Önvédelem, megtörtént esetek

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

aksurv
Veterán
Veterán

Re: Önvédelem, megtörtént esetek

Hozzászólás Szerző: aksurv »

BeHappy írta: 2024.08.07. 14:36 Jó cucc a medvespray, de lakásba (ami az alapfelvetés volt) szerintem egyrészt feleslegesen nagy és erős, másrészt ahol fennáll a dulakodás lehetősége, ott nem is a legjobb, mert az ellenfél könnyen megragadja. A medvespray terepen, udvaron jó, arra készült. Lakásba inkább a különféle, dulakodásra is alkalmas spray-k (ami fejjel lefelé is fúj, ha kell) a megfelelőek. De nyilván a semminél egy kutya közönséges 15 grammos paprikaspray is jobb.
Neki nem mondták ezeket az érveket.
https://youtu.be/YTcqhhAnE88?si=ru1HmIltpB_7R_qL
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
aksurv
Veterán
Veterán

Thomaster írta: 2024.08.07. 16:18 Nekem is ez rémlik, hogy (civileknek) nem forgalmazható, ezért nincs a fegyverboltokban, és ezért nincs itt a fórumon se reklámozva. Ugyanakkor az otthon tartását semmi se tiltja. Én is egy akkoriban még Lengyelországba rendszeresen járó fórumtárssal hozattam.
Legalább 3 fegyver es military boltban láttam. Semmivel se kkvebb mint tök átlag pepper spray Egy baj van vele drága.
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: algreg »

aksurv írta: 2024.08.08. 01:02 Neki nem mondták ezeket az érveket.
Ahhoz képest, hogy mekkora adagot kapott, elég simán kitalált az ajtón.

Szkepszisem tovább erősödött a "lefújom és kitérek" eljárásrenddel kapcsolatban.
aksurv
Veterán
Veterán

algreg írta: 2024.08.08. 08:35 Ahhoz képest, hogy mekkora adagot kapott, elég simán kitalált az ajtón.

Szkepszisem tovább erősödött a "lefújom és kitérek" eljárásrenddel kapcsolatban.
Nem az gázspray használat célja , hogy vakon fetrengjjen. Ha ez lenne a cél, akkor az akril festék hatékonyabb lenne.
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: algreg »

aksurv írta: 2024.08.08. 09:07 Nem az gázspray használat célja , hogy vakon fetrengjjen. Ha ez lenne a cél, akkor az akril festék hatékonyabb lenne.
Itt erős a hit abban, hogy ha lefújod a támadót, akkor az azonnali villany lekapcs, és a tag vakon salapál tovább bele a naplementébe.

Ez az eset is azt példázza, hogy adrenalin, valami narkotikum vagy akár természetes ellenálló képesség hatására jóval tovább maradhat harcképes a támadó a lefújás után, mint szeretnénk.
aksurv
Veterán
Veterán

algreg írta: 2024.08.08. 09:41 Itt erős a hit abban, hogy ha lefújod a támadót, akkor az azonnali villany lekapcs, és a tag vakon salapál tovább bele a naplementébe.

Ez az eset is azt példázza, hogy adrenalin, valami narkotikum vagy akár természetes ellenálló képesség hatására jóval tovább maradhat harcképes a támadó a lefújás után, mint szeretnénk.
Én kutyát fujtam le. Ugyanez volt a reakciója, abbahagyta támadást és elszaladt. Egy nyikja nem volt, ezért mi is azt hittük, hogy nem hatásos. Aztán elfogadtuk, hogy ez a normális reakció. Annó még a botos vitánál mondta valaki, hogy ezért kell a bot, hogyha tovább megy feléd, még párat ráverj a kezeire.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Családi kiszerelésű medvespray.
aksurv írta: 2024.08.08. 01:04 Legalább 3 fegyver es military boltban láttam. Semmivel se kkvebb mint tök átlag pepper spray Egy baj van vele drága.
De, annyival KKVE-ebb, hogy POLGÁRI FORGALOMBA HOZNI TILOS. Lásd alább.

Úgy ezerszer mótvá a szaktopikban kitárgyalva.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.08. 10:05 Családi kiszerelésű medvespray.

De, annyival KKVE-ebb, hogy POLGÁRI FORGALOMBA HOZNI TILOS. Lásd alább.

Úgy ezerszer mótvá a szaktopikban kitárgyalva.
Hol van leírva? Meg van neked a jogszabályi hely?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.08. 10:22 Hol van leírva? Meg van neked a jogszabályi hely?
azt hittem a KKVE annyira közismert joxabály itt, mint a 7,5 gyula légpuskánál, de ezek szerint nem.

Parancsolj:

"4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

3. § (2)
a) * a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, az Országgyűlési Őrségre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyarország területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300175.kor - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.08. 10:27 azt hittem a KKVE annyira közismert joxabály itt, mint a 7,5 gyula légpuskánál, de ezek szerint nem.

Parancsolj:

"4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

3. § (2)
a) * a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, az Országgyűlési Őrségre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyarország területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300175.kor - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
+1.
elfeledkeztem erről, mert valami bonyolult kereskedelmi haditechnikai jsz.ban gondolkodtam.
Akkor gratulála azoknak a boltoknak ahol simán megveheted. Egyébként megint a szokásos magyar idiotasag. A birtoklás nem bűntettett csak az árusítás.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.08. 10:34 +1.
elfeledkeztem erről, mert valami bonyolult kereskedelmi haditechnikai jsz.ban gondolkodtam.
Akkor gratulála azoknak a boltoknak ahol simán megveheted.
a haditech. joxabály PONT nem tiltaná, az kifejezetten kiveszi az egyéni védőeszközöket az ML-ből.

---
Amúgy meg: lopni is tilos, mégis sokan csinálják, amíg meg nem buknak vele.
belatibi
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: belatibi »

algreg írta: 2024.08.08. 09:41 Ez az eset is azt példázza, hogy adrenalin, valami narkotikum vagy akár természetes ellenálló képesség hatására jóval tovább maradhat harcképes a támadó a lefújás után, mint szeretnénk.
Pár éve egy kovacsolassal foglalkozó cégnél dolgoztam. A céges bulik általában úgy végződtek, mint régen a falusi búcsúk. Bicskazas nélkül.
Ezért egy idő után a vezetés kitalálta, hogy biztonsági őröket hív ha buli van.
Dolgozott nálunk egy mátrai favágó srác. Beivott, kezdődött a műsor. A 3 vagy 4 bizti őr nem volt ellenfél. Repkedtek a patakba a parasztlengoktol. Ekkor az egyik elokapott egy CS sprayt és elkezdte közelről fújni az arcába a srácnak. Erre ő kitatotta a száját, hogy fujjad g.ci, 12 éves koromtól ilyet használok dezodor helyett. Miután kifogyott a spray, fél perc múlva megint a patakbol evickelt kifelé a sprays őr. :-) Ezután hívtak a fonokuket aki közölte, hogy ők elmennek, mert nem azért jöttek az emberei, hogy megverjek őket...
Józsi bácsi
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Józsi bácsi »

belatibi írta: 2024.08.08. 10:48 Pár éve egy kovacsolassal foglalkozó cégnél dolgoztam. A céges bulik általában úgy végződtek, mint régen a falusi búcsúk. Bicskazas nélkül.
Dolgozott nálunk egy mátrai favágó srác. Beivott, kezdődött a műsor. A 3 vagy 4 bizti őr nem volt ellenfél. Repkedtek a patakba a parasztlengoktol. Ekkor az egyik elokapott egy CS sprayt és elkezdte közelről fújni az arcába a srácnak. Erre ő kitatotta a száját, hogy fujjad g.ci, 12 éves koromtól ilyet használok dezodor helyett. Miután kifogyott a spray, fél perc múlva megint a patakbol evickelt kifelé a sprays őr. :-) Ezután hívtak a fonokuket aki közölte, hogy ők elmennek, mert nem azért jöttek az emberei, hogy megverjek őket...
😂😂😂😂 Tiszta Rejtő Jenő 👍👍
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

belatibi írta: 2024.08.08. 10:48 Pár éve egy kovacsolassal foglalkozó cégnél dolgoztam. A céges bulik általában úgy végződtek, mint régen a falusi búcsúk. Bicskazas nélkül.
Én ezeket valahogy mindig kétkedve fogadom..
Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha itt lenne a srác és levennék a polcról egy friss TW1000 CS-t, vagy Gvass jönne egy 3x CS-el, akkor is ez történne-e.
Nem-e esetleg egy ezeréve lejárt spray-vel próbálkozott az őr..(?)
aksurv
Veterán
Veterán

Az ilyenekre is van megoldás. Annó 50 éve nagybatyamek seregben ezt alkalmazták a hmcsk ellen. Durva kősó+cseresznye paprika kombó szalvétaba golyoba kötve. Hüvelykujjon köröm megnövesztve. Zsebben pár ebből csomagból, egy mozdulattal felszakitva, nincs az harcos akik tovább harcol ha ezekből kap a szeme közé.
És az még nem jolokia v. Karolina Reaper volt. Illetve lehet homokkal is keverni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

smith15 írta: 2024.08.08. 10:57 Én ezeket valahogy mindig kétkedve fogadom..
Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha itt lenne a srác és levennék a polcról egy friss TW1000 CS-t, vagy Gvass jönne egy 3x CS-el, akkor is ez történne-e.
+1

Önmagában, ha hatóanyagmentesen, csak a szerves oldószerrel telibeverem valaki arcát egy full flakon gázspray-vel, már attól sem fog sokat látni.
belatibi
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: belatibi »

Nem tudom, hogy mennyire régi spray volt? Az eset megtörtént, van kb 80 szemtanú. De nem vitatkozni akarok ezen, csak azért írtam le, hogy erősen ittas kolléga fel sem vette a CS-t, közvetlen arcba, szájba.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

aksurv írta: 2024.08.08. 01:02 Neki nem mondták ezeket az érveket.
Meg nyilván nem az a környezet és szituáció, amit én írtam. Meg értő olvasással az is kivehető belőle, hogy nem azt állítom, hogy a medvespray lakásban nem működik. Kár ezen fingreszelni. Aki akarja érteni, az érti. Felőlem mindenki azt használ, amit akar.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.08. 11:03 +1

