközelebbi, vagy ilyen lehetőség a cseheknél, szlovákoknál is? Tudom, hogy régebben volt évente machine gun tours nap a tótoknál, de nem tudom, hogy az mennyire volt egyedi lehetőség.
shall not be infringed
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Korgull írta: 2024.10.02. 13:37 Tényleg, hol lehet FA élménylövészeten részt venni? Lengyelország a legközelebbi, vagy ilyen lehetőség a cseheknél, szlovákoknál is? Tudom, hogy régebben volt évente machine gun tours nap a tótoknál, de nem tudom, hogy az mennyire volt egyedi lehetőség.
Ez engem is nagyon érdekelne!
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Korgull írta: 2024.10.02. 13:37 Tényleg, hol lehet FA élménylövészeten részt venni? Lengyelország a legközelebbi, vagy ilyen lehetőség a cseheknél, szlovákoknál is? Tudom, hogy régebben volt évente machine gun tours nap a tótoknál, de nem tudom, hogy az mennyire volt egyedi lehetőség.
tvsmaci írta: 2024.10.02. 13:47 Ez engem is nagyon érdekelne!
Sziasztok,

Sajnos a machineguntours.eu mar nem uzemel.
Ha jol tudom, akkor 3 szlovak miniszterium kozul az egyik nem adta meg a folytatashoz szukseges engedelyt. :-(

Bel
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Fauda

Nagyon rákattantam a sorozatra. John Kiriakou, volt CIA ügynök a Közel-Keleten, youtube-os interjúban említette, hogy közel áll a valósághoz.

A vele készült interjúk is nagyon tetszettek, pl. ez:

gvass1 írta: 2024.10.03. 15:12 Mondjuk Lior Raz (Doron a Faudából) is pont úgy néz ki, mint a sarki zöldséges bácsi a Dohány utcából, rohadtul nem úgy, mint egy kommandós. Pedig ugye az volt a való életben.

Az akciófilmes klisék ritkán reálisak:-))
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Fejbelőtte magát az utcán egy idős férfi Törökbálinton. Kíváncsi vagyok a média milyen irányba viszi az esetet.
shall not be infringed
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

A Magyar Honvédségnél. Végtelen mennyiséget nem lehet lőni (bár Moon Star megy mikor milyen gyakorlatokon azért több a pitty-putty, mint az alapkiképzésen), de nemhogy adják a lőszert, a kaját meg a ruhát, de még a napod is fizetik! :-)
(Bocs, magas labda volt.)
Amúgy nem értem, miért nem tartanak ilyen közönségnapot (kellő átvilágítással akár), szerintem igény lenne rá, és toborzáshoz is jó lenne.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Korgull írta: 2024.10.04. 16:04 Fejbelőtte magát az utcán egy idős férfi Törökbálinton. Kíváncsi vagyok a média milyen irányba viszi az esetet.
Remélhetőleg semmilyenbe sem, és ha rajtam múlna, kifejezetten tiltanám az ilyen hírek megjelentetését, mert:
1. nincs hírértéke, azaz hasznos információtartalma zéró;
2. csak hergelik a népet;
3. magánügy(!).
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.05. 19:08 3. magánügy(!).
Ha az otthonában tette volna, akkor igen. De az utcán… :?

Az igazán nagy kib.szas másokkal ,ha valaki a lőtéren teljesíti be a szuicidális szándékát. Sok sok éve hallottam szomszéd ismerösétől, hogy megtörtént. Vállalkozó, adósságok, faszi beállt a lőállásba, és bumm. Örülök, hogy pont nem voltam ott.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Keresek 100db 1 literes pias uveget, szogletes preferalt(jeger, jimbim, setalojanos).
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.05. 19:45 Az igazán nagy kib.szas másokkal ,ha valaki a lőtéren teljesíti be a szuicidális szándékát. Sok sok éve hallottam szomszéd ismerösétől, hogy megtörtént. Vállalkozó, adósságok, faszi beállt a lőállásba, és bumm. Örülök, hogy pont nem voltam ott.
Valahol megértem, mert ez az egyik leginkább elérhető és gyors és biztos és- ez már szubjektív és nem feltétlen racionális - méltóságteljes módszer. A gyorsaság nem csak a szenvedés időtartamának lerövidítése miatt fontos, hanem ezt nem könnyű csinálni, és minél hosszabb ideje van az életösztönnek bekapcsolni, annál rosszabb.

A vonat elé ugrás ugyanez a problémakör (durva kiszúrás másokkal, de gyors és biztos és elérhető, pláne ha tényleg nyomorog valaki), csak pszichiátrián dolgozó diplomás ápolónőtől már hallottam olyan esetről, hogy minden csontja összetört a próbálkozónak, de túlélte.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.10.05. 19:56 Keresek 100db 1 literes pias uveget, szogletes preferalt(jeger, jimbim, setalojanos).
Helytakarékos molotov-koktél...? :-D
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

qqriq írta: 2024.10.05. 19:56 Keresek 100db 1 literes pias uveget, szogletes preferalt(jeger, jimbim, setalojanos).
No, majd elrakom a Jack D. Üvegeket.
600ml nem is jó?
Most akkor vehetem a nagyobbat miattad.
:lol:
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
Sjani86
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sjani86 »

Érdemes megkérdezni a helyi kocsmákat, nekik csak hulladék, meg felesleges gond.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Mire kell?
Sörös pet palack 1 literes 140-150 Ft/db áron kapható kupakkal együtt. Barna színű, fényt nem engedi át, könnyű, nem gebedsz bele a cipelésébe, és 2 bar-ig nyomásállóak is általában.
És sokszor újra felhasználhatóak.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

TotoHU írta: 2024.10.05. 23:32 Mire kell?
Sörös pet palack 1 literes 140-150 Ft/db áron kapható kupakkal együtt. Barna színű, fényt nem engedi át, könnyű, nem gebedsz bele a cipelésébe, és 2 bar-ig nyomásállóak is általában.
Gondolom lefőtt a pálesz. :-)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

lefott mar reg es foni is fog, ki kene porciozni hogy mire jonnek a szovjet elvtarsak lehessen csereberelni. :roll:
zora írta: 2024.10.06. 00:38 Gondolom lefőtt a pálesz. :-)
Kolanak jo a pet de paleszt azert nem toltenek bele :shock:
Egyebkent ebben az arsavban talaltam sok uveget de mire elhozom a deli hatartol tobbe kerul a le mint a hus
TotoHU írta: 2024.10.05. 23:32 Mire kell?
Pesti kocsmat nem igazan ismerek, videken meg hulyenek neznek hogy milyen uvegeket keresek :shock:
Sjani86 írta: 2024.10.05. 20:45 Érdemes megkérdezni a helyi kocsmákat, nekik csak hulladék, meg felesleges gond.
Csak a literes es 100db kene. huzz bele :lol:
RatRace írta: 2024.10.05. 20:24 No, majd elrakom a Jack D. Üvegeket.
600ml nem is jó?
Most akkor vehetem a nagyobbat miattad.
:lol:
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

Ezermesterek figyelem! - Automatikus légtelenítő

Kérdésem a szezonhoz illő: hogyan ismerhetem fel radiátoron az automatikus légtelenítőszelepet?

Ma este légtelenítettem a radiátorokat, és közben eszembe jutott: mintha a tavalyi éves karbantartáskor azt mondta volna a gázszerelő, hogy ezek automatikus légtelenítőszelepek, nem kell légtelenítenbem őket. - Emlékszem? Vagy csak képzelem, hogy emlékszem?
Rágugliztam, hogy hogyan kellene kinéznie, és van sok találat, de egyik szelepem sem pont olyan. Inkább ilyen:
Légtelenítőszelep.JPG
Légtelenítőszelep.JPG (27.15 KiB) Megtekintve 5473 alkalommal
Hát, ez bizony az áruházi leírás szerint nem automatikus.

Szóval, ránézésre hogyan tudom megállapítani?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Ezermesterek figyelem! - Automatikus légtelenítő

Poresz írta: 2024.10.06. 22:40 Kérdésem a szezonhoz illő: hogyan ismerhetem fel radiátoron az automatikus légtelenítőszelepet?

Ma este légtelenítettem a radiátorokat, és közben eszembe jutott: mintha a tavalyi éves karbantartáskor azt mondta volna a gázszerelő, hogy ezek automatikus légtelenítőszelepek, nem kell légtelenítenbem őket. - Emlékszem? Vagy csak képzelem, hogy emlékszem?
Rágugliztam, hogy hogyan kellene kinéznie, és van sok találat, de egyik szelepem sem pont olyan. Inkább ilyen:
Légtelenítőszelep.JPG

Ez kézi légtelenítő. Radiátorok végében jellemzően ilyen van.
Az automata egy kisebb henger alakú szerkezet, benne úszótesttel, tetején kis sapkával, hogy el lehessen zárni.
A csövezés jellegétől függően kell magas pontra tenni, ami - ha a csövek a padlóban futnak, lehet az össze radiátor.
De fölösleges görcsölni rajta,.az automatákka csak a baj van az idő előrehaladtával.
Amikor megy a rendszer, húzd végig a kezed a radiátor felső - külső élén a bekötéstől a légtelenítő felé. Ha végig meleg, nics benne levegő. Ha egy adot ponttól hirtelen hideg (jellemzően max az utolsó 5-10 centi), ott a levegő, légtelenítő kulccsal kicsit a szelepet megnyitod, rongyot odateszed persze, hogy ne basszon mindent össze a retkes víz, kiengeded a levegőt, visszazárod, kész.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.06. 22:40 Kérdésem a szezonhoz illő: hogyan ismerhetem fel radiátoron az automatikus légtelenítőszelepet?

Légtelenítőszelep.JPG

Ez kézi.
Coop
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Coop »

Légtelenítőszelep.JPG

Automata: https://ferencziepuletgepeszet.hu/viz-g ... 32cD8-&p=2
Scaty
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Scaty »

Petya357 írta: 2024.10.05. 19:45 Ha az otthonában tette volna, akkor igen. De az utcán… :?

