Kések, lámpák, EDC-holmik

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Re: Kések, lámpák, EDC-holmik

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

PRTVIII írta: 2024.06.24. 18:52 Talán az ELZETT művek, nekem van olyan jelölésű.
Ők már a múlté! A teljes dokumentumtár a kukába ment, amikor a Váci útról elköltöztek. Az egyik utódcégnél hátha, Berstahl, Berettyóújfalu (volt Lemezipari Művek jogutód).

A mostani budapesti Kaba-Elzett csak gravírozó- és csomagolócég, náluk esélytelen.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

Poresz írta: 2024.06.24. 14:57 Kérdés: honnan lehet megszerezni az MN/MH kanálgép tervrajzait?
Valószínűleg nem a Haditechnikai Intézet tervezte - habár ki tudja -, hanem valamelyik akkori - 1960-as évek eleje - állami cég. - Tényleg, ki volt a gyártó?
A mostani forgalmazó/nagyker és talán a gyártó a Reintex, de ők tuti nem fogják odaadni a két szép szememért.
Első ötlet: udvarias levél a Hadtörténeti Múzeumnak.
Poresz, ha megmagyarázod, mi a szíved vágya, utánakérdezek. Azért kellene indoklás, mert engem is meg fognak kérdezni.
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

swordmanus írta: 2024.06.24. 19:40 Poresz, ha megmagyarázod, mi a szíved vágya, utánakérdezek. Azért kellene indoklás, mert engem is meg fognak kérdezni.
Ez számomra is ismeretlen okból évek óta eszembe jutó dolog. Szimpla kíváncsiság: ez egy Magyarországon bizonyos körökben kultikus tárgy, aminek szívesen látnám a tervrajzait.

Pár hete annyit változott a dolog, hogy ismerős nekiállt szidni, hogy a német kanálgép mennyivel jobb, mert nem csörög-zörög, nem lehet rosszul összerakni, mindez pedig a "pontozásának" köszönhető. (Nekem nem zörög. Tény, hogy elsőre nem tudtam helyesen újra összerakni. A Bundeswehr konzervnyító pedig ránézésre annyira gyenge, amennyire bonyolult.)

Nekem van kanálgépem, de egy ilyen sok ívvel rendelkező tárgyat visszafejteni, hát, tapasztalatból mondom: csinálja az, aki nyolc órában csinálja és megfizetik érte. Rajzból, ismert méretekkel sokkal gyorsabban elkészíthető a CAD-modell. Amikor úri kedvem úgy tartja. Utána egy kicsit áttervezem a finnyás cimborának. De gyártót már ő keressen.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

Poresz írta: 2024.06.24. 20:55 Ez számomra is ismeretlen okból évek óta eszembe jutó dolog. Szimpla kíváncsiság: ez egy Magyarországon bizonyos körökben kultikus tárgy, aminek szívesen látnám a tervrajzait.

Pár hete annyit változott a dolog, hogy ismerős nekiállt szidni, hogy a német kanálgép mennyivel jobb, mert nem csörög-zörög, nem lehet rosszul összerakni, mindez pedig a "pontozásának" köszönhető. (Nekem nem zörög. Tény, hogy elsőre nem tudtam helyesen újra összerakni. A Bundeswehr konzervnyító pedig ránézésre annyira gyenge, amennyire bonyolult.)

Nekem van kanálgépem, de egy ilyen sok ívvel rendelkező tárgyat visszafejteni, hát, tapasztalatból mondom: csinálja az, aki nyolc órában csinálja és megfizetik érte. Rajzból, ismert méretekkel sokkal gyorsabban elkészíthető a CAD-modell. Amikor úri kedvem úgy tartja. Utána egy kicsit áttervezem a finnyás cimborának. De gyártót már ő keressen.
Megéri, Poresz?
Mit akarsz áttervezni rajta? Attól jobban tetszik majd az ismerősödnek, aki
Van olyan béna, hogy nem jön rá, hogy kell helyesen összerakni egy kanálgép szettet
Van olyan idegenszívü, hogy nem is ragaszkodik a magyarhoz, hogy akkor megkérdezzen mást, mert milyen jó.a német.
Ezek miatt nem is fogja legyártatni a módosításaiddal az újat.
Coop
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Coop »

... :)
ssss.jpg
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

Poresz írta: 2024.06.24. 20:55 Ez számomra is ismeretlen okból évek óta eszembe jutó dolog. Szimpla kíváncsiság: ez egy Magyarországon bizonyos körökben kultikus tárgy, aminek szívesen látnám a tervrajzait.

Poresz, szerintem hagyd a P.-ba!
Lehet kapni több fajta kanálgépet, pl. a svédnek tök ó nagy a kanala. :)
Amúgy is ha megvan a tervrajza, akkor hogy préseled ki acéllemezből?

Szerintem értelmesebb projekt a házi rézolvasztás és harangöntés. ;-)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
Poresz
Veterán
Veterán

zora írta: 2024.06.24. 21:07 Megéri, Poresz?
Dehogy!
Éppen ezért az első bekezdés a lényeg: hogy meglegyen. Csak.

"Ha úri kedvem úgy tartja" = "Nem ígértem semmit, és nem is fogok. Ha a következő tíz évben egyszer talán lesz kedvem vacakolni vele, hogy GrabCAD-re felkerülhessen az eredeti, akkor, de csakis akkor."
PRTVIII
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: PRTVIII »

Blekk Rájgó írta: 2024.06.24. 19:24 Ők már a múlté! A teljes dokumentumtár a kukába ment, amikor a Váci útról elköltöztek. Az egyik utódcégnél hátha, Berstahl, Berettyóújfalu (volt Lemezipari Művek jogutód).

A mostani budapesti Kaba-Elzett csak gravírozó- és csomagolócég, náluk esélytelen.
háztartási késeket is gyártottak ELZETT néven, talán Sopron, vagy Győr
Poresz
Veterán
Veterán

PRTVIII írta: 2024.06.25. 19:51 háztartási késeket is gyártottak ELZETT néven, talán Sopron, vagy Győr
Van otthon kis hegyes rozsdamentes acél evőkés nagymamám hagyatékából, és meglepően éles.
Poresz
Veterán
Veterán

Ezermesterek figyelem! - Gyémánt bevonatú reszelő

Gyémánt bevonatú reszelőket keresek késkészítéshez.

Találtam is: de nem tudom, milyen szemcsenagyságú(ak)ra van szükségem. Megérzésem szerint legalább kettő kell: egy durvább a haladósabb nagyoláshoz, és egy finomabb a simításhoz, óvatosabb munkához. - Rendben, de melyik melyik szemcsenagyság? Elég durva a 120-as, vagy inkább 60-assal érdemes nekiállni a nagyolásnak? Elég finom a 300-as?

Az világos, hogy a félkerek profil az univerzális.

Igen, van egy halom "lucaszéke"-hobbiprojektem, amikkel mindig akkor lépek egyet előre, amikor végre tudok. A készleten lévő, azaz megmunkálandó acélok: Stavax és BeCut.

Utóirat: nem, nem veszek szalagcsiszolót, mert a társasház többi lakója megöl ha bekapcsolom.
hegyespenge
Fórumtag
Fórumtag

Re: Ezermesterek figyelem! - Gyémánt bevonatú reszelő

Hozzászólás Szerző: hegyespenge »

Poresz írta: 2024.06.25. 20:19 Gyémánt bevonatú reszelőket keresek késkészítéshez.

Találtam is: de nem tudom, milyen szemcsenagyságú(ak)ra van szükségem. Megérzésem szerint legalább kettő kell: egy durvább a haladósabb nagyoláshoz, és egy finomabb a simításhoz, óvatosabb munkához. - Rendben, de melyik melyik szemcsenagyság? Elég durva a 120-as, vagy inkább 60-assal érdemes nekiállni a nagyolásnak? Elég finom a 300-as?

Az világos, hogy a félkerek profil az univerzális.

Igen, van egy halom "lucaszéke"-hobbiprojektem, amikkel mindig akkor lépek egyet előre, amikor végre tudok. A készleten lévő, azaz megmunkálandó acélok: Stavax és BeCut.

