Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Sy$@dm1n, Harry Callahan

Vizimalac
Fórumtag
Fórumtag

Re: Lőfegyverek, elöltöltős fegyverek, lőterek, sportlövészet

Hozzászólás Szerző: Vizimalac »

montecarlo írta: 2024.07.09. 20:38 Egy lépéssel közelebb a célhoz, ma sikeres kombinált fegyverismereti vizsgát tettem.

Köszönöm Belnek, hogy lehetővé tette a SAS-on a gumis indulást ahol kapcsolatba kerülhettem a sportlövészettel, Vato-nak, Petya357-nek, Wildbear23-nak, Kojaknek az infókat és a segítséget, Mexnek a "meg kéne már csinálni azt a papírt" ösztönzőt" :D és minden fórumozó és nem fórumozó TSK-s klubtársnak a kedves fogadtatást a klubban.
Udv a TSK klubban:)
Tokmányos Lomposzaurusz
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

WildBear23 írta: 2024.07.09. 20:48 Gratulálok!
Lassan, de biztosan csúszol le a leejtőn, aminek az alján a 20 darabos élesfegyveres tárolóhely vár Rád..! :-)

Jók voltak a gumis versenyek, kemény ellenfél voltál.
Legközelebb már mindketten gumi nélkül toljuk. ;)
Nem akarjuk tudni a részleteket... :D
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

WildBear23 írta: 2024.07.09. 20:48

Jók voltak a gumis versenyek, kemény ellenfél voltál.
Legközelebb már mindketten gumi nélkül toljuk. ;)
Hajrá! Már az ógörögöknél is hagyomány volt: egy tapasztalt hoplita felkarolt egy fiatal harcost , és pár év szoros szakmai együttműködés során megtanította erre-arra :lol:

Witzet félretéve : MonteCarlo gratula, és csak így tovább.

A jelige: “Minden hegedűtokba MP5-öt! “ 8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… μολὼν λαβέ
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Amikor 15 percig csak azon gondolkodsz, hogy ez önmagában (a hosszú tárak nélkül) vajon jogilag mi a fenének minősül Magyarisztánban?
SIG Sauer P320-Flux Legion – gyárilag PDW-konfigurációban - mert még az USA-ban is egy brutális jogi trükközésből jött össze.

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/sig-sau ... uracioban/

Kép
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: montecarlo »

:D
AndyA írta: 2024.07.09. 21:44 Nem akarjuk tudni a részleteket... :D
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

montecarlo írta: 2024.07.09. 20:38 Egy lépéssel közelebb a célhoz, ma sikeres kombinált fegyverismereti vizsgát tettem.
Köszönöm Belnek, hogy lehetővé tette a SAS-on a gumis indulást ahol kapcsolatba kerülhettem a sportlövészettel,
Szia,

Gratulalok!
Es szivesen. :-)

Bel
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

gvass1 írta: 2024.07.10. 06:27 Amikor 15 percig csak azon gondolkodsz, hogy ez önmagában (a hosszú tárak nélkül) vajon jogilag mi a fenének minősül Magyarisztánban?

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/sig-sau ... uracioban/

Kép
Melyik kapitányságon? :mrgreen:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

jó ha van írta: 2024.07.10. 14:53 Melyik kapitányságon? :mrgreen:
Inkább, hogy mi kerül a laminátumra...
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.10. 14:56 Inkább, hogy mi kerül a laminátumra...
Ja. Akkor melyik vizsgálónál. :lol:
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Többen érdeklődtetek a Mini-sniper verseny iránt. Idén is lesz, lehet nevezni.

https://www.5fegyverkupa.hu/competition ... z-minosito

A valóságban 1 verseny 3 fordulóval (jogilag 3 verseny) ,mind más-más készségeket igénylő 22 LR puska számok:
25 m GyP -állva gyorsan 3x5, sima gyorspont
100m precíziós - fekve lassan 25-50-75-100m, nullázni csak 50 méterre lehet
50 m - ülve gyorsan 10-10 lövés 10-20-40-40-50 métere, 12 perc alatt próbával tárazással mindennel 50 célzott lövés nem egyszerű beleférni
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ez a baromság egyszer már kiment a divatból, de most lelkesen visszahozzák a legnagyobb gyártók is:-(((
Smith & Wesson Performance Center M&P9 Carry Comp pisztolyok