Az igazán nagy kib.szas másokkal ,ha valaki a lőtéren teljesíti be a szuicidális szándékát. Sok sok éve hallottam szomszéd ismerösétől, hogy megtörtént. Vállalkozó, adósságok, faszi beállt a lőállásba, és bumm. Örülök, hogy pont nem voltam ott.
Debrecenben a Pincelőtéren történt ilyen pár éve...
A winchesterek korán halnak… EMC=Evil Machine Company...
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Húzzatokmárszánkón :)

A speciális alakulatok milyen tipusú beülőkengyelt használnak?
A jobb közérzet, levegő, fogyás, bakancslista miatt Via Ferrata zni akarok.
Kedves barátomtól kaptam is egy új Petzl Volt beülőt, de az teljes testhevederzet, inkább ipari alpinista, katasztrófavédelmi irány.
Köszi
Fizetett bér-Troll.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

qqriq írta: 2024.10.06. 09:05 lefott mar reg es foni is fog, ki kene porciozni hogy mire jonnek a szovjet elvtarsak lehessen csereberelni. :roll:

Kolanak jo a pet de paleszt azert nem toltenek bele :shock:
Egyebkent ebben az arsavban talaltam sok uveget de mire elhozom a deli hatartol tobbe kerul a le mint a hus

Pesti kocsmat nem igazan ismerek, videken meg hulyenek neznek hogy milyen uvegeket keresek :shock:

Csak a literes es 100db kene. huzz bele :lol:
Lajosmizse északi peremen van üvegpalackos, az messze van? Érdemes rájuk csörögni, lehet tudnak hozzád közeli forrást.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Talalkozott valaki ilyen terminallal nem elmebeteg aron?
Mas megoldas is erdekel, utp kabelt kellene rendezni din railen
Kép
ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

qqriq írta: 2024.10.11. 10:15 Talalkozott valaki ilyen terminallal nem elmebeteg aron?
Kép
Ez milyen nyelven vót?😨
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

qqriq írta: 2024.10.11. 10:15 Talalkozott valaki ilyen terminallal nem elmebeteg aron?
Kép
Slavic style: szigszalag. :x

Komolyabban:
Méretben mit keresel?
Fizetett bér-Troll.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

most kb az van, a felujitaskor osszedrotoztam atmenetileg hogy mukodjon. ez volt ~6 eve, ideje lenne megcsinalni rendesen 8-)
6 utp kabelt kellene kifejteni minel kisebb helyen. villanykapcsoloktol jon, jelenleg csak ket eret hasznalok a kapcsolashoz, egyszezer talan a 1wire szenzorok is azon mennek majd ha lesz kedvem kiadni egy vagyont a 1wire extensionert :?
RatRace írta: 2024.10.11. 10:21 Slavic style: szigszalag. :x
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ujszittya :roll:
gvass1 írta: 2024.10.11. 10:17 Ez milyen nyelven vót?😨
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2024.10.11. 10:21 Slavic style: szigszalag. :x

Komolyabban:
Méretben mit keresel?
Már van sokkal modernebb. Oldható gyorskötöző, amin egy kis tábla is van felirat vagy matrica számára. :-)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

qqriq írta: 2024.10.11. 10:28 most kb az van, a felujitaskor osszedrotoztam atmenetileg hogy mukodjon. ez volt ~6 eve, ideje lenne megcsinalni rendesen 8-)
6 utp kabelt kellene kifejteni minel kisebb helyen. villanykapcsoloktol jon, jelenleg csak ket eret hasznalok a kapcsolashoz, egyszezer talan a 1wire szenzorok is azon mennek majd ha lesz kedvem kiadni egy vagyont a 1wire extensionert :?
"Ideiglenesen hazánkban állomásozó..." XD
Megtanultam sokszor, hogy a legpermanensebb megoldások az ideiglenes egyelőre jóvanazígy megoldások.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.10.11. 10:34 "Ideiglenesen hazánkban állomásozó..." XD
Megtanultam sokszor, hogy a legpermanensebb megoldások az ideiglenes egyelőre jóvanazígy megoldások.
Ez pontosan így van, első főnökeim egyike már 20+ éve megtanított arra, hogy a "workaround" meg "quick and dirty" kódneveken futó átmeneti megoldások azok általában úgy rajtunk maradnak, mint szamáron a fül.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Kép
Erről azt írta egy hozzáértő villanyreszelő barátom, hogy ezen az oldalon "elég jók a kisker árak, sőt, túl jók is".

Úgyhogy nemigen hiszem, hogy nagyságrendileg olcsóbban be tudod szerezni.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem kell weidmuller, hatha valaki tud kicioco alternativat. nekem meg nem jott szembe az alin :?
AndyA írta: 2024.10.11. 12:06 Erről azt írta egy hozzáértő villanyreszelő barátom, hogy ezen az oldalon "elég jók a kisker árak, sőt, túl jók is".

Úgyhogy nemigen hiszem, hogy nagyságrendileg olcsóbban be tudod szerezni.
ingyom bingyom tálib-e?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

RatRace írta: 2024.10.10. 18:55 milyen tipusú beülőkengyelt használnak?
Szia,

Singing rock-ot mar lattam, de a pontos modellt nem ismerem fel.

Bel
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

bel írta: 2024.10.11. 15:28 Szia,

Singing rock-ot mar lattam, de a pontos modellt nem ismerem fel.

Bel
Köszi.
Az usákok javarésszt Misty Mountaint használnak,tegnap kaptam az infót.
Az is hasonló árban van, kb 30E.
#azthittemkomolyabbcucc.
Fizetett bér-Troll.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.13. 07:38 FélOFF
Akibe egy csepp jóindulat és józanság szorult, az belátja, hogy jobb, ha a veszélyes üzem kezelője tud bánni az eszközével és gyakorol, és az ember úgy működik, hogy az önérzete nagyon mozgatja: milyen magas fokán áll a dobogónak, mit nyer, hányan gratulálnak neki, hány irigye nyeli a mérgét. - Az ókori olimpiák hadi játékok voltak, az újkori olimpiákon kezdetben volt hadipuskás lövészet (→dr. Lumnitzer Sándor), egyáltalán: az első lövészegyletek, lövészcéhek azért jöttek létre, hogy a városok (rend)védelmében részt vevő lőfegyvert tartó polgárok gyakoroljanak. De említhetem azt is, hogy Angliában kötelező volt minden férfinak minden nap gyakorolni a hosszúíjjal, amit nyilván már kezdetben sem tartottak be - például vízszintes jégeső miatt -, de azért az angol hosszúíjászok hoztak pár győzelmet a csatatereken.

ON: szóval megegyezünk abban, hogy ez egy létező ostobaság, és aki a sportlövészeten felülről segíteni akar, az eltörli.
Poresz Te hol élsz? :o Középföldén? csak annyit mondok, hogy: Sidi. Péni. És minden bizonnyal az ókori görögöknél sem volt nagyon máshogy (elég elolvasni pár mondat az istenek életéről), csak az a rész nem került be a legendáriumba ;)

A jófejkedés és sportszerűség szerencsére abszolút elvárás a mi versenyeinken, de ennek csak egy oka van - mert nem számítanak. Ahogy megnő a tét , és/vagy jön a nagy lóvé, úgy jönnek elő az ügyeskedők , és a trollok. Mindig, mindenhol. A nagy egóknal pedig meg csak tétre sincs szükség, hogy besérüljenek.
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

Petya357 írta: 2024.10.13. 07:55 Poresz Te hol élsz? :o Középföldén? csak annyit mondok, hogy: Sidi. Péni. És minden bizonnyal az ókori görögöknél sem volt nagyon máshogy (elég elolvasni pár mondat az istenek életéről), csak az a rész nem került be a legendáriumba ;)

A jófejkedés és sportszerűség szerencsére abszolút elvárás a mi versenyeinken, de ennek csak egy oka van - mert nem számítanak. Ahogy megnő a tét , és/vagy jön a nagy lóvé, úgy jönnek elő az ügyeskedők , és a trollok. Mindig, mindenhol. A nagy egóknal pedig meg csak tétre sincs szükség, hogy besérüljenek.
Ezért lenne jó, ha már a jogalkotó annyira bele van szerelmesedve a "fegyvertartási cél" fontosságába, egy szabadidős lövészet mint cél. Én nem akarok a negyvenötös feketeporos Scouttal vadászni. Nem akarok Trapperben megye2 bajnok lenni. Csak érezni akarom a zent vagy a csít vagy mittudomén. Lazulás. És elöltöltővel ez megy is. A szerelt szívás.
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.13. 07:55 Poresz Te hol élsz? :o Középföldén?
Nagyon vasárnap reggel van még, és nem értem a hogyan kapcsolódik a hozzászólásod az enyémhez.

Egy kutató arra fókuszál, hogy a világot minél pontosabban leírja, egy mérnök pedig arra, hogy fejlessze. - Engem is az érdekel, hogy hogyan lenne jobb. Ami van, azzal semmi dolgom, mert már van, nem kell azon dolgozni, hogy legyen.

Azt elismerem, hogy valóban gyakran rácsodálkozok arra, hogy egyesek olyan ötletes g3€!k és fantáziadús koetschoegök, amire én jelenleg alkatilag képtelen vagyok, és a velem kapcsolatba kerülök érdekében remélem, hogy ez így is marad.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.13. 08:39 Nagyon vasárnap reggel van még, és nem értem a hogyan kapcsolódik a hozzászólásod az enyémhez.

Egy kutató arra fókuszál, hogy a világot minél pontosabban leírja, egy mérnök pedig arra, hogy fejlessze. - Engem is az érdekel, hogy hogyan lenne jobb. Ami van, azzal semmi dolgom, mert már van, nem kell azon dolgozni, hogy legyen.

