OFF topik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

aksurv
Veterán
Veterán

Re: OFF topik

Hozzászólás Szerző: aksurv »

Poresz írta: 2024.08.22. 13:02 Nem öregszik jól a pár nappal ezelőtti hozzászólásom: egyre kevésbé fogadnék rá, hogy ez médiahack.

Fel kell tenni a kérdést: ha az ország egyik legelitebb egyetemének mondott és hiperintelligensnek gondolt 19-24 éves mérnökhallgatóinak a másik ember öncélú szívatása a szórakozása*, akkor a kedves szülők, pedagógusok és a társadalom - igen: mi! - mégis hogyan nevelte őket közel húsz évig?

* Ezt olyan agyonismételt unalmas közhellyel “indokolják”, hogy komoly kérdésként merül fel bennem: intelligensnek nevezhető-e az, aki nem veszi észre, hogy hülyeséget ismétel meg, és nem képes helyette valami újabb és hatásosabb süket dumát kitalálni…
+1
Nincs veszélyesebb dolog a földön, mint intelligencia, érzelmi intelligencia nélkül.
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Poresz írta: 2024.08.22. 13:02 Nem öregszik jól a pár nappal ezelőtti hozzászólásom: egyre kevésbé fogadnék rá, hogy ez médiahack.

Fel kell tenni a kérdést: ha az ország egyik legelitebb egyetemének mondott és hiperintelligensnek gondolt 19-24 éves mérnökhallgatóinak a másik ember öncélú szívatása a szórakozása*, akkor a kedves szülők, pedagógusok és a társadalom - igen: mi! - mégis hogyan nevelte őket közel húsz évig?

* Ezt olyan agyonismételt unalmas közhellyel “indokolják”, hogy komoly kérdésként merül fel bennem: intelligensnek nevezhető-e az, aki nem veszi észre, hogy hülyeséget ismétel meg, és nem képes helyette valami újabb és hatásosabb süket dumát kitalálni…
+1

Azonkívül pedig ugye elvileg ezek a "gyerekek" a krém, a legjobbak, akik IQ-val elvileg az egész országban a legjobban állnak.

Csak hát ugye az örök dilemma, hogy mennyi mellé az EQ... Láthatóan itt nem nagyon sok. De mitől is lenne, amikor a mai gyerekeknek, fiatal felnőtteknek szinte semmi szociális életük nincs, akikről azt gondolják, hogy a barátaik, azt én (mi?) az "alig ismert haver" kategóriába sorolnám stb. (N.B. a két kezemen meg tudom számolni, hány olyan ember van a világon, akiről ki merem jelenteni, hogy a barátom, pedig elmúltam 55. A többi csak ismerős, akár nagyon közeli is, de akkor is "csak" ismerős.)

Azután az az IQ is... Első kézből mesélt gyakorlati tapasztalatok alapján - nyilván kicsiben, nem reprezentatív a merítés - azt tudom mondani, hogy az elmúlt évtizedekben a "TV által felnevelt", majd mostanában egyre inkább a YT, később FB, majd tiktakk, insta stb. által "nevelt" generációk nincsenek sehol akár csak a tíz évvel korábban ugyanoda felvételizőkhöz képest. És ez csak az IQ...

Már a 2000-es évek elején mondta egy budapesti "elitgimnáziumban" matektanárként dolgozó ismerős, hogy ami feladatot a 90-es évek elején simán megcsináltak a normál osztályban, azt a 90-es évek végére már csak a fakton merte feladni, de ha rendesen elmagyarázta, a sima osztály is képes volt felfogni. A 2000-es évek elejére már a faktosoknak is csak fakultatív példa volt a külön szakkörön, mert addigra azok jutottak arra a szintre, hogy részletes magyarázattal fel tudták fogni, de maguktól kitalálni már nem.

Azóta pedig eltelt még 20 év.

Konkrét infóm a tanárképzésből van. Jelenleg az a helyzet, hogy _már_ nem azért van kevés pályára lépő tanár, mert a fizetés, mert a megbecsülés, mert a mindegymi, mert nemjelentkezikeléghallhgató, hanem azért, mert a bementi oldalon, ha lenne is elég jelentkező (nincs), azok olyanok, hogy jelentős részük nem jut el a képzés végéig, egyszerűen nem képes teljesíteni a szükséges feltételeket.

Amikor egy leendő magyartanárnak feladnak egy komolyabb, év végi záróvizsgára 10-12-15 ezer oldal olvasnivalót, ahhoz tudni kell egyáltalán papírról olvasni (!), el kell menni a könyvtárba, rá kell szánni az időt stb. Az meg már a következő fokozat, hogy ha mindez megvan, akkor képesnek kell lenni az olvasottak megjegyzésére, rendszerezésére, megértésére (!!!) és utóbb a vizsgán fel is kell tudni idézni. Ez sajnos sokaknak nem megy, és kihullanak, méghozzá látványosan sokkal a képzés vége előtt.

Hogy utána még emberileg is jó lenne, ha alkalmas lenne a tanárnak, azt már nem is emlegetem fel, mert ezek után minek...? Nem ezen múlik.

Ezen a problémán pedig nem segít a pénz, hiába tennének (nem tesznek :-( ) bele x2, x3, x5, x10 összeget, ezt nem lehet "megvenni". Az ehhez szükséges energiát 18 éven át kellene belefeccölni a gyerekbe, míg az egyetem kapuján be nem lép.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

AndyA írta: 2024.08.22. 14:02 Ezen a problémán pedig nem segít a pénz, hiába tennének (nem tesznek :-( ) bele x2, x3, x5, x10 összeget, ezt nem lehet "megvenni". Az ehhez szükséges energiát 18 éven át kellene belefeccölni a gyerekbe, míg az egyetem kapuján be nem lép.
Szia,

Penzzel el lehetne tolni a problemat: ha jol keresnenek a tanarok, akkor azok, akik eleg okosak ahhoz, hogy racionalis dontest hozzanak egy penzkozpontu vilagban, azok is hajlandoak lennenek elmenni tanarnak.

Tehat normalis fizetes mellett jobbak lennenek a hallgatok kepessegei.

Nyilvan ekkor meg az Aldi lenne bajban, mert akkor az ottani arufeltoltok szintje menne lejjebb, ezert kezdtem azzal, hogy ezzel csak eltolva lenne a problema.

Bel
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

aksurv írta: 2024.08.22. 13:58 +1
Nincs veszélyesebb dolog a földön, mint intelligencia, érzelmi intelligencia nélkül.
+1

https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_triad?wprov=sfti1#

A legveszélyesebb kombinációnak konkrétan ezt mondják: magas IQ + a Sötét Triád: szociopata (nem érez empátiát), manipulatív személyiség, és nárcisztikus.