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/smith-w ... isztolyok/

Kép
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

gvass1 írta: 2024.07.13. 07:49 Ez a baromság egyszer már kiment a divatból, de most lelkesen visszahozzák a legnagyobb gyártók is:-(((
Smith & Wesson Performance Center M&P9 Carry Comp pisztolyok

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/smith-w ... isztolyok/

Kép
"felfele távozó torkolattűz okán a sötétben a felhasználót elvakítása, valamint a testhez közeli lövéseknél az égési sérülések esélye" nem célba lőnek vele 15 méterre, nem fémeztelen teszik... elhanyagolható a negatív hatása, a cool faktorság és a " hátrarúgás és felcsavarás csökkentésének pozitív jelensége mellett"
sztem :)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

Úgy látom mostanában divat az élménylövészeteket videókkal reklámozni. Szerintem igényes, jó videó:
https://www.youtube.com/watch?v=h8dLoUkAzd0
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.07.13. 09:37 "felfele távozó torkolattűz okán a sötétben a felhasználót elvakítása, valamint a testhez közeli lövéseknél az égési sérülések esélye" nem célba lőnek vele 15 méterre, nem fémeztelen teszik... elhanyagolható a negatív hatása, a cool faktorság és a " hátrarúgás és felcsavarás csökkentésének pozitív jelensége mellett"
sztem :)
Csak ott csikordul meg a logikád, hogy ezen új modellek közül kettő kifejezetten mikrokompakt és kompakt ÖNVÉDELMI pisztoly, nem sportfegyver.

És ezen felhasználási cél mellett kifejezetten kellemetlen, ha felfele jön ki az áldás a fegyverből a fentiek okán.

Egy sportpisztolyon (ha és ahol a versenyszabályzat ezt amúgy megengedi), ott semmi probléma nem lenne vele.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Nagyon korrekt. És MP5-tel (SP5) kezdődik :mrgreen:
Fortitu írta: 2024.07.13. 23:46 Úgy látom mostanában divat az élménylövészeteket videókkal reklámozni. Szerintem igényes, jó videó:
https://www.youtube.com/watch?v=h8dLoUkAzd0
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: algreg »

gvass1 írta: 2024.07.14. 07:15 Csak ott csikordul meg a logikád, hogy ezen új modellek közül kettő kifejezetten mikrokompakt és kompakt ÖNVÉDELMI pisztoly, nem sportfegyver.

És ezen felhasználási cél mellett kifejezetten kellemetlen, ha felfele jön ki az áldás a fegyverből a fentiek okán.

Egy sportpisztolyon (ha és ahol a versenyszabályzat ezt amúgy megengedi), ott semmi probléma nem lenne vele.
Pont önvédelmi helyzetben (max néhány m-es lőtáv) nem számít a rövidebb irányzóvonal, viszont jobb eséllyel nem kezded el lerángatni az ugráló mikrokompaktot, ha segít kicsit megszelídíteni a kompi.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

algreg írta: 2024.07.14. 13:45 Pont önvédelmi helyzetben (max néhány m-es lőtáv) nem számít a rövidebb irányzóvonal, viszont jobb eséllyel nem kezded el lerángatni az ugráló mikrokompaktot, ha segít kicsit megszelídíteni a kompi.
OMG, az összes többit NEM olvastad el, csak egy, nem túl releváns részletre reflektálsz:-((

(PONT önvédelmi szempontból kellemetlen, ha magadat vakítod el, és onnan már az irányzóvonal hossza is irreleváns..., de ezzel a szar konstrukcióval azt már amúgy eleve kurtábbá tették, mint lehetne, de ez valójában nem olyan releváns. A felfele kitörő LÁNG, az a releváns.)

---
Ezek a mai modern kompaktok és szubkompakok mindazonáltal felettébb uralhatóak, már átlagos képességű lövőnek is, az ilyen parasztvakításokra túl nagy szükség nincsen.

(Nomeg: az plusz kb. másfél centi, amivel hosszabbak lettek, pont annyi tömeget tesz előre, ami eleve csökkentené a felcsavarást a szétfurkált cső nélkül is.)
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Török MP5

Én csak jó véleményeket látok róla, MKE a gyár neve. USA-ba egy időben Zenith név alatt importálták őket.