Azt elismerem, hogy valóban gyakran rácsodálkozok arra, hogy egyesek olyan ötletes g3€!k és fantáziadús koetschoegök, amire én jelenleg alkatilag képtelen vagyok, és a velem kapcsolatba kerülök érdekében remélem, hogy ez így is marad.
Így értem. Tényleg korán volt meg, és vasárnap. Ne haragudj, ha megbántottalak - nem volt szándékomban.

Én viszont a jelennel foglalkozom, és szoktam húzni egy vonalat az elmélet és a gyakorlat között. Olyan idealizált társadalom ahol az ügyeskedők nem ügyeskednek nem létezik. Olyan modellek felállítása, ami nemlétező premisszákból indul ki, légvárépítés. Sajnos. Vagy szépirodalom - és akkor nem bug, hanem feature 8-)

Hogy viselkedjek, milyen döntéseket hozok személyesen én -tudom, és maximálisan szoktam is befolyásolni. Attól, hogy más etikátlan, nekem meg nem kell annak lennem. Barátokat , isnerősöket is meg tudom válogatni. Az embereket úgy en bloc pedig nem. Úgyhogy olyan modellek, amik a “mi lenne ha mindenki a világon jófej lenne” feltételezésre épülnek, érdekes elméletként kezelem, aminek a gyakorlati alkalmazhatóságát igen alacsony - IMHO közel nulla.
Poresz
Veterán
Veterán

Mi volt előbb: a gördeszka vagy a snowboard?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.14. 09:12 Mi volt előbb: a gördeszka vagy a snowboard?
Ennek mi köze a témához? :-) (Amúgy a gördeszka, úgy 10-20 évvel.)

Amúgy a 70-es évek körül a "nyári sí" az egy lánctalpas szerkezet volt. Lehet, ma is van olyasmi, azzal inkább lesiklást lehet gyakorolni, míg ezzel a fajta görsível inkább a sífutást.
Poresz
Veterán
Veterán

Nagyapám mesélte, hogy gyerekkorában a vadászoktól elkérték a kilőtt sörétes hüvelyeket, kiütötték belőlük a csappantyút, és… Valamit még csináltak velük, mert két darab kilőtt sörétes hüvelyből sípot tudtak készíteni. - Ott és akkor nem volt kéznél kilőtt sörétes hüvely, megmutatni nem tudta, így megjegyezni sem tudtam, most pedig már késő megkérdezni tőle, mert meghalt sok éve. Kissé szkeptikus vagyok, hogy asztaltáncoltatással választ nyerek, úgyhogy inkább a törzsasztalhoz, hozzátok fordulok válaszért.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

a ket rez talpat egy darab muanyag palasttal egymasba tolva sipkent funkcionalt ha pont jol jot ki a meret

Poresz írta: 2024.10.15. 20:48 Nagyapám mesélte, hogy gyerekkorában a vadászoktól elkérték a kilőtt sörétes hüvelyeket, kiütötték belőlük a csappantyút, és… Valamit még csináltak velük, mert két darab kilőtt sörétes hüvelyből sípot tudtak készíteni. - Ott és akkor nem volt kéznél kilőtt sörétes hüvely, megmutatni nem tudta, így megjegyezni sem tudtam, most pedig már késő megkérdezni tőle, mert meghalt sok éve. Kissé szkeptikus vagyok, hogy asztaltáncoltatással választ nyerek, úgyhogy inkább a törzsasztalhoz, hozzátok fordulok válaszért.
ingyom bingyom tálib-e?
Poresz
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2024.10.16. 05:31 a ket rez talpat egy darab muanyag palasttal egymasba tolva sipkent funkcionalt ha pont jol jot ki a meret
Köszönöm. Tehát ez az:
Fox whistle.jpg
Angolul "fox whistle" ad sok találatot, de hogy mi köze a rókához… Így készül: 12 Gauge Fox Whistle.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

igrn ez az, volt olyan parositas ahol a ket talp egymasba is csuszott, nem kellett hozza a palast
Poresz írta: 2024.10.16. 17:27 Köszönöm. Tehát ez az:
Fox whistle.jpg
Angolul "fox whistle" ad sok találatot, de hogy mi köze a rókához… Így készül: 12 Gauge Fox Whistle.
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.10.16. 17:46 igrn ez az, volt olyan parositas ahol a ket talp egymasba is csuszott, nem kellett hozza a palast
Ha elegendő egzotikus űrméretet gyűjtesz Poresz, .410-től 4 Ga-így kijön egy oktáv. :lol:

Az igazán mély hangokhoz pedig… ;)
https://www.strobl.cz/en/brass-bertram-.12-gauge_p9242
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2024.10.16. 18:01
Az már rézfúvós zenekari kategória!
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.10.16. 18:01 Ha elegendő egzotikus űrméretet gyűjtesz Poresz, .410-től 4 Ga-így kijön egy oktáv. :lol:

Hmm, ebből van is huszonpár darab itthon…
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hmm, ez tetszik.
TotoHU írta: 2024.10.17. 14:54 (Egyébként a kérdéssel adjuk fel a megfejtést technikáját konkrétan a kisfiam gyerekmeséiből szedtem, a Bing nyuszi kalandjaiban mondja sokszor az apuka szerepben lévő karakter, Flop, hogy "Mi lenne ha megprólnánk ezt vagy azt"? Ezzel a gyerek gyakrabban választja ki kérdésben lévő jó megoldást, bónuszként úgy érzi hogy az egész az ő saját döntése volt, plusz meg is lehet dícsérni érte. :D )
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.20. 08:00 Egy adekvát megoldás az otthonfelejtett lakáskulcsra:-)))
Tyr1 KTMS “Masterkey” ajtónyitó

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/ty1-kt ... ajtonyito/

Kép
A magyar verzió lapátcsövű lenne, tömködős gumi változatban ;)
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Sziasztok.
Egy kis segítség kérés.
Valaki esetleg egy icipici csomagot nem tudna November 2.-ánGyálról a versenyről Köki boltba eljuttatni nekem?
Fizetett bér-Troll.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2024.10.20. 15:33 Sziasztok.
Egy kis segítség kérés.
Valaki esetleg egy icipici csomagot nem tudna November 2.-ánGyálról a versenyről Köki boltba eljuttatni nekem?
Megoldjuk ;)

….hacsak az icipici csomagban nem 10 deka kokain lesz, that is…. Mert akkor nem. Túl jóképű vagyok a börtönhöz :lol:
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Petya357 írta: 2024.10.20. 15:40 Megoldjuk ;)

….hacsak az icipici csomagban nem 10 deka kokain lesz, that is…. Mert akkor nem. Túl jóképű vagyok a börtönhöz :lol:
Nem 10 deka.
Csak gramm.
Ja, és csípős.
/Gulyáslevesbe nem jó! )
Fizetett bér-Troll.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

RatRace írta: 2024.10.20. 16:07 Nem 10 deka.
Csak gramm.
Ja, és csípős.
/Gulyáslevesbe nem jó! )
Oh. Hát, ha azt megpróbálnánk abból a csíkból felszívni, akkor kellene is kivitelezni a Ponyvaregényből az újraélesztésés jelenetet :mrgreen:

Apropó ponyvaregény: küldöm mindenkinek, aki szereti a szóban forgó dokumentumfilmet - a betétdal eredetije ;)
Poresz
Veterán
Veterán

IT-sok figyelem!

IT-sok figyelem!

Egy videót szeretnék elforgatni, hogy szemléltetési célra közelítse az elfogadhatóságot. VLC-vel megpróbáltam - Videó elforgatása és mentése VLC segítségével (Logout.hu) -, és részben sikerült is. Ami nem sikerült: bezöldült az eleje, sok-sok zöld négyszög látható. - Mit csináljak, hogy jó legyen? (Lassan írjátok, mert hülye fogja olvasni. :) )
blint
Fórumtag
Fórumtag

Re: IT-sok figyelem!

Hozzászólás Szerző: blint »

Poresz írta: 2024.10.20. 19:37 IT-sok figyelem!

Egy videót szeretnék elforgatni, hogy szemléltetési célra közelítse az elfogadhatóságot. VLC-vel megpróbáltam - Videó elforgatása és mentése VLC segítségével (Logout.hu) -, és részben sikerült is. Ami nem sikerült: bezöldült az eleje, sok-sok zöld négyszög látható. - Mit csináljak, hogy jó legyen? (Lassan írjátok, mert hülye fogja olvasni. :) )
Szerintem itt egész jól le van írva, több módszer is:
https://www.howtogeek.com/14751/rotate- ... n-windows/

Illetve a Google Photos-ban is van elforgatási lehetőség, ha nem ódzkodsz attól, hogy feltöltsd a felhőbe.
Andor88
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Andor88 »

Üdv.!
Tudja esetleg valaki, hogy Budapesten vagy Szekszárdon lesz-e mostanában fegyvervizsga esetleg?
Poresz
Veterán
Veterán

Andor88 írta: 2024.10.21. 18:59 Üdv.!
Tudja esetleg valaki, hogy Budapesten vagy Szekszárdon lesz-e mostanában fegyvervizsga esetleg?
Az igazgatásrendészeten érdeklődj telefonon, az a biztos. Ők adják a vizsgabizottságot, csak tudják.