Önmagában, ha hatóanyagmentesen, csak a szerves oldószerrel telibeverem valaki arcát egy full flakon gázspray-vel, már attól sem fog sokat látni.
Beszélgettem több mint 20 éve szakmában lévő rendőrrel. A számát nem tudta hány flakon hagyományos R92 sprayt fújt el emberre, kutyára, neki mindig működött.
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

aksurv írta: 2024.08.08. 11:01 Az ilyenekre is van megoldás. Annó 50 éve nagybatyamek seregben ezt alkalmazták a hmcsk ellen. Durva kősó+cseresznye paprika kombó szalvétaba golyoba kötve. Hüvelykujjon köröm megnövesztve. Zsebben pár ebből csomagból, egy mozdulattal felszakitva, nincs az harcos akik tovább harcol ha ezekből kap a szeme közé.
És az még nem jolokia v. Karolina Reaper volt. Illetve lehet homokkal is keverni.
:D
Csatolmányok
king-of-the-hill-dale-gribble.gif
king-of-the-hill-dale-gribble.gif (733.87 KiB) Megtekintve 13732 alkalommal
tornas78
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tornas78 »

Most erről nekem a Steven Seagal-féle Száguldó erőd című film jut eszembe. Ott volt egy ehhez hasonló gázspray-es jelenet az egyik rosszfiúval. :D
Mindenki vár valamit...
Bojka
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Bojka »

Engem speciel a cs gáz eléggé ki tud vonni a forgalomból pár percre, azt már tapasztaltam. Könny, takony, nyál és égető érzet tüdő, arcbőr, szemek....Én azóta is cs-t favorizálom humán ellenfélre. 2 után tárazok 1 pv-t.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

tornas78 írta: 2024.08.08. 12:44 Most erről nekem a Steven Seagal-féle Száguldó erőd című film jut eszembe. Ott volt egy ehhez hasonló gázspray-es jelenet az egyik rosszfiúval. :D
Point oda való a jelenet. Zs kategóriàs Szegál filmekbe. :lol: A való életben azért egy jó spré elég megbízható.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Igaz, de én arra is tudok azért gondolni, hogy ha valaki sokat találkozik vele, akkor kiépülhet egy egyre erősebb tolerancia. Lehet volt valóságalap a dezodoros sztorijában.
Petya357 írta: 2024.08.08. 17:45 Point oda való a jelenet. Zs kategóriàs Szegál filmekbe. :lol: A való életben azért egy jó spré elég megbízható.
shall not be infringed
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Korgull írta: 2024.08.08. 18:30 Igaz, de én arra is tudok azért gondolni, hogy ha valaki sokat találkozik vele, akkor kiépülhet egy egyre erősebb tolerancia. Lehet volt valóságalap a dezodoros sztorijában.
Anno az őrnagy, aki a VV kiképzést tartotta, simán pecózott benn a házikóban, ahová betereltek minket két körre, hogy lássuk-érezzük, mitől véd meg az álarc. A második kör felénél már egyre gyorsuló tempóban igyekeztünk kifelé... Ő meg benn végigvárta a hat szakaszt.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.08. 18:44 Anno az őrnagy, aki a VV kiképzést tartotta, simán pecózott benn a házikóban, ahová betereltek minket két körre, hogy lássuk-érezzük, mitől véd meg az álarc. A második kör felénél már egyre gyorsuló tempóban igyekeztünk kifelé... Ő meg benn végigvárta a hat szakaszt.
A Néphadsereg ingerlő füstgyertyáiban levő CN, azaz klóracetofenon hatása elsősorban könnyeztető, így ha kisírta a könnymirigyeit, akkor a hatás valóban drasztikusan csökken. De ez sem valós hozzászokás.

A CS nem ilyen.
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Eszembe jutott egy csilievő verseny, ahol egy indiai csaj közvetlenül a szemébe dörzsölte a paprikát :mrgreen:
shall not be infringed
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

aksurv írta: 2024.08.08. 11:46 Beszélgettem több mint 20 éve szakmában lévő rendőrrel. A számát nem tudta hány flakon hagyományos R92 sprayt fújt el emberre, kutyára, neki mindig működött.
+1

Én is használtam R92-t élesben anno, működött és még mi is könnyezve bilincseltük meg. Aki kapott belőle - pedig volt szipus / részeg is - legfeljebb passzív ellenállásra volt még képes.
Sapienti sat.
aksurv
Veterán
Veterán

nemtokregelni írta: 2024.08.09. 13:45 +1

Én is használtam R92-t élesben anno, működött és még mi is könnyezve bilincseltük meg. Aki kapott belőle - pedig volt szipus / részeg is - legfeljebb passzív ellenállásra volt még képes.
Igen ezt mondták hogy ez a gond a sprayhasználattal.
Nyitott ablakkal kell bevinni télen is.
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

aksurv írta: 2024.08.09. 13:48 Igen ezt mondták hogy ez a gond a sprayhasználattal.
Nyitott ablakkal kell bevinni télen is.
Volt az másszon be/ki a csomagtartóból is. Akkor még nem volt kamerás mobil. Gyakran nem is a spray miatt, hanem a tetves, saját székletében/vizeletében lévő emberek okán.
Sapienti sat.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

Korgull írta: 2024.08.08. 18:30 Igaz, de én arra is tudok azért gondolni, hogy ha valaki sokat találkozik vele, akkor kiépülhet egy egyre erősebb tolerancia. Lehet volt valóságalap a dezodoros sztorijában.
egyik gimnáziumi barátom mesélte, akinek a futbalhuliganizmus lett az egyik hobbyja az értelmiségi életmódot ellensúlyozandó:
...és akkor ott állt előttem két sorral egy ilyen adidasznyakú csillogós kopasz sporttárs, akit telibe fújt a rendőr a családi csomagolású könnygázzal, és a fickó simán csak beletörölte az arcát a pólója ujjába, majd halál nyugodtan azt mondta, hogy "csak ennyit tudsz kisköcsög? ... na toljad még, amíg ki nem fogy!"

állítólag bepirosodott a szeme, de azért nyitva tudta tartani

nyilván volt az illetőnek benne némi rutinja
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Még jó, hogy nem a kislányt tépte szét a kiszökött kutya. :(
Senki nem avatkozott közbe. Csak magadra számíthatsz.

https://telex.hu/belfold/2024/08/09/gye ... og-tamadas
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.08.10. 11:38 Még jó, hogy nem a kislányt tépte szét a kiszökött kutya. :(
Senki nem avatkozott közbe. Csak magadra számíthatsz.

https://telex.hu/belfold/2024/08/09/gye ... og-tamadas
A Belügyminisztérium újabb sikere.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.10. 11:48 A Belügyminisztérium újabb sikere.
Ehhez mi köze van a BM nek?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.10. 11:53 Ehhez mi köze van a BM nek?
Kivastagított.
aksurv
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.10. 11:53Kivastagított.
Ahhoz megint mi köze van a BM.-nek, hogy egy kutyatámadásnál ki avatkozik be?
Ráadásul faszság az állítás, mert maga a cikk írja, hogy két ember beavatkozott. Ez így már erősen a Rorschach-teszt vicc kategória.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.10. 11:58 Ahhoz megint mi köze van a BM.-nek, hogy egy kutyatámadásnál ki avatkozik be?
Ráadásul faszság az állítás, mert maga a cikk írja, hogy két ember beavatkozott. Ez így már erősen a Rorschach-teszt vicc kategória.
Majd, ha ráérek, kifejtem.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

gvass1 írta: 2024.08.10. 11:48 A Belügyminisztérium újabb sikere.
Valami olyasmit írt legutóbb Gvass beérett a munka: a gennymédiában széthájpolt rendőrségi szagértők évtizedeken át sulykolták az A4-es papírlapot, a bűnözőnek bemutatkozás ajanlását, az önvédelem feleslegességét és hasonló veszélyes farokságokat. Ám Aminek nap mint nap látjuk az eredményeit, a támadást maximum kamerázzák a járókelők de inkább elfordítják a fejüket és nem segítenek. Ha megteszik akkor ott a csoportos garázdaság bcs-vel gyanúsítás, a "mindenáron kimaradni" elve az erősebb.
aksurv
Veterán
Veterán

TotoHU írta: 2024.08.10. 13:19 Valami olyasmit írt legutóbb Gvass beérett a munka: a gennymédiában széthájpolt rendőrségi szagértők évtizedeken át sulykolták az A4-es papírlapot, a bűnözőnek bemutatkozás ajanlását, az önvédelem feleslegességét és hasonló veszélyes farokságokat. Ám Aminek nap mint nap látjuk az eredményeit, a támadást maximum kamerázzák a járókelők de inkább elfordítják a fejüket és nem segítenek. Ha megteszik akkor ott a csoportos garázdaság bcs-vel gyanúsítás, a "mindenáron kimaradni" elve az erősebb.
Nem kell túl gondolni ebben az esetben. Ehhez semmi köze a BMnek. Az emberek döntő többsége fosik az agresszív kutyáktól, ez az alapja a szolgálati kutyák alkalmazásának. Ráadásul nem hordanak semmilyen önvédelmi eszközt, mert egyszerűen nem úgy vannak bedrotozva mint az itteni többség. Te amúgy neki mennél egy agresszív pitnek puszta kézzel?
Az emberek többsége nem hiró.
Olyan országban pedig nem szeretnék élni, hogy úgy mint Izraelben a BM miniszter javasolja mindenkinek az önvédelmi fegyver viselését, ugyanis az ilyesmit mindig megelőzi jó pár liter emberi vér kiontása az utcakőre.
FC1
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: FC1 »

aksurv írta: 2024.08.10. 13:36 Nem kell túl gondolni ebben az esetben. Ehhez semmi köze a BMnek. Az emberek döntő többsége fosik az agresszív kutyáktól, ez az alapja a szolgálati kutyák alkalmazásának. Ráadásul nem hordanak semmilyen önvédelmi eszközt, mert egyszerűen nem úgy vannak bedrotozva mint az itteni többség. Te amúgy neki mennél egy agresszív pitnek puszta kézzel?
Olyan országban pedig nem szeretnék élni, hogy úgy mint Izraelben a BM miniszter javasolja mindenkinek az önvédelmi fegyver viselését, ugyanis az ilyesmit mindig megelőzi jó pár liter emberi vér kiontása az utcakőre.