Tisas Mac5 néven idén jelent meg egy másik török gyártmány, nem sok anyag van még róla. Talán ezt is az MKE gyártja? Nem látok infót róla.
Screenshot_20240714_192315_Adblock Browser.jpg
vato írta: 2023.09.20. 15:01 jók ezek a török mp5-ök? valakinek volt már a kezében?
algreg
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.14. 16:24 OMG, az összes többit NEM olvastad el, csak egy, nem túl releváns részletre reflektálsz:-((

(PONT önvédelmi szempontból kellemetlen, ha magadat vakítod el, és onnan már az irányzóvonal hossza is irreleváns..., de ezzel a szar konstrukcióval azt már amúgy eleve kurtábbá tették, mint lehetne, de ez valójában nem olyan releváns. A felfele kitörő LÁNG, az a releváns.)

---
Ezek a mai modern kompaktok és szubkompakok mindazonáltal felettébb uralhatóak, már átlagos képességű lövőnek is, az ilyen parasztvakításokra túl nagy szükség nincsen.

(Nomeg: az plusz kb. másfél centi, amivel hosszabbak lettek, pont annyi tömeget tesz előre, ami eleve csökkentené a felcsavarást a szétfurkált cső nélkül is.)
Elolvastam én mindent, pont ugyanilyen hiszti a többi érved is :)

Gyors duplánál egyszer célzol, kétszer lősz - ha valamennyire (mert azért ez mégsem egy villanógránát) elvakít a torkolattűz, na bumm. A fontos inkább az, hogy a fegyver minél előbb visszaálljon, az meg már izommemória. Kisebb felcsapás, gyorsabb dupla, meg a lövő is magabiztosabban kezeli a fegyvert, akár egy fűszeresebb önvédelmi lőszerrel is.

Ahhoz meg, hogy a lőporgázok az arcodat, nyakadat veszélyeztessék, legalábbis csípőből kellene tüzelni - ha a támadó már olyan közel került, hogy erre szükség van, akkor az adott szituban ez a legkisebb problémád.

Nézegettem anno sok videót a Sig P365 XMACRO megjelenésekor (az első Sig dizájn, amire azt mondtam, hogy hú, ez kéne), és a legtöbb youtubernek bejött a kompenzátor, még a nem szponzorált hobbicsatornáknak is.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

Hát nem tudom... Ha a villámgyors duplázásod után öt másodpercig csak pislogsz a sötétben, míg megtalálod a másik két támadót, azért az elég gáz tud lenni.
HCZoli
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: HCZoli »

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.14. 21:25 Hát nem tudom... Ha a villámgyors duplázásod után öt másodpercig csak pislogsz a sötétben, míg megtalálod a másik két támadót, azért az elég gáz tud lenni.
Vajon fülvédő nélkül hányan nem pislogunk bele a lövésbe?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

HCZoli írta: 2024.07.14. 21:44 Vajon fülvédő nélkül hányan nem pislogunk bele a lövésbe?
Szerintem az a második lövéstől játszik.
algreg
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.14. 21:25 Hát nem tudom... Ha a villámgyors duplázásod után öt másodpercig csak pislogsz a sötétben, míg megtalálod a másik két támadót, azért az elég gáz tud lenni.
A másik két támadó már rég lelépett, miután meglátta a torkolattüzet :)
zora
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: zora »

gvass1 írta: 2024.07.14. 16:24 OMG, az összes többit NEM olvastad el, csak egy, nem túl releváns részletre reflektálsz:-((

---

Kurvajók a mostani kompakt / szubkompaktok, ha valaki mégsem tudja uralni, váltson kisebb kaliberre, vagy gyakoroljon. A gyártók folyamatosan görcsölnek azon, hogy valami újat tegyenek le az asztalra, de általában izzadság szagú torzszülött, vagy elbaszott - esetleg önveszélyes - Glock utánzat lesz a végeredmény.
Az utóbbi évek egyetlen valamire való fejlesztése a kistévék szánra aplikálása volt, amitől nekem ugyan nem áll fel, de érthető, hogy sokan szeretik.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Iparági hírek: felvásárlás, átnevezés!
(Hangtompítógyár pisztolygyártót vett, az FN pedig felvette egykori legendás tervezője nevét.)