Prominens politikusból több példát is tudnánk mondani. Gigacegek CEOi között valamivel jobb a helyzet, de ott is felül vannak reprezentálva.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

bel írta: 2024.08.22. 16:02 Szia,

Penzzel el lehetne tolni a problemat: ha jol keresnenek a tanarok, akkor azok, akik eleg okosak ahhoz, hogy racionalis dontest hozzanak egy penzkozpontu vilagban, azok is hajlandoak lennenek elmenni tanarnak.

Nyilvan ekkor meg az Aldi lenne bajban, mert akkor az ottani arufeltoltok szintje menne lejjebb, ezert kezdtem azzal, hogy ezzel csak eltolva lenne a problema.

Bel
+1

Máshogy megfogalmazva azért kellene rendesen megemelni a tanárok (ápolók, stb) fizetését, hogy túljelentkezés legyen, és a selejtet ki kehessen vágni.
aksurv
Veterán
Veterán

Ez nem csak pénzkérdés. Egy reálszak van akkora munka mint egy mérnöki diploma. Még ha azonos v. magasabb lenne a fizetés akkor sincs kedve sokaknak egy osztálynyi unatkozó érdektelen udvariatlan idiótaval foglalkozni.
Nincs az pénz.
Konkrét válasz végzősöktől a saját korosztályukkal kapcsolatban.
Egyébkent ez nem csak nálunk, hanem elég sok helyen a nyugati világban attitüd a tanári hivatással kapcsolatban.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Bel
Elvben igen. A gyakorlatban viszont onnan hianyoznának, ahol most vannak.

Így, bár aligha ezt akartad írni, nagyon találó, hogy "eltolná" a problémát.

Az alapprobléma ugyanis az, hogy _összesen_ nincs elegendő megfelelően intelligens jelentkező.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.22. 17:16 Így, bár aligha ezt akartad írni, nagyon találó, hogy "eltolná" a problémát.
Szia,

Barmilyen meglepo, de nem egy macska szaladt at a billentyuzetemen, hanem azt akartam irni, amit irtam. :-)

ui. tovabbi magyarazat: szerintem a legfontosabb strategiai ertek egy orszag szamara nem az olaj, nem az uran, hanem a tanarok minosege. Es ezert megeri a jogaszok, managerek szamat csokkenteni a jo tanarok erdekeben.

Tobbek kozott azert is, mert ha most kepeznek jo altalanos iskolai tanarokat, akkor ok 10-20 ev mulva kepeznek jobb "alapanyagot" az egyetem szamara, es akkor 20-40 ev mulva lesz tobb jo mernok es tudos (es jogasz, manager is, hiszen minden egyetem majd jobb kozegbol merithet).

A 20-as, 30-as evekben megemeltek a magyar oktatas szintjet a politikusok, ennek meg is lett a haszna: a vilag tele volt kivalo magyar szakemberekkel (az messze vezetne, hogy miert a vilag, es nem az orszag).

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.22. 19:06 Szia,

Barmilyen meglepo, de nem egy macska szaladt at a billentyuzetemen, hanem azt akartam irni, amit irtam. :-)

ui. tovabbi magyarazat: szerintem a legfontosabb strategiai ertek egy orszag szamara nem az olaj, nem az uran, hanem a tanarok minosege. Es ezert megeri a jogaszok, managerek szamat csokkenteni a jo tanarok erdekeben.

Tobbek kozott azert is, mert ha most kepeznek jo altalanos iskolai tanarokat, akkor ok 10-20 ev mulva kepeznek jobb "alapanyagot" az egyetem szamara, es akkor 20-40 ev mulva lesz tobb jo mernok es tudos (es jogasz, manager is, hiszen minden egyetem majd jobb kozegbol merithet).

A 20-as, 30-as evekben megemeltek a magyar oktatas szintjet a politikusok, ennek meg is lett a haszna: a vilag tele volt kivalo magyar szakemberekkel (az messze vezetne, hogy miert a vilag, es nem az orszag).

Bel
Ami most van, az meg pont ez a visszájára fordítva. Vagyis most gyakorlatilag nulláról kellene mindent felépíteni, mert kifutó rendszerben elfogy az a tanári gárda, akinek az elmúlt 1-2 évtizedben ki kellett volna nevelni a saját utánpótlását. És a többi még csak ezután jön...
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Bel
Na akkor egy árnyalat ehhez. tegyük fel, hogy egy mérnök, aki érez magában affinitást meg ambíciót, meg a gyerekeket is bírja, elmenne tanárnak, mert végül már nem olyan rossz a pénz, ugye januártól megint több lesz. na az simán járhat úgy, mint én. A kedves megkényelmesedett tanári kar a dolgozz keveset, csak ne legyen baleset elvét vallja, a kozmetikázzunk ki mindent, a izékéék fiát meg ne buktasd, mert jajj, bejön az ügyvéd apuka, meg hát tudod, na. ha elkezdenél dolgozni, szívvel lélekkel, akkor full keresztbe tesznek: legyen pénzügyi projekthét, mert a matek éves anyagból egy hetet tényleg erre szánna az állam, ezt leszorítod egy duplaórára, amikor egy jófej bankár tényleg szívesen ki is jön. Ennek is keresztbe tesznek, rászerveznek, te meg égsz. Egy értelmes helyettesítést nem tudnak a pedagógus kollégák felmutatni, a takarító néni vagy a portásbácsi is értelmesebb órát tartana. ha be akarod tartani a NAT 2020-at 2024-ben, akkor tátott szájjal néznek rád. Mi az hogy a hetedikeseknek kell tankönyv? Ami amúgy ingyen járna. Az igazgató fűt-fát megígér, ha be kell tartani, széttárja a kezét. A nyolcadikosok ballagtató osztályfőnöke férfi létére nem tud nyakkendőt kötni, nem is szokása, tablófotón se. Folyamatosan éreztetik veled a kollégák, ha nem vagy bölcsész és pedagógus, akkor nem vagy ember.
Szóval nem kellett sokat rábeszéljenek, hogy visszatérjek a kadétképzésbe. Találtak helyettem, de csak + 50 ezerért. Engem meg szeptembertől vár Csongrád.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

John Wick öltöny okosba’. Mit tudhat, level 2A?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2024.08.23. 06:59