Ha biztos vagy a dologban, akkor jelentkezhetsz is, és majd felhívnak (ne tiltsd le a magántelefonszámot!):

"Kitöltöttem a police.hu-n található jelentkezési lapot (ügyfélkapu kell!):
police.hu → Ügyintézés → Elektronikus ügyintézés → Ügyintézési portál → Új ügy indítása → Igazgatásrendészet → Polgári lőfegyver ügyintézés: Bejelentések és egyéb eljárások → RI-0655 Jelentkezési lap fegyverismereti, fegyverforgalmazási, házilagos lőszerszereléshez és -újratöltéshez szükséges vizsgára.
Talán másnap, de mindenképpen pár napon belül felhívtak telefonon. Akinek a rejtett számról érkező hívások le vannak tiltva, az fennakadt az első szűrőn…
Tájékoztattak a vizsga időpontjáról és helyéről, majd e-mailen küldtek nekem még egy jelentkezési lapot, amit kitöltve vissza kellett küldenem. Az e-mailben a vizsga időpontja és helye mellett szerepelt a vizsga díjának összege és a BRFK számlaszáma, ahova a vizsgadíját utalnom kellett, valamint egy telefonszám, amit kérdés, probléma esetén felhívhattam. Az átutalási bizonylatot a vizsgára magammal kellett vinnem.
Két hét múlva SARS-CoV-2 fertőzés miatt karanténba kerültem: e-mailben minden további papírmunka és probléma nélkül tudtam új vizsgaidőpontot egyeztetni. Mivel jobb biztosnak lenni, mint búslakodni, e-mailben elküldtem a banktól letöltött átutalási bizonylatot is, hogy megfelelő-e. Az ügyintéző erre is készségesen válaszolt."
- Riport a fegyverismereti vizsgáról – Bohózat, 2. felvonás. (KaliberInfo)
Poresz
Veterán
Veterán

blint írta: 2024.10.21. 11:08 Szerintem itt egész jól le van írva, több módszer is:
https://www.howtogeek.com/14751/rotate- ... n-windows/

Illetve a Google Photos-ban is van elforgatási lehetőség, ha nem ódzkodsz attól, hogy feltöltsd a felhőbe.
Köszönöm a segítséged.

* * *
Ez most nem Neked szól: örülök, hogy egyáltalán segítettél.

Szóval VLC-vel receptet követve tegnap sem ment. Video Editor a számítógépen sehol sincs, és sehonnan sem lehet letölteni, pedig ez jogtiszta Win10. Ezen a ponton tartottam ott, hogy a maradék kettőt meg sem nézem, mert csak szaporodni fognak a használhatatlan letöltött és telepített szoftverek a számítógépemen.
Egy óra szopórollerezésnek az lett a vége, hogy valahogy negyedszerre kb. ugyanúgy csinálva VLC-vel meglett.
Aztán feltöltöttem Youtube-ra, és függőleges tengelyre tükrözte a videót. - De miért?!
Füstöl az agyam, és nem mennék most át a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. - Úgy utálok számítógéppel bármi újba belefogni, hogy arra nincsenek szavak.
blint
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.10.21. 21:17 Köszönöm a segítséged.

* * *
Ez most nem Neked szól: örülök, hogy egyáltalán segítettél.

Szóval VLC-vel receptet követve tegnap sem ment. Video Editor a számítógépen sehol sincs, és sehonnan sem lehet letölteni, pedig ez jogtiszta Win10. Ezen a ponton tartottam ott, hogy a maradék kettőt meg sem nézem, mert csak szaporodni fognak a használhatatlan letöltött és telepített szoftverek a számítógépemen.
Egy óra szopórollerezésnek az lett a vége, hogy valahogy negyedszerre kb. ugyanúgy csinálva VLC-vel meglett.
Aztán feltöltöttem Youtube-ra, és függőleges tengelyre tükrözte a videót. - De miért?!
Füstöl az agyam, és nem mennék most át a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. - Úgy utálok számítógéppel bármi újba belefogni, hogy arra nincsenek szavak.
Eh, sajnálom, sajnos Windows 10 nincs nekem kéznél, 11-en pedig még ellenőriztem is, hogy tényleg fent van a ClipChamp, alapvetően meg Linuxozom. Tökéletesen megértelek és gondolom nem nyugtat meg, de az IT-ban _minden_ sufnituning és bugos, a nagy és drága (tízmilliós) dolgok is. Ahogy egyik kollégám fogalmazott: "szerintem ezt az egészet fel kéne égetni és újrakezdeni delfinekkel".
Poresz
Veterán
Veterán

blint írta: 2024.10.22. 13:54 Tökéletesen megértelek és gondolom nem nyugtat meg, de az IT-ban _minden_ sufnituning és bugos, a nagy és drága (tízmilliós) dolgok is. Ahogy egyik kollégám fogalmazott: "szerintem ezt az egészet fel kéne égetni és újrakezdeni delfinekkel".
Tévedsz: megnyugtat. Eddig azt gondoltam, hogy a 120+ és 130+ IQ-jú zsenik szoftvereihez én vagyok hülye, mert nem képesek elképzelni több hónap fejlesztés és a programkód oda-vissza elszavalása után, hogy az egységsugarú júzerek számára ezek bizony nem egyértelműek.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

blint írta: 2024.10.22. 13:54 Tökéletesen megértelek és gondolom nem nyugtat meg, de az IT-ban _minden_ sufnituning és bugos, a nagy és drága (tízmilliós) dolgok is. Ahogy egyik kollégám fogalmazott: "szerintem ezt az egészet fel kéne égetni és újrakezdeni delfinekkel".
Szia,

Majdnem azt irtam, hogy nem ertek egyet, de jobban megnezve mit irtal, egyetertek: az olcso es kicsi rendszerek (ahol az eves dij 10 millio Ft nagysagrendet nem lepi at), azok alapvetoen sufnituningok, csak vannak kozottuk rosszabbul sikerultek (pl. windows) es jobban sikerultek (pl. Linux).

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.22. 15:32 a kelet-németek csinálták az örökkévalóságnak, nem holmi költséglefaragó és agyonoptimalizáló zsugori kapitalisták
Szia,

Azert en emlekszek 1989 elotti evekre, akkor nagyon hatarozottan a minoseg az volt, ami nyugatrol jott be.

A minosegbiztositas pedig egyetlen dolgot jelentett Kelet-Europaban: ami jol sikerult, azt nyugatra kuldtek (mert ott ez volt az elvart minoseg), ami nem volt annyira jo, az maradt keleten. Ennek megfeleloen a legjobb marketingduma az volt, hogy "exportbol visszamaradt".

ui. igaz, pl a FEG-re a fenti "egyetlen" nem igaz, mivel ok 3 fele valogattak a termekeket:
1. ami nagyon jol sikerult, az ment nyugatra, mint ottani szemmel gagyi de olcso termek
2. ami kozepesen jol sikerult, az ment a civil belfoldi piacra (akkor meg volt)
3. ami teljesen rosszul sikerult, az ment a hadseregnek

Jobb esetben egy lelkiismeretes fegyvermester 10 fegyverbol ossze tudott rakni (pl. alkatreszek felcserelesevel: nagyra sikerult tokra nagyra sikerult szant rakva) kb 8 mukodo darabot, a tobbit ritkabban visszakuldte, gyakrabban felreraktak, a raktarban senkit se zavart, hogy mukodeskeptelen.

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Találkoztam valakivel, aki még nem tudta, ki volt Stirlitz.. ;)

“Stirlitz belépett Müller dolgozószobájába, és meglátta a padlón holtan heverő Müllert.
- Megmérgezte magát - gondolta Stirlitz, miközben kezével végig simította a Müller hátából kiálló balta nyelét...”

Még gondolat sem voltam, amikor már az egész országot letarolta a „Semnadtsat mgnoveniy vesny”, ami nem egy igen jól hangzó nemibetegség ami messziről is jól élvezhető, hanem egy kultikus televíziós sorozat, amely idehaza A tavasz 17 pillanata címen futott. A tizenkét részes széria 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A magyar nézők egy évvel később láthatták.

Tyihonov Makszim alakította Makszimovics Iszajev őrnagyot, a zseniális orosz kémet, aki Max Otto von Stirlitz néven férkőzött a náci vezetők közelébe. Az egész ország Stirlitz-lázban égett, aki valóságos népi hős lett. A 70-es évek ruszki Chuck Norris-sza.

A cím mellett szerintem sokaknak máig ismerős a Strilitz név, amely a ravasz hírszerző személyének a szinonimája lett – mindannak ellenére, hogy a legtöbb filmrajongónak nem volt lehetősége végignézni az alapművet, mert annak vetítését a rendszerváltás után mindegyik csatorna elfelejtette. Az 1973-ban bemutatott legendás filmsorozat az azóta eltelt 5 évtizedben mégsem veszített népszerűségéből.
Azt mesélik, hogy a legelső vetítéskor szinte kihaltak Moszkva közterei, megszűnt a bűnözés az utcákon, megnőtt az áramfogyasztás és csökkent a vízfogyasztás - mindenki a képernyők előtt ült.
A valós történeten alapuló filmsorozatban Max Otto von Stirlitz a német hírszerzés magas rangú tisztje, ám az igazi neve Makszim Makszimovics Iszajev, és a szovjet hírszerzés ezredese. Ebből könnyen kitalálható, hogy a dramaturgiai lendületet a lebukás állandó veszélye adta.

Amikor épp a legkörmönfontabb csapdát állították Iszajev-Stirlitznek, és már minden elveszni látszott, rendre megszólalt a narrátor (Bot Béla) hangja: „De Stirlitz tudta ezt”. Ökölbe szoruló idegrendszerünk azonnal elernyedt, és kiszakad belőlünk a megkönnyebbült sóhaj: hát persze, hogy tudja. Én nem is tudom hanyadik ismétlést láttam zsenge pöcsű ifjúkoromban, de bármikor is adták le a 80-as évek közepe után, én fixen megnéztem.