Utóirat: nem, nem veszek szalagcsiszolót, mert a társasház többi lakója megöl ha bekapcsolom.
Ha lágyított alapanyagot veszel, akkor kidobott pénz a gyémántporos reszelő. Jobb minőségű acél reszelőkkel meg tudsz oldani mindent, amihez nem kell fúró, vagy fűrész. Ennél fontosabb egy jó satu, és egy masszív asztal hozzá.
Edzés előtt érdemes a pengét annyira készre alakítani, amennyire csak lehet, kivéve a vágóélt és a hegyet. Ezeket érdemes legalább 1 mm vastagra hagyni, hogy ez edzés során ne a legfontosabb része menjen tönkre.
Edzés után sincs szükség gyémántporos reszelőkre. Ezek amúgy is túl gyorsan elhasználódnak. Ha mindenképp kézzel akarsz csiszolni, akkor sokkal olcsóbban megúszod, ha csiszolóvásznat (vagy papírt) használsz, amit ráfeszítesz valami kemény egyenes felületre. Például egy mindkét végén bevágott fa hasábra, ahol a bevágésokba tudod ékkel beszorítani a csiszolóanyag végét.
Kézi csiszoláshoz nagyolni talán P60-as, P80 körüli érdesség már jó lehet, ha a geometria kialakult, akkor pedig fokozatosan lehet javítani a felület érdességét 120-as, 240-es, 300-as körüli érdességekkel.
Amennyiben a végső felület is kézzel csiszolt lesz, akkor is bőven elég 600-as körüli érdességgel zárni. Ahogy kopik a használt csiszolóanyag, úgy egyre kevésbé karcol, viszont egyre inkább kezd polírozni.
A pengemunka után a többi már aligha fog gondot okozni, bár ha teljesen kezdő vagy, akkor én eleve nem ezzel kezdenék. Lehet kapni kész pengéket, ezeknél a nyélmunkát már el lehet sajátítani, és a tokkészítéssel is elkezdhetsz ismerkedni. Amikor ezek már kielégítő minőségűre sikerülnek, talán érdemes lenne akkor elkezdeni az acéllal való munkát.
Poresz
Veterán
Veterán

hegyespenge írta: 2024.06.25. 21:29 Ha lágyított alapanyagot veszel, akkor kidobott pénz a gyémántporos reszelő. Jobb minőségű acél reszelőkkel meg tudsz oldani mindent, amihez nem kell fúró, vagy fűrész. Ennél fontosabb egy jó satu, és egy masszív asztal hozzá.
Edzés előtt érdemes a pengét annyira készre alakítani, amennyire csak lehet, kivéve a vágóélt és a hegyet. Ezeket érdemes legalább 1 mm vastagra hagyni, hogy ez edzés során ne a legfontosabb része menjen tönkre.
Edzés után sincs szükség gyémántporos reszelőkre. Ezek amúgy is túl gyorsan elhasználódnak. Ha mindenképp kézzel akarsz csiszolni, akkor sokkal olcsóbban megúszod, ha csiszolóvásznat (vagy papírt) használsz, amit ráfeszítesz valami kemény egyenes felületre. Például egy mindkét végén bevágott fa hasábra, ahol a bevágésokba tudod ékkel beszorítani a csiszolóanyag végét.
Kézi csiszoláshoz nagyolni talán P60-as, P80 körüli érdesség már jó lehet, ha a geometria kialakult, akkor pedig fokozatosan lehet javítani a felület érdességét 120-as, 240-es, 300-as körüli érdességekkel.
Amennyiben a végső felület is kézzel csiszolt lesz, akkor is bőven elég 600-as körüli érdességgel zárni. Ahogy kopik a használt csiszolóanyag, úgy egyre kevésbé karcol, viszont egyre inkább kezd polírozni.
A pengemunka után a többi már aligha fog gondot okozni, bár ha teljesen kezdő vagy, akkor én eleve nem ezzel kezdenék. Lehet kapni kész pengéket, ezeknél a nyélmunkát már el lehet sajátítani, és a tokkészítéssel is elkezdhetsz ismerkedni. Amikor ezek már kielégítő minőségűre sikerülnek, talán érdemes lenne akkor elkezdeni az acéllal való munkát.
Köszönöm szépen a választ.

Van: nagyobb és nehezebb íróasztal, konyhapult, ezekre rögzíthető nagy és kis satu, asztalos szorítók, kézi fúrógép (állvány nélkül), fűrész (egy új keret azért ajánlott), F. Dick acél reszelő (a márkát ismerem, a reszelő pedig "ajándék ló", kb. a márkán kívűl zéró ráírt információval).

A csiszolóvászonra és -papírra gondoltam, mert sok "DIY knife with basic hand tools" Youtube-videóban láttam. - Akkor a megerősítést megkaptam.

Amit elfelejtettem: a gyémánt bevonatú reszelő azért merült fel, hogy a kevéske szabadidőmben gyorsabban haladjak.
hegyespenge írta: 2024.06.25. 21:29 Edzés után sincs szükség gyémántporos reszelőkre. Ezek amúgy is túl gyorsan elhasználódnak.
Ez nem hangzik túl jól, mert annyira még a kínai sem olcsó, a Hahn+Kolbnál pedig 50-80 ezer forint egy darab.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Coop írta: 2024.06.24. 21:21 ... :)

ssss.jpg
Óóó, bameg! :D 🍻
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

Poresz írta: 2024.06.25. 20:19 Utóirat: nem, nem veszek szalagcsiszolót, mert a társasház többi lakója megöl ha bekapcsolom.
Azt tényleg ne vegyél, helyette inkább asztali száraz-nedves köszörűt! Nagyon jól lehet vele dolgozni, későbbi újraélezésekkor is hasznos segítőtàrs. Némi 10-es gumilappal abszolút panelház-kompatibilis.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

Poresz írta: 2024.06.25. 20:19 Gyémánt bevonatú reszelőket keresek késkészítéshez.
Szia,

Alternativ javaslat: ha talalsz egy darabka betonvasat, es megkered oket, hogy segitsenek, akkor gyorsabban tudsz majd kesziteni kest. :-)

Kép

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

bel írta: 2024.06.26. 11:39 Szia,

Alternativ javaslat: ha talalsz egy darabka betonvasat, es megkered oket, hogy segitsenek, akkor gyorsabban tudsz majd kesziteni kest. :-)

Kép

Bel
Áh gyerekmunka. Olcsó és kicsi a fogyasztásuk, nem is értem miért nem élünk vele többször ;)
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

bel írta: 2024.06.26. 11:39 Szia,

Kép

Bel
Sőt, a bányászat oldalát is ki kehet szervezni a kis törpöknek ;) - ez mérsékli a nyersanyagköltsegeket

Az első képen az egyik fiam - jellemző ültetvényes pózban - felügyeli az ausztrál vendégmunkásokat, hogy kitermeljék a napi kvóta vasercet :mrgreen:
IMG_6939.jpeg
IMG_6938.jpeg
Kés- “how it’s made”
IMG_6942.jpeg

Bicska tok - ízlések és pofonok :
IMG_6940.jpeg
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
Faja
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Faja »

Sziasztok! Kezdi megadni magát a laptop hátizsákom, itt az ideje lecserélni.
Arra gondoltam szétnéznék a taktikai hátizsákok között, mert olyan még nem volt, illetve mert hasznosnak tűnnek.

A következő szempontok mentén keresek: Legyen benne teljes méretű szivacsos laptop rekesz, külső méret ügyileg férjen bele a repülőre vihető hátizsák határba (40 x 30 x 20 cm), jó sok akasztója / kissebb-nagyobb külső-belső zsebe legyen, színben inkább fekete, bírja pár évig a nyúzást. Minőség fontosabb mint az ár!

Hol nézzek szét, milyen gyártót / típust keressek?

Faja
“Any idiot can build a bridge that stands, but it takes an engineer to build a bridge that barely stands.”
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Faja írta: 2024.07.03. 09:11 Sziasztok! Kezdi megadni magát a laptop hátizsákom, itt az ideje lecserélni.
Arra gondoltam szétnéznék a taktikai hátizsákok között, mert olyan még nem volt, illetve mert hasznosnak tűnnek.

A következő szempontok mentén keresek: Legyen benne teljes méretű szivacsos laptop rekesz, külső méret ügyileg férjen bele a repülőre vihető hátizsák határba (40 x 30 x 20 cm), jó sok akasztója / kissebb-nagyobb külső-belső zsebe legyen, színben inkább fekete, bírja pár évig a nyúzást. Minőség fontosabb mint az ár!

