Az sosem rossz döntés!
Igaz, a retró-faktora felettébb sovány:-))))
Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan
Az sosem rossz döntés!
Anno nézegettem én is, de hamar lebeszéltek róla, ugyanis újonnan sem volt már olcsó(120 ezer forint körül lett volna nem olyan régen) és bár használhatóvá teszi a 223-as AR-t 22lr lövésére, de a huzag miatt(223 általában 1/7 twist, 22-nél pedig 1/16) iszonyat gyorsan fog belőle kijönni, össze cseszi a csövet és nagyobb távra eléggé pontatlan lesz. Vagy teljes upper-t cserélj, vagy vegyél egy külön puskát.
Nem várok tőle kimagasló szórást, lehessen vele steelt pengetni, ennyi az elvárás. Bandligyét próbáltam, 50 méterre nem volt kimagaslóan jó a szórás, de ilyen célra teljesen jól használhatónak tűnt.Otisz írta: ↑2024.09.09. 14:28 Anno nézegettem én is, de hamar lebeszéltek róla, ugyanis újonnan sem volt már olcsó(120 ezer forint körül lett volna nem olyan régen) és bár használhatóvá teszi a 223-as AR-t 22lr lövésére, de a huzag miatt(223 általában 1/7 twist, 22-nél pedig 1/16) iszonyat gyorsan fog belőle kijönni, össze cseszi a csövet és nagyobb távra eléggé pontatlan lesz. Vagy teljes upper-t cserélj, vagy vegyél egy külön puskát.
Ennek a betétcsőnek a legfőbb hátrányát már átbeszéltük, meg is értetted.Fortitu írta: ↑2024.09.09. 14:53 Nem várok tőle kimagasló szórást, lehessen vele steelt pengetni, ennyi az elvárás. Bandligyét próbáltam, 50 méterre nem volt kimagaslóan jó a szórás, de ilyen célra teljesen jól használhatónak tűnt.
A koszolódásról én is hallottam, de azért nem ezzel vannak tele a külföldi fórumok. Elsősorban rezezett lövedékkel tervezem használni, talán ez csökkenti ezt a problémát, de talán a sima lassú subsonic lőszer is megoldás lehet erre.
A teljes upper, vagy másik fegyóval az a baj, hogy az már nem pont ugyanaz az optika, fogás, stb, ennek meg pont ez az előnye.
“Ehhez a melóhoz upper kellett volna”Mex írta: ↑2024.09.09. 17:29 Ennek a betétcsőnek a legfőbb hátrányát már átbeszéltük, meg is értetted.
A teljes 22-es fegyver hátrányait jól látod, más a sütés, esetleg más a markolat (ezt akár ki is lehet cserélni).
Az upperral viszont nem értek egyet veled. Itt a markolat, és a sütés is ugyanaz marad. Igaz, a távcső (vagy bármi optika) változhat, ha nem akarsz két egyformát venni.
De! Ha a 223-ashoz van belőve a puskád, a betétcső használatakor vagy el kell tekerned az egészet, minden egyes használatkor újra be kell lőnöd a 223-ashoz, és a 22-eshez is. Vagy elfogadod, hogy nem fogsz ugyanoda lőni, és célpont áthelyezéssel használod a 22-est. Ehhez viszont nagyon ismerni kell a betétcső találati pontját.
Másik uppernél még egy vagyon lenne ugyanolyan optika, aztán legyen ugyanolyan az előágy, mellső markolat, stb, a súlypont is valszeg más. A fegyverszíjat még könnyen meg lehetne oldani. Ebben pont az a zseniális, hogy két mozdulattal át lehet alakítani a puskát, és a váltószett csak egy zár, minimális extra helyet foglal, könnyű, kompakt valami. A rezezett 22es lőszerek is nagyon olcsóak.Mex írta: ↑2024.09.09. 17:29 Ennek a betétcsőnek a legfőbb hátrányát már átbeszéltük, meg is értetted.
A teljes 22-es fegyver hátrányait jól látod, más a sütés, esetleg más a markolat (ezt akár ki is lehet cserélni).
Az upperral viszont nem értek egyet veled. Itt a markolat, és a sütés is ugyanaz marad. Igaz, a távcső (vagy bármi optika) változhat, ha nem akarsz két egyformát venni.
De! Ha a 223-ashoz van belőve a puskád, a betétcső használatakor vagy el kell tekerned az egészet, minden egyes használatkor újra be kell lőnöd a 223-ashoz, és a 22-eshez is. Vagy elfogadod, hogy nem fogsz ugyanoda lőni, és célpont áthelyezéssel használod a 22-est. Ehhez viszont nagyon ismerni kell a betétcső találati pontját.
Akkor egy kalappal! Remélem, hogy csak feleslegesen károgunk. A legrosszabb esetben is legfeljebb kicsit több bronz kefe fogy majd, na bumm.Fortitu írta: ↑2024.09.09. 19:57 ….