Persze ha valami tökösebb egyén kirohant volna és egy kisbaltával hazavágta volna a kutyust, a "hös" állatvédők már habzó szájjal örjöngenének, hogy miért kell ilyen brutális megoldásokat alkalmazni.
Ha nincs ló a szamár is jó!
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.08.10. 13:36 Nem kell túl gondolni ebben az esetben. Ehhez semmi köze a BMnek. Az emberek döntő többsége fosik az agresszív kutyáktól, ez az alapja a szolgálati kutyák alkalmazásának. Ráadásul nem hordanak semmilyen önvédelmi eszközt, mert egyszerűen nem úgy vannak bedrotozva mint az itteni többség. Te amúgy neki mennél egy agresszív pitnek puszta kézzel?
+1

Illetve kit érdekel az idióta harci kutya meg a nyomi francia bulldog? Az agresszív állat éppen a cuki 4 hónapos Lunából falatozott, ezzel volt elfoglalva. Ilyenkor a helyes cselekedet a 10 éves kislányt biztonságos helyre kísérni, pl egy boltba, nem pedig nekiállni kutyákkal macsóskodni. Ott lenni mellette, hogy ne legyen egyedül egy ilyen súlyosan traumatizáló esemény során. ehhez nem kell semmilyen speciális eszköz vagy tudás, csak némi lelkiismeret. Akinek van gyereke, az tudja, milyen érzést gyereket veszélyben látni. :?

A mai világban mindezt kamerával dokumentálva, hangosan kommentelés hogy mit csinálsz - mert másképp simán rádsütik a pedofil gyerekrabló bélyeget… lehet, h mégis Gvassnak van igaza….. 🤔🥺
aksurv
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.08.10. 14:08 +1

Illetve kit érdekel az idióta harci kutya meg a nyomi francia bulldog? Az agresszív állat éppen a cuki 4 hónapos Lunából falatozott, ezzel volt elfoglalva. Ilyenkor a helyes cselekedet a 10 éves kislányt biztonságos helyre kísérni, pl egy boltba, nem pedig nekiállni kutyákkal macsóskodni. Ott lenni mellette, hogy ne legyen egyedül egy ilyen súlyosan traumatizáló esemény során. ehhez nem kell semmilyen speciális eszköz vagy tudás, csak némi lelkiismeret. Akinek van gyereke, az tudja, milyen érzést gyereket veszélyben látni. :?

A mai világban mindezt kamerával dokumentálva, hangosan kommentelés hogy mit csinálsz - mert másképp simán rádsütik a pedofil gyerekrabló bélyeget… lehet, h mégis Gvassnak van igaza….. 🤔🥺
Most is beavatkozott két ember, tehát teljesen feleslegesen megy a habverés.
Számát nem tudom hany támadásban volt részem mert a kutyás futás a legjobb kutyatamadas mágnes főleg vidéken. Van némi tapasztalatom benne.. Az utolsó komoly kutyatamadas márciusában volt, ahol meg is sérült valaki. Plusz 30 éve kutyazom, segéd és kiképzésvezetői vizsgam van. Tehát beszélgetlhetünk a témáról.
Egyébként tényleg az első gyerek kivitele egy ilyen szituációbol mért a kutya az kutya a gyerek meg gyerek.
Ehhez az esethez semmi köze nincs a magyar BMnek ugyanis általános nyugati tendenciá a lefegyverzés és a kifejezetten önvédelemellenes média, jogalkotás és a rendőri, bírói gyakorlat. Tehát ezen felesleges fennakadni. A BMt azért kell ütni amiért kifejezetten ők a sárosak, lásd gwass1 szerintem még így is túl elnéző iskolai cikke.
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Csehországban is ugyanezt javasolta valamelyik magasrangú politikus, talán a miniszterelnök, és ahányszor arra járok, valahogy sosem tűnik egy vérgőztől élhetetlen országnak.
aksurv írta: 2024.08.10. 13:36 Olyan országban pedig nem szeretnék élni, hogy úgy mint Izraelben a BM miniszter javasolja mindenkinek az önvédelmi fegyver viselését, ugyanis az ilyesmit mindig megelőzi jó pár liter emberi vér kiontása az utcakőre.
shall not be infringed
aksurv
Veterán
Veterán

Korgull írta: 2024.08.10. 16:29 Csehországban is ugyanezt javasolta valamelyik magasrangú politikus, talán a miniszterelnök, és ahányszor arra járok, valahogy sosem tűnik egy vérgőztől élhetetlen országnak.
Vannak ilyen rep politikusok is. Ritka rendszeridegen elemek.
A cseh fegyvertartás meg konkrétan system error. Európa egy jelentős részén meg a gázspray is tilos.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Te kérdezted hogy ez a mondat mire vonatkozik, én válaszoltam. Lehet tévesen, mert nem engem kérdeztél.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

ez elég részletes a bökőscsabai esetről:

https://telex.hu/belfold/2024/08/21/bek ... ati-iratok

van olyan sportesemény, amikor mindkét fél szimpi, és bármelyik kap ki, nem örülök neki
van olyan is, amikor azt szeretném, hogy mindkét oldal vereséget szenvedjen

ez a történet az utóbbi esethez áll közelebb

ebben a sztoriban nemhogy mindkét érintett fél sáros, hanem még a környezetükből is néhányan (mindkét oldalon)

abban meg, hogy ennyi idővel a kórházbaérkezés után halálozik el a csávó vérveszteség miatt, még a magyar eü is alaposan ludas
annak végképp nem lett volna szabad bekövetkeznie

kiegészítés:
én még mindig nem értem, hogy egy KO-ra ütött embertől miért várja el bárki is, hogy az eset utáni fél órában BÁRMILYEN racionális gondolkodást igénylő műveletet felmutasson

pont múlt 7en mesélte egy tűzoltó, hogy ha autóbalesethez mennek, akkor kifejezetten örülnek, ha az alföldi pusztában van az autó, mert ha pl sűrű növényzettel takart a környék, akkor igenis megvan rá az esély, hogy a balesetben olyan ütés éri egy utas fejét, hogy simán kiszáll, becsukja maga mögött az ajtót, és elkóborol, miközben a világát nem tudja, a tűzoltók meg azt sem tudják, hogy valakit még keresni kellene

volt olyan is aki nyílt töréssel azt kérte, hogy segítsenek neki hazajutni, majd a felesége gondját viseli

ez a beszólós csávó csúnyán KO volt
ezek után bármiféle tudatosságot feltételezni, csak feltételezés...mint ahogyan az ellenkezője is
--> a szándékosság nem bizonyítható
aksurv
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.08.21. 11:53
abban meg, hogy ennyi idővel a kórházbaérkezés után halálozik el a csávó vérveszteség miatt, még a magyar eü is alaposan ludas
A comb artéria sérült meg ami hosszú ideig nem volt ellátva, tehát valószínűleg nagyon erősen kiverzett állapotban került be már a kórházba.
Az a csoda, hogy addig életbe tudták tartani.
Ilyen vérzésrol beszélünk.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Nálunk pont volt egy ilyen eset. 2 Csávó száguldott hazafelé diszkóból, aztán az egyik kanyart nem sikerült bevenni, berepültek autóval a kukoricásba. Ezt sikerült úgy megcsinálni, hogy az útról nem látszott az autó. Az anyósülésen ülő gyerek, meg valamikor kiszállt, majd hazasétált, és lefeküdt aludni. Másnap dél körül keresik, hogy együtt jöttek haza, hol a másik csávó. Arra se nagyon emlékezett még, hogy Ő hogy jött haza. Majd aztán nagy nehezen, megtalálták az autót, még éppen nem halt meg a másik gyerek benne.

szöged írta: 2024.08.21. 11:53 pont múlt 7en mesélte egy tűzoltó, hogy ha autóbalesethez mennek, akkor kifejezetten örülnek, ha az alföldi pusztában van az autó, mert ha pl sűrű növényzettel takart a környék, akkor igenis megvan rá az esély, hogy a balesetben olyan ütés éri egy utas fejét, hogy simán kiszáll, becsukja maga mögött az ajtót, és elkóborol, miközben a világát nem tudja, a tűzoltók meg azt sem tudják, hogy valakit még keresni kellene
"..."
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

szöged írta: 2024.08.21. 11:53 a szándékosság nem bizonyítható
Szia,

A leiras szerint a videon is lathato, hogy kest rantott az utes elott, nem hiszem, hogy akkora utest kapott volna, hogy az megzavarta volna a gondolatait, mar az elott, hogy megtortent volna az utes.

Bel
szöged
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.21. 18:59 Szia,

A leiras szerint a videon is lathato, hogy kest rantott az utes elott, nem hiszem, hogy akkora utest kapott volna, hogy az megzavarta volna a gondolatait, mar az elott, hogy megtortent volna az utes.

Bel
úgy emléxem ütés után gondolta úgy, hogy ki kellene hajtogatnia, és önvédekezni vele (amire ugye kevéssé alkalmas, mert ilyenek lehetnek belőle)...addig csak nála volt

nálam is mindig van, mégsem szándékozok embereket kivéreztetni
szöged
Fórumtag
Fórumtag

aksurv írta: 2024.08.21. 13:02 A comb artéria sérült meg ami hosszú ideig nem volt ellátva, tehát valószínűleg nagyon erősen kiverzett állapotban került be már a kórházba.
Az a csoda, hogy addig életbe tudták tartani.
Ilyen vérzésrol beszélünk.
mennyi időt is töltött a kórházban, mielőtt elhalálozott?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2024.08.21. 19:32 úgy emléxem ütés után gondolta úgy, hogy ki kellene hajtogatnia, és önvédekezni vele (amire ugye kevéssé alkalmas, mert ilyenek lehetnek belőle)...addig csak nála volt

nálam is mindig van, mégsem szándékozok embereket kivéreztetni
Szia,

Felig igazad van, a leiras szerint a kezeben fogta, de csak az utes utan nyitotta ki.
Szerintem a kezben tartott bicska azert tul van a "csak nala volt" fogalmon.

