Petya357 írta: ↑2024.08.30. 22:12
Szia,
A trainer mihez kell? Szeretnél késharcot is gyakorolni? Mert akkor valóban nélkülözhetetlen. Nekem az a pillangó késes tapasztalatom, hogy a trainer mellőzhető. Ha nem pontosan ugyanolyan, mint az éles, akkor más a súlyelosztása - segíthet, de nem tökéletes. Ha pedig nem figyelsz Ida a vagóélre már a legelejétől, akkor a trainer elkényelmesít, és rossz beidegződéseket is lehet szerezni.
Ha mégis úgy döntesz, hogy kell: Kersahwtól még soha, semmilyen kést nem láttam, ami nem lett volna jó. Szerintem ezzel nem tudsz mellé nyúlni, már
ha valóban kell trainer.
De ha csak egyedül gyakorolsz, szerintem a tréner szkippelhető. Saját magam leragadtam néhány egyszerű flipnél, nem vagyok senki hogy bármit is számítson a véleményem - de eddig nem hiányzott a tréner.
D2 vas 440C - szerintem ez a kérdés súlyosan túl van tolva.
Úgysem fogod annyit használni, hogy számítson. A pillangókés a penge alakja, profilja, mérete, stb miatt nem ideális “mindenes” kés. IMHO szinte mindegy, hogy milyen acélból készült .Sem a D2, sem a 440C nem bilivas. Pillangóba jó mindkettő. Szerintem.
A Bökerek előnye, hogy nem drágák. Merném látatlanban is megrendelni - ha nem tecc, féláron eladod, nem nagy bukta. . A Kershaw túl drága , azt próbálni kene. Hogy hol - sajnos ebben nem tudok segíteni.
Nekem a Kershawwra állt fel. De nem Te vagyok.
Az is szempont, hogy egy pillangokes nem pillangókés
egy idő után hiányozni fog, hogy egyszerre kettőt pörgéss. Legalábbis nálam így működött, megboldogult ifjú koromban
olyasmit érdemes venni, ami később, ha beválik, akkor párban is beleférhet a büdzsébe.
A javaslat : egyik Boker. A kettő közül az, ami tetszik. Pilot időszak, pár hét Ha több, mint 2x megvágod magad, akkor a második legyen egy trainer.
Ha bevált, akkor még egy ugyanolyan Böker. Ha nem, akkor Kershaw.
Ha sikerül beszerezni valamit, legyszi írd meg. Soxerencset!
Hát őőő...küzdősport hiányos, lázálmos kis edzéseimben mostanában megjelent a kés. Beszélem is le magam róla, de mint sport/mozgásforma, amire soha nem gondoltam
komolyabban, érdekes. Rólam: bal kezemen van egy enyhe veleszületett bénulás, ami miatt (is) releváns a fegyveres önvédelem - de ezzel együtt egy fegyverkedvelő, abban (ön)fegyelmet, alázatot, fókuszt talált, de erősen testi, mozgást kedvelő, a "gentleman" és egyéb szabályokat tapasztalásból, cselekvésből, illusztrációból tanulni tudó öregfiú vagyok. És tanulnom még van mit, bőven, de már tudok mire alapozni.