Őszintén szólva én se vagyok egészen biztos a dologban, de úgy döntöttem megnézem mit is tud nyújtani a gyakorlatban. Bandligyét próbálva rendben volt a megbízhatóság, a találati pont pedig oldalirányban nem tért el, csak magasságban - az engem alapvetően meggyőzött, hogy ez egy jó dolog, és neki se volt gondja a cső koszolódásával.
…
Hiába kefélem, ólmos még a cső...Petya357 írta: ↑2024.09.09. 20:47 Akkor egy kalappal! Remélem, hogy csak feleslegesen károgunk. A legrosszabb esetben is legfeljebb kicsit több bronz kefe fogy majd, na bumm.
A fegyvertisztításhoz aláfestő zenének egy kis Tákáts Tamás Blues Band:
“Váltószettet vettem, ólmos lett az új cső
Váltószettet vettem, ólmos lett az új cső
Hiába keféltem, elhagyott a nő”
Lyally.gvass1 írta: ↑2024.09.10. 06:24 A szétszedhető westernpuska immár taktikai is: Chiappa Wildlands 92 Tactical
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/chiapp ... -tactical/
Nem tudnám megmondani, hogy mire - de kéne.gvass1 írta: ↑2024.09.10. 06:24 A szétszedhető westernpuska immár taktikai is: Chiappa Wildlands 92 Tactical
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/chiapp ... -tactical/
montecarlo írta: ↑2024.09.10. 10:06 Sziasztok, mit jelent egy (régi)fegyvernél az, hogy idomszerezett? Nem találtam jó leírást.
FélOFF: egy kis szakmázás, hátha újdonság valakinek, és még talán érdekli is.montecarlo írta: ↑2024.09.10. 11:35 Áhá, sörétes zárolásának ellenőrzése ismerős, nem tudtam, hogy így hivják a módszert, köszönöm
...azután jön az okos szakközépiskolás, és belebarmol a vonalzó élébe, hogy könnyebb legyen neki "síkot" reszelnie, kevesebb melóval meglegyen.Poresz írta: ↑2024.09.10. 12:30 FélOFF: egy kis szakmázás, hátha újdonság valakinek, és még talán érdekli is.
Az idomszer olyan mérőeszköz, ami megtestesít egy vagy több méretet. - Nagyon misztikusan hangzik? Gondoljunk a hézagmérő egyik lapkájára! A 0,5 mm vastag hézagmérő lapka az bizony idomszer: 0,5 mm-es méretet testesít meg.
Egy idomszerrel csak azokat a méreteket lehet mérni, amiket megtestesít. - Például a 0,5 mm vastag hézagmérő lapkával csak azt tudjuk mérni, hogy egy hézagba befér-e (azaz: 0,5 mm-es vagy annál nagyobb), vagy nem (kisebb, mint 0,5 mm).
Egy szabócentivel, colostokkal, tolómérővel, mikrométerrel “bármilyen” méret mérhető, természetesen a mérési tartományán belül (például a szabócentinek ez 150 cm), a felbontásának megfelelően (ha a szabócenti 1 cm-ként van vonalkázva, akkor a millimétereket már csak becsülni, tippelni lehet), a mérőeszköz (és a használója) mérési pontosságával (plusz-mínusz valamennyi centiméter).
Az idomszer akkor fontos, ha sokszor kell ugyanazt mérni, ráadásul még képzetlen munkaerővel (betanított munkás) is meg vagyunk verve.
Például egy fegyvergyárban a csövet kifúró szakinak adnak egy “megy” (“go”) és “nem megy” (“no go”) idomszert, praktikusan ezek hengerek, az átmérőjük megfelelő pontossággal elkészítve. Ha a “megy” idomszer beletalál a kifúrt furatba, akkor a furat átmérője nem lett kisebb a megengedettnél; ha a “nem megy” idomszer nem megy bele, akkor nem is nagyobb: a cső furata megfelelő.
Ez azért gyorsabb, mint furatmikrométerrel legalább háromszor megmérni, amit még helyesen használni is tudni kell (“Ugye a kengyelnél fogtad, és megtekerted, hogy oldjon a nyomatékkapcsoló?”).
Az ellenidomszer pedig olyan idomszer, amivel idomszereket ellenőriznek. - Minden mérőeszközre érvényes az, hogy a pontosságának egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie a mérni kívánt méretnél. Például ha egy fegyver töltényűrét századmilliméter pontossággal akarjuk (kell - bizony kell) megmérni, akkor az idomszert ezredmilliméteres pontossággal kell elkészíteni, az ellenidomszert pedig tízezredmilliméteres pontossággal.