Osszefoglalva: szerintem ez az a helyzet, amikor tiszta szivvel lehet azt irni a jelentesbe, hogy "szovaltasba keveredett a szemelyzettel"; ami a jog szerint megszunteti a jogos vedelmi helyzetet - noha erkolcsileg inkabb csak jelentosen csokkenti, nem teljesen szunteti meg.

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2024.08.21. 11:53 abban meg, hogy ennyi idővel a kórházbaérkezés után halálozik el a csávó vérveszteség miatt, még a magyar eü is alaposan ludas
Szia,

Ebben alapvetoen igazad van.

Ami arnyalja a dolgot, hogy a szervezet egy ideig kepes kompenzalni egeszen nagy verveszteseget azzal, hogy a nem letfontos (lenyegeben: a sziv/tudo/agy kivetelevel az osszes szervet ellato) eret lezarja, a keringes centralizalasaval ebben a 3 szervben kering az osszes ver.

Ez aktiv izommunkat igenyel, marmint az erfalban levo sima izmok osszehuzodasat. Amivel a simaizmok a sajat oxigen/vercukor ellatasukat is elzarjak, ezert ezt az allapotot nem lehet sok oraig fenntartani: egyszercsak elfaradnak ezek az izmok, es elernyednek, igy az erek kitagulnak. De annyira, hogy normalisan kb 5 liter vere van az embernek, ebben az alapotban kb 2 liternyi errendszer hirtelen kitagul 15 liter kapacitasuva. A benne lotyogo 2 liter vernek eselye sincs keringeni, ebben az allapotban lenyegeben mindegy, milyen ellatast kap a beteg, mindenkeppen meghal.

Amiben igazad van, hogy mar a mentoben kellett volna adni legalabb 2 liter infuziot 2 venan keresztul (ez egyebkent csak fel liter mennyiseget potolna, nyilvan azt is ugy, hogy oxigent nem tud szallitani), majd ezt folytatni a korhazban, majd atterni a ver tranzfuziora. A mentosoknel elofordulhat, hogy a kiverzett ember teljesen osszesett venajat nem tudjak megszurni (mentokocsi apolojanal ez normalis, esetkocsi mentotisztjenel nem), de egy megyeszekhely traumatologia ugyeleten szerintem alapveto elvarasnak kellene lennie, hogy olyan szakorvos legyen a vezeto orvos, aki par 10 masodperc alatt berak egy centralis venat (nyilvan a gyakorlat siman lehet az, hogy augusztusban egy par napja az iskolabol kikerult rezidens jutott csak a traumatologia ugyeletre - es ha ez a helyzet, akkor nagyon igazad van).

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.08.21. 19:34 mennyi időt is töltött a kórházban, mielőtt elhalálozott?
kb. 3/4 órát. A kiverzes miatt millió másodlagos de halálos probléma alakulhat ki ez alatt, pl. az agyban.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

aksurv írta: 2024.08.21. 20:49 kb. 3/4 órát. A kiverzes miatt millió másodlagos de halálos probléma alakulhat ki ez alatt, pl. az agyban.
Szia,

Igen, amit nem irtam az elozo levelemben, hogy ha a maj, vese, ... leall, akkor nem biztos, hogy ezek konnyen es egyszeruen elindulnak. Marpedig ha nem kapnak vert ezek a szervek hosszu ideig, akkor bizony ezek mind leallnak.

Raadasul ahogy megjelenik a megfelelo keringesi mennyiseg (ver+infuzio), es elindul a korabbi kompenzalt sokk ellenfolyamata, hirtelen olyan testreszekben kezd el keringeni a ver, ahol elotte hosszu ideig nem keringett, ezert tele van mereganyaggal, tehat ha csak egyszeruen lassan indul el a vese, mar az is azt okozza, hogy elboritja mereg az egesz szervezetet.

Beall a "sokszervi elegtelenseg", amit nagyon nehez kezelni, hiszen egy szerv elegtelenseget sok esetben ugy lehet kezelni, hogy valami durva mellekhatasu gyogyszerrel megmentik azt - de kozben a masik szervet is el kellene inditani, aminek meg a gyogyszer durva mellekhatasa pont keresztbe tesz.

Bel
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.08.21. 20:48 Szia,

Ebben alapvetoen igazad van.

Ami arnyalja a dolgot, hogy a szervezet egy ideig kepes kompenzalni egeszen nagy verveszteseget azzal, hogy a nem letfontos (lenyegeben: a sziv/tudo/agy kivetelevel az osszes szervet ellato) eret lezarja, a keringes centralizalasaval ebben a 3 szervben kering az osszes ver.

Ez aktiv izommunkat igenyel, marmint az erfalban levo sima izmok osszehuzodasat. Amivel a simaizmok a sajat oxigen/vercukor ellatasukat is elzarjak, ezert ezt az allapotot nem lehet sok oraig fenntartani: egyszercsak elfaradnak ezek az izmok, es elernyednek, igy az erek kitagulnak. De annyira, hogy normalisan kb 5 liter vere van az embernek, ebben az alapotban kb 2 liternyi errendszer hirtelen kitagul 15 liter kapacitasuva. A benne lotyogo 2 liter vernek eselye sincs keringeni, ebben az allapotban lenyegeben mindegy, milyen ellatast kap a beteg, mindenkeppen meghal.

Amiben igazad van, hogy mar a mentoben kellett volna adni legalabb 2 liter infuziot 2 venan keresztul (ez egyebkent csak fel liter mennyiseget potolna, nyilvan azt is ugy, hogy oxigent nem tud szallitani), majd ezt folytatni a korhazban, majd atterni a ver tranzfuziora. A mentosoknel elofordulhat, hogy a kiverzett ember teljesen osszesett venajat nem tudjak megszurni (mentokocsi apolojanal ez normalis, esetkocsi mentotisztjenel nem), de egy megyeszekhely traumatologia ugyeleten szerintem alapveto elvarasnak kellene lennie, hogy olyan szakorvos legyen a vezeto orvos, aki par 10 masodperc alatt berak egy centralis venat (nyilvan a gyakorlat siman lehet az, hogy augusztusban egy par napja az iskolabol kikerult rezidens jutott csak a traumatologia ugyeletre - es ha ez a helyzet, akkor nagyon igazad van).

Bel
Ha nagyon nagy mértékű a kiverzes akkor infúzióval már nem tudod életben tartani, mert olyan mértékben csökken a vörösvérsejtek száma, hogy már az is gondot okoz. pl. hipoxia, és szerv leállások.
Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy vérzést magát meg tudták állítani. Többszörös szúrás érhette a trigorum femorale tájékát és az alsó lágyéki részt. Ha például egyetlen szúrás is behatolt a medencében ott már csak műtéttel lehet vérzést csillapítani.
Ilyen másodlagos problémák okozhat a nagy fokú kivérzés.
"Nagy fokú vérveszteség esetén számos másodlagos problémák alakulhatnak ki, amelyek súlyos veszélyt jelenthetnek a beteg egészségére. Ezek közé tartoznak:

1. **Hipovolémiás sokk**: A vér mennyiségének jelentős csökkenése következtében a keringő vérmennyiség elégtelenné válik a szervek megfelelő oxigén- és tápanyagellátásához, ami sokkhoz vezethet. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

2. **Szervi elégtelenség**: A vérveszteség miatt a szervek (például a vese, máj, szív, és agy) nem kapnak elegendő oxigént és tápanyagot, ami szervi elégtelenséghez vezethet. Ez különösen a létfontosságú szervekre nézve kritikus.

3. **Szöveti hipoxia**: A csökkent véráramlás miatt a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, ami szöveti hipoxiát okoz. Ez tovább rontja a sejtek és szervek működését.

4. **Acidózis**: A csökkent oxigénellátás miatt a sejtek anaerob módon kezdik el a glükóz lebontását, ami tejsav felhalmozódáshoz és metabolikus acidózishoz vezethet, tovább súlyosbítva a beteg állapotát.

5. **Koagulopátia**: A nagyfokú vérveszteség miatt véralvadási zavarok alakulhatnak ki. Ez a koagulopátia megnehezítheti a vérzés elállítását, ami további vérveszteséghez vezethet.

6. **Károsodott immunrendszer**: A súlyos vérveszteség és a következményes sokk állapot gyengítheti az immunrendszert, növelve a fertőzések kockázatát.

7. **Szívritmuszavarok**: A csökkent vértérfogat miatt a szív nagyobb erőfeszítéssel próbálja fenntartani a keringést, ami szívritmuszavarokhoz vezethet, beleértve a kamrai fibrillációt vagy aszisztóliát.

8. **Tudatzavar**: Az agy elégtelen oxigénellátása miatt a beteg zavarttá válhat, vagy akár eszméletét is veszítheti.

Ezek a másodlagos problémák rendkívül súlyosak lehetnek, ezért a nagy fokú vérveszteséget szenvedett betegek azonnali orvosi ellátást igényelnek, beleértve a folyadékpótlást, vérátömlesztést, és szükség esetén sebészeti beavatkozást a vérzés megállítására."

Tehát sok dologban meghalhatott még a kórházba az elsődleges sérüléseken felül.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára aksurv 2024.08.21. 21:19-kor.
aksurv
Veterán
Veterán

bel írta: 2024.08.21. 21:06 Szia,

Igen, amit nem irtam az elozo levelemben, hogy ha a maj, vese, ... leall, akkor nem biztos, hogy ezek konnyen es egyszeruen elindulnak. Marpedig ha nem kapnak vert ezek a szervek hosszu ideig, akkor bizony ezek mind leallnak.