Faja
Bár ez nem ez a "tacticool" fajta, de ajánlom megfontolásra:
https://www.decathlon.hu/p/turahatizsak ... mc=8844400
Laptop is elfér benne, én az alsó rekeszben tartom az elsősegély, meg EDC cuccokat, de a hűtőtáska funkcióját is kihasználtam már. A magasság névleg 45cm, de ha nem tömöd tele, akkor belefér a 40cm-es határba is.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Fortitu írta: 2024.07.03. 09:46 Bár ez nem ez a "tacticool" fajta, de ajánlom megfontolásra:
Laptop is elfér benne, én az alsó rekeszben tartom az elsősegély, meg EDC cuccokat, de a hűtőtáska funkcióját is kihasználtam már. A magasság névleg 45cm, de ha nem tömöd tele, akkor belefér a 40cm-es határba is.
Mit hordasz magaddal elsősegély és EDC kategóriában, ami "nem rajtad" van? :-)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.07.03. 09:57 Mit hordasz magaddal elsősegély és EDC kategóriában, ami "nem rajtad" van? :-)
Hátö egy fullos IFAK (valamikor részleteztem a túlélősben), meg multitool, svájcibicska, tűzgyújtóeszköz, powerbank, iránytű, tűcérna, körömvágócsipesz, szemeteszsák, kislámpa, pzs, toll, meg sok apróság, ami eszembe se jut. Ezekből semmit se hordok az övemen, meg úgy általában se sokmindent.
WildBear23
Veterán
Veterán

Sziasztok!

Ezt a kis rövidke Mora kést ismeri valaki?
Full legál méret (6cm pengehossz), olcsó, de a használhatóságára lennék kíváncsi.

https://www.finnshop.hu/morakniv-eldris ... urke-13843?
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2024.07.03. 15:26 Sziasztok!

Full legál méret (6cm pengehossz), olcsó, de a használhatóságára lennék kíváncsi.

Nekem kettő is van, nagyon szeretem. Nyilván attól is függ, mire, hogyan szeretnéd használni.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Nekem is van, tök jó! Nyilván a banánisztán-kompatibilis pengehosszból adódó korlátokkal, tehát zsemlét kettévágni nem jó. De ilyen általános vágási, faragási melókra tök jó, nekem gyárilag nagyon éles volt.

Kocsiba szerszámok közé bedobni egyet is jó ötlet. De nagyobb nadrág/kabátzsebben is elfér.

Meg 1! NE neten rendeld, mert neked nagyon nagy kezed van, nem biztos, hogy kényelmes a nyele, azt neked kell érezned.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Szia, a többiek már szinte mindent leírtak, részemről két apró kiegészítés:

a) van belőle az a pengeformájú is, ahol a penge hegye felé vékonyabb az anyag, pl emez: https://www.finnshop.hu/morakniv-eldris ... kete-13518

Szerintem ez még jobban használható, mint amit linkeltél, persze ízlések és pofonok.

b) Gvassnak igaza van, de kivételesen a nagy kéz sem feltétlenül gond, ugyanis a tok úgy lett tervezve, hogy hátulról rátéve megtoldja a kés egyébként tényleg rövid markolatát. Nyilván nem szépségdíjas, nem a legkényelmesebb, de használható (és cserében megmarad az eredeti rövid mérettel háromujjas késnek, ha nem kell nagyobb erejű vágáshoz a teljes méretű markolat).

c) egyértelműen faragás és csomagbontás a felhasználási terület. Máshoz kicsit rövid és/vagy vastag és/vagy széles. Ez egy erdei nyakkés. Minden másra egy bicska alkalmasabb városi körülmények között. Ettől függetlenül én is szeretem, mert cuki.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BeHappy 2024.07.03. 15:59-kor.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2024.07.03. 15:54 Szia, a többiek már szinte mindent leírtak, részemről két apró kiegészítés:

a) van belőle az a pengeformájú is, ahol a penge hegye felé vékonyabb az anyag, pl emez: https://www.finnshop.hu/morakniv-eldris ... kete-13518

Szerintem ez még jobban használható, mint amit linkeltél, persze ízlések és pofonok.

b) Gvassnak igaza van, de kivételesen a nagy kéz sem feltétlenül gond, ugyanis a tok úgy lett tervezve, hogy hátulról rátéve megtoldja a kés egyébként tényleg rövid markolatát. Nyilván nem szépségdíjas, nem a legkényelmesebb, de használható (és cserében megmarad az eredeti rövid mérettel háromujjas késnek, ha nem kell nagyobb erejű vágáshoz a teljes méretű markolat).
Köszi, ez a b) eszembe sem jutott volna, remek tipp!!!
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
WildBear23
Veterán
Veterán

Köszi mindenkinek!
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.07.03. 15:39 Nekem is van, tök jó! Nyilván a banánisztán-kompatibilis pengehosszból adódó korlátokkal, tehát zsemlét kettévágni nem jó. De ilyen általános vágási, faragási melókra tök jó, nekem gyárilag nagyon éles volt.

Kocsiba szerszámok közé bedobni egyet is jó ötlet. De nagyobb nadrág/kabátzsebben is elfér.

Meg 1! NE neten rendeld, mert neked nagyon nagy kezed van, nem biztos, hogy kényelmes a nyele, azt neked kell érezned.
Igazából ami jó az Eldrisben, az a baja is. Kicsi, könnyű, de duci, szóval tök jól használható, akár nagyobb kézzel is a markolat formája miatt, de a formaja megnehezíti a hordását, nyakban már kényelmetlen. Egy masszívabb folder kab tudja ugyanazt, és azon van klipsz.
Tényleg táskába bedobni mindenes késnek, farigcsálni, tüzet gyújtani tök jó, de egy egyszerűbb étel - szendvics készítéhez egy svájci bicska alkalmasabb.
Nagy kezem van, a tokkal a markolat valóban megtoldható, de akkor kicsit bizonytalanabb a munka a késsel a minimális kis löttyenés miatt, és eleve, amihez ekkora erőkifejtés szükséges, ahhoz ez a penge már kicsi.
Faja
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.07.03. 09:46 Bár ez nem ez a "tacticool" fajta, de ajánlom megfontolásra:
Köszi szépen! A tacticool faktort leszámítva tényleg jónak tűnik! Monjduk még nem engedtem el teljesen taktikai vonalat, mert jól mutatna rajta a SAS badge, amit jelenleg a szekrényben rejtegetek. :) De mindenesetre elgurulok valamikor a Decathlon felé közelebbről is megvizsgálni.
“Any idiot can build a bridge that stands, but it takes an engineer to build a bridge that barely stands.”
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Faja írta: 2024.07.03. 23:12 Köszi szépen! A tacticool faktort leszámítva tényleg jónak tűnik! Monjduk még nem engedtem el teljesen taktikai vonalat, mert jól mutatna rajta a SAS badge, amit jelenleg a szekrényben rejtegetek. :) De mindenesetre elgurulok valamikor a Decathlon felé közelebbről is megvizsgálni.
Tacticool vonalon az 5.11 termékek nagyon jók. Nem olcsók - de igényesek, és funkcionálisak.

Fővárosi vagy - link helyett jobb egy személyes látogatás - Milipol/ex-Combat Zsarubolt a Rezső téren , közvetlenül a Frommer fegyverbolt mellett. Kézbevéve, megtapizva az igazi. Több tízezer forintról beszélünk, de ha jót akarsz, megér egy vizitet.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.07.03. 23:45 Tacticool vonalon az 5.11 termékek nagyon jók. Nem olcsók - de igényesek, és funkcionálisak.

Fővárosi vagy - link helyett jobb egy személyes látogatás - Milipol/ex-Combat Zsarubolt a Rezső téren , közvetlenül a Frommer fegyverbolt mellett. Kézbevéve, megtapizva az igazi. Több tízezer forintról beszélünk, de ha jót akarsz, megér egy vizitet.
Én az MSSZ-be "születtem". Azután MDLSZ lettem, tudatosan, választás alapján. És MSSZ csak azért vagyok, mert elmegyek a saját egyesület évi 2 saját versenyére, így nincs külön kör, amit ehhez futni kellene.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.07.04. 06:28 Én az MSSZ-be "születtem". Azután MDLSZ lettem, tudatosan, választás alapján. És MSSZ csak azért vagyok, mert elmegyek a saját egyesület évi 2 saját versenyére, így nincs külön kör, amit ehhez futni kellene.
Reggeli kávé kimaradt, mi?:-)))
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.04. 06:31 Reggeli kávé kimaradt, mi?:-)))
Sosem kávézom reggel. Éhgyomorra egészségtelen, azt mondják. Csak teát iszom.

Amúgy mit akartál ezzel mondani?
Poresz
Veterán
Veterán

AndyA írta: 2024.07.04. 08:31 Sosem kávézom reggel. Éhgyomorra egészségtelen, azt mondják. Csak teát iszom.