Jó lenne a hírhez valami link is.AndyA írta: ↑2024.09.11. 14:36 A hírek szerint az osztrákoknál korlátozni akarják a lőterek méretét, max. 300 m-re lehetne lőni a civil lőtereken. Aminek mondjuk semmi értelme, de úgy tűnik, valaki szerint túlságosan szabad a fegyvertartás és -használat Ausztriában...
Viszont ha igaz, akkor a "hosszú" magyar lőtereken erősen növekedhet a forgalom. Hol van ilyen az osztrák határtól nem nagyon messze?
Egyelőre csak a kinti fórumon beszélgetnek róla, ott viszont többen, különböző egyesületekből is megerősítették, hogy hallottak a dologról.
Jaaa, tehát ez az itteni Jólértesült Jóska "októberben gyün az úly fegyvertŐrvény" kezdetű tuti infója osztrák kivitelben. Melyik októberben? Bármelyikben.
6 cm lesz az általános felső határ a viselésnél.gvass1 írta: ↑2024.09.11. 14:56 Jaaa, tehát ez az itteni Jólértesült Jóska "októberben gyün az úly fegyvertŐrvény" kezdetű tuti infója osztrák kivitelben. Melyik októberben? Bármelyikben.
LÁSD: napokban kopizta be valaki, hogy az MTI alapján a gennysajtóban végigment SZÓ SZERINT: "Betiltják a késeket, felgyorsítják a kitoloncolásokat Németországban,"
Mecsodaaa? Minden KÉST betiltanak az egész Németországban? Szakácsok, hentesek éhenhalnak, csak hámozatlan krumplilevest lehet enni életlen kanállal? És a Gestapo majd minden ajtón kopogtat és minden messert elkoboz, sofort?
Ejha. Bisztosesz???
Ezt kellett volna az agyhalott nyalonc propagandista média-szarlapátolónak így végigfuttatnia, és végigolvasni adott nyelvű eredeti forrást.
Miszerint NEM. Nem tiltják be.
BIZONYOS tömegrendezvényeken (vásár, búcsú, volksfest, hitlerjugend-felvonulás...ja, az már nem, ha lenne akkor igen) tiltják meg a késsel való megjelenést, és a helyi önkormányzatok egyes behatárolt területeken illetve egyes tömegközlekedési eszközökön vezethetnek be késviselési korlátozásokat.
Nagyon kevés 300+ van idehaza. Talán 3. A hosszútáv lövészek paradicsoma Szlovákia, oda fognak átjárni, nem hozzánk.
Galgamácsa: 300.Petya357 írta: ↑2024.09.11. 17:25 Nagyon kevés 300+ van idehaza. Talán 3. A hosszútáv lövészek paradicsoma Szlovákia, oda fognak átjárni, nem hozzánk.
Neszmély? 300. Szentendre - asszem ott is 300. Felsőtárkány: 250. Tab:200. Gyál:150. Verőce 300 alatt, talán 150-200. Galgamácsa: asszem 450?. Most inkább csak 300 m alattiak jutnak eszembe.
Ravazd? Talán ott van meg hosszú. És Nagytétenyen a rendőrségi lőtéren ORFK RSZKK - emlékeim szerint ott is van 300+
Buzsák 405Petya357 írta: ↑2024.09.11. 17:25 Nagyon kevés 300+ van idehaza. Talán 3. A hosszútáv lövészek paradicsoma Szlovákia, oda fognak átjárni, nem hozzánk.
Neszmély? 300. Szentendre - asszem ott is 300. Felsőtárkány: 250. Tab:200. Gyál:150. Verőce 300 alatt, talán 150-200. Galgamácsa: asszem 450?. Most inkább csak 300 m alattiak jutnak eszembe.
Ravazd? Talán ott van meg hosszú. És Nagytétenyen a rendőrségi lőtéren ORFK RSZKK - emlékeim szerint ott is van 300+
Szia,
Az előbb írtad: a Vörös Októberben!
Petya357 írta: ↑2024.09.11. 17:25 Nagyon kevés 300+ van idehaza. Talán 3. A hosszútáv lövészek paradicsoma Szlovákia, oda fognak átjárni, nem hozzánk.
Óhbazz...algreg írta: ↑2024.09.12. 07:27 Jövőre változik a sportorvosi vizsgálat ideje:
https://cdn.kormany.hu/uploads/document ... 31e3a6.pdf
Ez felülírja az idősebb korosztály 6 hónapos alkalmasságát, vagy az máshol van szabályozva?algreg írta: ↑2024.09.12. 07:27 Jövőre változik a sportorvosi vizsgálat ideje:
https://cdn.kormany.hu/uploads/document ... 31e3a6.pdf
Még egyszer nekifutottam, és úgy tűnik durván megszívattak. (Kezd hatni a tea.)AndyA írta: ↑2024.09.12. 07:38 Óhbazz...
Szóval akkor mi van, ha áprilisban jár le a sportorvosim és augusztusban születtem? Az több, mint 60 nap, és a hatálybalépéstől is 3 hónapnál több.