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/iparagi ... atnevezes/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

zora írta: 2024.07.14. 23:33 Kurvajók a mostani kompakt / szubkompaktok, ha valaki mégsem tudja uralni, váltson kisebb kaliberre, vagy gyakoroljon. A gyártók folyamatosan görcsölnek azon, hogy valami újat tegyenek le az asztalra, de általában izzadság szagú torzszülött, vagy elbaszott - esetleg önveszélyes - Glock utánzat lesz a végeredmény.
Az utóbbi évek egyetlen valamire való fejlesztése a kistévék szánra aplikálása volt, amitől nekem ugyan nem áll fel, de érthető, hogy sokan szeretik.
Én még hozzátenném a moduláris illetve belső vázrendszerre épülő, könnyen és nagymértékben testreszabható és átépíthető pisztolyok megjelenését, elterjedését (P365, P320, Zev).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

CZ P10C pisztoly hazai gyártásban?

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/cz-p10c ... yartasban/

Kép
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

gvass1 írta: 2024.07.16. 06:28 CZ P10C pisztoly hazai gyártásban?

Kép
Ez tök érdekes téma, ha bármi egyéb kiderül majd azt részemről nagyon várom!!
(És persze rohadtul kéne egy Made in Hungary feliratú P10C a páncélba...)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2024.07.16. 08:34 Ez tök érdekes téma, ha bármi egyéb kiderül majd azt részemről nagyon várom!!
(És persze rohadtul kéne egy Made in Hungary feliratú P10C a páncélba...)
Írtam kérdéseket nekik, de Hana éppen szabin van.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.16. 06:28 CZ P10C pisztoly hazai gyártásban?

Kép
Talán ide kapcsolható leginkább:
Tervezhetünk is ezt-azt, ha van hozzá papírunk:
Screenshot_20240716-090317.png
Screenshot_20240716-090541.png
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Canik TTI Combat
jó ha van írta: 2024.07.16. 09:11 Nem te utálod különösen ezeket a koszgyűjtő réseket a szánon?
Ez egy SPORT/ÉLMÉNYFEGYVER, nem önvédelmi/hadifegyver.

(Meg persze látványos filmipari kellék lesz majd a John Wick 5.-ben)

---

Amúgy tőlem bőven elhagyhatják ezeket az áttöreteket a szánról, sztem azok pont nem tesznek hozzá a látványhoz.)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.07.16. 09:09 Talán ide kapcsolható leginkább:
Tervezhetünk is ezt-azt, ha van hozzá papírunk:Screenshot_20240716-090317.pngScreenshot_20240716-090541.png
Mi hozzá az alapkövetelmény. hogy valaki jelentkezhessen?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.07.16. 09:53 Mi hozzá az alapkövetelmény. hogy valaki jelentkezhessen?
Mindkét képen ott a webhely.
Gondolom vmi műszaki felsőfokú.
Engem nem érint.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2024.07.16. 09:58 Mindkét képen ott a webhely.
Gondolom vmi műszaki felsőfokú.
Engem nem érint.
Nyilván meg tudom keresni, csak ha már beidézted, gondoltam, tudod erre is a választ. :-)
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

gvass1 írta: 2024.07.16. 09:25 Canik TTI Combat

Ez egy SPORT/ÉLMÉNYFEGYVER, nem önvédelmi/hadifegyver.

(Meg persze látványos filmipari kellék lesz majd a John Wick 5.-ben)

---

Amúgy tőlem bőven elhagyhatják ezeket az áttöreteket a szánról, sztem azok pont nem tesznek hozzá a látványhoz.)
itthon .. a USA ba meg önvédelmi IS :) megkockátatom , ha lehetne viselni akkor páran vennénk is :)
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

brh562 írta: 2024.07.16. 12:45 itthon .. a USA ba meg önvédelmi IS :) megkockátatom , ha lehetne viselni akkor páran vennénk is :)
Saját szemmel láttam egy fickót (Pesten, nem távoli múltban), aki "megjelenési" és "tárgyalási" céllal akart önvédelmi célú lőfegyvert venni kereskedőtől. S a csudaúj Glock nem volt szimpatikus neki, mert nem eléggé "szép" és "látványos"... A fegyver(ek) képessége nem volt szempont egyáltalán.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