Stirlitz a maga végtelen nyugalmával kurva menő volt. Egyszemélyes különítményként mindent is megoldott, és mindenből is kimászott: ennyiben távoli rokonságban állt például a mi néhány évvel korábban született Bors című sorozatunkkal, ahol a Sztankay István által játszott Bors Máté menekül sikeresen 15 részen és közel 30 esztendőnyi történelmen át. Utóbbival szemben a szovjet filmsorozatban azonban egy grammnyi humor nem volt. Olyan komolyan vette magát, hogy azt poén nélkül nem is lehetett elviselni. Ebben azért sokat segített a jellegzetes, monoton és sablonos narráció, ami részletesen és szinte folyamatosan kommentálta a történéseket. Nyomában sorra születtek a Stirlitz-viccek:

„Stirlitz Berlin főutcáján sétál, miközben a járókelők gyanakodva figyelik. Úgy látszik, lebuktam – gondolja Stirlitz. – Most vagy az oroszos pofám az oka, vagy ez az ejtőernyő a hátamon.”

„Stirlitz kilépett a Gestapo épületéből: Daszvidanyja! – vetette oda az őrnek, majd rögtön elgondolkodott, hogy nem hibázott-e.”
„- Elégett néhány titkos iratunk – panaszkodott Bormann.
- Hazaszólhatok, biztos van az otthoniaknál másolat – nyugtatta Stirlitz.
Stirlitz ezúttal talán tényleg gyanúba keverte magát...”

„A Gestapo főhadiszállásán Bormann belépett a szobájába és megpillantotta Stirlitzet, amint a nyitott páncélszekrény előtt áll.
- Hát te mit csinálsz itt? – kérdezte tőle.
- A villamosra várok! – felelte Stirlitz.
Bormann megnyugodva kiment a szobából. „Érdekes, vajon melyik villamosra vár?” – gondolta. „Visszamegyek és megkérdem.”
Bormann visszament a szobába, de Stirlitz már nem volt ott.
- Biztosan elment a villamossal. – gondolta Bormann.”

Ha még nem esett volna le mindenkinek: A tavasz tizenhét pillanata kifejezetten jó filmsorozat volt. Egyébként nem égett volna be kizárólag a fogékony életkor miatt, mindösszesen tizenkét epizód alatt. Feszes dramaturgiájú, izgalmas kalandfilm, ami különös, dokumentarista stílusa mellett abban is szokatlan volt, hogy a német tiszteket nem agyalágyultakként, hanem rátermett és agyafúrt emberekként mutatta be, akik így a szovjet karakter valódi ellenfelei lehettek.

A 3 év alatt elkészült 12 részes filmet a rettegett orosz titkosszolgálat, a KGB rendelte meg, és az első ember, aki látta, valószínűleg Jurij Andropov, akkori KGB-főnök, későbbi pártfőtitkár volt. Andropov nem sokat cenzúrázott, csak a közreműködő KGB-szakértők nevét húzatta ki a film végéről, és kérésére helyezték el a filmben a német munkásmozgalomról szóló betétet.
Ma már szinte senki sem tudja elképzelni, hogy más is eljátszhatta volna Stirlitz szerepét. A már ismert Tyihonovnak ez volt a hetedik filmszerepe, és sokat nyomott a latban, hogy éppen akkor szabad volt, nem voltak színházi kötelezettségei, és elvállalta a hosszú ideig tartó forgatást.

Stirlitz nem valami akcióhős (a filmben gyakorlatilag nincs erőszakos jelenet), hanem egy, már ötven év körüli díszegyenruhában feszítő aktakukac, akin látszik, hogy megszenvedi a szakmáját: halálosan fáradt és megkeseredett, már-már depressziós. Nincs az életében sem szórakozás, sem egy nő, sem barátok: egy öregedő, magányos férfi ő, akit elszakított a sors a hazájától, egy olyan egyenruhában jár-kel, amit gyűlöl, és akinek mégis az utolsó pillanatig állnia kell a sarat az őt és másokat fenyegető folyamatos életveszélyben.

Stirlitz tökéletesen ideális NKVD ügynök volt. Oroszország szívében született, nagy műveltségű ember volt. Az ír és az albán kivételével az összes európai nyelvet beszélte. Fizikai erőszak helyett az ész erejét részesítette előnyben, s büszke volt rá, hogy ötven évesen csak egyszer kellett ölnie. Kedvenc itala a konyak volt. Horch autót vezetett, a szép nők ajánlatát is udvariasan hárította el: „Inkább egy kevés kávét innék.” Folyamatos utazásai közben állandóan visszavágyott Oroszországba.

Jan Csernyak, szovjet hírszerző, akiről Stirlitz alakját mintázták, 1995-ben halt meg. Csernyak 1930 és 1945 között Németországban dolgozott, több tucat ügynöki hálózatot hozott létre, és a háború alatt az ő jelentései alapján állították föl a német repülőgépeket figyelő radarállomásokat, de információit még az atomfegyver kifejlesztésének kezdeti szakaszában is fölhasználták.

A sorozat alapját képező könyv Julian Szemjonov alkotása volt. Ő a maga idejében a szovjet közönség és irodalomkritika körülrajongott szerzőjének számított. Rendszeresen kiküldték (hadi)tudósítóként olyan külföldi helyszínekre, amelyekről az átlagos szovjet hírlapíró nem is gondolhatott, továbbá a KGB is bizalmas viszonyt ápolt vele. Szemjonov már egészen korán kitalálta magában a német belbiztonsági szervekbe beépült szovjet hírszerző alakját - a „Vihar őrnagy” c. könyvében már szerepelt Stirlitz, aki a németek által aláaknázott Krakkót mentette meg a pusztulástól.

A „Tavasz tizenhét pillanata” először 1961-ben jelent meg folytatásokban, majd 1968-ban könyv alakban – Magyarországon a mára már legendás Albatrosz-sorozatban jelent meg 1971-ben „Stirlitz-dosszié” címen. Ez csak egy állomás volt a könyv sikerútján: az első megjelenése után sorra kiadták a szocialista tömb államaiban és mindenütt méltó elismerést nyert mind az olvasóközönség, mind a kritika által.

1945. márciusában kezdődnek az események. Eredeti nevén Makszim Iszajev őrnagy, jelenleg Otto von Stirlitz (Vjacseszlav Tyihonov), az RSHA, vagyis a Birodalmi Biztonsági Főhivatal VI. hivatalának (hírszerzés) vezető beosztottja, SS-Standartenführer (ezredes), az SS és GESTAPO középvezetésébe hosszú évek óta beépült szovjet titkosszolgálati tiszt számára élete egyik legnagyobb kihívása következik el: le kell lepleznie azokat, akik különalkut akarnak kötni a nyugati hatalmakkal annak érdekében, hogy az egyesült német-nyugati haderő keleten megfordítsa a háború sorsát. A célszemély, aki a különbéke puhatolódzásai fogadja, maga Alan Dulles, az amerikai elhárítás svájci helytartója.

Stirlitz elsődleges gyanúsítottja Himmler lesz, az SS Reichführere, aki közben valóban elküldi egyik emberét Svájcba, hogy ott az amerikaiakkal tárgyaljon a fegyverszünetről és az átállásról, meg persze Hitler megbuktatásáról. Stirlitznek egyrészt el kell hárítania a védelmébe vett német belső ellenállókra fenekedő veszélyt, továbbá ki kell választania közülük azt a megfelelő embert egy svájci útra, akinek a feladata a nyugati hatalmak informálása lesz a német különbéke lehetetlenségéről. Választása két életidegen értelmiségire esik. Pleischner professzor (Jevgenyij Jevsztignyejev) Svájcban lebukik, és öngyilkos lesz. Schlag lelkésznek (Rosztyiszlav Pljatt) a nyaka körül is megszorul a hurok, amikor az egyik GESTAPO-ügynök nyomot lel a saját rádióadójához, majd kibombázzák magát az adóállomást is és az ott ténykedő házaspár női tagja (Käthe, azaz Kátya – Ekatyerina Gradova) az elhárítás karmaiba jut, ő maga pedig óvatlanul, ujjlenyomatot hagyva, egy szőnyegbombázás alatt felhívja a pártkancellária vezetőjét, Martin Bormannt, hogy informálja őt Himmler külön tárgyalásairól és még jobban felpaprikázza a náci vezetés üldözési mániáit.

Stirlitz viselkedése felkelti főnökének, a GESTAPO vezetőjének, azaz Müllernek (Leonyid Bronyevoj) a figyelmét, aki innentől kezdve kettős játszmát játszik: egyrészt Stirlitzet teszteli nap mint nap, másrészt Stirlitz félrevezető „eredményeivel” igyekszik konkurálni a rivális titkosszolgálattal, amelynek vezetője Schellenberg, ugyanakkor igyekszik kivédeni Himmler fondorlatait is. A fordulatos történetben a különtárgyalások elbuknak (ez történelmi tény), Kátya megússza az egészet.
Stirlitz pedig...

A zeneszerző Mikael Tarivergyiev, muzsikája önálló számokként is tökéletesen megállja mindenütt a helyét. A film készítői nagy hangsúlyt helyeztek arra a szereplők lelkiállapotának a bemutatására is, és mivel a filmben mindenki megkeseredett, ezért sok az olyan jelenet, amikor semmi nem történik, csak zene szól: Stirlitz elmereng egy nő látványán, filmet néz a moziban, cigarettázva ballag a hűvös utcákon, vagy kirakósdit játszik az irodájában, miközben körülötte zuhognak a bombák.

Pjotr Katajev operatőr és a rendező közös munkája volt ez az erős atmoszférateremtés, amely az egész filmen végigvonul: hogy lehet csak két ember párbeszédéből hatásos feszültséget teremteni. Külön ki kell emelni Oleg Bronyevoj alakítását, teljesen eszköztelenül tudja megjeleníteni Gestapos Müller ravasz figuráját, aki mindenkivel nyájas, de minden szavára figyelni kell.

A film a nézőt alaposan hozzásegíti ahhoz is, hogy megfelelően tudja értelmezni a történetet. Az egész film alatt folyamatosan elmagyarázza a narrátor. A film nem véletlenül készült fekete-fehérben. A mű bemutatja a célszemély életrajzát korabeli dokumentumokkal - azok meg fekete-fehérek voltak. Így a film a dokumentum- és képzelt jeleneteket összemossa egymással, s ez az egyik erőssége is, hiszen így valósághű lesz a végeredmény.