Raadasul ahogy megjelenik a megfelelo keringesi mennyiseg (ver+infuzio), es elindul a korabbi kompenzalt sokk ellenfolyamata, hirtelen olyan testreszekben kezd el keringeni a ver, ahol elotte hosszu ideig nem keringett, ezert tele van mereganyaggal, tehat ha csak egyszeruen lassan indul el a vese, mar az is azt okozza, hogy elboritja mereg az egesz szervezetet.

Beall a "sokszervi elegtelenseg", amit nagyon nehez kezelni, hiszen egy szerv elegtelenseget sok esetben ugy lehet kezelni, hogy valami durva mellekhatasu gyogyszerrel megmentik azt - de kozben a masik szervet is el kellene inditani, aminek meg a gyogyszer durva mellekhatasa pont keresztbe tesz.

Bel
+1
szöged
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.21. 20:25 Szia,

Felig igazad van, a leiras szerint a kezeben fogta, de csak az utes utan nyitotta ki.
Szerintem a kezben tartott bicska azert tul van a "csak nala volt" fogalmon.

Osszefoglalva: szerintem ez az a helyzet, amikor tiszta szivvel lehet azt irni a jelentesbe, hogy "szovaltasba keveredett a szemelyzettel"; ami a jog szerint megszunteti a jogos vedelmi helyzetet - noha erkolcsileg inkabb csak jelentosen csokkenti, nem teljesen szunteti meg.

Bel
nem azért, hogy védjem (eddig nekem az jött le, hogy egy pofozni való f@szkalap a csávó), de a pincérrel került olyan szóváltásba, aminek az lett a következménye, hogy hívták a (z oda)b@szó csávót
szóval nem azzal a csávóval keveredett szóváltásba, akivel aztán az eset lényegi része történt
az csak ment odab@szni
kvázi szó nélkül oda is b@szott
KO
azután, hogy elkezdett ébredezni a fickó tudata, nekem simán belefér, hogy ő ezt belülről önvédekezésként élte meg

azt is elhiszem, hogy esetleg egy akkora f@szkalapról van szó, akinek börtönben lenne a helye

de nem amiatt, amit a kamera felvételén láttam

szóval:

nem, nem lehet tiszta szívvel írni, hogy szóváltásba keveredett, ezért bebukta
ennél sokkal szürkébb ez a történet

és ne feledkezzünk meg a pincérről, aki fejbe rugott egy olyan embert, aki előtte KO volt
neki nem kell megmagyarázni a bírónak a tettét?

ilyenbe is szokás ám belehalni

az egyiknek nem volt szerencséje, a másiknak meg igen
már ami az életben maradást illeti
aksurv
Veterán
Veterán

szöged írta: 2024.08.21. 21:24 nem azért, hogy védjem (eddig nekem az jött le, hogy egy pofozni való f@szkalap a csávó), de a pincérrel került olyan szóváltásba, aminek az lett a következménye, hogy hívták a (z oda)b@szó csávót
szóval nem azzal a csávóval keveredett szóváltásba, akivel aztán az eset lényegi része történt
az csak ment odab@szni
KO
azután, hogy elkezdett ébredezni a fickó tudata, nekem simán belefér, hogy ő ezt belülről önvédekezésként élte meg

azt is elhiszem, hogy esetleg egy akkora f@szkalapról van szó, akinek börtönben lenne a helye

szóval:

és ne feledkezzünk meg a pincérről, aki fejbe rugott egy olyan embert, aki előtte KO volt

+1
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Számomra az a legnagyobb tanulság, hogy emlékszem, nem olyan régen a fórumtársaknak milyen határozott véleménye volt annó, amikor csak a videót láttunk :roll: az azóta napvilágot látott részletek kicsit árnyalják a képet, nemde? És még így sem fekete-fehér az eset…

El kell fogadni, hogy egy friss sajtóhírnél általában LÓF.ASZT sem tudunk, csak a tudás illúziója van meg. Mint ebben az estben láthattuk, önmagában meg egy videó sem mindig perdöntő.

Ezért sem érdemes túl sok energiát fektetni egy szenzációs hír “elemzésébe” - a friss hírek mindig pontatlanok, hiányosak, és szerény véleményem szerint szinte semmire sem jók. Szinte mindig kiderül valami igen lényeges, pl hogy nem is osztogatnak, hanem fosztogatnák. Tények nélkül jobb esetbe találgatás, rosszabb estben felesleges okoskodás az eredmény. Van, amihez elég pár nap, van, ahol évek - de mindig idő kell hozzá.

Élénken emlékszem, annó 9/11nél is mekkora ökörségeket hordtak össze annó. Ez első hírek egyike az volt, hogy egy Cessna ütközött a toronyba, attól ledőlt. Mondom WTF, az túl kicsi… később jött a hír, hogy utasszállító - mondom ez már hihetőbb, de akkor is nagyon kevésnek tűnik. Csak később értettük meg a tűztől kilágyult betonacél szerepet, és az egész gonoszt terv sátáni zsenialitasát - így már teljesen érthető volt. (Persze mostanáig léteznek laposföldhívők akik “jobban tudják”, mint a hivatásos statikusok - de ez már egy másik téma 8-) )
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.08.21. 22:31 Számomra az a legnagyobb tanulság, hogy emlékszem, nem olyan régen a fórumtársaknak milyen határozott véleménye volt annó, amikor csak a videót láttunk :roll: az azóta napvilágot látott részletek kicsit árnyalják a képet, nemde? És még így sem fekete-fehér az eset…

El kell fogadni, hogy egy friss sajtóhírnél általában LÓF.ASZT sem tudunk, csak a tudás illúziója van meg. Mint ebben az estben láthattuk, önmagában meg egy videó sem mindig perdöntő.

Ezért sem érdemes túl sok energiát fektetni egy szenzációs hír “elemzésébe” - a friss hírek mindig pontatlanok, hiányosak, és szerény véleményem szerint szinte semmire sem jók. Szinte mindig kiderül valami igen lényeges, pl hogy nem is osztogatnak, hanem fosztogatnák. Tények nélkül jobb esetbe találgatás, rosszabb estben felesleges okoskodás az eredmény. Van, amihez elég pár nap, van, ahol évek - de mindig idő kell hozzá.

Élénken emlékszem, annó 9/11nél is mekkora ökörségeket hordtak össze annó. Ez első hírek egyike az volt, hogy egy Cessna ütközött a toronyba, attól ledőlt. Mondom WTF, az túl kicsi… később jött a hír, hogy utasszállító - mondom ez már hihetőbb, de akkor is nagyon kevésnek tűnik. Csak később értettük meg a tűztől kilágyult betonacél szerepet, és az egész gonoszt terv sátáni zsenialitasát - így már teljesen érthető volt. (Persze mostanáig léteznek laposföldhívők akik “jobban tudják”, mint a hivatásos statikusok - de ez már egy másik téma 8-) )

1. a médiahírekre alapozásban maximálisan igazad van.

2. viszont EZ esetben egészen jól összerakta a végére a társaság szerintem a sztorit, mint kollektív tudat:-) (visszaolvasható.)

Miszerint: mindkét fél full idióta volt, egy részegen kötözködő gyökér (aki azonban NEM ment túl a verbalitáson), vs. egy józanon is indokolatlanul véragresszív, verekedőeszközzel súlyos testi sértéssel nyitó "harcművész", wannabe (de illegál) biztonsági droid. Aki ellen nyilvánvalóan helye volt a védekezésnek, amire a lehető legrosszabb megoldást választotta a részeg idióta, mert csak az volt nála.

Amihez még jött a földön fekvő ember fejét rugdosó hőscincér és néhány hisztérikus szereplő.

Ha nincs ott a kés, akkor lehet, hogy a temető/bíróság viszonylatban pont fordítva nézne ki a ki-hova megy.

3. Leginkább nekem az a tanulság, hogy ezek az agresszív barmok tömegesen köztünk járnak (és nem csak egymást "oltják ki", mint az anyag és antianyag:-)), EZÉRT IS KELL MINDIG ÉS MINDENHOVA önvédelmi eszközt vinni. Ami NEM A KÉS.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.21. 21:24 nem azért, hogy védjem (eddig nekem az jött le, hogy egy pofozni való f@szkalap a csávó), de a pincérrel került olyan szóváltásba, aminek az lett a következménye, hogy hívták a (z oda)b@szó csávót
az csak ment odab@szni
KO

szóval:

Mondjuk azután, ahogyan az erősembert megkéselte, én sem biztos, hogy hagytam volna magához térni és felállni a földről, hanem kb. bármit megteszek, hogy ott maradjon fekve. Úgyhogy az, hogy a pincér fejbe rúgta, adott esetben azért menthető...
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.08.21. 22:31 Számomra az a legnagyobb tanulság, hogy emlékszem, nem olyan régen a fórumtársaknak milyen határozott véleménye volt annó, amikor csak a videót láttunk :roll: az azóta napvilágot látott részletek kicsit árnyalják a képet, nemde? És még így sem fekete-fehér az eset…

Az acél kilágyulásában, ha jól emlékszem, az is erősen közrejátszott, hogy pont tűzre ugyan készültek a tornyokban, csak éppen az acélt ilyen esetekben védeni hivatott bevonatok sok helyen, köhécs, folytonossági hiányban szenvedtek. Értsd: a csupasz acélt érték a lángok a tűzvédő bevonat helyett, mert annak nyoma sem nagyon volt ott, ahol elvileg kellett volna lennie.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

https://www.nius.de/news/video-aufnahme ... bbd611f6dd

A frankfurti pályaudvaron egy 27 éves fickó hidegvérrel kivégzett egy 54 éves törököt. Hátulról fejbe lőtte, majd a földön fekvő emberbe belelőtt még egyet, hogy biztosra menjen.