Amúgy mit akartál ezzel mondani?
Mellélőttél, szomszéd topik.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Jah. Nem tudom, hogyan. A telefonom csinálta, én csak tapiztam rajta egyet, és ezt dobta fel. :-)
Andor88
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Andor88 »

Faja írta: 2024.07.03. 09:11 Sziasztok! Kezdi megadni magát a laptop hátizsákom, itt az ideje lecserélni.

Faja
Üdv.!
Én a Helikon Tex hátizsákokat ajánlom, nagyon jó minőségűek és tartósak. A katonaishop.hu oldalon megtalálod milyen fajták vannak.
Poresz
Veterán
Veterán

Talán ide illik. Ez az oldal mennyire tűnik megbízhatónak: knivescrkt.com? Nem tetszik, hogy Magyarországra szállíttatva nem lehet PayPallal fizetni, ami azért mégis biztonságosabb fizetési mód.
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Eléggé gagyinak tűnik, ráadásul olyannak, ami a hivatalos crkt.com koppintása.
shall not be infringed
Bojka
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Bojka »

Poresz. Inkább knifestock-ról. Többször rendeltem már, egyszerűbb is, forintban utánvéttel fizetsz. Jó áron vannak a késeik.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Bojka írta: 2024.07.14. 18:32 Poresz. Inkább knifestock-ról. Többször rendeltem már, egyszerűbb is, forintban utánvéttel fizetsz. Jó áron vannak a késeik.
+1 a Knifestockra.
Faja
Fórumtag
Fórumtag

zora írta: 2024.07.14. 18:46+1 a Knifestockra.
+1 a knifestockra. Az elmúlt fél évben ötször rendeltem innen. Jók az árak, 2-3 napon belül ideér a rendelés, nekem bevált.

A knivescrkt-n nem mellesleg BladeHQ-s képek vannak lopva...
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Poresz önsz.patós “power tool nélkül késkészítős” projektjéhez némi inspiráció:

https://youtu.be/quUgLY-RIMA?si=N8acQZbj1rHLxQQ8

Ami kreatív benne, az nagyolt élkiakítas reszelővel - eszembe nem jutott volna ez a segédeszköz 😲👍
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Vadásztanfolyam csoporttársaknak, és az oktatoknak szuvenyír az utolsó foglalkozás apropóján:
IMG_0087.jpeg
IMG_0091.jpeg
Hogyan készül:
IMG_0088.jpeg
Kulcstartó. Karika nélkül nyakláncon is jól mutat. Az anyagköltség minimális, de kell hozzá újratöltő felszerelés, és 20 darabra ráment alsó hangon 2-3 órám - ebből a K+F egy óra. Trükkösebb, mint az ember gondolná… Ezúton is köszönöm Fortitu fórumtársnak a live streamelt szakmai konzultációt 8-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2024.07.25. 22:02 Vadásztanfolyam csoporttársaknak, és az oktatoknak szuvenyír az utolsó foglalkozás apropóján:
IMG_0087.jpegIMG_0091.jpeg

Hogyan készül:
IMG_0088.jpeg

Kulcstartó. Karika nélkül nyakláncon is jól mutat. Az anyagköltség minimális, de kell hozzá újratöltő felszerelés, és 20 darabra ráment alsó hangon 2-3 órám - ebből a K+F egy óra. Trükkösebb, mint az ember gondolná… Ezúton is köszönöm Fortitu fórumtársnak a live streamelt szakmai konzultációt 8-)
Jófejség.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

Petya357 írta: 2024.07.25. 22:02 Vadásztanfolyam csoporttársaknak, és az oktatoknak szuvenyír az utolsó foglalkozás apropóján:

Hogyan készül:
IMG_0088.jpeg

Nagyon klassz dolog, nálam is szuper népszerű ajándéktárgy volt családi és munkatársi körökben is.
Sapienti sat.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hogyan készül:
IMG_0088.jpeg

Szép munka!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

haromszaznyocast? :roll:
vadaszoknal minimum a harmincnullahatos mezogazdasagi kaliber, sogort is lehulyezte mindenki mikor megvetettem vele a haromszanyocas remit mert az nem jo semmire. .300as vagy .338as kell mert azzal hasbalovod es akkor is ottmarad :roll:
:shock:

Hogyan készül:
IMG_0088.jpeg

ingyom bingyom tálib-e?
Sparrow
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Sparrow »

qqriq írta: 2024.07.26. 13:00 haromszaznyocast? :roll:
vadaszoknal minimum a harmincnullahatos mezogazdasagi kaliber, sogort is lehulyezte mindenki mikor megvetettem vele a haromszanyocas remit mert az nem jo semmire. .300as vagy .338as kell mert azzal hasbalovod es akkor is ottmarad :roll:
:shock:
De ez a kepen ez 7.62x39 nem?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Sparrow írta: 2024.07.26. 13:59 De ez a kepen ez 7.62x39 nem?
De az lesz.
Korgull
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Korgull »

Nagyon csini :)
És meglepő, mert pont ma gondoltam rá, megkérdezem itt a fórumon, hol lehetne csappantyú és lőpor nélküli lőszert beszerezni dísznek :lol:
shall not be infringed
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Korgull írta: 2024.07.26. 16:30 Nagyon csini :)
És meglepő, mert pont ma gondoltam rá, megkérdezem itt a fórumon, hol lehetne csappantyú és lőpor nélküli lőszert beszerezni dísznek :lol:
Bárkinél itt, aki újratölt... :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Korgull írta: 2024.07.26. 16:30 Nagyon csini :)
Szia! És hol lehet? 8-)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.07.26. 16:59 Bárkinél itt, aki újratölt... :)
ÉS van konkrétan olyan lőszerhez matricája ÉS hajlandó vele szórakozni ;)

Az egzotikusabb lőszerekhez a hüvely, és a lövedék sem triviális. :roll: Nem mondom hogy matrica nélkül nem lehet megoldani, de nagyon tökölős, és nem is biztos az eredmény. Matricával, krimpelve pikk pakk kulturáltan megvan.

9x19, .38/357, .44 Mag, .45 ACP, .45LC/.454Cas, 7,62x39, és .308 sima liba. De mást nem tudok. Pl 223-at sem pedig abból aztán tényleg 12 egy tucat, mindenhol van hüvely.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2024.07.26. 17:53 ÉS van konkrétan olyan lőszerhez matricája ÉS hajlandó vele szórakozni ;)

Az egzotikusabb lőszerekhez a hüvely, és a lövedék sem triviális. :roll: Nem mondom hogy matrica nélkül nem lehet megoldani, de nagyon tökölős, és nem is biztos az eredmény. Matricával, krimpelve pikk pakk kulturáltan megvan.

9x19, .38/357, .44 Mag, .45 ACP, .45LC/.454Cas, 7,62x39, és .308 sima liba. De mást nem tudok. Pl 223-at sem pedig abból aztán tényleg 12 egy tucat, mindenhol van hüvely.
Én az elméletről írtam, te a gyakorlatról.

Ugye tudod, mi a különbség a kettő között?

(Hint: 15 ezer dollár... :D)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.07.26. 18:16 Én az elméletről írtam, te a gyakorlatról.

Ugye tudod, mi a különbség a kettő között?
Pont, mint a lőszer és a kulcstartó között....
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

azt akartam irni na, csak a 308on jart az agyam mert azt szoltak le :?
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

azt akartam irni na, csak a 308on jart az agyam mert azt szoltak le :?
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.07.26. 19:44 azt akartam irni na, csak a 308on jart az agyam mert azt szoltak le :?
Egy kedves fórumtárs PÜben , diszkréten le is cseszett, hogy miért nem vadasziaschabb kalibert választottam. :lol:

Hát.. mert nincs. Ami szóba jöhet, az .308, van is, sőt SP lövedékem is van hozza. De rájöttem hogy a .308 bazi nagy, kucstartónak és nyakba sem ideális. A szoftpoint pedig megfogja a ruhát. Ezért lett Fegyvernepperes/Népfelkelős, Weildmannsheil-os helyett. Praktikum a szimbolizmus előtt. Ja és 12 resztvevőből 4 csaj - náluk a fenti szempontok még hangsúlyosabbak.

.223 , 222 pl tökéletes lenne - vadászaton sem ritka, kisméretű .de mindegy, mert nincs olyan matrica szettem . A 30-30 , és hasonlóak nem ideálisak a perem miatt. Szóval marad az M43. Szerintem nem finnyásak , és örülni fognak neki. 8-)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2024.07.26. 19:44 azt akartam irni na, csak a 308on jart az agyam mert azt szoltak le :?
Sok hülye van, mindenhol. A sportlövők is meg tudnak lepni :roll:

A kaliberinflációt a vadászoknál pedig Szikszai jól leírta a könyvében. Tipikus eset, hogy fél a lövéstől, nem tanult meg lőni, hibázik, mellé megy, sebzés.