Meghosszabbodik augusztusig, és az előtt 60 napon belül kell újat csináltatnom, vagy pont nem hosszabbodik meg, de az új, amit az április lejárat előtt 60 napon belül csináltatok, az csak augusztusig lesz érvényes, és 4 hónap után csináltathatok újat?
...és az előzetes 60 nap egyben azt is jelenti, hogy nincs többé kérelemre 45 napos utólagos bemutatás?AndyA írta: ↑2024.09.12. 10:14 Még egyszer nekifutottam, és úgy tűnik durván megszívattak. (Kezd hatni a tea.)
Ha áprilisban jár le, akkor az azt megelőző 60 napban lehet csináltatni úgy, hogy a lejárat napja utáni nap lesz az érvényesség kezdete. De mivel ez augusztustól több, mimt 60 napra van, ezért a 3,5 hónapos sportorvosim augusztusban, a születésnapomon le fog járni, és csináltathatom is az újat.
Fasza...
Lehet próbálkozni, hogy csináltatok egyet még decemberben, mielőtt hatályba lép ez a cucc, de azzal csak azt érem el, hogy egy évvel később tolják vissza a dátumot a születésnapomra, darabra ugyanannyi vizsgálatot kell kifizessek. Vagy 25 április és rögtön utána augusztus, vagy idén december és jövő év december, de 26 augusztusig lesz érvényes a kettő így is, úgy is.
Ugyanígy jártam,a jogosítványom hosszabbításával is.AndyA írta: ↑2024.09.12. 10:14 Még egyszer nekifutottam, és úgy tűnik durván megszívattak. (Kezd hatni a tea.)
Ha áprilisban jár le, akkor az azt megelőző 60 napban lehet csináltatni úgy, hogy a lejárat napja utáni nap lesz az érvényesség kezdete. De mivel ez augusztustól több, mimt 60 napra van, ezért a 3,5 hónapos sportorvosim augusztusban, a születésnapomon le fog járni, és csináltathatom is az újat.
Fasza...
Az útlevelem is ilyen, na de azt tíz évre adták legalább.Józsi bácsi írta: ↑2024.09.12. 10:21 Ugyanígy jártam,a jogosítványom hosszabbításával is.
4 hónappal rövidebb, mint dátum szerint kellene,a születésnaphoz kötöttség miatt...direkt minden a pógár szivatásáról szól...
Sportorvosi november---Szülinap február.
Nálunk van az egyesületben olyan, aki decemberben mehet sportorvosira, majd januárban mehet újra, ha jól számoltuk...Józsi bácsi írta: ↑2024.09.12. 10:21 Ugyanígy jártam,a jogosítványom hosszabbításával is.
4 hónappal rövidebb, mint dátum szerint kellene,a születésnaphoz kötöttség miatt...direkt minden a pógár szivatásáról szól...
Jó neked,hogy Angliában készült jogosítványod van, amit nem kell hosszabbítani...
Osztrák, de ja, igen.Józsi bácsi írta: ↑2024.09.12. 10:52 Jó neked,hogy Angliában készült jogosítványod van, amit nem kell hosszabbítani...
Tudod itt ,10,5,3 évre hosszabbítva adják ki..
Attól függően hány éves a szivar.
Úgy hallottam, hogy már üzemorvos,sem adhatja ki a egészségügyi alkalmassági papírt,csak a háziorvos...
Újabb értelmetlen szívatás.
AndyA írta: ↑2024.09.12. 10:14 Még egyszer nekifutottam, és úgy tűnik durván megszívattak. (Kezd hatni a tea.)
Február-Júliusmontecarlo írta: ↑2024.09.12. 20:09 Dettó, nálam május és augusztus. Jövőre nagyon egészséges leszek: 1 munkaalkalmassági, 2 sportorvosi. No Time to Die!