Szemjonov kénytelen volt a szovjet közönség nyomásra tovább írni a művét, bár az 1984-ben megjelent A tavasz megszépíti Berlint c. könyv nem egy Nobel-díjra jelölt alkotás...

A szájbarágós narrációt pedig ez a vicc figurázza ki a legjobbanf:
Stirlitz a berlini állatkert mellett sétál, amikor egy villogó szempárra lesz figyelmes a sötétben. Azt hiszi, hogy főnöke az, Müller, a GESTAPO vezetője, aki követi őt.
- A kurva anyád, Müller - gondolja Stirlitz.
- A kurva anyád, Stirlitz - gondolja a bagoly…
FB_IMG_1729689607207.jpg
FB_IMG_1729689607207.jpg (11.92 KiB) Megtekintve 3401 alkalommal
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Olvastam könyvben, úgy is hasonlóan nyomasztó, de nagyon jó.

És hogy stílszerű legyek:

"Stirlitz az erdőben sétált. Zörgést hallott egy bokorból.
- Legközelebb hozok egy pisztolyt - gondolta Stirlitz.
- Legközelebb...? - gondolta a medve."
theHassan
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: theHassan »

AndyA írta: 2024.10.23. 16:15 Olvastam könyvben, úgy is hasonlóan nyomasztó, de nagyon jó.

És hogy stílszerű legyek:

"Stirlitz az erdőben sétált. Zörgést hallott egy bokorból.
- Legközelebb hozok egy pisztolyt - gondolta Stirlitz.
- Legközelebb...? - gondolta a medve."
-Stirlitz - gondolta Stirlitz.
-Stirlitz - gondolta Stirlitz.
-Ez hülye - gondolta a tükör.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

WildBear23 írta: 2024.10.23. 15:21 Találkoztam valakivel, aki még nem tudta, ki volt Stirlitz.. ;)

“Stirlitz belépett Müller dolgozószobájába, és meglátta a padlón holtan heverő Müllert.
- Megmérgezte magát - gondolta Stirlitz, miközben kezével végig simította a Müller hátából kiálló balta nyelét...”

Még gondolat sem voltam, amikor már az egész országot letarolta a „Semnadtsat mgnoveniy vesny”, ami nem egy igen jól hangzó nemibetegség ami messziről is jól élvezhető, hanem egy kultikus televíziós sorozat, amely idehaza A tavasz 17 pillanata címen futott. A tizenkét részes széria 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A magyar nézők egy évvel később láthatták.

Tyihonov Makszim alakította Makszimovics Iszajev őrnagyot, a zseniális orosz kémet, aki Max Otto von Stirlitz néven férkőzött a náci vezetők közelébe. Az egész ország Stirlitz-lázban égett, aki valóságos népi hős lett. A 70-es évek ruszki Chuck Norris-sza.

A cím mellett szerintem sokaknak máig ismerős a Strilitz név, amely a ravasz hírszerző személyének a szinonimája lett – mindannak ellenére, hogy a legtöbb filmrajongónak nem volt lehetősége végignézni az alapművet, mert annak vetítését a rendszerváltás után mindegyik csatorna elfelejtette. Az 1973-ban bemutatott legendás filmsorozat az azóta eltelt 5 évtizedben mégsem veszített népszerűségéből.
Azt mesélik, hogy a legelső vetítéskor szinte kihaltak Moszkva közterei, megszűnt a bűnözés az utcákon, megnőtt az áramfogyasztás és csökkent a vízfogyasztás - mindenki a képernyők előtt ült.
A valós történeten alapuló filmsorozatban Max Otto von Stirlitz a német hírszerzés magas rangú tisztje, ám az igazi neve Makszim Makszimovics Iszajev, és a szovjet hírszerzés ezredese. Ebből könnyen kitalálható, hogy a dramaturgiai lendületet a lebukás állandó veszélye adta.

Amikor épp a legkörmönfontabb csapdát állították Iszajev-Stirlitznek, és már minden elveszni látszott, rendre megszólalt a narrátor (Bot Béla) hangja: „De Stirlitz tudta ezt”. Ökölbe szoruló idegrendszerünk azonnal elernyedt, és kiszakad belőlünk a megkönnyebbült sóhaj: hát persze, hogy tudja. Én nem is tudom hanyadik ismétlést láttam zsenge pöcsű ifjúkoromban, de bármikor is adták le a 80-as évek közepe után, én fixen megnéztem.

Stirlitz a maga végtelen nyugalmával kurva menő volt. Egyszemélyes különítményként mindent is megoldott, és mindenből is kimászott: ennyiben távoli rokonságban állt például a mi néhány évvel korábban született Bors című sorozatunkkal, ahol a Sztankay István által játszott Bors Máté menekül sikeresen 15 részen és közel 30 esztendőnyi történelmen át. Utóbbival szemben a szovjet filmsorozatban azonban egy grammnyi humor nem volt. Olyan komolyan vette magát, hogy azt poén nélkül nem is lehetett elviselni. Ebben azért sokat segített a jellegzetes, monoton és sablonos narráció, ami részletesen és szinte folyamatosan kommentálta a történéseket. Nyomában sorra születtek a Stirlitz-viccek:

„Stirlitz Berlin főutcáján sétál, miközben a járókelők gyanakodva figyelik. Úgy látszik, lebuktam – gondolja Stirlitz. – Most vagy az oroszos pofám az oka, vagy ez az ejtőernyő a hátamon.”

„Stirlitz kilépett a Gestapo épületéből: Daszvidanyja! – vetette oda az őrnek, majd rögtön elgondolkodott, hogy nem hibázott-e.”
„- Elégett néhány titkos iratunk – panaszkodott Bormann.
- Hazaszólhatok, biztos van az otthoniaknál másolat – nyugtatta Stirlitz.
Stirlitz ezúttal talán tényleg gyanúba keverte magát...”

„A Gestapo főhadiszállásán Bormann belépett a szobájába és megpillantotta Stirlitzet, amint a nyitott páncélszekrény előtt áll.
- Hát te mit csinálsz itt? – kérdezte tőle.
- A villamosra várok! – felelte Stirlitz.
Bormann megnyugodva kiment a szobából. „Érdekes, vajon melyik villamosra vár?” – gondolta. „Visszamegyek és megkérdem.”
Bormann visszament a szobába, de Stirlitz már nem volt ott.
- Biztosan elment a villamossal. – gondolta Bormann.”

Ha még nem esett volna le mindenkinek: A tavasz tizenhét pillanata kifejezetten jó filmsorozat volt. Egyébként nem égett volna be kizárólag a fogékony életkor miatt, mindösszesen tizenkét epizód alatt. Feszes dramaturgiájú, izgalmas kalandfilm, ami különös, dokumentarista stílusa mellett abban is szokatlan volt, hogy a német tiszteket nem agyalágyultakként, hanem rátermett és agyafúrt emberekként mutatta be, akik így a szovjet karakter valódi ellenfelei lehettek.

A 3 év alatt elkészült 12 részes filmet a rettegett orosz titkosszolgálat, a KGB rendelte meg, és az első ember, aki látta, valószínűleg Jurij Andropov, akkori KGB-főnök, későbbi pártfőtitkár volt. Andropov nem sokat cenzúrázott, csak a közreműködő KGB-szakértők nevét húzatta ki a film végéről, és kérésére helyezték el a filmben a német munkásmozgalomról szóló betétet.
Ma már szinte senki sem tudja elképzelni, hogy más is eljátszhatta volna Stirlitz szerepét. A már ismert Tyihonovnak ez volt a hetedik filmszerepe, és sokat nyomott a latban, hogy éppen akkor szabad volt, nem voltak színházi kötelezettségei, és elvállalta a hosszú ideig tartó forgatást.

Stirlitz nem valami akcióhős (a filmben gyakorlatilag nincs erőszakos jelenet), hanem egy, már ötven év körüli díszegyenruhában feszítő aktakukac, akin látszik, hogy megszenvedi a szakmáját: halálosan fáradt és megkeseredett, már-már depressziós. Nincs az életében sem szórakozás, sem egy nő, sem barátok: egy öregedő, magányos férfi ő, akit elszakított a sors a hazájától, egy olyan egyenruhában jár-kel, amit gyűlöl, és akinek mégis az utolsó pillanatig állnia kell a sarat az őt és másokat fenyegető folyamatos életveszélyben.

Stirlitz tökéletesen ideális NKVD ügynök volt. Oroszország szívében született, nagy műveltségű ember volt. Az ír és az albán kivételével az összes európai nyelvet beszélte. Fizikai erőszak helyett az ész erejét részesítette előnyben, s büszke volt rá, hogy ötven évesen csak egyszer kellett ölnie. Kedvenc itala a konyak volt. Horch autót vezetett, a szép nők ajánlatát is udvariasan hárította el: „Inkább egy kevés kávét innék.” Folyamatos utazásai közben állandóan visszavágyott Oroszországba.

Jan Csernyak, szovjet hírszerző, akiről Stirlitz alakját mintázták, 1995-ben halt meg. Csernyak 1930 és 1945 között Németországban dolgozott, több tucat ügynöki hálózatot hozott létre, és a háború alatt az ő jelentései alapján állították föl a német repülőgépeket figyelő radarállomásokat, de információit még az atomfegyver kifejlesztésének kezdeti szakaszában is fölhasználták.

A sorozat alapját képező könyv Julian Szemjonov alkotása volt. Ő a maga idejében a szovjet közönség és irodalomkritika körülrajongott szerzőjének számított. Rendszeresen kiküldték (hadi)tudósítóként olyan külföldi helyszínekre, amelyekről az átlagos szovjet hírlapíró nem is gondolhatott, továbbá a KGB is bizalmas viszonyt ápolt vele. Szemjonov már egészen korán kitalálta magában a német belbiztonsági szervekbe beépült szovjet hírszerző alakját - a „Vihar őrnagy” c. könyvében már szerepelt Stirlitz, aki a németek által aláaknázott Krakkót mentette meg a pusztulástól.