John Wick öltöny okosba’. Mit tudhat, level 2A?
A 4 font kevlar alapján igen, kb. azt. Hiánypótló termék!:-))
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

swordmanus írta: 2024.08.22. 21:50 Na akkor egy árnyalat ehhez. tegyük fel, hogy egy mérnök, aki érez magában affinitást meg ambíciót, meg a gyerekeket is bírja, elmenne tanárnak, mert végül már nem olyan rossz a pénz, ugye januártól megint több lesz. na az simán járhat úgy, mint én. A kedves megkényelmesedett tanári kar a dolgozz keveset, csak ne legyen baleset elvét vallja, a kozmetikázzunk ki mindent, a izékéék fiát meg ne buktasd, mert jajj, bejön az ügyvéd apuka, meg hát tudod, na. ha elkezdenél dolgozni, szívvel lélekkel, akkor full keresztbe tesznek: legyen pénzügyi projekthét, mert a matek éves anyagból egy hetet tényleg erre szánna az állam, ezt leszorítod egy duplaórára, amikor egy jófej bankár tényleg szívesen ki is jön. Ennek is keresztbe tesznek, rászerveznek, te meg égsz. Egy értelmes helyettesítést nem tudnak a pedagógus kollégák felmutatni, a takarító néni vagy a portásbácsi is értelmesebb órát tartana. ha be akarod tartani a NAT 2020-at 2024-ben, akkor tátott szájjal néznek rád. Mi az hogy a hetedikeseknek kell tankönyv? Ami amúgy ingyen járna. Az igazgató fűt-fát megígér, ha be kell tartani, széttárja a kezét. A nyolcadikosok ballagtató osztályfőnöke férfi létére nem tud nyakkendőt kötni, nem is szokása, tablófotón se. Folyamatosan éreztetik veled a kollégák, ha nem vagy bölcsész és pedagógus, akkor nem vagy ember.
Szóval nem kellett sokat rábeszéljenek, hogy visszatérjek a kadétképzésbe. Találtak helyettem, de csak + 50 ezerért. Engem meg szeptembertől vár Csongrád.
A Honvédségnél nem ugyanez megy pepitában?
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.22. 19:06 Szia,

Bel
Épp passzol a témához. Valahol itt kellene kezdeni...

www.facebook.com/dragomangy/posts/pfbid ... E2YQWFBmYl
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

késes ámokfutó Solingenben eddig három halott és több életveszélyes sérült.

Az elkövető származását diszkrét PC csend övezi, amint ezt megszokhattuk mostanában, ez gyanúra ad okot. (De most még tényleg semmit nem tudni róla, tehát simán lehet, hogy egy germán tini volt)

És ne feledkezzünk meg a kiváló hazai jogszabályról, ami a PV mellett minden gázspray viselését tiltja a nyilvános rendezvényeken, tehát hasonló esetben itthon jogszerűen nem is lehetne gázspray senkinél sem egy szabadtéri fesztivál alatt...
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.08.24. 07:14 késes ámokfutó Solingenben eddig három halott és több életveszélyes sérült.

Az elkövető származását diszkrét PC csend övezi, amint ezt megszokhattuk mostanában, ez gyanúra ad okot. (De most még tényleg semmit nem tudni róla, tehát simán lehet, hogy egy germán tini volt)

És ne feledkezzünk meg a kiváló hazai jogszabályról, ami a PV mellett minden gázspray viselését tiltja a nyilvános rendezvényeken, tehát hasonló esetben itthon jogszerűen nem is lehetne gázspray senkinél sem egy szabadtéri fesztivál alatt...
Rajta vannak a megoldáson.
6 cmre akarják korlátozni a viselhető kések méretét. A szomorú az, hogy itt az se segített volna, ha támadó betartja, mert kifejezetten az áldozatok torkát támadta.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.24. 07:28 Rajta vannak a megoldáson.
6 cmre akarják korlátozni a viselhető kések méretét. A szomorú az, hogy itt az se segített volna, ha támadó betartja, mert kifejezetten az áldozatok torkát támadta.
A szokásos idióta politikusi utócselekvés, akkor a borotvapengét is be akarják tiltani?
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.08.24. 08:51 A szokásos idióta politikusi utócselekvés, akkor a borotvapengét is be akarják tiltani?
Igen. Afganisztánban is tilos.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2024.08.24. 07:14 késes ámokfutó Solingenben eddig három halott és több életveszélyes sérült.

Írják. "Arab kinézetű".
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.08.24. 08:51 A szokásos idióta politikusi utócselekvés, akkor a borotvapengét is be akarják tiltani?
A pályaudvari Waffenverbotszone tábla is milyen jól működött:-))

"Mitten auf dem Frankfurter Hauptbahnhof, gestern um 21 Uhr, wird ein 27-jähriger Mann eiskalt niedergeschossen. Der 57-Jährige mutmaßliche Täter hatte insgesamt 3 Schüsse aus einer Pistole in den Kopf des Opfers abgefeuert. Der Hauptbahnhof ist Waffenverbotszone. Viele, auch ihr, fragen jetzt nach dem Sinn oder Unsinn einer solchen Zone. "

Érdemes belenlzni (némettudás mellett) a kommentekbe:-))
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

A bármilyen fegyverviselést, megszerzést stb. tiltó és ellehetetlenítő jogszabályok az ilyen elkövetők ellen komoly visszatartó erővel rendelkeznek, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor elolvassa a jogszabályt, hogy akár komolyabb pénzbírságot is kaphat, akkor fel fogja adni a terveit, hogy legyilkoljon pár embert, kiraboljon egy OTP fiókot stb...
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.24. 09:09 A bármilyen fegyverviselést, megszerzést stb. tiltó és ellehetetlenítő jogszabályok az ilyen elkövetők ellen komoly visszatartó erővel rendelkeznek, hiszen nyilvánvaló, hogy amikor elolvassa a jogszabályt, hogy akár komolyabb pénzbírságot is kaphat, akkor fel fogja adni a terveit, hogy legyilkoljon pár embert, kiraboljon egy OTP fiókot stb...
Természetesen, hiszen látjuk az életben is milyen hatékonyan működik ez, maga a bűncselekmény elkövetése is jogszabály ellenes, így a lopás, rablás, testi sértés stb. cselekményekit sem követi el már senki, hisz betiltották őket.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.08.24. 15:55 Természetesen, hiszen látjuk az életben is milyen hatékonyan működik ez, maga a bűncselekmény elkövetése is jogszabály ellenes, így a lopás, rablás, testi sértés stb. cselekményekit sem követi el már senki, hisz betiltották őket.
tiltsak be az illegalis tevekenysegeket.jpeg
tiltsak be az illegalis tevekenysegeket.jpeg (100.5 KiB) Megtekintve 9802 alkalommal
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Ez komoly?
aksurv írta: 2024.08.24. 07:28 Rajta vannak a megoldáson.
6 cmre akarják korlátozni a viselhető kések méretét.
shall not be infringed
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Hozzászólás Szerző: Thomaster »

Lenne egy tiszteletteljes javaslatom minden betiltós jogszabályhoz.