No_Time_to_Die_poster.jpg
Pusztán hallomás alapján történő kiegészítés: az első év káosz lesz, de utána várható majd javulás. Hallottam sportorvosokat, akik pont amiatt sírtak, hogy szezon előtt jön az összes csapatsport összes versenyzője egyszerre, és aztán meg síri csend. Így elvileg egyenletes lesz a terhelés. Cserébe olyan se lesz, hogy kimegy a sportorvos terepre, és levizsgál mindenkit a focicsapatból az öltözőben plusz pénzért…. tessék csak egyesével bemenniSparrow írta: ↑2024.09.12. 20:50 Február-Július
Azt hiszem le lesznek terhelve rendesen a barnakönyvesekkel a sportorvosok (pusztán matematikailag, egyenletes eloszlást feltételezve az eddigi orvosi dátum sűrűségre, az összes sportfegyveres barnakönyves kb fele duplán fog menni jövőre, illetve azon légpisztolyosok is, akik csak nem szeretnének versenyt kihagyni, kis kerekítéssel az összes nem barnakönyves, de rajtengedélyes lövő fele)… remélem a sportorvos kollégák szidalmai meghallgatásra találnak majd… mert ez így velük is kicseszés… jönnek majd a csúszások, időpont hiányok, időből kicsúszások, engedély bevonások…
Pedig a fiaméknál (vizilabda) pont így ment, hogy egy alkalomra volt leszervezve a sportorvos, akkor végigvizsgált mindenkit..Sparrow írta: ↑2024.09.12. 21:25 Pusztán hallomás alapján történő kiegészítés: az első év káosz lesz, de utána várható majd javulás. Hallottam sportorvosokat, akik pont amiatt sírtak, hogy szezon előtt jön az összes csapatsport összes versenyzője egyszerre, és aztán meg síri csend. Így elvileg egyenletes lesz a terhelés. Cserébe olyan se lesz, hogy kimegy a sportorvos terepre, és levizsgál mindenkit a focicsapatból az öltözőben plusz pénzért…. tessék csak egyesével bemenni
Nincs is jobb annál, amikor időpontra mentem a sportorvoshoz, majd ott szembesültem vele, hogy előttem egy komplett ifi focicsapat vár...WildBear23 írta: ↑2024.09.12. 21:46 Pedig a fiaméknál (vizilabda) pont így ment, hogy egy alkalomra volt leszervezve a sportorvos, akkor végigvizsgált mindenkit..
Nálunk kijött a csapathoz.
Igen, a 10" lenne optimális, de ugye az tilos, mivel SBR.
Mindenesetre ez a Ruger LCC-10 ideális lehet "bear country" car(pickup) gun-nak, vagy akár hátizsák oldalára felfogatva.
A rend kedvéért, itt látható, miről van szó: Ha úgy nézem, hogy a görbe egy bizonyos szakaszon közel vízszintes, azaz változatlan a torkolati energia a lehetséges csőhosszaknak ebben a tartományában, akkor úgy lehet "legális", nem SBR a fegyver, hogy nncs energiaveszteség.
A jelenlegi helyzetben kb az, hogy este megnyerem a lottó ötöst és holnap este a részegségből arra ébredek, hogy megtörtént a magyar Marsra szállás sokkal esélyesebb!Poresz írta: ↑2024.09.14. 18:04 Ilyet lehet Magyaroszágon szerezni: Techkrim 7,62×25 mm FMJ 43?
7.62×25mm Techkrim FMJ 43.jpg
Már beharangozása óta nagyon szeretnék ballisztikai zselatinba lőni vele, és most kiderült, hogy TT-tulaj cimborám is osztozik velem ebben az álomban. Összehasonlítanánk a Prvi Partizán JHP-vel.
Felejtsd el.Poresz írta: ↑2024.09.14. 18:04 Ilyet lehet Magyaroszágon szerezni: Techkrim 7,62×25 mm FMJ 43?
Már beharangozása óta nagyon szeretnék ballisztikai zselatinba lőni vele, és most kiderült, hogy TT-tulaj cimborám is osztozik velem ebben az álomban. Összehasonlítanánk a Prvi Partizán JHP-vel.
Ez mitől FMJ?Poresz írta: ↑2024.09.14. 18:04 Ilyet lehet Magyaroszágon szerezni: Techkrim 7,62×25 mm FMJ 43?
Mert Fmj lövedékkel van szerelve, csak az fordítva, a heggyel befelé van a hüvelyben.
Akkor mondhatjuk, hogy a heggyel kifelé FMJ, az tkp JHP, csak heggyel befelé van a hüvelyben?
Amikor a törvény betűje és nem a szelleme van betartva.
Ha kiveszed a magot akkor egy FMJ lövedék lesz a kezedben.
Köszi.aksurv írta: ↑2024.09.15. 21:00 Ha kiveszed a magot akkor egy FMJ lövedék lesz a kezedben.
Oda találták ki ahol csak fmj lövedék lehet SDre.
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/fordit ... hkrim-tol/
Ezt én is olvastam valahol, ott azt írták amiatt volt fordítva a lövedék, mert egyrészt több lőpor fért alá, másrészt meg amikor a talpával csapódott a páncélba, a másik oldalon kiszakadó páncél darabkák okozták a pusztítást a tankban, hatékonyabb volt, mint ha csak szimplán átüti.
+1Sjani86 írta: ↑2024.09.15. 21:47 Ezt én is olvastam valahol, ott azt írták amiatt volt fordítva a lövedék, mert egyrészt több lőpor fért alá, másrészt meg amikor a talpával csapódott a páncélba, a másik oldalon kiszakadó páncél darabkák okozták a pusztítást a tankban, hatékonyabb volt, mint ha csak szimplán átüti.
Mint a fiocchi 223 rem fmjhp , olyan lövedékre gondolsz ?