brh562 írta: 2024.07.16. 12:45 itthon .. a USA ba meg önvédelmi IS :) megkockátatom , ha lehetne viselni akkor páran vennénk is :)
Dehogy, a Caniknak van számos - és sokkal olcsóbb - sokkal kompaktabb, kifejezetten önvédelemre való modellje, pl.
http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok ... -mm-luger/

vagy ez:
https://www.bestshot.hu/canik-tp9-elite-combat-fde

Ez a TTI a John Wick és Taran Tactical rajongóknak készült darab, amit a többi TTI cucchoz képest megfizethetőre áraztak, de senki nem szánja CCW pisztolynak ezt az USA-ban.

ITT meg lehet nézni mennyibe kerül a többi John Wick pisztoly:
https://tarantacticalinnovations.com/movie-firearms/
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Zajos Tücsök: Magyarisztánban sajnos teljesen irreleváns a "deep concealment backup" kategória, de mennyire cuki kis ékszer lett ez is!!!
NAA Sentinel minirevolver – a Sidewinder utódmodellje

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/naa-sen ... amasztasa/

Kép
bcsob
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: bcsob »

gvass1 írta: 2024.07.17. 06:43 Zajos Tücsök: Magyarisztánban sajnos teljesen irreleváns a "deep concealment backup" kategória, de mennyire cuki kis ékszer lett ez is!!!
NAA Sentinel minirevolver – a Sidewinder utódmodellje

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/naa-sen ... amasztasa/
A megszokottal ellentétben miért jobbra nyílik a dob, ezt lehet tudni?
Aki az AK-at szereti, rossz ember nem lehet.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bcsob írta: 2024.07.17. 15:10 A megszokottal ellentétben miért jobbra nyílik a dob, ezt lehet tudni?
Tippem szerint azért, mert a dobtovábbító kar kivágása bal oldalon van, és az olyan pirinyó, hogyha az sok-sok dob ki/be nyitásnál deformálódik, sérül, akkor elmúlik a dobtovábbítás.

Kép
bcsob
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.07.17. 15:38 Tippem szerint azért, mert a dobtovábbító kar kivágása bal oldalon van, és az olyan pirinyó, hogyha az sok-sok dob ki/be nyitásnál deformálódik, sérül, akkor elmúlik a dobtovábbítás.

Kép
Logikusnak hangzik, köszi!
Sejtettem, hogy vmi műszaki oka lesz, mondjuk a furasága ellenére a kivehető dobtengelyes/Micromaxos újratöltéshez képest ez is előrelépés.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Tenyérnyi Tízlövetű 9 mm Browning Short kaliberben: S&W MP380 Bodyguard 2.0

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/sw-mp380-bodyguard-2-0/

Kép
G.D
Veterán
Veterán

gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Make American GunIndustry Great Again:-)))
Amerikai fegyveripar: keressünk pénzt a Trump-merényleten is!

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/amerika ... yleten-is/

Kép
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Különösen szánalmas. Eleve ez a derringer egy WTF kategória nekem a megfoghatatlanságával, Micromax dettó
gvass1 írta: 2024.07.19. 07:35 Make American GunIndustry Great Again:-)))
Amerikai fegyveripar: keressünk pénzt a Trump-merényleten is!

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/amerika ... yleten-is/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2024.07.19. 09:37 Különösen szánalmas. Eleve ez a derringer egy WTF kategória nekem a megfoghatatlanságával, Micromax dettó
Kattogtass a hír alatt belinkelt korábbi Trumpúr-pittolokra és puskákra, na, azok még inkább olyan szánalomhegyek, hogy dobsz egy hátast:-))

---

A Bond Armstól ezek a .45-70-es baromságok tényleg értelmetlenek, de pl. egy 9 mm Luger lapos derringerük az erősen kellene kategória (egy SzTFO-ban).
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-vilag ... -slimline/

Kép
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Ez a kedvencem. Kimarva a betűk, arany, nagyon tetszetős :o
GUNTEC-USA-TRUMP-SET-GOLD-3.jpg
gvass1 írta: 2024.07.19. 09:47 Kattogtass a hír alatt belinkelt korábbi Trumpúr-pittolokra és puskákra, na, azok még inkább olyan szánalomhegyek, hogy dobsz egy hátast:-))