A "tilos" szó helyébe a "jogkövető állampolgároknak tilos" kifejezést kelljen beírni. Úgy talán a sok hozzáértő közül akik hatályba lépés előtt elolvassák, legalább egyben felmerül a kérdés, hogy "ennek így mi értelme?"
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.24. 09:05 Írják. "Arab kinézetű".
Megvan az elkövető, feladta magát:
https://telex.hu/kulfold/2024/08/25/sol ... -rendorseg

"A férfi ruhája koszos és véres volt. A Bild úgy tudja: a férfi a késes támadás óta egy ház udvarában bujkált. A Spiegel információi szerint a 26 éves férfit Issza al H.-nak hívják, és a szíriai Deir ez-Zór városában született. 2022 decemberének végén érkezett Németországba, és Bielefeldben adott be menekültkérelmet. A menekültstátuszt nem kapta meg, csak egy évvel később a polgárháborús övezetekből érkezetteknek járó kiegészítő védelmet. A férfi szunnita muszlim. A német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a nyilvántartott radikális iszlamisták között."
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.08.25. 06:44 Megvan az elkövető, feladta magát:

"A férfi ruhája koszos és véres volt. A Bild úgy tudja: a férfi a késes támadás óta egy ház udvarában bujkált. A Spiegel információi szerint a 26 éves férfit Issza al H.-nak hívják, és a szíriai Deir ez-Zór városában született. 2022 decemberének végén érkezett Németországba, és Bielefeldben adott be menekültkérelmet. A menekültstátuszt nem kapta meg, csak egy évvel később a polgárháborús övezetekből érkezetteknek járó kiegészítő védelmet. A férfi szunnita muszlim. A német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a nyilvántartott radikális iszlamisták között."
Merkelanyu ennek anno jól megágyazott... :(
aksurv
Veterán
Veterán

Korgull írta: 2024.08.24. 21:11Ez komoly?
https://www.origo.hu/nagyvilag/2024/08/ ... -tamadasok
https://m.hvg.hu/vilag/20230416_kesment ... emetorszag
Még a hvg komment szekciója is hülyeségnek tartja, pedig az nagy szó.
WildBear23
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.08.25. 08:02 Merkelanyu ennek anno jól megágyazott... :(
A németek hajlamosak az ilyen f.aszságokra.
A 40es években gázzal gyilkolták le a honfitársaikat, most meg a ló túloldalára átesve (lelkiismeret-furdalásból?) beengedik (sőt, hívják) a sok szírt, sz.art, pakisztánit, arabot, n.égert (bocs, Afrikandeutschot).

Sebaj, az unokáimnak majd mesélhetem, hogy én még láttam Olimpiát igazi férfiakkal és igazi nőkkel, foci EB-t igazi németekkel és igazi franciákkal, meg Németországot hindzsáb, mecset és sharia nélkül.. :?
aksurv
Veterán
Veterán

A betiltosdi csak ott működik, ahol a terület zárt és a betartását ki tudják kényszeríteni pl. reptér.
Minden máshol csak gun free zone jellegű felhívás a keringőre.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.08.25. 09:13 A németek hajlamosak az ilyen f.aszságokra.
A 40es években gázzal gyilkolták le a honfitársaikat, most meg a ló túloldalára átesve (lelkiismeret-furdalásból?) beengedik (sőt, hívják) a sok szírt, sz.art, pakisztánit, arabot, n.égert (bocs, Afrikandeutschot).
A németek mindig iszonyúan túltoltak mindent ami trend volt .
A középkor végén 120%-ban protestánsok voltak, később 120%-ban nacionalisták, majd Hitler alatt 120%-ig nácik. A háború után egy részük 120%-os kommunista volt, a DDR a legkeményebb komancs állam volt a CCCP után.
Most meg a környezetvédelmet, toleranciát, a woke-PC újbalos dolgokat tolják túl.
Képtelenek egy egészséges középutat találni mindig mindenben a maximumot akarják hozni, és még egy kicsit azon felül. Elképesztően szélsőségesek.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.25. 10:21 A betiltosdi csak ott működik, ahol a terület zárt és a betartását ki tudják kényszeríteni pl. reptér.
Minden máshol csak gun free zone jellegű felhívás a keringőre.
Szia,

Igen. vagy meg ott se.

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.08.25. 11:41 Szia,

Igen. vagy meg ott se.

Bel
Ez nem a zárt zónában volt.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

gvass1 írta: 2024.08.25. 06:44 Megvan az elkövető, feladta magát:

Valami furcsa történik a Reich-ben.... Gyakorlatilag a telefonszámán és rokonai nevén kívül minden adatát beírták az elkövetőnek a cikkbe. Nevét, származását, születési helyét, még a vallását is.....! Régebben ez úgy szólt volna, hogy feltehetőleg zavart elmeállapotú, solingeni lakos.... nem szokták az elkövetőket jobban azonosítani. 🤔
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

van itt klimas? multi splitet lehet atmenetileg egy beltereivel uzemeltetni?
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.08.25. 17:31 van itt klimas? multi splitet lehet atmenetileg egy beltereivel uzemeltetni?
Persze.

Csak eleve az egész multi-split elv nem az igazi hatékonyság szempontjából.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.25. 23:41 Persze.

Csak eleve az egész multi-split elv nem az igazi hatékonyság szempontjából.
Miért?
Anno ilyet szerettünk volna amikor 3 szobába telepítettünk klímát, és maga a szerelő beszélt le róla. Ő csak annyit mondott hogy ha szobánként vesszük meg a gépeket az olcsóbb, mintha multi split rendszert szereltetünk be.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Valoban dragabb mint ket split de errefele orulok hogy egy kulterit engednek kirakni a homlokzatra :(
TotoHU írta: 2024.08.26. 07:22 Miért?
Anno ilyet szerettünk volna amikor 3 szobába telepítettünk klímát, és maga a szerelő beszélt le róla. Ő csak annyit mondott hogy ha szobánként vesszük meg a gépeket az olcsóbb, mintha multi split rendszert szereltetünk be.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2024.08.26. 07:22 Miért?
A kültéri, ami az egész hatásfokát meghatározza, akkor tud optimálisan - értsd: közel teljes terhelés mellett - üzemelni, amikor minden beltéri egyformán kéri a teljesítményt. Ha csak a háromból egy megy, attól a kültérinek még ugyanúgy dolgoznia kell, de a COP érték nagyon nem a katalógusban szereplő érték lesz. Ez ahhoz hasonló, mint amikor egy autóval egyesben, alapjáraton gurulsz. Megy, persze, de az üzemanyagban lévő energia tetemes része megy el arra, hogy egyáltalán forogjon a motor, belső súrlódások leküzdésére, és csak nagyon kis része jön ki belőle a főtengelyen, ami az autót hajtja.

Ezt klímát szerelő ismerős mondta, de mérnöki szemmel sem tűnik teljesen elvadult gondolatnak. A másik meg persze az ár, ahogyan mondtad. A multi-split olyan helyre való, ahol nem fér el minden beltérihez egy saját kültéri, amolyan szükségmegoldás.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.08.26. 07:38 Valoban dragabb mint ket split de errefele orulok hogy egy kulterit engednek kirakni a homlokzatra :(
Na igen, erről beszéltem. :-D

Azaz inkáb :-( ...
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Tudtok valami egyszerű , olcsó riasztót garázshoz , ami értesítést küld ? 2 nyílászáró , meg talán 1 mozgásérzékelő elég . Lehet akár elemes is .
G.D
Veterán
Veterán

pct_707746.gif
pct_707746.gif (203.84 KiB) Megtekintve 9204 alkalommal
WildBear23
Veterán
Veterán

Lőfegyver URÁNVÉTTEL küldve..
(Netről közbeszerezve)
FB_IMG_1724691908644.jpg
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

Kerttulajdonosok és kertbarátok figyelem!