Namármost...egy enyhén módosított alap küzdőállásban (box/kickbox) (lábmunka rulez) a rövidült/gyenge bal kezem testhez közel tartva, abban esetleg egy szúrópengét counter-nek fogva, de a jobb kezemet használva dominánsként reverse gripben egy kés...és hülyeség, mert
tudom hogy az. De...esportos hátterem van (igen, így sérülten is), 160ms-en konzisztensek a reflexeim (
https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime) , és jó a szem-kéz koordinációm - ami még fejleszthető is, egész testre. És LEÍRHATATLAN potens VÉDEKEZŐ eszköznek
tűnik a penge. Távolságot tudsz vele tartani, a reach akkora vagy nagyobb, mint az ellenfél ütései/rúgásai, bármilyen támadásba bele
vélem tudni a pengét tenni, vagyis blokkolni, counter vágni, szúrni. Namármost értem, hogy a kés
támadó fegyver, és max addig védekezünk vele, amíg ablak nem nyílik a megfelelő helyekre támadni. De. Erős láb- és test munkával annyira áthatolhatatlan védelemnek
tűnik...és tudom, hogy egy
elvi, vagy pláne gyakorlati (következmények...) helyzetben a legnagyobb előnyét dobom el azzal, hogy csak védekezek vele. Tudom, hogy gondolkodó ellennél csak idő kérdése, amíg nem hibázok. Ha valamilyen támadásba nem sikerül "beletennem" a pengét (illetve azzal vágva/szúrva sérülést okoznom az ellenfél pontjain), a csuklóm lefogják, rámjönnek testtel birkózva, mint amivé minden utcai bunyó válik, akkor darabolás a vége. Ha a kezemből kirúgják, vagy vmilyen bekapott támadás (váll, felkar, bármi) miatt elvesztem, eltörik, goodbye. Ha csak rosszul csinálom, akkor már én sérülhetek, fegyverem/harcállásom szintén elvesztem, és végem. Ha nála is lesz egy kés, megint nem játszik védekezni.
Ha jön egy elborult állat, és
nagyon jó vagyok, és
csak szétkaszabolja ő magát az én "screen"-emen - mire az adrenalin kimegy belőle, és megáll, addigra a legjobb esetben
is vérben fog úszni minden, és lesz x súlyos / maradandó sérülése. Aztán nyújhatom neki az elsősegélyt, imádkozhatok hogy kiérjen a mentő, és jó szerencsét bíróságon érvelnem, hogy de én voltam defenzív. És hogy akkor miért nem más eszközzel? Ja én
akartam kontaktban késsel harcolni, mert arra áll(t) fel? Szia x év. Ha már ilyet akarok űzni, akár sportként, vagy csak kitapasztalni és elengedni - és helyzetben
max. végszükségben (sem) rágondolni, akkor miért nem (lehet ezt az eszközt említeni?) megfelelő sokkoló? Ha full kontaktot
akarok vállalni (mert hülye vagyok, illetve a sport hiányzik), vagy arra
szorulok valaha...egy megfelelővel elektromos eszközzel csak egy "ablak" (opening) kell, és...szóval igen. És az sem 100%, de az
ritkábban csinál életveszélyes kárt. Okosan gondolok csak rá, hogy hobbi elektrotechnikus vagyok, szóval ha a megfelelő eszköz és csomagolás a kérdés...na itt befogtam. Még úgy is, hogy gumis modról már lehet a fórumon beszélni. Szóval kérlek, ne szórjatok azonnal ki
Tanulni jöttem, visszatalálni a helyes útra, a többi csak...lázálom. Illetve a lehetőségek. Vagyis a testi határaim miatt opciók keresése. Meg egy mozgás, és sport- vagy edzőtárs hiányos agy. (off: de annak még nincs itt az ideje, 15 év számítógépes munka, a kényelembe belepunnyadás, + némi makacskodó sportsérülés, és szétdolgozott nyár után)
Azért (is) kéne a tréner, mert "megboldogult ifjú korunkban" biztos Te is kézbe vetted, meg gyakoroltad ott is, ahol ma már jobb, ha nem kerül elő. Azt hordhatnám magammal, fidgetelhetnék a mindennapokban, nem ijednek meg
annyira emberek, nők, lányok...csak egy szép, igényes, kézügyesség fokozó, szellemi koncentrációt segítő, relaxációs eszköz. Semmi több.
Köszönöm a tanácsokat. Elsőre a D2-t, és az ócókínai D2-t mindenképp elengedem, akár pillangóban akár másban. Hisz egy kés tényleg nem kés. Inkább megtanulok jó élt (is) fenni. Édesapám nagy vasmunkás hitben volt, nála láttam régen szerszámacél zsebkést (nem kisipari gyártás, valami régi szovjet darab), de az alig vetett szikrát még flexhez tartva sem. Kershaw lesz a nekem való, nagyon jó csapágyak, 14C28N könnyen és nagyon élezhető, korróziónak igen ellenálló...