Ezért vesz valami 300-ás vincseszter norma lapua magnumot, ami nyilván még többet rúg, még hangosabb , még rosszabbul lő vele. De kurvadrága volt, emiatt nem meri bevallani, hogy nem segít, ezért másokat is bevon a piramisjátékba… Az ördögi kör.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Új késem. Meglepően jó a tokja, nagyon praktikus, legál méret, full masszív, gyárilag éles, aliról 4320Ft-ért ajándék.
d850f7f5-3534-4107-aa84-d1bd5051ba99.jpg
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2024.08.07. 16:49 Új késem. Meglepően jó a tokja, nagyon praktikus, legál méret, full masszív, gyárilag éles, aliról 4320Ft-ért ajándék.
Ez nagy divat kés mostanság. Ilyennel (az eredetivel) vágták le a fülét frissiben a csecsenek a moszkvai Crocus City Hall-beli terrorcselekmény egyik elkövetőjének.
sip_4.jpg
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

swordmanus írta: 2024.08.07. 16:49 Új késem. Meglepően jó a tokja, nagyon praktikus, legál méret, full masszív, gyárilag éles, aliról 4320Ft-ért ajándék.
ez tényleg pofás...nemmunkakés:-)
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Teccik! Ha valaki hozat még, egybe beszállnék!
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.08.07. 20:09 Teccik! Ha valaki hozat még, egybe beszállnék!
Aliról? Ingyen posta, ilyesmi. Rendeld meg nyugodtan magadnak... :-)
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2024.08.07. 17:12 ez tényleg pofás...nemmunkakés:-)
Munkakés ez, csak attól függ, mi a munkád. A 2015 mintájú outfithez pont harmonizál majd szvsz.
A tokról: fejjel lefelé is egész jól tartja a kést, vízszintesen meg pláne. A gyári tokja csavarokkal négyféle irányba is rögzíthető, övre, molléra egy mozdulattal felrakható. Szerintem még szalonnázáshoz nyársat is lehet vele faragni, ha kell.
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

jó ha van írta: 2024.08.07. 20:09 Teccik! Ha valaki hozat még, egybe beszállnék!
+1
Én iis, én iiis. :D
Nekem is bejön.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kojak írta: 2024.08.07. 21:08 +1
Én iis, én iiis. :D
Nekem is bejön.
Húzlak titeket szánkón:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... 1802icyETW
Kéthetes, ingyenes szállítással 4360 Ft
tvsmaci
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: tvsmaci »

Fórumtárs EDC kés ajánlás kérdésére páran a victorinox sentinelt ajánlottátok.
Eddig nekem ismeretlen volt a típus, szóval köszi mindenkinek a tippet.
Bár ő nem mellette döntött, én azért ihletet kaptam és vettem egyet a spydercom mellé.

Utóbbi ára már túllépte a lélektani határt, és az ár-érték arányt sem találtam túl meggyőzőnek.

Vicotinoxal kapcsolatban két negatívumot tudok felhozni:
-EDC-re kicsit necces, vágóél épp 8cm, de a teljes pengehossz több
-klipsz nekem rossz oldalon van, fogást kell váltani elővételkor

Egyébként hozza az elvárt minőséget, bőven megéri az árát.
WildBear23
Veterán
Veterán

tvsmaci írta: 2024.08.07. 22:05 Fórumtárs EDC kés ajánlás kérdésére páran a victorinox sentinelt ajánlottátok.
Eddig nekem ismeretlen volt a típus, szóval köszi mindenkinek a tippet.
Bár ő nem mellette döntött, én azért ihletet kaptam és vettem egyet a spydercom mellé.

Utóbbi ára már túllépte a lélektani határt, és az ár-érték arányt sem találtam túl meggyőzőnek.

Vicotinoxal kapcsolatban két negatívumot tudok felhozni:
-EDC-re kicsit necces, vágóél épp 8cm, de a teljes pengehossz több
-klipsz nekem rossz oldalon van, fogást kell váltani elővételkor

Egyébként hozza az elvárt minőséget, bőven megéri az árát.
Pontosan én is így vagyok vele.
12000 Ft-ért kapsz egy jó minőségű edc foldert.
Victorinox, nem porkohászati acél, de teljesen jó.
WildBear23 írta: 2022.02.01. 14:10 Köszönöm szépen a válaszokat a Victorinox Sentinellel kapcsolatban!
Beugrottam az Extrametálba, és kézbe fogva is nagyon bejött, úgyhogy vettem.
Olcsó (11.500,-Ft), jó minőségű kés. Könnyű, lapos, ugyanakkor kinyitva masszív.

És nem utolsó sorban én pont 8 centinek mérem a vágóélt, tehát legálisan hordható. :-)
(Van arra valami állásfoglalás, hogy hogyan kell mérmi?)
Victorinox Sentinel Clip.jpg
Victorinox Sentinel Clip.jpg
WildBear23
Veterán
Veterán

Pofás kis kés, nekem is tetszik! ;)
De mire jó igazából?
Edc munkakésnek? Arra nem praktikus szerintem a dupla él.
Önvédelemre jó ez a szimmetrikus pengeforma.
A szúrómélysége sem haladja meg a 8 centit?
(A Sentinelnél is ez a véleményes..)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.08. 06:39 Pofás kis kés, nekem is tetszik! ;)
De mire jó igazából?
Igazából? Semmire. :roll: De olcsó :umrgreen:
Roberto68
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Roberto68 »

swordmanus írta: 2024.08.07. 21:42 Húzlak titeket szánkón:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... 1802icyETW
Kéthetes, ingyenes szállítással 4360 Ft
Köszi a szánkón húzást, pofás kis vas teljesen rákívántam. Értelmes indok nincs rá, de olyan kis ügyes vmi, hogy simán kell :D
Írtad egyszer hogy egy paki damaszk késed beméretted. Ezt esetleg meg lehet nézetni mit tud anyagminőségben/keménységben?
WildBear23
Veterán
Veterán

Roberto68 írta: 2024.08.08. 09:17 Köszi a szánkón húzást, pofás kis vas teljesen rákívántam. Értelmes indok nincs rá, de olyan kis ügyes vmi, hogy simán kell :D
Írtad egyszer hogy egy paki damaszk késed beméretted. Ezt esetleg meg lehet nézetni mit tud anyagminőségben/keménységben?
Először azért a pontos hosszát (szúrómélység) mérje le valaki.

Nekem szempont, hogy vagy legyen egyértelműen hordható, legál, vagy egyértelműen KKVE, de nem szeretem a határesetet.
Nekem kép alapján nem egyértelmű.
measure.jpg
measure.jpg (36.61 KiB) Megtekintve 13607 alkalommal
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Roberto68 írta: 2024.08.08. 09:17 Köszi a szánkón húzást, pofás kis vas teljesen rákívántam. Értelmes indok nincs rá, de olyan kis ügyes vmi, hogy simán kell :D
Wildbear: a tolómérőm szerint pont 8 cm. Talán pár századdal még kevesebb is.

Keménységmérés: tanév közben simán.

Mire jó? Hát láttuk, instant audiológiai beavatkozásokra kiváló.
Shane
Újonnan regisztrált felhasználó

Hozzászólás Szerző: Shane »

Sziasztok, jó újra itt lenni (2006 - önvédelemre forgót!) :)

Egy minőségi balisong-ot (butterfly), és egy trénert szeretnék venni - leginkább kezeim lekötése, fidgeting, de a régi skillek felélesztése, és némi könnyű mindennapi használat céljára.

Kérdeznék:
- a Böker Plus 440C, esetleg D2 acélja mennyire jó a minőségi márkák ugyanilyen nevű anyagaihoz képest? Edzés teszi a különbséget úgytudom. (Bár D2-ből csak egy van a Bökernek, és kezdő késnek élezési skill nélkül erős lenne...nomeg egy rideg, kemény, high end szerszámacélból tényleg nem biztos, hogy a kínai 100 eurós a jó választás)
- olyan boltot, ahol meg lehet ezeket fogni, Budapest, Pozsony, Bécs, Graz, Ljubljana, Zágráb határokon belül tudni?