Megoldást szeretnék találni arra, hogy a kertben a gyümölcsfák (füge, cseresznye és dió) alatt/miatt félárnyék van, vagy másfél évtizede nyáron szárazság is, és itt bizony szó szerint még a fű sem nő. - Kellene valami, ami kedveli/tűri a félárnyékot, elviseli a szárazságot és a taposást, mert nem csak nézegetni akarjuk. Pláne, hogy a gyepen túl vannak az ágyások.
A csepegtetéses öntözést a családi kupaktanács tuti megvétózza, pedig van kút, benne szivattyú és rákötve sok méter slag. A zöldségest öntözzük vele, miután elgogy az esővíz a hordókból.
A holland "pázsittól" kiráz a hideg, mióta megtudtam, hogy ez nem valami okosan nemesített fű, hanem műfű.
Cimborám a télizöld meténget (Vinca minor) ajánlotta azzal, hogy legfeljebb 3-5 cm magasra nő meg, szóval a fűnyírástól is elbúcsúzhatok. - Túl szép, hogy igaz legyen.
Nektek mi vált be?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

csodak nincsenek, ez igy ebben a formaban beton vagy terko. esetleg zuzottko
Poresz írta: 2024.08.26. 20:44 Kerttulajdonosok és kertbarátok figyelem!

Megoldást szeretnék találni arra, hogy a kertben a gyümölcsfák (füge, cseresznye és dió) alatt/miatt félárnyék van, vagy másfél évtizede nyáron szárazság is, és itt bizony szó szerint még a fű sem nő. - Kellene valami, ami kedveli/tűri a félárnyékot, elviseli a szárazságot és a taposást, mert nem csak nézegetni akarjuk. Pláne, hogy a gyepen túl vannak az ágyások.
A csepegtetéses öntözést a családi kupaktanács tuti megvétózza, pedig van kút, benne szivattyú és rákötve sok méter slag. A zöldségest öntözzük vele, miután elgogy az esővíz a hordókból.
A holland "pázsittól" kiráz a hideg, mióta megtudtam, hogy ez nem valami okosan nemesített fű, hanem műfű.
Cimborám a télizöld meténget (Vinca minor) ajánlotta azzal, hogy legfeljebb 3-5 cm magasra nő meg, szóval a fűnyírástól is elbúcsúzhatok. - Túl szép, hogy igaz legyen.
Nektek mi vált be?
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Nektek mi vált be?
Dió alatt kb. semmi nem fog nőni, olyan a levele. Vagy nagyon gondosan kell ősszel gyűjteni a levelet, hogy ne maradjon ott sok.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Nektek mi vált be?
Mentat megpróbálnám, jól bírja az árnyékot, és hasznos is - de víz azért kell neki. kétélű fegyver, mert utána kiirthatatlan.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.26. 19:07 Lőfegyver URÁNVÉTTEL küldve..
(Netről közbeszerezve)
FB_IMG_1724691908644.jpg
238, vagy 235 az az urán? Nem mindegy… :lol:

Egyèbként tényleg vicces, high régen kb olyan volt a fegyver mint az óra - drága, de ha összegyűjtöttek a zsetont, bàrki vehetett
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.08.26. 19:07 Lőfegyver URÁNVÉTTEL küldve..
(Netről közbeszerezve)
FB_IMG_1724691908644.jpg
Nekem ez kint van a műhelyemben:
images-13.jpeg
images-13.jpeg (14.61 KiB) Megtekintve 9059 alkalommal
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Nektek mi vált be?
Sok árnyéktűrő növény van, de valamennyi nedvességre mindegyiknek szüksége van. Még a meténgnek is.
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Mulcsolás fakéreggel .
digiservice
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: digiservice »

Trailm írta: 2024.08.26. 08:55 Tudtok valami egyszerű , olcsó riasztót garázshoz , ami értesítést küld ? 2 nyílászáró , meg talán 1 mozgásérzékelő elég . Lehet akár elemes is .
Valami ilyesmi? https://www.riasztobolt.hu/Gmax-GSM-modul
Ehhez kell még egy akku töltős táp, egy akku és az érzékelők, némi vezeték és egy doboz. Mondjuk egy sziréna sem baj ha van, csak hogy előre tudja a delikvens, hogy van benn riasztó, ne csak akkor szembesüljön vele amikor már bement.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Nektek mi vált be?
Nem a félárnyék a baj. A fa minden nedvességet elszív.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

zora írta: 2024.08.26. 23:04 Nekem ez kint van a műhelyemben:
images-13.jpeg
Azt hittem, a drive-by-shooting amerikai sajátosság...
WildBear23
Veterán
Veterán

FB_IMG_1724789450962.jpg
FB_IMG_1724789450962.jpg (80.75 KiB) Megtekintve 8813 alkalommal
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2024.08.26. 20:57 csodak nincsenek, ez igy ebben a formaban beton vagy terko. esetleg zuzottko
Én a bontott tégla nagy szerelmese vagyok. talajtakarónak is jó, a diófa meg fogja hálálni (a törzsnek tessék hagyni helyet vastagodni). Kérésre tudok képet is küldeni.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

swordmanus írta: 2024.08.28. 09:45 Én a bontott tégla nagy szerelmese vagyok. talajtakarónak is jó, a diófa meg fogja hálálni (a törzsnek tessék hagyni helyet vastagodni). Kérésre tudok képet is küldeni.
Viszont nem árt lakkozni, vagy valamivel rázni a pórusait, mert tönkremegy a nedvességtől.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.08.26. 20:44 A csepegtetéses öntözést a családi kupaktanács tuti megvétózza, pedig van kút, benne szivattyú és rákötve sok méter slag. A zöldségest öntözzük vele, miután elgogy az esővíz a hordókból.
A kutatok vízhozama és a szivattyú teljesítménye elbírja a plusz terület öntözését? Ha igen, onnantól csak elszánás kérdése, bár érdemes a biztonság kedvéért a guglizás és házi matekozás mellett megkérdezni egy hozzáértőt is, hogy a plusz ág az adott rendszeren mennyi szórófejet, szállítási távolságot stb. bír el. (És ha nem, akkor azt kapcsolgatni kell, vagy manuálisan vagy öntözésvezérlővel)
Én idén nyáron hosszas balf.szkodás a locsolórendszerünkben kicseréltem a szivattyút majd a tönrement vízkonnektorokat és szórófejeket (Hunter rendszer), és onnantól ég és föld, kizöldült minden, pedig előtte úgy nézett ki az egész kert mint Mordor.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2024.08.27. 21:21 Nem a félárnyék a baj. A fa minden nedvességet elszív.
Na ja, nekünk van olyan fánk ami alatt még úgy sem marad meg a fű, hogy rendszeresen öntözzük. A nedvesség miatt viszont mohák telepedtek meg ott. Ha tudatosan foglalkoznánk vele biztos lehetne vele valamit kezdeni, de mivel a Homokhátságon élünk, nekünk az is elég ha a homokot megköti a felszínen valami. Meg kerítésen túli utcafront, tkp. közterület, végül is önszorgalomból locsoljuk és gondozzuk. (Nálunk minden ház így tesz, így nincs szükség közmunkásokra)