Egyelőre annyit tudnak, hogy az elkövetőnek nem volt dolga a rendőrséggel, és hogy "nincs állandó lakcíme" Németországban.

---

Saccra most majd jön a tilccsukbe, holott semmiféle tiltás nem nagyon akadályozott meg eddig komoly, feketeöves bűnözőt abban, hogy fegyvert szerezzen, ha úgy érezte, szüksége van rá... De ne legyen igazam.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

+1
Igen gyakran esünk a kognitív torztítás csapdájába a mindennapi életünk során, jómagam sem vagyok kivétel alóla.
Főleg a mai modern korban vagyunk hajlamosak a minket körbevevő, egyre növekvő mennyiségű és egyre nehezebben feldolgozható információt a személyes tapasztalatok, és preferenciák szubjektív szűrőjén keresztül egyszerűsíteni.
"Ott a videjó, agresszív biztonsági ork / késes c.gány és kész, rohaggyon rá a műanyag lakat is!" közben aztán az események ennél jóval de jóval árnyaltabbak voltak.
Régen tipikusan az ilyen tévedésekből jöttek létre a spontán lincselések. Ja bocs, nem csak régen volt ilyen, az egész USA-t megrázó Ahmaud Arbery esetnél 2022-ben simán levadászták a kocogó fekete srácot menekülő bűnözőnek néző redneckek, hisz' aki feket és fut az csak gyanús lehet és biztosan valami rosszban sántikál, ugye?

Az egyszerűsítési mechanizmus előnye, hogy az általunk létrehozott szubjektív valóság régén nagy mennyiségű információt gyorsabban tudunk feldolgozni és értékelni, hátránya hogy mindezt nagyobb tévedési aránnyal tesszük.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.08.22. 08:04 Mondjuk azután, ahogyan az erősembert megkéselte, én sem biztos, hogy hagytam volna magához térni és felállni a földről, hanem kb. bármit megteszek, hogy ott maradjon fekve. Úgyhogy az, hogy a pincér fejbe rúgta, adott esetben azért menthető...
abszolút külső szemlélőként (akit előtte nem b@szott fel agyilag egy részeg f@szkalap) ez a fejberugdosódás az egész történetnek egy sokkal sötétszürkébb része, mint maga a késelés
az ugyanis nagyon sok árnyalattal világosabb

a pincér is azért a verőlegényt preferálta és nem a rendőrséget, mert kifejezetten óhajtotta, hogy a részeg idiótának fizikai fájdalmai/sérülési legyenek

és pontosan tudta, hogy a rendőrség csak annyit mondana, hogy "akkor most mindenki menjen aludni"
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.22. 09:10 abszolút külső szemlélőként (akit előtte nem b@szott fel agyilag egy részeg f@szkalap) ez a fejberugdosódás az egész történetnek egy sokkal sötétszürkébb része, mint maga a késelés
az ugyanis nagyon sok árnyalattal világosabb

a pincér is azért a verőlegényt preferálta és nem a rendőrséget, mert kifejezetten óhajtotta, hogy a részeg idiótának fizikai fájdalmai/sérülési legyenek

és pontosan tudta, hogy a rendőrség csak annyit mondana, hogy "akkor most mindenki menjen aludni"
Ez kétségtelenül így van, de ahová az eset fejlődött, ott már megáll az érvelésem.

Ugyanakkor az erősember se kellett volna kapásból egy maflással nyisson, simán a jelenléte elég lett volna, hogy békében haza küldjék a fickót.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

TotoHU írta: 2024.08.22. 08:45 +1
Igen gyakran esünk a kognitív torztítás csapdájába a mindennapi életünk során, jómagam sem vagyok kivétel alóla.
Főleg a mai modern korban vagyunk hajlamosak a minket körbevevő, egyre növekvő mennyiségű és egyre nehezebben feldolgozható információt a személyes tapasztalatok, és preferenciák szubjektív szűrőjén keresztül egyszerűsíteni.
"Ott a videjó, agresszív biztonsági ork / késes c.gány és kész, rohaggyon rá a műanyag lakat is!" közben aztán az események ennél jóval de jóval árnyaltabbak voltak.
Régen tipikusan az ilyen tévedésekből jöttek létre a spontán lincselések. Ja bocs, nem csak régen volt ilyen, az egész USA-t megrázó Ahmaud Arbery esetnél 2022-ben simán levadászták a kocogó fekete srácot menekülő bűnözőnek néző redneckek, hisz' aki feket és fut az csak gyanús lehet és biztosan valami rosszban sántikál, ugye?

Az egyszerűsítési mechanizmus előnye, hogy az általunk létrehozott szubjektív valóság régén nagy mennyiségű információt gyorsabban tudunk feldolgozni és értékelni, hátránya hogy mindezt nagyobb tévedési aránnyal tesszük.
Nem ez volt az az eset, ahol ez a fekete férfi valóban bement épülő házakba, bár nem vitt el semmit? Akkor azért ez se annyira fekete fehér, mint a leírásodból látszik.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.22. 08:04 Mondjuk azután, ahogyan az erősembert megkéselte, én sem biztos, hogy hagytam volna magához térni és felállni a földről, hanem kb. bármit megteszek, hogy ott maradjon fekve. Úgyhogy az, hogy a pincér fejbe rúgta, adott esetben azért menthető...
Szia,

+1

Nyilvan ha felkel es megkeseli a kozelben levoket, akkor azokon veletlenul sem segit, ha a rendorok rabeszelik, hogy 1 nappal kesobb menjen be a rendorsegre.

Bel
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Igazából nem értem, ha ott a cikk, miért nem olvassátok, vagy ha olvassátok, miért nem értitek.

Le van írva, rommá lett elemezve, hogy a cigány fegyveresen, késsel a kezében, agresszív módon fellépve közelített a kivonulóemberhez. Mégis, ilyen helyzetben mit kellett tennie, fél térdre ereszkedik és bocsánatot kér? A pofánverés bőven benne van a jogszerűség határain belül egy késes támadás elhárítása céljából. Ahol hibázott, de ezt írtam már korábban, hogy a nőstényt egy másik ütéssel nem ültette oda azonnal gondolkodó pozícióba a másik mellé, mert a nőstények ilyenkor szándékosan zavart keltenek és mint itt is, eredményesen elterelték a figyelmet.

És légyszíves, de ne gyertek azzal a faszsággal, hogy a kés nem volt kinyitva. Ha egy lőfegyvernek kinéző tárggyal agresszíven közelítesz valakihez, akkor sem számít, hogy az nem volt csőre töltve, vagy kibiztositva, vagy csak egy, az élet kioltására alkalmatlan airsoft játékszer volt. Ezt ugyanis nem köteles senki mérlegelni, csak azt, hogy fegyverrel a kézben, agresszív módon közelítesz.

A békéscsabai esetnél szó sem lehet arról, hogy a cigány önvédelmi helyzetben lett volna. Az történt csupán, hogy - mivel a nőstény jóvoltából időhöz jutott - befejezte a korábban, tehát az ütés előtt már szándékolt cselekményt, ezáltal az befejezett emberölés lett.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BeHappy 2024.08.22. 11:05-kor.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2024.08.22. 09:15 Nem ez volt az az eset, ahol ez a fekete férfi valóban bement épülő házakba, bár nem vitt el semmit? Akkor azért ez se annyira fekete fehér, mint a leírásodból látszik.
Ezt látod nem tudom, lehet hogy így volt és én már oda vizualizáltam a fehér csuklyás Kuk Klux Klános szektát és a lángoló keresztet, ezzel is demonstrálva hogy működik a kognitív torzítás. :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2024.08.22. 10:50 Igazából nem értem, ha ott a cikk, miért nem olvassátok, vagy ha olvassátok, miért nem értitek.

Le van írva, rommá lett elemezve, hogy a cigány fegyveresen, késsel a kezében, agresszív módon fellépve közelített a kivonulóemberhez. Mégis, ilyen helyzetben mit kellett tennie, fél térdre ereszkedik és bocsánatot kér? A pofánverés bőven benne van a jogszerűség határain belül egy késes támadás elhárítása céljából. Ahol hibázott, de ezt írtam már korábban, hogy a nőstényt egy másik ütéssel nem ültette oda azonnal gondolkodó pozícióba a másik mellé, mert a nőstények ilyenkor szándékosan zavart keltenek és mint itt is, eredményesen elterelték a figyelmet.

És légyszíves, de ne gyertek azzal a faszsággal, hogy a kés nem volt kinyitva. Ha egy lőfegyvernek kinéző tárggyal agresszíven közelítesz valakihez, akkor sem számít, hogy az nem volt csőre töltve, vagy kibiztositva, vagy csak egy, az élet kioltására alkalmatlan airsoft játékszer volt. Ezt ugyanis nem köteles senki mérlegelni, csak azt, hogy fegyverrel a kézben, agresszív módon közelítesz.

A békéscsabai esetnél szó sem lehet arról, hogy a cigány önvédelmi helyzetben lett volna. Az történt csupán, hogy - mivel a nőstény jóvoltából időhöz jutott - befejezte a korábban, tehát az ütés előtt már szándékolt cselekményt, ezáltal az befejezett emberölés lett.

Másik szöveget olvastunk, bocs. Másik videót is néztünk.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.08.22. 09:21 Szia,

+1

Nyilvan ha felkel es megkeseli a kozelben levoket, akkor azokon veletlenul sem segit, ha a rendorok rabeszelik, hogy 1 nappal kesobb menjen be a rendorsegre.