A „Tavasz tizenhét pillanata” először 1961-ben jelent meg folytatásokban, majd 1968-ban könyv alakban – Magyarországon a mára már legendás Albatrosz-sorozatban jelent meg 1971-ben „Stirlitz-dosszié” címen. Ez csak egy állomás volt a könyv sikerútján: az első megjelenése után sorra kiadták a szocialista tömb államaiban és mindenütt méltó elismerést nyert mind az olvasóközönség, mind a kritika által.

1945. márciusában kezdődnek az események. Eredeti nevén Makszim Iszajev őrnagy, jelenleg Otto von Stirlitz (Vjacseszlav Tyihonov), az RSHA, vagyis a Birodalmi Biztonsági Főhivatal VI. hivatalának (hírszerzés) vezető beosztottja, SS-Standartenführer (ezredes), az SS és GESTAPO középvezetésébe hosszú évek óta beépült szovjet titkosszolgálati tiszt számára élete egyik legnagyobb kihívása következik el: le kell lepleznie azokat, akik különalkut akarnak kötni a nyugati hatalmakkal annak érdekében, hogy az egyesült német-nyugati haderő keleten megfordítsa a háború sorsát. A célszemély, aki a különbéke puhatolódzásai fogadja, maga Alan Dulles, az amerikai elhárítás svájci helytartója.

Stirlitz elsődleges gyanúsítottja Himmler lesz, az SS Reichführere, aki közben valóban elküldi egyik emberét Svájcba, hogy ott az amerikaiakkal tárgyaljon a fegyverszünetről és az átállásról, meg persze Hitler megbuktatásáról. Stirlitznek egyrészt el kell hárítania a védelmébe vett német belső ellenállókra fenekedő veszélyt, továbbá ki kell választania közülük azt a megfelelő embert egy svájci útra, akinek a feladata a nyugati hatalmak informálása lesz a német különbéke lehetetlenségéről. Választása két életidegen értelmiségire esik. Pleischner professzor (Jevgenyij Jevsztignyejev) Svájcban lebukik, és öngyilkos lesz. Schlag lelkésznek (Rosztyiszlav Pljatt) a nyaka körül is megszorul a hurok, amikor az egyik GESTAPO-ügynök nyomot lel a saját rádióadójához, majd kibombázzák magát az adóállomást is és az ott ténykedő házaspár női tagja (Käthe, azaz Kátya – Ekatyerina Gradova) az elhárítás karmaiba jut, ő maga pedig óvatlanul, ujjlenyomatot hagyva, egy szőnyegbombázás alatt felhívja a pártkancellária vezetőjét, Martin Bormannt, hogy informálja őt Himmler külön tárgyalásairól és még jobban felpaprikázza a náci vezetés üldözési mániáit.

Stirlitz viselkedése felkelti főnökének, a GESTAPO vezetőjének, azaz Müllernek (Leonyid Bronyevoj) a figyelmét, aki innentől kezdve kettős játszmát játszik: egyrészt Stirlitzet teszteli nap mint nap, másrészt Stirlitz félrevezető „eredményeivel” igyekszik konkurálni a rivális titkosszolgálattal, amelynek vezetője Schellenberg, ugyanakkor igyekszik kivédeni Himmler fondorlatait is. A fordulatos történetben a különtárgyalások elbuknak (ez történelmi tény), Kátya megússza az egészet.
Stirlitz pedig...

A zeneszerző Mikael Tarivergyiev, muzsikája önálló számokként is tökéletesen megállja mindenütt a helyét. A film készítői nagy hangsúlyt helyeztek arra a szereplők lelkiállapotának a bemutatására is, és mivel a filmben mindenki megkeseredett, ezért sok az olyan jelenet, amikor semmi nem történik, csak zene szól: Stirlitz elmereng egy nő látványán, filmet néz a moziban, cigarettázva ballag a hűvös utcákon, vagy kirakósdit játszik az irodájában, miközben körülötte zuhognak a bombák.

Pjotr Katajev operatőr és a rendező közös munkája volt ez az erős atmoszférateremtés, amely az egész filmen végigvonul: hogy lehet csak két ember párbeszédéből hatásos feszültséget teremteni. Külön ki kell emelni Oleg Bronyevoj alakítását, teljesen eszköztelenül tudja megjeleníteni Gestapos Müller ravasz figuráját, aki mindenkivel nyájas, de minden szavára figyelni kell.

A film a nézőt alaposan hozzásegíti ahhoz is, hogy megfelelően tudja értelmezni a történetet. Az egész film alatt folyamatosan elmagyarázza a narrátor. A film nem véletlenül készült fekete-fehérben. A mű bemutatja a célszemély életrajzát korabeli dokumentumokkal - azok meg fekete-fehérek voltak. Így a film a dokumentum- és képzelt jeleneteket összemossa egymással, s ez az egyik erőssége is, hiszen így valósághű lesz a végeredmény.

Szemjonov kénytelen volt a szovjet közönség nyomásra tovább írni a művét, bár az 1984-ben megjelent A tavasz megszépíti Berlint c. könyv nem egy Nobel-díjra jelölt alkotás...

A szájbarágós narrációt pedig ez a vicc figurázza ki a legjobbanf:
Stirlitz a berlini állatkert mellett sétál, amikor egy villogó szempárra lesz figyelmes a sötétben. Azt hiszi, hogy főnöke az, Müller, a GESTAPO vezetője, aki követi őt.
- A kurva anyád, Müller - gondolja Stirlitz.
- A kurva anyád, Stirlitz - gondolja a bagoly…

FB_IMG_1729689607207.jpg
Ez nagyon jó volt!

Most jöhet egy hasonló a Bors-ról! :-)
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Poresz
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2024.10.23. 15:21 Találkoztam valakivel, aki még nem tudta, ki volt Stirlitz..
Soha sem fogom elfelejteni azt, amikor kölökként viccgyűjteményben először olvastam Stirlitz-vicceket. Az érthetetlen értetlenség és az érfelvágós totális agyzsibbadás érzésének elegye rohant meg: “Ez mi?!”
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.25. 09:31 Soha sem fogom elfelejteni azt, amikor kölökként viccgyűjteményben először olvastam Stirlitz-vicceket. Az érthetetlen értetlenség és az érfelvágós totális agyzsibbadás érzésének elegye rohant meg: “Ez mi?!”
Ez mi? - gondolta Poresz
Poresz olyan, mint Bormann, nem sejt semmit - gondolta Stirlitz.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.10.25. 09:31 Soha sem fogom elfelejteni azt, amikor kölökként viccgyűjteményben először olvastam Stirlitz-vicceket. Az érthetetlen értetlenség és az érfelvágós totális agyzsibbadás érzésének elegye rohant meg: “Ez mi?!”
Szintén, mi ehhez túl fiatalok voltunk.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.10.25. 09:33 Ez mi? - gondolta Poresz
gvass1-nek még humorérzéke is van... :-D
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

gvass1 írta: 2024.10.25. 09:33 Ez mi? - gondolta Poresz
1000005665.jpg
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

bel írta: 2024.10.22. 15:46 Szia,

Azert en emlekszek 1989 elotti evekre, akkor nagyon hatarozottan a minoseg az volt, ami nyugatrol jott be.

A minosegbiztositas pedig egyetlen dolgot jelentett Kelet-Europaban: ami jol sikerult, azt nyugatra kuldtek (mert ott ez volt az elvart minoseg), ami nem volt annyira jo, az maradt keleten. Ennek megfeleloen a legjobb marketingduma az volt, hogy "exportbol visszamaradt".

ui. igaz, pl a FEG-re a fenti "egyetlen" nem igaz, mivel ok 3 fele valogattak a termekeket:
1. ami nagyon jol sikerult, az ment nyugatra, mint ottani szemmel gagyi de olcso termek
2. ami kozepesen jol sikerult, az ment a civil belfoldi piacra (akkor meg volt)
3. ami teljesen rosszul sikerult, az ment a hadseregnek

Jobb esetben egy lelkiismeretes fegyvermester 10 fegyverbol ossze tudott rakni (pl. alkatreszek felcserelesevel: nagyra sikerult tokra nagyra sikerult szant rakva) kb 8 mukodo darabot, a tobbit ritkabban visszakuldte, gyakrabban felreraktak, a raktarban senkit se zavart, hogy mukodeskeptelen.

Bel
Találkoztam olyan P9R konverzióval (hosszú rugóvezetős verzió), aminek a szánon lévő, helyretoló rugó rugóvezetőjének a furata pár mm-rel arréb volt kifúrva. Így a rugóvezető lényegében kicsit ferdén volt benne a fegyverben. A gyári száma alapján szinte biztosan a gyárban lett csámpásan kifúrva és nem utólag lett valamikor “hosszú-rugóvezetősítve”. :)

De az olaszokat sem kell félteni. A mai napon is találkoztam olyan új gyártású elöltöltős revolverrel, ami úgy hagyta el a gyárat, hogy nem volt huzagolás a csőben. Teljesen sima volt a cső belseje és le is lett barnítva. :D
Mindenki vár valamit...
parazstaposo
Veterán
Veterán

Nem halálos...

Hozzászólás Szerző: parazstaposo »

Az összes nem-halálost végigpróbálták az emberen eredménytelenül.
Terminátor.

Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Re: Nem halálos...

parazstaposo írta: 2024.10.26. 11:36 Az összes nem-halálost végigpróbálták az emberen eredménytelenül.
Terminátor.