A 2010-es Kaliber Évkönyvben olvastam erről először. Átlőni - szerintem - esélyük sem volt, hiszen pont a gyalogsági fegyverek lövedékei ellen kellett védelmet nyújtania a páncélzatnak, pont a géppuskára volt válasz a "tank": bíztak a Newton bölcső működési elvében (impulzusmegmaradás).Sjani86 írta: ↑2024.09.15. 21:47 Ezt én is olvastam valahol, ott azt írták amiatt volt fordítva a lövedék, mert egyrészt több lőpor fért alá, másrészt meg amikor a talpával csapódott a páncélba, a másik oldalon kiszakadó páncél darabkák okozták a pusztítást a tankban, hatékonyabb volt, mint ha csak szimplán átüti.
Abszolút nem értek a fekaporos dolgok tisztításához, de egy ideje csőkígyót használok, neked is ajánlom megfontolásra a csőhöz.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11 Éppen abszolváltam első elöltöltő revolvertisztításomat: tanulságok.
Alany: Uberti Remington 1858 New Model Army, 3 dobnyi ~30 graines lőportöltet ellövése után.
Előtanulmány: Elöltöltő fegyveres alapok 5.: Az elöltöltő revolver tisztítása, szét- és összeszerelése.
"Disclaimer": az elsütőszerkezetet békén hagytam.
- Annyira örülök, hogy az Inox ("rozsdamentes" acél) változatot vettem: végtelenül bölcs döntés volt. Mindenkinek ezt ajánlom. Kismillió hely van a fegyveren, ahonnan (kis túlzással) csak a fegyver elkoptatásával lehet kitakarítani a koszt. Magyarul egy épeszű ember ott hagyja.
- Hogy egy bazinagy szerszámbőröndben és még a lakásban található jópár laposfejű csavarhúzó közül egy sem passzolt a csavarfej hornyába, az skandalum. A megoldás a Victorinox bicskám konzervnyitóján található kis laposfejű csavarhúzó volt. - Most már elhiszem, hogy a Victorinox Modell 1961-en tényleg fegyver-karbantartáshoz szükséges szerszámok vannak a penge mellett, és nem véletlenül "Swiss Army Knife".
- A Pedersoli Traditional Hawken Hunter elöltöltő puskámhoz való lőkúpkulcs (cikkszám: 036U023000) nem passzolt az Uberti lőkúpra. - De a Great Gun derringer lőkúpkulcsa tökéletesen! (Nem hiszem, hogy tömegeket érint, de nekem kapóra jött: hátha majd másnak is.) - Szóval aki elöltöltő fegyvert vesz, az vigye magával a lőkúpkulcsait, és még a boltban, az első lövészet előtt próbálja ki, hogy van-e olyan, ami passzol rá.
- Egészen halvány elképzelésem sincs, hogyan lehetne a csővet forró vízbe állítva, a tisztítóvesszőt a csőfar felöl bevezetve kitakarítani a csövet úgy, hogy a tízesek benne maradjanak. - A szükséges nagyolás után a tapaszokat madzagra kötöttem, és úgy húztam át a csövön a csőfar felől.
- Még nem találtam rá az eszközre, amivel a lőkúpok furatából a forró vízzel fellazított lőpormaradványokat el tudom távolítani. Valószínűleg vékony rézdrót lesz a megoldás.
- Nekem egy olyan Remington jutott, amibe a kakas félállásba nem lehet a tananyagnak megfelelően visszahelyezni a dobot, mert a dobforgató kar útban van. - Hátra kell húzni a kakast annyira, hogy az ütőfelülete már ne lógjon be a keret belső részébe, de még a dobforgató kar ne emelkedjen ki.
Ez kemény menet volt. De imádom.
- Arra figyeljetek, hogy a csőszakáll(?), amin a töltőkar rugóztatott reteszének - "nyelvének" - ellendarabja van, az fecskefarkas illesztéssel kapcsolódik a csőhöz. Becsszó nem vadultam vele, de innetől figyelni fogom, mikor hagyom el a töltőkar kezelése közben, mert ha nem is pottyan ki, de elég laza. Nem vettem észre, hogy lett volna hézagolólemez, amit elhagytam.
Szia,
Ha egyszer lesz egy fekete Remingtonom (stainless van), addig fogom csesztetni, amíg kopott, patinás nem lesz.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11 Éppen abszolváltam első elöltöltő revolvertisztításomat: tanulságok.
Alany: Uberti Remington 1858 New Model Army, 3 dobnyi ~30 graines lőportöltet ellövése után.
Előtanulmány: Elöltöltő fegyveres alapok 5.: Az elöltöltő revolver tisztítása, szét- és összeszerelése.
- Annyira örülök, hogy az Inox ("rozsdamentes" acél) változatot vettem: végtelenül bölcs döntés volt. Mindenkinek ezt ajánlom. Kismillió hely van a fegyveren, ahonnan (kis túlzással) csak a fegyver elkoptatásával lehet kitakarítani a koszt. Magyarul egy épeszű ember ott hagyja.