Egyelőre érdekes modellek:
Kershaw BALANZA Trainer https://kershaw.kaiusa.com/balanza.html
Böker Plus Tactical Big https://www.boker.de/en/balisong-tactic ... 8120d863a2 (ez egy szolíd belépő modellnek tűnik)

Böker Plus Papillon https://www.boker.de/en/papillon-06ex11 ... 1dc4ac8d36 (D2...és túldizájnolt, és nagy, és nem csapágyas, csak perselyes. Meg a korábbiak, de... :lol: )

Kershaw Lucha https://kershaw.kaiusa.com/lucha.html Klasszikus, kicsit magasabb árkategória, de külföldről (amerika...) jönne olcsóbban is? Vám? Ez biztos finom, és minőségi darab, de az EU ára kissé erős.
Ez utolsó kettő full size balisong, vagyis 26 cm-t súrolják nyitva, ami talán nagy is, nehéz is, ezért kellene a próba.

Tippeket még megköszönnék 200-300 euróig, használt is érdekel. Osztrák, v nemzetközi késes adásvételi oldal esetleg?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Shane írta: 2024.08.30. 18:45 Sziasztok, jó újra itt lenni (2006 - önvédelemre forgót!) :)

Egy minőségi balisong-ot (butterfly), és egy trénert szeretnék venni - leginkább kezeim lekötése, fidgeting, de a régi skillek felélesztése, és némi könnyű mindennapi használat céljára.

Kérdeznék:
- a Böker Plus 440C, esetleg D2 acélja mennyire jó a minőségi márkák ugyanilyen nevű anyagaihoz képest? Edzés teszi a különbséget úgytudom. (Bár D2-ből csak egy van a Bökernek, és kezdő késnek élezési skill nélkül erős lenne...nomeg egy rideg, kemény, high end szerszámacélból tényleg nem biztos, hogy a kínai 100 eurós a jó választás)
- olyan boltot, ahol meg lehet ezeket fogni, Budapest, Pozsony, Bécs, Graz, Ljubljana, Zágráb határokon belül tudni?

Egyelőre érdekes modellek:
Kershaw BALANZA Trainer https://kershaw.kaiusa.com/balanza.html
Böker Plus Tactical Big https://www.boker.de/en/balisong-tactic ... 8120d863a2 (ez egy szolíd belépő modellnek tűnik)

Böker Plus Papillon https://www.boker.de/en/papillon-06ex11 ... 1dc4ac8d36 (D2...és túldizájnolt, és nagy, és nem csapágyas, csak perselyes. Meg a korábbiak, de... :lol: )

Kershaw Lucha https://kershaw.kaiusa.com/lucha.html Klasszikus, kicsit magasabb árkategória, de külföldről (amerika...) jönne olcsóbban is? Vám? Ez biztos finom, és minőségi darab, de az EU ára kissé erős.
Ez utolsó kettő full size balisong, vagyis 26 cm-t súrolják nyitva, ami talán nagy is, nehéz is, ezért kellene a próba.

Tippeket még megköszönnék 200-300 euróig, használt is érdekel. Osztrák, v nemzetközi késes adásvételi oldal esetleg?
Szia,

A trainer mihez kell? Szeretnél késharcot is gyakorolni? Mert akkor valóban nélkülözhetetlen. Nekem az a pillangó késes tapasztalatom, hogy a trainer mellőzhető. Ha nem pontosan ugyanolyan, mint az éles, akkor más a súlyelosztása - segíthet, de nem tökéletes. Ha pedig nem figyelsz Ida a vagóélre már a legelejétől, akkor a trainer elkényelmesít, és rossz beidegződéseket is lehet szerezni. :roll:
Ha mégis úgy döntesz, hogy kell: Kersahwtól még soha, semmilyen kést nem láttam, ami nem lett volna jó. Szerintem ezzel nem tudsz mellé nyúlni, már ha valóban kell trainer.

De ha csak egyedül gyakorolsz, szerintem a tréner szkippelhető. Saját magam leragadtam néhány egyszerű flipnél, nem vagyok senki hogy bármit is számítson a véleményem - de eddig nem hiányzott a tréner.

D2 vas 440C - szerintem ez a kérdés súlyosan túl van tolva. 8-) Úgysem fogod annyit használni, hogy számítson. A pillangókés a penge alakja, profilja, mérete, stb miatt nem ideális “mindenes” kés. IMHO szinte mindegy, hogy milyen acélból készült .Sem a D2, sem a 440C nem bilivas. Pillangóba jó mindkettő. Szerintem.

A Bökerek előnye, hogy nem drágák. Merném látatlanban is megrendelni - ha nem tecc, féláron eladod, nem nagy bukta. . A Kershaw túl drága , azt próbálni kene. Hogy hol - sajnos ebben nem tudok segíteni.

Nekem a Kershawwra állt fel. De nem Te vagyok.

Az is szempont, hogy egy pillangokes nem pillangókés 8-) egy idő után hiányozni fog, hogy egyszerre kettőt pörgéss. Legalábbis nálam így működött, megboldogult ifjú koromban ;) olyasmit érdemes venni, ami később, ha beválik, akkor párban is beleférhet a büdzsébe.

A javaslat : egyik Boker. A kettő közül az, ami tetszik. Pilot időszak, pár hét Ha több, mint 2x megvágod magad, akkor a második legyen egy trainer. ;) Ha bevált, akkor még egy ugyanolyan Böker. Ha nem, akkor Kershaw.

Ha sikerül beszerezni valamit, legyszi írd meg. Soxerencset!
WildBear23
Veterán
Veterán

Shane írta: 2024.08.30. 18:45 Sziasztok, jó újra itt lenni (2006 - önvédelemre forgót!) :)
Helló Öregfiú, üdv újra közöttünk! ;)

Nem értek a pillangókésekhez, de szerintem az acél tipusa szinte mindegy a 440C vs D2 viszonylatban egy pillangókésnél, ez legyen az utolsó szempont.
Úgyis pörgetni fogod, nem nyársat faragni kell.
Vannak kedvező áru webshopok, pár oldalt görgess le!
Lehet, hogy ezekben is találsz olyat, ami tetszik.

A felsoroltak közül a legolcsóbbat, a G10 markolatos Bökert venném; a G10-nek jó a fogása, nem csúszik úgy, mint az itthoni pillankókések polírozott markolata, és van rajta clip a hordáshoz. (Természetesen kkve!)

Kínából 1-2000 Ft-ért lehet rendelni pillangókés fésűt. :)
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.08.30. 22:39
Kínából 1-2000 Ft-ért lehet rendelni pillangókés fésűt. :)
+1

Semmire sem jó - de poén kipörgetni, és belőni a séröt - a tarisznyás bölcsészlányokra nagy hatást szokott gyakorolni… :lol:
IMG_0679.jpeg
Ezt a példányt a pillangókés őshazájában, a Fülöp-szigeteken vettem. Attól meg ugyanolyan olcsó kínai sz.ar, trainernek is csak igen sok jóindulattal alkalmas, inkább csak jó emlék.

Viszont annyi igaz, hogy a gyerekeim biztonságosan tudnak vele gyakorolni, úgyhogy mégsem annyira teljesen haszontalan.
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.08.30. 23:05 +1

Semmire sem jó - de poén kipörgetni, és belőni a séröt - a tarisznyás bölcsészlányokra nagy hatást szokott gyakorolni… :lol:

IMG_0679.jpeg

Ezt a példányt a pillangókés őshazájában, a Fülöp-szigeteken vettem. Attól meg ugyanolyan olcsó kínai sz.ar, trainernek is csak igen sok jóindulattal alkalmas, inkább csak jó emlék.

Viszont annyi igaz, hogy a gyerekeim biztonságosan tudnak vele gyakorolni, úgyhogy mégsem annyira teljesen haszontalan.
Nekem ez a szakállfésűm. :-)
Shane
Újonnan regisztrált felhasználó

Hozzászólás Szerző: Shane »

Petya357 írta: 2024.08.30. 22:12 Szia,

A trainer mihez kell? Szeretnél késharcot is gyakorolni? Mert akkor valóban nélkülözhetetlen. Nekem az a pillangó késes tapasztalatom, hogy a trainer mellőzhető. Ha nem pontosan ugyanolyan, mint az éles, akkor más a súlyelosztása - segíthet, de nem tökéletes. Ha pedig nem figyelsz Ida a vagóélre már a legelejétől, akkor a trainer elkényelmesít, és rossz beidegződéseket is lehet szerezni. :roll:
Ha mégis úgy döntesz, hogy kell: Kersahwtól még soha, semmilyen kést nem láttam, ami nem lett volna jó. Szerintem ezzel nem tudsz mellé nyúlni, már ha valóban kell trainer.

De ha csak egyedül gyakorolsz, szerintem a tréner szkippelhető. Saját magam leragadtam néhány egyszerű flipnél, nem vagyok senki hogy bármit is számítson a véleményem - de eddig nem hiányzott a tréner.