---

A Bond Armstól ezek a .45-70-es baromságok tényleg értelmetlenek, de pl. egy 9 mm Luger lapos derringerük az erősen kellene kategória (egy SzTFO-ban).
http://www.kaliberinfo.hu/hirek/a-vilag ... -slimline/

Kép
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2024.07.19. 15:16 Ez a kedvencem. Kimarva a betűk, arany, nagyon tetszetős :o

GUNTEC-USA-TRUMP-SET-GOLD-3.jpg
Szerintem Mex egy kis felárért összedobja neked:-)))))))))))
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

montecarlo írta: 2024.07.19. 09:37 Különösen szánalmas. Eleve ez a derringer egy WTF kategória nekem a megfoghatatlanságával, Micromax dettó
Elöltöltőben azért elfogadnám! A GG Derringerre is ezt mondtam, lehetetlen megfogni, míg kézbe nem vettem.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi az infót! Inkább "simogató", néha egy kicsit lövök vele üzemmódban gondolkodom. Fogtam kézbe közvetlen utána sportra optimalizált lemeztokosat is, valóban érezhetően könnyebb.

Rapid shooting szabályzatot olvastam épp, illetve egy korábbi versenykiírást, hogy kell-e külön minősítőt lőni, ha mondjuk lenne majd egy 9 mm PCC-m és egy AK-m.
Kiskaliberű öntöltő puska divízióba tartozik a PCC, mert pisztoly kaliberű. Az AK pedig nagy kaliberű, mert karabély kaliberű a szabályzat szerint. Ha jól értelmezem. Tehát külön minősítő.

https://www.hunshooting.hu/sites/defaul ... 0627_0.pdf
Képernyőkép 2024-07-19 210830.png
Képernyőkép 2024-07-19 210830.png (14.56 KiB) Megtekintve 18639 alkalommal
Petya357 írta: 2024.07.19. 20:17 Ez a marttokos dolog. Ritkának nem ritka, de némi gyűjtői felára minfenképpen szokott lenni mart toknak. Ha a gyültői értek , és a historizálas számodra szempont, akkor tök jó, és nem szóltam .

De ha nem vagy gyűjtő , és sportra kell, akkor jó tudni, hogy a lemeztokos is pontosan ugyanolyan jó, vélhetően olcsóbb, és lövéskor-átmozgaskor-cipeléskor nagyon nem fog hiányozni az a plusz kiló acél 8-) határozottan nagy különbség ám a 3.x kiló vs 4.x kiló, harmadával nehezebb a mart tokos.
G.D
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2024.07.19. 21:25 Kiskaliberű öntöltő puska divízióba tartozik a PCC, mert pisztoly kaliberű. Az AK pedig nagy kaliberű, mert karabély kaliberű a szabályzat szerint. Ha jól értelmezem. Tehát külön minősítő.

Szerintem nem jól értelmezed.
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Mex »

G.D írta: 2024.07.19. 21:59 Szerintem nem jól értelmezed.
Szerintem sem. A PCC semmiképpen sem kiskaliberű puska. Az csak a .22 Long Rifle.
Ellenben én "csak" PCC-vel lőttem meg a minősítést, és ezért tehettem át a saját készletemből az első általam gyártott (összeszerelt) 223-as karabélyt. Tehát ha PCC-vel a nagyöbű puska versenyszámban meglövöd a minősítést, veheted az AK-t.
Mex
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Mex »

gvass1 írta: 2024.07.19. 15:28 Szerintem Mex egy kis felárért összedobja neked:-)))))))))))
Simán... :D :D :D
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.07.19. 21:25 Köszi az infót! Inkább "simogató", néha egy kicsit lövök vele üzemmódban gondolkodom.

…….