- Hogy egy bazinagy szerszámbőröndben és még a lakásban található jópár laposfejű csavarhúzó közül egy sem passzolt a csavarfej hornyába, az skandalum. A megoldás a Victorinox bicskám konzervnyitóján található kis laposfejű csavarhúzó volt. - Most már elhiszem, hogy a Victorinox Modell 1961-en tényleg fegyver-karbantartáshoz szükséges szerszámok vannak a penge mellett, és nem véletlenül "Swiss Army Knife".
- A Pedersoli Traditional Hawken Hunter elöltöltő puskámhoz való lőkúpkulcs (cikkszám: 036U023000) nem passzolt az Uberti lőkúpra. - De a Great Gun derringer lőkúpkulcsa tökéletesen! (Nem hiszem, hogy tömegeket érint, de nekem kapóra jött: hátha majd másnak is.) - Szóval aki elöltöltő fegyvert vesz, az vigye magával a lőkúpkulcsait, és még a boltban, az első lövészet előtt próbálja ki, hogy van-e olyan, ami passzol rá.
- Egészen halvány elképzelésem sincs, hogyan lehetne a csővet forró vízbe állítva, a tisztítóvesszőt a csőfar felöl bevezetve kitakarítani a csövet úgy, hogy a tízesek benne maradjanak. - A szükséges nagyolás után a tapaszokat madzagra kötöttem, és úgy húztam át a csövön a csőfar felől.
- Még nem találtam rá az eszközre, amivel a lőkúpok furatából a forró vízzel fellazított lőpormaradványokat el tudom távolítani. Valószínűleg vékony rézdrót lesz a megoldás.
- Nekem egy olyan Remington jutott, amibe a kakas félállásba nem lehet a tananyagnak megfelelően visszahelyezni a dobot, mert a dobforgató kar útban van. - Hátra kell húzni a kakast annyira, hogy az ütőfelülete már ne lógjon be a keret belső részébe, de még a dobforgató kar ne emelkedjen ki.
- Arra figyeljetek, hogy a csőszakáll(?), amin a töltőkar rugóztatott reteszének - "nyelvének" - ellendarabja van, az fecskefarkas illesztéssel kapcsolódik a csőhöz. Becsszó nem vadultam vele, de innetől figyelni fogom, mikor hagyom el a töltőkar kezelése közben, mert ha nem is pottyan ki, de elég laza. Nem vettem észre, hogy lett volna hézagolólemez, amit elhagytam.
Valahogy így.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11
Üdv a klubban… én néha annyira besokallok tőle (főleg CAS után volt ilyen, két revolver, puska meg dupla sörétes), hogy már csak azt várom, legyen vége. Szoktak is mesélni kollégák, akik anno megvettek tőlem ezt-azt, hogy csappantyú maradványtól kezdve harcoló német alakulatig mindent hagytam már a revolveren/tokszerkezetben etc… meg persze rengeteg koszt is. (Ezért kell a versenyek végén eladni a cuccot, mert akkor azt már nem te pucolod meg). A lőkúpkulcs meg nekem a végén már csak egy fogó volt (revolver, deerhunter, enfield, mind más kulcsot kérne). Fogó az mindig kell, nehéz leoperálni néha a ráégett csapit a lőkúpról.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11 Éppen abszolváltam első elöltöltő revolvertisztításomat: tanulságok.
+1Sparrow írta: ↑2024.09.18. 07:29 Üdv a klubban… én néha annyira besokallok tőle (főleg CAS után volt ilyen, két revolver, puska meg dupla sörétes), hogy már csak azt várom, legyen vége. Szoktak is mesélni kollégák, akik anno megvettek tőlem ezt-azt, hogy csappantyú maradványtól kezdve harcoló német alakulatig mindent hagytam már a revolveren/tokszerkezetben etc… meg persze rengeteg koszt is. (Ezért kell a versenyek végén eladni a cuccot, mert akkor azt már nem te pucolod meg). A lőkúpkulcs meg nekem a végén már csak egy fogó volt (revolver, deerhunter, enfield, mind más kulcsot kérne). Fogó az mindig kell, nehéz leoperálni néha a ráégett csapit a lőkúpról.
A fekapor pótló tisztán ég, nem? Lehet az jó megoldás lehet. Bár kicsit guminő dolog, tudom...Petya357 írta: ↑2024.09.18. 13:32 +1
Ez - a takarítás - a fő oka, miért nem lövök BPvel.. már közel egy évtizede( és az itt offtopik gumigolyósokkal sem nagyon, az undi zsírozás miatt). Pedig óriási feelingje van - láng, füst, tompa mély dörej - imádom, érzi az ember, h történt valami !