D2 vas 440C - szerintem ez a kérdés súlyosan túl van tolva. 8-) Úgysem fogod annyit használni, hogy számítson. A pillangókés a penge alakja, profilja, mérete, stb miatt nem ideális “mindenes” kés. IMHO szinte mindegy, hogy milyen acélból készült .Sem a D2, sem a 440C nem bilivas. Pillangóba jó mindkettő. Szerintem.

A Bökerek előnye, hogy nem drágák. Merném látatlanban is megrendelni - ha nem tecc, féláron eladod, nem nagy bukta. . A Kershaw túl drága , azt próbálni kene. Hogy hol - sajnos ebben nem tudok segíteni.

Nekem a Kershawwra állt fel. De nem Te vagyok.

Az is szempont, hogy egy pillangokes nem pillangókés 8-) egy idő után hiányozni fog, hogy egyszerre kettőt pörgéss. Legalábbis nálam így működött, megboldogult ifjú koromban ;) olyasmit érdemes venni, ami később, ha beválik, akkor párban is beleférhet a büdzsébe.

A javaslat : egyik Boker. A kettő közül az, ami tetszik. Pilot időszak, pár hét Ha több, mint 2x megvágod magad, akkor a második legyen egy trainer. ;) Ha bevált, akkor még egy ugyanolyan Böker. Ha nem, akkor Kershaw.

Ha sikerül beszerezni valamit, legyszi írd meg. Soxerencset!
Hát őőő...küzdősport hiányos, lázálmos kis edzéseimben mostanában megjelent a kés. Beszélem is le magam róla, de mint sport/mozgásforma, amire soha nem gondoltam komolyabban, érdekes. Rólam: bal kezemen van egy enyhe veleszületett bénulás, ami miatt (is) releváns a fegyveres önvédelem - de ezzel együtt egy fegyverkedvelő, abban (ön)fegyelmet, alázatot, fókuszt talált, de erősen testi, mozgást kedvelő, a "gentleman" és egyéb szabályokat tapasztalásból, cselekvésből, illusztrációból tanulni tudó öregfiú vagyok. És tanulnom még van mit, bőven, de már tudok mire alapozni.

Namármost...egy enyhén módosított alap küzdőállásban (box/kickbox) (lábmunka rulez) a rövidült/gyenge bal kezem testhez közel tartva, abban esetleg egy szúrópengét counter-nek fogva, de a jobb kezemet használva dominánsként reverse gripben egy kés...és hülyeség, mert tudom hogy az. De...esportos hátterem van (igen, így sérülten is), 160ms-en konzisztensek a reflexeim (https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime) , és jó a szem-kéz koordinációm - ami még fejleszthető is, egész testre. És LEÍRHATATLAN potens VÉDEKEZŐ eszköznek tűnik a penge. Távolságot tudsz vele tartani, a reach akkora vagy nagyobb, mint az ellenfél ütései/rúgásai, bármilyen támadásba bele vélem tudni a pengét tenni, vagyis blokkolni, counter vágni, szúrni. Namármost értem, hogy a kés támadó fegyver, és max addig védekezünk vele, amíg ablak nem nyílik a megfelelő helyekre támadni. De. Erős láb- és test munkával annyira áthatolhatatlan védelemnek tűnik...és tudom, hogy egy elvi, vagy pláne gyakorlati (következmények...) helyzetben a legnagyobb előnyét dobom el azzal, hogy csak védekezek vele. Tudom, hogy gondolkodó ellennél csak idő kérdése, amíg nem hibázok. Ha valamilyen támadásba nem sikerül "beletennem" a pengét (illetve azzal vágva/szúrva sérülést okoznom az ellenfél pontjain), a csuklóm lefogják, rámjönnek testtel birkózva, mint amivé minden utcai bunyó válik, akkor darabolás a vége. Ha a kezemből kirúgják, vagy vmilyen bekapott támadás (váll, felkar, bármi) miatt elvesztem, eltörik, goodbye. Ha csak rosszul csinálom, akkor már én sérülhetek, fegyverem/harcállásom szintén elvesztem, és végem. Ha nála is lesz egy kés, megint nem játszik védekezni.

Ha jön egy elborult állat, és nagyon jó vagyok, és csak szétkaszabolja ő magát az én "screen"-emen - mire az adrenalin kimegy belőle, és megáll, addigra a legjobb esetben is vérben fog úszni minden, és lesz x súlyos / maradandó sérülése. Aztán nyújhatom neki az elsősegélyt, imádkozhatok hogy kiérjen a mentő, és jó szerencsét bíróságon érvelnem, hogy de én voltam defenzív. És hogy akkor miért nem más eszközzel? Ja én akartam kontaktban késsel harcolni, mert arra áll(t) fel? Szia x év. Ha már ilyet akarok űzni, akár sportként, vagy csak kitapasztalni és elengedni - és helyzetben max. végszükségben (sem) rágondolni, akkor miért nem (lehet ezt az eszközt említeni?) megfelelő sokkoló? Ha full kontaktot akarok vállalni (mert hülye vagyok, illetve a sport hiányzik), vagy arra szorulok valaha...egy megfelelővel elektromos eszközzel csak egy "ablak" (opening) kell, és...szóval igen. És az sem 100%, de az ritkábban csinál életveszélyes kárt. Okosan gondolok csak rá, hogy hobbi elektrotechnikus vagyok, szóval ha a megfelelő eszköz és csomagolás a kérdés...na itt befogtam. Még úgy is, hogy gumis modról már lehet a fórumon beszélni. Szóval kérlek, ne szórjatok azonnal ki :) Tanulni jöttem, visszatalálni a helyes útra, a többi csak...lázálom. Illetve a lehetőségek. Vagyis a testi határaim miatt opciók keresése. Meg egy mozgás, és sport- vagy edzőtárs hiányos agy. (off: de annak még nincs itt az ideje, 15 év számítógépes munka, a kényelembe belepunnyadás, + némi makacskodó sportsérülés, és szétdolgozott nyár után)

Azért (is) kéne a tréner, mert "megboldogult ifjú korunkban" biztos Te is kézbe vetted, meg gyakoroltad ott is, ahol ma már jobb, ha nem kerül elő. Azt hordhatnám magammal, fidgetelhetnék a mindennapokban, nem ijednek meg annyira emberek, nők, lányok...csak egy szép, igényes, kézügyesség fokozó, szellemi koncentrációt segítő, relaxációs eszköz. Semmi több.

Köszönöm a tanácsokat. Elsőre a D2-t, és az ócókínai D2-t mindenképp elengedem, akár pillangóban akár másban. Hisz egy kés tényleg nem kés. Inkább megtanulok jó élt (is) fenni. Édesapám nagy vasmunkás hitben volt, nála láttam régen szerszámacél zsebkést (nem kisipari gyártás, valami régi szovjet darab), de az alig vetett szikrát még flexhez tartva sem. Kershaw lesz a nekem való, nagyon jó csapágyak, 14C28N könnyen és nagyon élezhető, korróziónak igen ellenálló...
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2024.08.31. 16:23 Nekem ez a szakállfésűm. :-)
👍😂
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Teljesen értelmetlen kések hörcsögölése vonalon: felleltem otthon 3 marokkést.

De miéééért?
IMG_20240824_162752.jpg
WildBear23
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.08.31. 19:30 Teljesen értelmetlen kések hörcsögölése vonalon: felleltem otthon 3 marokkést.

De miéééért?

IMG_20240824_162752.jpg
A középső, Esparcia van nekem is.
Néha elkap az indíttatás, és az övembe tűzöm: nagyon ösztönös a használata (rámarkolsz, ütsz), 8 centinél rövidebb, bár ráhúzható az "ütés erejét növelő eszköz".