Ez durva volt. Sok-sok taser, spré, némi teleszkópos vasbot, 4 zsaruval birkózás, legalább 3 bean bag söretesből, és a végén kb tucatnyi pisztoly lövés kellett ahhoz, hogy megállítsák :shock:

Az első 6 lövéstől meg csak le sem lassult - közvetlen közelről, mellkas közepe, minimum 9x19-es. :o Ez tényleg egy Terminátor. Mit is mondott az elején? “No weapons. . I am the weapon” .

Szerencsétlen zsaru aki levarrta - fullra összeomlott. :roll: Persze könnyű okoskodni, hogy minek megy rendőrnek - de a többség nem azért, hogy embert öljön. Ma vajon hogy reagálnánk egy ilyenre? Senki sem tudja, ameddig nem volt ilyen helyzetben. Remélem, soha nem us tudom meg.

A #1 zsaru nagyon profi volt. Tényleg mindent megpróbáltak, a deeszkalaciós technikaktól a teljes nemhalálos arzenálig.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Kissé fura az egész. Igaz, hogy hang nélkül néztem, de nekem csak annyi jött le, hogy a fószer 10 percig áll egy helyben, "mi-a-f*sz-van-most" pózban, felfelé fordított tenyerekkel, felhúzott vállakkal, közben egyre több rendőr veszi körül. Aztán amikor már puskával kezdenek rá lőni, rohanni kezd (persze, hogy egy rendőr felé, hiszen körbevették), erre jól lelövik, ahelyett, hogy félreléptek volna előle.
Legalábbis nekem ez jött le.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.10.26. 18:33 Kissé fura az egész. Igaz, hogy hang nélkül néztem, de nekem csak annyi jött le, hogy a fószer 10 percig áll egy helyben, "mi-a-f*sz-van-most" pózban, felfelé fordított tenyerekkel, felhúzott vállakkal, közben egyre több rendőr veszi körül. Aztán amikor már puskával kezdenek rá lőni, rohanni kezd (persze, hogy egy rendőr felé, hiszen körbevették), erre jól lelövik, ahelyett, hogy félreléptek volna előle.
Legalábbis nekem ez jött le.
Nézd meg hanggal. Jöttek letartóztatni, ervényes paranccsal, más embernek adta ki magát, és nagyon sokáig nagyon szépen próbálták rávenni, hogy hagyja magát bevinni, ha nem ő az, akkor tisztázzák és mehet haza.

“Van fegyvere? “ “Nincs. ÉN vagyok a fegyver. “.

Szóval szerintem korrekt volt. Ellenállt a letartóztatásban, és , mindent megpróbáltak hogy bevigyek anélkül h baja essen.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.27. 07:21 Igaz, Piszkos Fred agyvelejét kellett volna lesikálni a korlátról. De attól még neked sincs igazad, mert nem Nr Gouldról, hanem Fernandezről volt szó, aki régen herceg. :D

De mint az köztudott: egy inkognító nevű betegségben szenvedtek, ezért Fernandez, aki régen herceg, valójában Mr. Gould néven utazott a HolloNunusztár hajón, ahol José Pombio pincér és Wilson Hutchins fűtő is aludtak, de nem cecelégyből, hanem heveny bicskázás mellékhatásából kifolyólag.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.10.28. 22:36 Nekem a szegedi Picsaember jutott eszembe a képről :)
Nincs egyedül. Láttam egy ilyet, aki biztosan nem ő volt, Szigligeten, a vár alatti fagyizónál pár éve.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

https://444.hu/2024/10/31/pizzarendeles ... loridai-no

Vajon egy ilyen hívásnak a 112-re mi lenne itthon a sorsa...?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.10.31. 11:51 https://444.hu/2024/10/31/pizzarendeles ... loridai-no

Jó eséllyel ugyanaz. A 112 operátorok nem hülyék. És be tudják mérni a telót. Mindkettő személyes tapasztalat.

Ami már találgatás részemről : elég prank hívást kapnak ahhoz, hogy az első 15 másodpercben kiszűrjék a betyárok túlnyomó többségét. Ha valaki pizzát rendel, a hangszíne izgatott, és a háttérben nem vihognak a haverok, akkor az operator nagyon figyelmesen fog hallgatni.

A kiérkező járőr színvonala már szélesebb skálán szórhat. Sajnos ez is személyes tapasztalat.
blint
Fórumtag
Fórumtag

https://www.garaz.cz/clanek/testy-ojeta ... e-21013570

Egy fegyverekhez egyáltalán nem kapcsolódó autótesztben amikor amúgy mellékesen olyat dobnak, hogy 'jó az ülés, csak kicsit a bordáim közé nyomja a pisztolyt', akkor elgondolkozik az ember a cseh kivándorláson.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

blint írta: 2024.10.31. 15:05 https://www.garaz.cz/clanek/testy-ojeta ... e-21013570

Egy fegyverekhez egyáltalán nem kapcsolódó autótesztben amikor amúgy mellékesen olyat dobnak, hogy 'jó az ülés, csak kicsit a bordáim közé nyomja a pisztolyt', akkor elgondolkozik az ember a cseh kivándorláson.
:-)))

"Zajímavostí je funkce přifukování bočnic v zatáčkách, takže při klidné jízdě rovně vás sedačka nesvírá jako závodní skořepina, ale v zatáčce zas neplavete v autě sem a tam. Ano, já vím, že tuhle funkci mělo už BMW M5 E60 a spousta jiných aut dříve, ale je to hezký detail. Jenom pokud nosíte u pasu pistoli, tak vám ji vždycky měch vrazí v zatáčce pod žebra."

Teljesen életszerű probléma, én is volt már, hogy nem értettem miért nem tudom lecsukni a könyöklőt a kocsiban, és nem azért, mert kövér vok:-)))
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.10.31. 11:51
Szerintem teljesen megjosolhatatlan - ugyanugy, mint a 911-es bejelentes sikeressege is elore.

Nagyon kis szamu, merete miatt statisztika keszitesere alkalmatlan szemelyes minta alapjan a 112-es diszpecserek jol dolgoznak.

Nagyon nagy szamu, statisztika keszitesere a "csak a botranyokrol irunk cikket" hozzallas miatt alkalmatlan feldolgozasban vannak koztuk botranyosan/btkt serto szinten rosszul dolgozok is.

Bel
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

Kép
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
vato
Veterán
Veterán

G.D írta: 2024.11.01. 20:32 Kép
Ilyen Buttstock-ért fizetnék :lol: :D
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

A Nagy Tejszínhabspray Rejtély.
Az asszony szeret a kávéjába tejszínhabot tenni, ezért van itthon mindig. Viszont az utóbbi 1-2 hónapban furcsa dolgokat kezdünk tapasztalni. Még max félig vagy addig se ürült a habspray flakon, amikor nincs tovább nem jön a flakonból.
4-5 ilyen eset után márkát váltottunk, addig a lidlis márkát használtuk. Aztán szép sorjában azokkal is hasonlóan jártunk, csak félig ürül amikor feladja. Próbálgattunk 3-4 másik márkát, ugyanez. Megvettem a legdrágább 3e Ft-os nagy kiszerelésű elvileg profi felhasználóknak szánt változatot - most kell kidobjam félig tele, mert nem jön belőle már semmi.
Emeltem a hűtő belső hőmérsékletén 1 fokkal (alig egy éves LG, nem csinálhat bajt) plusz kidobás előtt szobahőn tartottam a besült spray-ket, hátha vmi belső mikroklíma miatt a hűtőben túlhűlt és lecsökkent a nyomás a palackban. De semmi.
Nem volt valami EU-s faxkodás miatt valamilyen kötelező technológiai váltás volt ezeknél? Az egész csak pár hónapja van, addig éveken át soha semmi probléma nem volt. Az nem létezik hogy egyszerre mindegyik gyártó terméke gagyi lett, de mi ezt tapasztaljuk.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.11.02. 07:31 A Nagy Tejszínhabspray Rejtély.
Az asszony szeret a kávéjába tejszínhabot tenni, ezért van itthon mindig. Viszont az utóbbi 1-2 hónapban furcsa dolgokat kezdünk tapasztalni. Még max félig vagy addig se ürült a habspray flakon, amikor nincs tovább nem jön a flakonból.
4-5 ilyen eset után márkát váltottunk, addig a lidlis márkát használtuk. Aztán szép sorjában azokkal is hasonlóan jártunk, csak félig ürül amikor feladja. Próbálgattunk 3-4 másik márkát, ugyanez. Megvettem a legdrágább 3e Ft-os nagy kiszerelésű elvileg profi felhasználóknak szánt változatot - most kell kidobjam félig tele, mert nem jön belőle már semmi.
Emeltem a hűtő belső hőmérsékletén 1 fokkal (alig egy éves LG, nem csinálhat bajt) plusz kidobás előtt szobahőn tartottam a besült spray-ket, hátha vmi belső mikroklíma miatt a hűtőben túlhűlt és lecsökkent a nyomás a palackban. De semmi.
Nem volt valami EU-s faxkodás miatt valamilyen kötelező technológiai váltás volt ezeknél? Az egész csak pár hónapja van, addig éveken át soha semmi probléma nem volt. Az nem létezik hogy egyszerre mindegyik gyártó terméke gagyi lett, de mi ezt tapasztaljuk.
Nem jár rá véletlenül valaki (pl kisgyerek, ugye), aki nem tudja, hogy a flakont fejjel lefele kell használat közben tartani?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.02. 08:25 Nem jár rá véletlenül valaki (pl kisgyerek, ugye), aki nem tudja, hogy a flakont fejjel lefele kell használat közben tartani?
Teljesen jó észrevétel, de a konyha gyerekráccsal lezárva amit még nem tud kinyitni, és akkor van csak bent amikor mi is.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

zora írta: 2024.11.02. 08:25 Nem jár rá véletlenül valaki (pl kisgyerek, ugye), aki nem tudja, hogy a flakont fejjel lefele kell használat közben tartani?
Durván be lehet tépni amúgy a hajtógáztól ha jól tudom.
Válasz küldése