Bel
na majd a bírósági ítélet után folytassuk, mert addig a szóhasználat sem biztos, hogy megfelelő

analóg módon a tenorpista vs szabadságharcos kérdéskörhöz itt sem mindegy, hogy a csávó valakit megkéselt, vagy önvédekezett

mert ha önvédekezik valaki, akkor annak a fejberugdosása mégsem udvarias cselekedet, bármilyen eszközzel is hajtotta végre a műveletet (lásd még; kyle rittenhouse)
ha meg ártó szándékkal késel, akkor meg társadalmilag mégiscsak hasznos

ezen a ponton megjegyezném, hogy mivel a pincér vígan elvan, ezért sejtek némi predesztinációt

ha meg az lesz a történet vége, amit most sejtek, akkor az az önjelölt igazságosztók irányába mutat, hiszen akkor teljesen rendben van (lesz/lenne), ha engem felhív a haverom, hogy gyere már ide, mert itt egy rendkívül udvariatlan alak, és én nem tudom meglepetésszerűen KOra ütni, ezért kérlek segíts eme cselekedet véghezvitelében....hiszen bírósági precedens van (lesz/lenne) rá, hogy ez az eljárásrend így OK
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.22. 13:45 na majd a bírósági ítélet után folytassuk, mert addig a szóhasználat sem biztos, hogy megfelelő

analóg módon a tenorpista vs szabadságharcos kérdéskörhöz itt sem mindegy, hogy a csávó valakit megkéselt, vagy önvédekezett

mert ha önvédekezik valaki, akkor annak a fejberugdosása mégsem udvarias cselekedet, bármilyen eszközzel is hajtotta végre a műveletet (lásd még; kyle rittenhouse)
ha meg ártó szándékkal késel, akkor meg társadalmilag mégiscsak hasznos

ezen a ponton megjegyezném, hogy mivel a pincér vígan elvan, ezért sejtek némi predesztinációt

ha meg az lesz a történet vége, amit most sejtek, akkor az az önjelölt igazságosztók irányába mutat, hiszen akkor teljesen rendben van (lesz/lenne), ha engem felhív a haverom, hogy gyere már ide, mert itt egy rendkívül udvariatlan alak, és én nem tudom meglepetésszerűen KOra ütni, ezért kérlek segíts eme cselekedet véghezvitelében....hiszen bírósági precedens van (lesz/lenne) rá, hogy ez az eljárásrend így OK
Ezen az alapon le is lövetheti majd veled. Hiszen attól, hogy nem önvédelmi fegyver, indokolt esetben arra is használható... De akkor most hogyan is...? :o
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

BeHappy írta: 2024.08.22. 10:50 Igazából nem értem, ha ott a cikk, miért nem olvassátok, vagy ha olvassátok, miért nem értitek.

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: külön kérésre megerősítem, hogy az elkövető származására a vitaindító Telex cikkben olvasottakból, konkrétan a pincér ott idézett vallomásából következtettem. Egyébként sem az elkövető származása a hozzászólásom lényegi mondanivalója, úgyhogy a hozzászólásomból megalapozatlan általánosításokra se következtessen senki.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.08.22. 11:22 Másik szöveget olvastunk, bocs. Másik videót is néztünk.
+1

Mindig tartok attól, ha bonyolult kérdésekre egyszerű válaszokat adnak.

Most pontosan ez történt. “Cigány leszúrta, nőstény ráugrot, minden világos”- boldog ember lehet. aki ilyen jól átlátja a dolgokat :roll:
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.08.22. 16:06 +1

Most pontosan ez történt. “Cigány leszúrta, nőstény ráugrot, minden világos”- boldog ember lehet. aki ilyen jól átlátja a dolgokat :roll:
Duplázás, bocsi
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BeHappy 2024.08.22. 17:12-kor.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.08.22. 16:06 +1

Hát pedig erre a bonyolult kérdésre bizony egyszerű lesz a válasz, ha tetszik Neked, ha nem: bűnös, vagy nem bűnös. Elítélik vagy felmentik.

Én mindössze abban hordozom itt a magam különvéleményét, hogy ez bizony szándékos emberölés volt vastagon és ebben a kezdetektől nem értünk egyet Gvass-sal. Aztán lehet ezért neheztelni rám, meg cinikusnak lenni, de nekem amúgy tökéletesen mindegy, hogy ki mennyire képes elgondolkodni az eseményeken és tanulni azokból.

Én továbbra is csak azt javaslom, ha valaki részegen hőzöng és emiatt pofánvágja egy erősember, akkor eszébe ne jusson azt halálra késelni, mert az soha nem lesz önvédelem. Aztán vagy elhiszitek ezt nekem, vagy nem. Az élet úgyis eldönti.

Béke!
szöged
Fórumtag
Fórumtag

BeHappy írta: 2024.08.22. 17:02 Hát pedig erre a bonyolult kérdésre bizony egyszerű lesz a válasz, ha tetszik Neked, ha nem: bűnös, vagy nem bűnös. Elítélik vagy felmentik.

Én mindössze abban hordozom itt a magam különvéleményét, hogy ez bizony szándékos emberölés volt vastagon és ebben a kezdetektől nem értünk egyet Gvass-sal. Aztán lehet ezért neheztelni rám, meg cinikusnak lenni, de nekem amúgy tökéletesen mindegy, hogy ki mennyire képes elgondolkodni az eseményeken és tanulni azokból.

Én továbbra is csak azt javaslom, ha valaki részegen hőzöng és emiatt pofánvágja egy erősember, akkor eszébe ne jusson azt halálra késelni, mert az soha nem lesz önvédelem. Aztán vagy elhiszitek ezt nekem, vagy nem. Az élet úgyis eldönti.

Béke!
VAAAAAGY

nem a verőlegényt kell hívni, hanem a rendőrséget

...

a verőlegény megjelenéséig nem volt fizikai erőszak
Arh
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Arh »

BeHappy írta: 2024.08.22. 17:02 Hát pedig erre a bonyolult kérdésre bizony egyszerű lesz a válasz, ha tetszik Neked, ha nem: bűnös, vagy nem bűnös. Elítélik vagy felmentik.

Béke!
Pont így.
Azt is tegyük hozzà hogy amikor egy ilyen figurát felhívnak remegő hangon hogy "itt hőbörög meg késelni akar egy százhúsz kilós vadbarom" akkor ott nincs helye szép beszédnek meg csitításnak. Ott az erősember pofán fogja durrantani 1-8 közötti mennyiségű ütéssel a hőzöngőt. Hozzá jön az hogy a pincért megkéseléssel fenyegette, erről Sanyi már tudott, mikor odament rendet tenni. Hiába van a kés becsukva, nála van, a kezében, nem a zsebében, táskában, akárhol, hanem a kezében. Azonnal támadhat vele, nincs az a fór, hogy a zsebéhez kap, kihúzza és kinyitja, ez alatt pedig szerencsés esetben ülhet egy csapott horog a késelős gernyàk állkapcsán. Tudjuk jól mennyi idő kinyitni egy kést, azt is (aki életében egy videót megnézett a témában, nem kell hozzà bunyós múlt) hogy kés ellen puszta kézzel minimum kètesélyes menni.
Sanyi ott baszta el hogy:
- nem gázspray+vipera kombóval ment,
-hogy nem kettő-tíz között ütött a késes gernyákra,
-és nem verte telibe az akadékoskodó csajt is, aki azért ment oda hogy időt nyerjen a nem büdösbogárként felboruló késes gernyáknak. Csak egy szúrásnyit, de időt.

A pincér pedig kvázi a szekust védte.

Simán lehet hogy ebből amúgy nem lett volna ügy. Egy ilyen hőzöngőt szétverni egy dolog, ha a gernyák elmegy a yardra rinyálni, az egy másik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.22. 17:37 VAAAAAGY

nem a verőlegényt kell hívni, hanem a rendőrséget

...

a verőlegény megjelenéséig nem volt fizikai erőszak
A rendőrök addig nem nagyon igyekeznek, míg vér nem folyik. Az pedig ebben a helyzetben egyáltalán nem volt garantált, hogy nem is fog...

Utólag persze itt is könnyű okosnak lenni, de akkor és ott "azonnal" kellett cselekedni.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.08.22. 17:51 A rendőrök addig nem nagyon igyekeznek, míg vér nem folyik. Az pedig ebben a helyzetben egyáltalán nem volt garantált, hogy nem is fog...

Utólag persze itt is könnyű okosnak lenni, de akkor és ott "azonnal" kellett cselekedni.
ezt az "azonnal"t kifejthetnéd bővebben

ha a rendőröknek megy a telefon, nem is folyt volna vér

egy normális világban nem a karbantartók tolják hobbiból a rendfenntartást (ami egynél több szempontból is illegális/aggályos), hanem erre meg kellene, hogy legyen a megfelelő állami szerv

(az már egy másik kérdéskör, hogy az edukációs célú pofonokat melyik állami szervnek mikor kellene kiosztania az arra érdemeseknek prevenciós céllal)

persze ez csak azokra az esetekre igaz, ahol van idő telefonálgatni

amikor önvédelem van, akkor azonnal kell cselekdni : hide-run-fight
és nem véletlenül van a fight az uccsó helyen
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.22. 19:26 ezt az "azonnal"t kifejthetnéd bővebben

ha a rendőröknek megy a telefon, nem is folyt volna vér

egy normális világban nem a karbantartók tolják hobbiból a rendfenntartást (ami egynél több szempontból is illegális/aggályos), hanem erre meg kellene, hogy legyen a megfelelő állami szerv

(az már egy másik kérdéskör, hogy az edukációs célú pofonokat melyik állami szervnek mikor kellene kiosztania az arra érdemeseknek prevenciós céllal)

persze ez csak azokra az esetekre igaz, ahol van idő telefonálgatni

amikor önvédelem van, akkor azonnal kell cselekdni : hide-run-fight
és nem véletlenül van a fight az uccsó helyen
Ezt akkor, abban a pillanatban nem lehetett tudni. Az viszont eléggé esélyes, hogy a rendőrök látványosabban későn értek volna csak oda, ha egyáltalán.