Mod: szomszéd faluban ismerős hatalmas barackfája alatt (még sosem láttam ilyen nagyot, de tényleg) gyönyörű fű van. Kérdeztem ezt hogy csinálja, azt mondta olyan fűmag keveréket vetett amiben 4-5 különféle mag volt, így mindenhol az adott élőhelynek leginkább megfelelő tudott elszaporodni (árnyéktűrő, szárazságtűrő, stb.)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2024.08.28. 12:59 Na ja, nekünk van olyan fánk ami alatt még úgy sem marad meg a fű, hogy rendszeresen öntözzük. A nedvesség miatt viszont mohák telepedtek meg ott. Ha tudatosan foglalkoznánk vele biztos lehetne vele valamit kezdeni, de mivel a Homokhátságon élünk, nekünk az is elég ha a homokot megköti a felszínen valami. Meg kerítésen túli utcafront, tkp. közterület, végül is önszorgalomból locsoljuk és gondozzuk. (Nálunk minden ház így tesz, így nincs szükség közmunkásokra)

Mod: szomszéd faluban ismerős hatalmas barackfája alatt (még sosem láttam ilyen nagyot, de tényleg) gyönyörű fű van. Kérdeztem ezt hogy csinálja, azt mondta olyan fűmag keveréket vetett amiben 4-5 különféle mag volt, így mindenhol az adott élőhelynek leginkább megfelelő tudott elszaporodni (árnyéktűrő, szárazságtűrő, stb.)
Hol van ilyen keverék? Ez engem is érdekelne...
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

tvsmaci írta: 2024.08.28. 10:14 Viszont nem árt lakkozni, vagy valamivel rázni a pórusait, mert tönkremegy a nedvességtől.
Az hány év után várható? Mert nekem lassan 10-15 éve lenn vannak, és talán százból egy ment szét. Simán az udvar homokjára tettem, amit lapáttal síkba szedtem, a közöket direkt nem tömtem homokkal, azt a természet tette meg pár év alatt.
WildBear23
Veterán
Veterán

Én nem burkolnám le semmivel a fák alatti részt.
Körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi fáim vannak, alattuk valami ősgyep-féle van, a fene tudja mi, valaki gyomnak mondaná valaki méhlegelőnek.
A kulcs szerintem nem is annyira a fény, hanem a talaj vízmegkötő képessége; 2500 kiló gombatrágyát ástam el a fák alatt (és 500 kiló szarvasmarha-trágyát).
A gombatrágyában nincs már sok tápanyag, de a vizet mint a szivacs megköti.

A szomszédomnak szép, karbantartott fű van a kertjében, rendszeresen nyírja, olyankor a levágott füvet zsákokban átdobálja, én meg a fák alá szoktam önteni.
Gondolom ahogy bomlik és bemossa az eső a földbe, visszapótolja a tápanyagot.
Meg a föld kiszáradását is lassítja.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2024.08.28. 13:59 Az hány év után várható? Mert nekem lassan 10-15 éve lenn vannak, és talán százból egy ment szét. Simán az udvar homokjára tettem, amit lapáttal síkba szedtem, a közöket direkt nem tömtem homokkal, azt a természet tette meg pár év alatt.
Érdekes.. nálunk pár év alatt már nagyon látszik rajta, hogy sokszor megázott és a fagy hatására -gondolom- szétrepedezett/széttöredezett.
Gondolom tégla és tégla közt is sok a különbség, nem értek hozzá.

Majd csinálok róla képet, hogy néz ki.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.28. 14:43 Én nem burkolnám le semmivel a fák alatti részt.
Körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi fáim vannak, alattuk valami ősgyep-féle van, a fene tudja mi, valaki gyomnak mondaná valaki méhlegelőnek.
A kulcs szerintem nem is annyira a fény, hanem a talaj vízmegkötő képessége; 2500 kiló gombatrágyát ástam el a fák alatt (és 500 kiló szarvasmarha-trágyát).

A szomszédomnak szép, karbantartott fű van a kertjében, rendszeresen nyírja, olyankor a levágott füvet zsákokban átdobálja, én meg a fák alá szoktam önteni.
Tanúsíthatom, láttam - nagyon szépen működik! Ez szerintem fenntarthatóbb megoldás, mint elfojtani az aljnövényzetet téglaval/mulccsal. Több munkát kell belefektetni az elején de hálás nagyon.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

tvsmaci írta: 2024.08.28. 15:09 Érdekes.. nálunk pár év alatt már nagyon látszik rajta, hogy sokszor megázott és a fagy hatására -gondolom- szétrepedezett/széttöredezett.
Gondolom tégla és tégla közt is sok a különbség, nem értek hozzá.

Majd csinálok róla képet, hogy néz ki.
Van különbség persze. Azért szerintem egy tömör égetett tégla nem egyhamar porlad szét.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.08.28. 16:04 Van különbség persze. Azért szerintem egy tömör égetett tégla nem egyhamar porlad szét.
Igen, valószínűleg ilyesmi lesz a megfejtés, nálunk sem egyformán mentek tönkre.
swordmanus írta: 2024.08.28. 13:59

Az hány év után várható? Mert nekem lassan 10-15 éve lenn vannak, és talán százból egy ment szét. Simán az udvar homokjára tettem, amit lapáttal síkba szedtem, a közöket direkt nem tömtem homokkal, azt a természet tette meg pár év alatt.
így néz ki sajnos ~3-4 év után.
Csatolmányok
tégla.JPG
tégla.JPG (85.44 KiB) Megtekintve 8649 alkalommal
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.08.28. 14:43 Én nem burkolnám le semmivel a fák alatti részt.

Alapból én se, de a diófa alatt semmi se marad meg.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

tvsmaci írta: 2024.08.28. 18:44 Igen, valószínűleg ilyesmi lesz a megfejtés, nálunk sem egyformán mentek tönkre.

így néz ki sajnos ~3-4 év után.
Rossz fajta tégla, és megáll a víz alatta. Nálam arany homok van alatta, és nem vízszintes, van egy kis lefolyása.
WildBear23
Veterán
Veterán

Fortitu írta: 2024.08.29. 13:07 Én csak annyit szeretnék, hogy az ilyen dolgokról olyan döntsön, aki ért is hozzá. Szerintem ez ritkán jön össze, lásd pl a ticcsúkbe az atomot, de a szenet, mindentis, miért nincs napelem mindenhol, ja de akkut azt ne gyártsanak, meg ne arra a szép mezőre rakják már, meg tiltsukbe a nehézfémbányászatot is, ticsukbe a szélenergiát is megöli a madarakat, stb stb.
Egyetértek, ez tök jó lenne, csak sajnos pont nem efelé tartunk.