Ez a takarítás nálam olyan, mint a borotválkozás - tinédzserként tök jó volt, hogy van borosta, igazi férfi lettem stb, most inkább nyűg
A feketelőporos szerelt lőszer még rajta van a listán, valamelyik rozsdamentes forgóból ki kellene próbálni (.45 ACP Smith vagy .44 Magnum Ruger)
háháh. Az utóbbi években a sima csappantyúból is hiány volt néha, lőport is örülsz, ha kapsz. Ilyen egzotikumok sztem kb. elérhetetlenek mifelénk.
Ezért van már csak Coltom. A levehető cső és dob, tisztításnál aranyat ér.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11 Éppen abszolváltam első elöltöltő revolvertisztításomat: tanulságok.
Nemtom, nekem már ez is legalább akkora esemény, mint egy kisgyerek fürdetés - nem nagy dolog, rutin, de a) már esemény, és b) nem lehet azt mondani, hogy majd jövő héten ráér muszáj aznap - ha van kedvem, ha nincsgvass1 írta: ↑2024.09.18. 14:01 háháh. Az utóbbi években a sima csappantyúból is hiány volt néha, lőport is örülsz, ha kapsz. Ilyen egzotikumok sztem kb. elérhetetlenek mifelénk.
---
Amúgy sztem túl rágörcsölnek a topiktársak erre a tisztogatásra.
BP. Revolvernél pedig nem bonyi. Famarkolat leszed, mosószeres forró/melegvizes edénybe bedob, otthagyja 1 órára.
Utána átöblit, szárazra töröl (igényesebb hajszárítózhat is), beolajoz. Cső kihúz kefével párszor, aztán olaj spriccen oda is. Kész, elrak.
Nem kell minden mikromilliméterét nagyítóval nézve átpucolni!
Én speciel a lőkúpot sem szedem ki, minek? Csak a menetet fogom szétb@szni túl hamar.
(Most fognak megköpködni az igazhitű blekkpúderesek).Petya357 írta: ↑2024.09.18. 17:39 Nemtom, nekem már ez is legalább akkora esemény, mint egy kisgyerek fürdetés - nem nagy dolog, rutin, de a) már esemény, és b) nem lehet azt mondani, hogy majd jövő héten ráér muszáj aznap - ha van kedvem, ha nincs
Egyébként kibírható gond nélkül, csak s nitrós szereltlőszernél ezzel nem kell sz.arakodni, ha nincs hozzá kedvem, itt pedig muszáj.
Szia, szerezz be egy ilyet, direkt replika BP revolverekhez van tervezve, Remingtonhoz és Coltokhoz is tökéletes lesz. A Remington esetén egyedül a dobforgató kar mini csavarjàhoz kell egy plusz kis csavarhúzó. Coltnàl minden is megoldható vele.Poresz írta: ↑2024.09.17. 23:11 Éppen abszolváltam első elöltöltő revolvertisztításomat: tanulságok.
A 7,65 Br alacsonyabb tarkapacitasú, mint a 9mm Br?gvass1 írta: ↑2024.09.23. 06:27 PolizeiPistole: ForevörJáng:)
Walther PP – ezt is feltámasztják!
https://www.kaliberinfo.hu/hirek/walthe ... amasztjak/
7 (380), illetve 8 (32) a tárkapacitás.
Ja, az elején jól van, aztán elírtam. Kösz, javítva.
Igen, csak az sajnos egy másik állat, a mostani .22 LR PPK az sajnos SPIÁTER, nem acél. Gázpisztoly-alapú.WildBear23 írta: ↑2024.09.23. 06:49
Ppk-ból van menetes csövégű, és .22LR változat is.
https://waltherarms.com/firearms/ppk-s
GD-nek és egyik előző munkahelyének köszönhetően lőhettem egy békebeli “fullacél” .22 Walther PP-vel. (Azt nem tudom, hogy 2. vh. előtti vagy utáni volt-e.) - “A” Tökéletes plinker pisztoly! Szerethető klasszikus forma, - “dzsémszbondnakis”, “Német tiszt vagyok!” -, fullacél, azaz örök élet, plusz húsz év. Egy ilyen .22-es tuti nem a páncélszekrényt fogja őrizni.
FélOFF: a weboldalukat nem is találom, amit találtam…montecarlo írta: ↑2024.09.24. 22:47 Nekem volt duplacsövű sörétesből átalakított gumis, nemrég adtam el, nagyon szerettem.
A duplám miatt olvastam utána pár éve, hogy hulladékozni szokták az elöltöltős revolvereiket, azokkal nincs tapasztalatom.
Régen volt ASM Remingtonom és Coltom is , működni mindkettő működött, de jónak nem volt valami jó. A Pietta - szerintem - határozottan magasabb minőséget képvisel. Kb P9R vs S&W 59. Majdnem ugyanaz, de kicsit más színvonalon.