Ezt értem az alatt, hogy "azonnal".
szöged
Fórumtag
Fórumtag

rájöttem

az lehet a gond vagy a félreértés gyökéroka, hogy mint az köztudomású; nem igazságszolgáltatás van, hanem joxolgáltatás

tényleg egy pofoznivaló köcsög a csávó

de jogilag (szerintem) nem bizonyítható az előre eltervezettség/szándékosság, hiszen full KO volt

ebből kifolyólag (ezért az esetért) (szerintem) nem büntethető

ami az én erkölcsi/morális érzékemet is sérti ugyan, de ez van

azon kellene gondolkozni, hogy miként kerülhető el, hogy a balhés csávók a társadalom kárára élvezhessék a balhézási hobbijukat

a kínai pontrendszer erre megoldás lehet, de annak szerintem több hátránya van, mint előnye

régen a népítélet egy bevett szokás volt; ha a bíró 20 botütésre ítélte a vádlottat, akkor a hóhér kipakolta a mogyorófavesszőtől az alkarnyi acélrúdig a teljes spektrumot, és amire a közönség szavazott, az lett az eljárás eszköze

a mogyorófavesszővel a 20 ütés a hátra/seggre qwára fáj
az acélrúddal ez egyenlő a halálos ítélettel (jobb esetben még a heylszínen, rosszabb esetben hónapokkal később nyomorékon egy viskó sarkában)

lehet, h vissza kellene hozni ezt a renCert: ügyfélkapun lehetne szavazni, és akkor lenne joxolgáltatás is, meg a többségnek igazságszolgáltatás is

még hozzátenném, hogy a KO, mint előzmény, ami szerintem kizárja a büntethetőséget, azért könnyen elkerülhető lett volna, ha nem ütőember a verőlegény, hanem valami végtagcsavargatós/fojtogatós
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2024.08.22. 20:07 rájöttem

az lehet a gond vagy a félreértés gyökéroka, hogy mint az köztudomású; nem igazságszolgáltatás van, hanem joxolgáltatás

tényleg egy pofoznivaló köcsög a csávó

de jogilag (szerintem) nem bizonyítható az előre eltervezettség/szándékosság, hiszen full KO volt

ebből kifolyólag (ezért az esetért) (szerintem) nem büntethető

ami az én erkölcsi/morális érzékemet is sérti ugyan, de ez van

azon kellene gondolkozni, hogy miként kerülhető el, hogy a balhés csávók a társadalom kárára élvezhessék a balhézási hobbijukat

a kínai pontrendszer erre megoldás lehet, de annak szerintem több hátránya van, mint előnye

régen a népítélet egy bevett szokás volt; ha a bíró 20 botütésre ítélte a vádlottat, akkor a hóhér kipakolta a mogyorófavesszőtől az alkarnyi acélrúdig a teljes spektrumot, és amire a közönség szavazott, az lett az eljárás eszköze

a mogyorófavesszővel a 20 ütés a hátra/seggre qwára fáj
az acélrúddal ez egyenlő a halálos ítélettel (jobb esetben még a heylszínen, rosszabb esetben hónapokkal később nyomorékon egy viskó sarkában)

lehet, h vissza kellene hozni ezt a renCert: ügyfélkapun lehetne szavazni, és akkor lenne joxolgáltatás is, meg a többségnek igazságszolgáltatás is

még hozzátenném, hogy a KO, mint előzmény, ami szerintem kizárja a büntethetőséget, azért könnyen elkerülhető lett volna, ha nem ütőember a verőlegény, hanem valami végtagcsavargatós/fojtogatós
Minden ilyennek az a baja, hogy vissza lehet élni vele, ha nem írott szabályok viszonylag merev betartásán alapul. A félrevezetett emberek igazságérzete túlságosan gyakran nem esik egybe az igazsággal, sőt...
szöged
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.08.22. 20:09 Minden ilyennek az a baja, hogy vissza lehet élni vele, ha nem írott szabályok viszonylag merev betartásán alapul. A félrevezetett emberek igazságérzete túlságosan gyakran nem esik egybe az igazsággal, sőt...
az írott szabályok viszonylag merev betartása = nem verőembert hívunk, hanem a rendőrséget
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2024.08.22. 20:07 még hozzátenném, hogy a KO, mint előzmény, ami szerintem kizárja a büntethetőséget, azért könnyen elkerülhető lett volna, ha nem ütőember a verőlegény, hanem valami végtagcsavargatós/fojtogatós
Szia,

Szerintem a csavargatas mukodott volna, HA a kest tarto kezzel kezd, fojtogatos szerintem nem, annyi ido alatt rengeteg szurast be lehet vinni, amennyi ido alatt egy fojtogatas hatasos.

Emlekeztek Kis-Zombi forditott Tuller teszt videojara? 5 masodperc rengeteg ido, es azon belul senkire se hat a fojtogatas.

Bel
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

szöged írta: 2024.08.22. 20:16 az írott szabályok viszonylag merev betartása = nem verőembert hívunk, hanem a rendőrséget
Nyilván ez lett volna a megfelelő lépés, de mint a vallomásokból is kiderül, "ha baj van: hívni kell Sanyit"

A pincér nyilván revansot szeretett volna venni, amit én egyébként meg tudok érteni valamilyen szinten.

Sorozatos rossz döntések vezettek oda, amit most a bíróság vizsgál, holott ez megoldható lett volna egy pár ezer forintos deóval..
(vagy értelmesebb emberek közt szimpla kommunikációval)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

tvsmaci írta: 2024.08.22. 20:41 Nyilván ez lett volna a megfelelő lépés, de mint a vallomásokból is kiderül, "ha baj van: hívni kell Sanyit"

A pincér nyilván revansot szeretett volna venni, amit én egyébként meg tudok érteni valamilyen szinten.

Sorozatos rossz döntések vezettek oda, amit most a bíróság vizsgál, holott ez megoldható lett volna egy pár ezer forintos deóval..
(vagy értelmesebb emberek közt szimpla kommunikációval)
Ezt a zárójeles megjegyzést felejtsd el. Az esetek 99%-ában minimum az egyik oldalon erős deficit van a szükséges feltétel teljesítéséből. Jelen esetben meg mindkét oldalon... :-(
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

szöged írta: 2024.08.22. 20:16 az írott szabályok viszonylag merev betartása = nem verőembert hívunk, hanem a rendőrséget
Naaagy +1
Azzal legalább addig konszolidálható lett volna a helyzet amíg az egyik fél kijózanodik, a másik meg kialussza magát a műszakja után.

Vagy ha nem is a rendőrséget de vonuló biztonsági szolgálatot, szinte mindegyiknek van vészhívó szolgáltatása, aminek megnyomásával kérdés nélkül megjelenik a helyszínen rövid időn belül 4-5 biztonsági ember. Akik legalább alapszinten képzettek, legálisan dolgoznak, engedélyük van, és a verőembernél egy fokkal alkalmasabbak a helyzet megoldására. Bakker még anyáméknak is van ilyen szerződése pedig ők nem 4 csillagos szálloda csak 70+ nyugdíjasok.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

még egy kérdés felmerült bennem a bökőscsabai esettel kapcsolatban

van-e arra precedens, hogy a késeléssel történő fenyegetés bíróság elé került és valóban le is ültették a balhézó (balhézni óhajtó) fickót garázdaságért

hiszen a késeléssel történő fenyegetés megbotránkoztatást kelt

szóval: ha a pincért késeléssel fenyegette, akkor azért igenis felelősségre vonható (szerintem)

ha emiatt leültetnék 2 évre, akkor az közel lehetne a kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt helyzethez

nyilván nem tart még ott a világ, de 1×űbb lenne a bizonyítás, ha a világon mindenki mikrofonos testkamerával élné a hétköznapjait
...de egy beismerő vallomás is elég lehet
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára szöged 2024.08.23. 08:12-kor.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

szöged írta: 2024.08.23. 08:07 nyilván nem tart még ott a világ, de 1×űbb lenne a bizonyítás, ha a világon mindenki mikrofonos testkamerával élné a hétköznapjait
...de egy beismerő vallomás is elég lehet
Amióta a kocsimban van fedélzeti kamera azóta én is azon gondolkodom, hogy milyen praktikus lenne egy testkamera is..
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.23. 08:11 Amióta a kocsimban van fedélzeti kamera azóta én is azon gondolkodom, hogy milyen praktikus lenne egy testkamera is..
Mindenhová autóval kell menni, mint Amerikában :lol:

Azért olyan világban sem szeretnék élni, ahol mindent felvesznek.. nehéz okosnak lenni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.08.23. 12:15 Mindenhová autóval kell menni, mint Amerikában :lol:

Azért olyan világban sem szeretnék élni, ahol mindent felvesznek.. nehéz okosnak lenni.
Drebin hadnagy wc-re megy jelenet😂
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Nem mintha olyan nagy jelentősége lenne ebben az ostoba történetben, ahol szinte mindenki többszörösen hibázott, de a pincér csak annyit mondott, hogy a megveszlek kilóra, negkésellek az tipikus cigány duma. Szerintem ez nem a nagyképű tahó származására utal, a kifejezés csak annyit jelent, hogy nagyszájú, de üres fenyegetőzésként érzékelte.
BeHappy írta: 2024.08.22. 14:49 FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: külön kérésre megerősítem, hogy az elkövető származására a vitaindító Telex cikkben olvasottakból, konkrétan a pincér ott idézett vallomásából következtettem.
shall not be infringed
aksurv
Veterán
Veterán

BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Korgull írta: 2024.08.24. 18:11 Nem mintha olyan nagy jelentősége lenne ebben az ostoba történetben, ahol szinte mindenki többszörösen hibázott, de a pincér csak annyit mondott, hogy a megveszlek kilóra, negkésellek az tipikus cigány duma. Szerintem ez nem a nagyképű tahó származására utal, a kifejezés csak annyit jelent, hogy nagyszájú, de üres fenyegetőzésként érzékelte.
Az elkövető származása ebben a történetben másodlagos és mivel kifejezetten kérték a modik, hogy ezt a részletet mellőzzük, szerintem ne rugózzunk rajta. A megfelelő keresőszavakkal megtalálható a neten a neve, fényképe, lakóhelye. Ha bővebben érdekel, utána tudsz nézni.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ez Magyarországon nem történhet meg.
layman
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: layman »

AndyA írta: 2024.08.27. 14:13 Ez Magyarországon nem történhet meg.
Egy párhuazmos univerzumban ;)
Válasz küldése