Vakbélgyulladással kórházba kerülsz, a sebész szerint műteni kell, a piacról jött Biri néni szerint avas zsírral kell kenegetni, a büki füvesember szerint petróleumot kell rá inni; végül vagy a többség dönt, vagy aki a leghangosabb.
Ebbe az irányba haladunk.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.08.29. 14:13 Egyetértek, ez tök jó lenne, csak sajnos pont nem efelé tartunk.

Vakbélgyulladással kórházba kerülsz, a sebész szerint műteni kell, a piacról jött Biri néni szerint avas zsírral kell kenegetni, a büki füvesember szerint petróleumot kell rá inni; végül vagy a többség dönt, vagy aki a leghangosabb.
És abba, hogy a füvesember és Biri néni közösen megszavaznak valami f.szom alternatív megoldást, és 2:1 arányban lenyomják a sebészt.
Poresz
Veterán
Veterán

Egy laza, nyugis videó: Cumberland Rover: Most Boats Can't Do This. - Csak úgy. ;)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.08.30. 00:13 Egy laza, nyugis videó: Cumberland Rover: Most Boats Can't Do This. - Csak úgy. ;)
Ez klassz, köszi!
aksurv
Veterán
Veterán

WildBear23 írta: 2024.08.29. 14:13 Egyetértek, ez tök jó lenne, csak sajnos pont nem efelé tartunk.

Szerintem a bükki füvesember nem jó példa.
"Azoknak, akik tanácsot kérnek tőle, mindig elmondja, a gyógyteák nem helyettesítik az orvost, a gyógyítás, a betegségek diagnosztizálása a doktorok dolga, „a népi gyógyászat mást tud, a mentőautóban sem kamillatea van, és az operációhoz sem citromfüvet használnak altatónak, mindennek megvan a maga helye”.
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2024.08.30. 00:29Ez klassz, köszi!
Szívesen. :)
Régi álmom, hogy a Balatonon egy hasonló kalóz-szerű vitorlással csónakázhassak.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.30. 00:37 Szerintem a bükki füvesember nem jó példa.
"Azoknak, akik tanácsot kérnek tőle, mindig elmondja, a gyógyteák nem helyettesítik az orvost, a gyógyítás, a betegségek diagnosztizálása a doktorok dolga, „a népi gyógyászat mást tud, a mentőautóban sem kamillatea van, és az operációhoz sem citromfüvet használnak altatónak, mindennek megvan a maga helye”.
Jo példa. Nem mindenki fanatikus, és a józan paraszti ész néha a legváratlanabb helyeken is előbukkan.
Anno a Darjeeling melletti ázsiai 8 hónapom során többször voltam eléggé (=qrvára) beteg, fosós-hányós átlagosan 2-3 hetente elkapott. Egy alkalommal megkérdeztem egy idős 70+-os buddhista lámát, akivel a meló miatt sokat egyeztettem (és ebből eredően tudtam is, hogy a latin betűs írást nem ismeri csak a tibetit, bár angolul meg viszonylag érthetően beszélt) hogy mit javasol? Menjek tibeti orvoshoz, indiai ajurvédikus orvoshoz, vagy valamilyen speciális gyakorlatot csináljak otthon?
Egyértelműen válaszolt: egyiket sem, ott a városközpontnál van a kórház, menjek be, beszéljek egy orvossal és kérjek egy jó gyógyszert. Ha akarom amellett igyak gyömbér és kurkuma teát, mézzel.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.08.30. 01:08 Jo példa. Nem mindenki fanatikus, és a józan paraszti ész néha a legváratlanabb helyeken is előbukkan.
Anno a Darjeeling melletti ázsiai 8 hónapom során többször voltam eléggé (=qrvára) beteg, fosós-hányós átlagosan 2-3 hetente elkapott. Egy alkalommal megkérdeztem egy idős 70+-os buddhista lámát, akivel a meló miatt sokat egyeztettem (és ebből eredően tudtam is, hogy a latin betűs írást nem ismeri csak a tibetit, bár angolul meg viszonylag érthetően beszélt) hogy mit javasol? Menjek tibeti orvoshoz, indiai ajurvédikus orvoshoz, vagy valamilyen speciális gyakorlatot csináljak otthon?
Egyértelműen válaszolt: egyiket sem, ott a városközpontnál van a kórház, menjek be, beszéljek egy orvossal és kérjek egy jó gyógyszert. Ha akarom amellett igyak gyömbér és kurkuma teát, mézzel.
+1
. Ez a bácsi nagyon sokat tudott róluk én csak nem tenném a kuruzslo kategóriaba.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.30. 01:12 Ez a bácsi nagyon sokat tudott
+1
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

RIP legenda
FB_IMG_1725434739067.jpg
shall not be infringed
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

Volt ritka motorom, nem hiányzik a hasfájás
qqriq írta: 2024.09.04. 09:09 egyedi fegyverhez mar keszult itt alkatresz :roll:
https://www.metalprinting.hu/3d-femnyomtatas/
szoval nem kifogas :lol:
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.09.04. 10:56 Volt ritka motorom, nem hiányzik a hasfájás
Mi volt az?
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Nem volt egy drága dolog, de én imádtam. B125 jogsival (hivatalosan A1, amit a B meglétében gyorsítottan meg lehet csinálni) találtam egy Derbi GPR125 Nude nevű típust, kétütemű, 125-ös, powerszelepes Yamaha motorral. Míg a kategóriában a négyüteműek 15 LE-sek tudnak lenni maximum kb. és a törvényi határ is annyi, addig a kétüteműek 20-22, és sokkal érdekesebb a karakterisztikájuk nekem ilyen kis motornál - alul semmi, aztán rúgás és menés felül.

A makkoscipős próbán most is mosolygok, lett csizma később.
fotó2_orange.jpg
IMG_9527.JPG

Ha feljebb léptem/folytattam volna a nagymotorozást (megvan a korlátlan azóta), akkor a Buell xB nagy csábítás lett volna. Harley motors naked, megszűnt rég a márka, alkatrészekárak az egekben. Ismerős a logik? :)
Buell_XB12S_Lightning_2009_Barber.jpg
AndyA írta: 2024.09.04. 11:03Mi volt az?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.09.04. 13:08 Nem volt egy drága dolog, de én imádtam. B125 jogsival (hivatalosan A1, amit a B meglétében gyorsítottan meg lehet csinálni) találtam egy Derbi GPR125 Nude nevű típust, kétütemű, 125-ös, powerszelepes Yamaha motorral. Míg a kategóriában a négyüteműek 15 LE-sek tudnak lenni maximum kb. és a törvényi határ is annyi, addig a kétüteműek 20-22, és sokkal érdekesebb a karakterisztikájuk nekem ilyen kis motornál - alul semmi, aztán rúgás és menés felül.