Egyszer, ha sok időm lesz (soha) kiszanálom én is az ilyen soha nem használt dolgokat.
Tegnap a nyakkendőtűmet kerestem, és 3db AKM bajonett pengét találtam - csak a gyári új, nyers penge.
aksurv
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: aksurv »

Ezt valamiért nagyon leárazta (negyed árra) az Emag.
Nekem 5 évesek voltak gyerekek amikor kaptak, azóta is hordják.
A victorinox huntsman az egyik legjobb svájci.
https://www.emag.hu/zsebkes-huntsman-17 ... DRDSBKYBM/
Az acélnál senki nem keményebb, az ólomnál senki nem gyorsabb...
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

aksurv írta: 2024.08.31. 21:31 Ezt valamiért nagyon leárazta (negyed árra) az Emag.
Gyanusan olcsö,Nincs több kép róla a cikkszám viszont stimmel.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

sama írta: 2024.08.31. 22:50 Gyanusan olcsö,Nincs több kép róla a cikkszám viszont stimmel.
Hamisítatvány?
sama
Veterán
Veterán

aksurv írta: 2024.08.31. 21:31 Ezt valamiért nagyon leárazta (negyed árra) az Emag.
Előszedtem a huntsmant . A képen biztosan nem az van mert a huntban nincs csillagcsavarhúzó meg fogó
IMG_20240831_225626.jpg
sama
Veterán
Veterán

Talán Army Champ? viszont azt nyomják a kinaiak is erősen.
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.08.31. 22:55 Hamisítatvány?
Ennyiért erősen gyanítom, hogy az. Ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne jó vétel. Gyereknek aki vélhetően könnyebben elvesztheti/tönkreteheti akár még tök jó lehet.

De szerintem úgy korrekt, ha kiemelik, hogy copy. :roll: ha pedig bizonyítottan eredeti, akkor kell venni egy raklappal mert ingyen van!!! De kétlem…
nemtokregelni
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: nemtokregelni »

Ez ennyiért tuti nem Victorinox.
Sapienti sat.
TurboP
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: TurboP »

Nem tudom, nekem valahogy sosem jöttek be ezek kicsi multi zsebkések. Valahogy a késen kivűl a többi szinte semmire nem való/nem használható.
Van egy multiszerszámom (ami kinyitva fogó), az már használható több mindenre. de egyébként a cél eszközök váltak be.
Ezért inkább az EDc az nyitható pici folder. Ha más kell akkor meg úgyis már szerszám kell, vagy nagyobb kés, bármi.
nemtokregelni írta: 2024.09.01. 12:34 Ez ennyiért tuti nem Victorinox.
"..."
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.08.31. 22:55 Hamisítatvány?
Ezt a terméket nem az emag forgalmazza, egy külsős cég, akik az emag oldalát piactérként használják, szóval jó eséllyel gagyi hamisítvány lesz ez.
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2024.08.29. 16:34 Áá, dehogy vagyok késbuz!. De tényleg nem…
Opinel No.8 Garden.JPEG
Opinel No.8 Garden #2.JPEG
Az öregfiú Opineleket farag. :-)
WildBear23
Veterán
Veterán

F.Dick

Sziasztok!

Van egy német kés márka (F.Dick), amely főleg szakács, konyha, hentes, és húsipari késeket gyárt.
Gyakorlatilag a hentesek és a húsüzemek 99%-a Dick késeket használ. Én is régóta használom az egyenes, és szemiflex csontozókésüket.

Ami újdonság volt nekem, hogy kajálós késeket is gyártanak, olcsón (1500Ft/db), és jó minőségben!
Próbaképp vettem egy hegyeset, és egy tompa végűt.
Öröm vele húst, paradicsomot vágni!
A kék nyelű duplán fogazott.
Több féle kajálós késük van.

https://www.kesekollok.hu/kereses?descr ... yword=dick
20240904_083404.jpg
20240904_083431.jpg
20240904_083441.jpg
Poresz
Veterán
Veterán

Re: F.Dick

WildBear23 írta: 2024.09.04. 08:42 Van egy német kés márka (F.Dick), amely főleg szakács, konyha, hentes, és húsipari késeket gyárt.
Gyakorlatilag a hentesek és a húsüzemek 99%-a Dick késeket használ. Én is régóta használom az egyenes, és szemiflex csontozókésüket.

Ami újdonság volt nekem, hogy kajálós késeket is gyártanak, olcsón (1500Ft/db), és jó minőségben!
FélOFF

Én egy F. Dick fenőacélt használok nagy megelégedéssel. Erős a gyanúm, hogy az ő esetükben kivételesen nem a KésekOllók/N&N Nagy István Érd az importőr/márkaképviselet, hanem a Coltello Kft., mert minden más boltnál olcsóbb volt kb. tízezer forinttal.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2024.09.04. 08:57 FélOFF

Én egy F. Dick fenőacélt használok nagy megelégedéssel. Erős a gyanúm, hogy az ő esetükben kivételesen nem a KésekOllók/N&N Nagy István Érd az importőr/márkaképviselet, hanem a Coltello Kft., mert minden más boltnál olcsóbb volt kb. tízezer forinttal.
6 ilyen cég van összesen .hu. Itt lehet őket megkeresni:

https://www.dick.de/messer/haendler-finden
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2024.09.04. 08:42 Sziasztok!

Van egy német kés márka (F.Dick), amely főleg szakács, konyha, hentes, és húsipari késeket gyárt.

https://www.kesekollok.hu/kereses?descr ... yword=dick

20240904_083404.jpg
20240904_083431.jpg
20240904_083441.jpg
Köszi a tippet, jó tudni! Eddig Victorinoxot használtam evőkésnek, de az mostanában drágább, és jól jönnek pár db új.

Amikor a múltkor X éve mondtad, hogy jó márka a Dick, lecsekkoltan a hentesemnél. Teljesen értetlenül állt a kérdéshez - mutatta hogy persze, nyilvánvalóan, minden késük Dick, a szakmában mindenki akit ismer mind azt használja, olyan mint az MCM volt az MHSZnél :lol:

de szerinte túlzás otthonra, mert “túl jó”, csak egy hentes vagy egy szakács használja ki teljes egészében a képességeit :lol: ehhez a tudáshoz képest nagyon olcsó. Azzal pedig szerintem egész jól lehet együtt élni, hogy “túl jó”. ;)

A másik ilyen kedvencem a Mora, és társai. Ahhoz képest, hogy mennyibe kerül, döbbenetesen jó késcsalád.
WildBear23
Veterán
Veterán

Petya357 írta: 2024.09.04. 10:05 Köszi a tippet, jó tudni! Eddig Victorinoxot használtam evőkésnek, de az mostanában drágább, és jól jönnek pár db új.

Amikor a múltkor X éve mondtad, hogy jó márka a Dick, lecsekkoltan a hentesemnél. Teljesen értetlenül állt a kérdéshez - mutatta hogy persze, nyilvánvalóan, minden késük Dick, a szakmában mindenki akit ismer mind azt használja, olyan mint az MCM volt az MHSZnél :lol:

de szerinte túlzás otthonra, mert “túl jó”, csak egy hentes vagy egy szakács használja ki teljes egészében a képességeit :lol: ehhez a tudáshoz képest nagyon olcsó. Azzal pedig szerintem egész jól lehet együtt élni, hogy “túl jó”. ;)
Mindenben szeretem a professzionális kategóriát (na jó, hölgyeket kivéve ;-), úgy gondoltam, hogy ha a húsüzemek, és a hentesek Dick késeket használnak, akkor az nem véletlen.
Ehhez képest kellemesen olcsók, jellemzően pár ezer Ft.
Az otthoni, 7 darabos késkészletük 50ezer Ft, az 7100 ft-ra jön ki darabonként.

A napokban épp karajt csontoztam, öröm vele dolgozni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Kellene egy új "Leatherman" tool. Azért idézőjelben, mert nem ragaszkodom mindenáron a gyártóhoz, ha van hasonlóan jó mástól.

A mostani egy 2008-as Fuse. A mérettel és a funkciókkal elegedett vagyok, ehhez hasonlót keresek. Mivel 2008 óta kb. csak akkor nem volt nálam, amikor nem lehetett (pl. repülő), kapott szegény hideget-meleget... :D De mivel búcsúajándék volt az angol kollégáimtól, nem akarnám teljesen taccsra vágni, inkább érdemei elismerése mellett nyugdíjaznám. Viszont nem baj, ha az utódja megéri minimum a nyugdíjazásomat (az még 9 év), azaz hasonlóan tartós holmi, mint ez.

Várom a tippeket, értelemszerűen elsősorban személyes tapasztalatok alapján - a Leatherman weboldalt egyedül is megtalálom... :)
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

AndyA írta: 2024.09.08. 14:41 Kellene egy új "Leatherman" tool. Azért idézőjelben, mert nem ragaszkodom mindenáron a gyártóhoz, ha van hasonlóan jó mástól.
...
Várom a tippeket, értelemszerűen elsősorban személyes tapasztalatok alapján - a Leatherman weboldalt egyedül is megtalálom... :)
Victorinox SwissTool (vagy SwissTool-X, ha a fogazott penge helyett inkább ollót szeretnél), én kb. 20 éve használom (jelenleg a másodikat - az első a 2011-es balesetemkor "eltűnt") és nem úgy néz ki mint ami a közeljövőben tönkre akarna menni :D
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
Válasz küldése