A makkoscipős próbán most is mosolygok, lett csizma később.
fotó2_orange.jpg
IMG_9527.JPG

Ha feljebb léptem/folytattam volna a nagymotorozást (megvan a korlátlan azóta), akkor a Buell xB nagy csábítás lett volna. Harley motors naked, megszűnt rég a márka, alkatrészekárak az egekben. Ismerős a logik? :)
Buell_XB12S_Lightning_2009_Barber.jpg
Vegyél egy Hondát. Szutyukit ne, mert nem nagyon jól tartja az árát. :-)
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.09.04. 14:24 Vegyél egy Hondát. Szutyukit ne, mert nem nagyon jól tartja az árát. :-)
+1 nagyjából bármilyen japán motorra.
G.D
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.09.04. 14:24 Vegyél egy Hondát. Szutyukit ne, mert nem nagyon jól tartja az árát. :-)
Szvsz ha nem újat vesz szalonból, akkor kb. mindegy. Mostanában legfeljebb a kínaiak (Keeway, Benelli stb.) azok, amiknek értelmezhető mértékben csökken az ára ahogy idősödik.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Nem tervezek most visszatérni, formára ezek a retrofuturisztikus Husqvarnák vonzanak, KTM technika

https://www.motobike.co.at/de/umbau-hus ... -701-48694
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

chrono24-el van valakinek tapasztalata? tenyleg megbizhato mint az ebay?
ingyom bingyom tálib-e?
gabor86
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: gabor86 »

Melyik magyar szerv visel terepmintas polot es nadragot voros mellennyel? Voros vallap nem volt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.09.05. 19:38 chrono24-el van valakinek tapasztalata? tenyleg megbizhato mint az ebay?
Nincs, de ha ésszel közelekedsz rajta, akkor nem érhet nagy meglepetés.

Van escrow service a fizetéshez, azaz csak akkor kapja meg a pénzt a vevő, ha tényleg azt küldte, amit venni szerettél volna, és rábólintasz, hogy igen, ez az, mehet a kifizetés.

Meg ha ott hitelesített kereskedőtől vásárolsz, hanyagolod a magánszemély eladókat, akkor elég biztos lehetsz a dolgodban.

Olvasd el alaposan a szabályzatot, visszatérítési feltételeket stb., és utána mehet a menet.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

gabor86 írta: 2024.09.05. 21:18 Melyik magyar szerv visel terepmintas polot es nadragot voros mellennyel? Voros vallap nem volt.
Terepszínt több bevetési egység is (NAV Merkúrtól kezdve ilyen-olyan KTA-kon át TEK-ig), de vörös mellényt nem tudom hova tenni.
Katonai Rendészet is csak piros karjelzőt és barett sapkát visel.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2024.09.05. 23:00 Terepszínt több bevetési egység is (NAV Merkúrtól kezdve ilyen-olyan KTA-kon át TEK-ig), de vörös mellényt nem tudom hova tenni.
+1
Nekem is elsőre a Katonai Rendészel - (a magyar Military Police) jutott eszembe. Biztos, hogy mellény volt az, nem sál, és karjelzés? 🤔
Ilyen ni:
IMG_0696.jpeg
gabor86
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: gabor86 »

Kojak írta: 2024.09.05. 23:00 Terepszínt több bevetési egység is (NAV Merkúrtól kezdve ilyen-olyan KTA-kon át TEK-ig), de vörös mellényt nem tudom hova tenni.
Nekem is az ugrott be eloszor ahogy traktorbol lattam oket, de nem volt rajtuk vallap. Fold bejaroba alltak eldugva feher skodaval es kocsikat allitottak meg, de nemtudom hova tenni hogy kik voltak.
aksurv
Veterán
Veterán

gabor86 írta: 2024.09.06. 00:05 Nekem is az ugrott be eloszor ahogy traktorbol lattam oket, de nem volt rajtuk vallap. Fold bejaroba alltak eldugva feher skodaval es kocsikat allitottak meg, de nemtudom hova tenni hogy kik voltak.
Valószínűleg a NAV volt.
Ők használnak piros mellényt.
Kép
Thomaster
Főmérnök
Főmérnök

Hozzászólás Szerző: Thomaster »

Facebookon jött szembe:
sakk.jpg
sakk.jpg (54 KiB) Megtekintve 5454 alkalommal
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Thomaster írta: 2024.09.06. 09:04 Facebookon jött szembe:

sakk.jpg
Mit is mondott, doktor úr...? :-D
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Nem emlékeztem erre, megnéztem, jót nevettem :)
Petya357 írta: 2024.09.09. 18:29 “Ehhez a melóhoz upper kellett volna” :lol:
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.09.10. 12:46 ...azután jön az okos szakközépiskolás, és belebarmol a vonalzó élébe, hogy könnyebb legyen neki "síkot" reszelnie, kevesebb melóval meglegyen. :-D
Amikor azt látom, hogy a fél tizedmilliméter pontosságra kalibrált tolómérőt használják karctűként előrajzoláshoz, akkor nagyon szomorú vagyok. Az pedig csak álmaimban létezik, hogy előrajzoló tolómérő legyen ott, ahol valószínűsíthetően így meggyalázzák a mérőeszközöket.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.09.10. 23:44
Utóirat 2.: A postasörét elnevezést értem, az angol nyelv is utal erre a felhasználásra azzal, hogy "riding shotgun" = ma már anyósülésen, régen a kocsi hajtója mellett ülni.
Etimológiai kitérő, kedvenc felfedezésem a "shotgun wedding".
Arra mondják, amikor hamar gyorsan kell összehozni az esküvőt, mert a menyasszony terhes. :-)
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2024.09.10. 23:57 Etimológiai kitérő, kedvenc felfedezésem a "shotgun wedding".
Arra mondják, amikor hamar gyorsan kell összehozni az esküvőt, mert a menyasszony terhes. :-)
…és az örömapa komolyan gondolja, hogy: “Ne hidd fiacskám, hogy csak úgy elpályázol! Márpedig ha megcsinálni meg tudtad, felnevelni is tudd a kölköt!” - Inkább a leendő apósék erős érdekérvényesítő képességére utalnak ezzel.
Valahogy megértem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.09.11. 09:50 …és az örömapa komolyan gondolja, hogy: “Ne hidd fiacskám, hogy csak úgy elpályázol! Márpedig ha megcsinálni meg tudtad, felnevelni is tudd a kölköt!” - Inkább a leendő apósék erős érdekérvényesítő képességére utalnak ezzel.
Valahogy megértem.
Valóban hatékony megoldás egy formalitásokat szem előtt tartó világban. Igen, lesz apja a gyereknek mert retteg az erős érdekérvényesítő após formájában jelentkező lehetséges következményektől.
Viszont az, hogy az a gyerek nem lesz egy szerető-óvó, támogató környezetben felnevelve, az szinte biztosra vehető.
Válasz küldése