Rapid shooting szabályzatot olvastam épp, illetve egy korábbi versenykiírást, hogy kell-e külön minősítőt lőni, ha mondjuk lenne majd egy 9 mm PCC-m és egy AK-m.
Kiskaliberű öntöltő puska divízióba tartozik a PCC, mert pisztoly kaliberű. Az AK pedig nagy kaliberű, mert karabély kaliberű a szabályzat szerint. Ha jól értelmezem. Tehát külön minősítő.
Lemez vagy mart - jaaaaa, ha nem lőni kell, hanem simogatni, akkor nyilván at kell venni, ami tetszik! 8-)

De ha - korábbi threadből ítélve - MP5 is tetszik, akkor úgysem marad pènz AKra, a világ összes pénze elmegy MP5 kiegészítőkre…. :mrgreen:

MSSZ Minősítés: rosszul értelmezed. Ugyanaz a kategória : 35
IMG_0038.jpeg
Az MDLSZnél dettó.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Rossi Poly Tuffy Survival túlélőpuska - negyvenötös és négyszáztizes.

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/rossi-p ... lelopuska/

Kép
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Szuper, köszönöm a minősítős tanácsadást!

Hát igen, MP5-nél csak ismételni tudom magam :D
wakoyo0hj6b51.jpg

Petya357 írta: 2024.07.20. 06:57 Lemez vagy mart - jaaaaa, ha nem lőni kell, hanem simogatni, akkor nyilván at kell venni, ami tetszik! 8-)

De ha - korábbi threadből ítélve - MP5 is tetszik, akkor úgysem marad pènz AKra, a világ összes pénze elmegy MP5 kiegészítőkre…. :mrgreen:

MSSZ Minősítés: rosszul értelmezed. Ugyanaz a kategória : 35
IMG_0038.jpeg

Az MDLSZnél dettó.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi!
Mex írta: 2024.07.19. 22:35 Szerintem sem. A PCC semmiképpen sem kiskaliberű puska. Az csak a .22 Long Rifle.
Ellenben én "csak" PCC-vel lőttem meg a minősítést, és ezért tehettem át a saját készletemből az első általam gyártott (összeszerelt) 223-as karabélyt. Tehát ha PCC-vel a nagyöbű puska versenyszámban meglövöd a minősítést, veheted az AK-t.
bcsob
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2024.07.20. 06:57 Rossi Poly Tuffy Survival túlélőpuska - negyvenötös és négyszáztizes.

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/rossi-p ... lelopuska/

A huzagolt cső sörétes lőszer esetén hogyan viselkedik?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bcsob írta: 2024.07.20. 17:00 A huzagolt cső sörétes lőszer esetén hogyan viselkedik?
Szarul. Szórja szét.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

montecarlo írta: 2024.07.19. 21:25 Köszi az infót! Inkább "simogató", néha egy kicsit lövök vele üzemmódban gondolkodom. Fogtam kézbe közvetlen utána sportra optimalizált lemeztokosat is, valóban érezhetően könnyebb.

Szia,

Roviden: Petya357-nek van igaza. :-)

Hosszan:

Kezdem azzal, amit te nyilvan nem tudhattal, de az MNLSE versenykiirasabol ideztel, akik olyan szinten nem ismerik az MSSz szabalyzatot, hogy sok figyelmeztetes es felszolitas utan el lettek tiltva a versenyrendezestol, tavaly ilyen szinvonalu versenykiiras mar nem kerulhetett ki az MSSz versenynaptaraba.

Helyesen megfogalmazva, az MSSzben fegyveragak vannak, es ezekre a fegyveragakra lehet minositest szerezni. Ezen fegyveragak kozul a ketto a kovetkezo:
"10.4. Az alábbi fegyverágakban lehet minősítést elérni:
...
34. Kiskaliberű puska: peremgyújtású (.22 kaliberű) vagy .17 HMR kaliberű, bármilyen rendszerű (kivéve sorozatlövő) puska
35. Nagyöbű puska: központi gyújtású, 5,45mm-es, vagy nagyobb, de maximum .45 kaliberű bármilyen rendszerű (kivéve sorozatlövő) puska"

Ebbol latszik, hogy a felautomata MP-5 es AK-47 ugyanabba a 35. Nagyöbű puska fegyveragba tartozik.

Tehat a versenyen az eredmenyhirdetes szempontjabol meg lehet kulonboztetni a kovetkezo diviziokat egymastol, de minosites szempontjabol ezek mindegyike teljesen egyenerteku, mert mindegyik a "35 nagyöbű puska" fegyverag reszei:
"3.1.5 MSSZ fegyverág: 35 nagyöbű puska
1. Standard pisztolykaliberű puska divízió (PCC)
Bármilyen öntöltő vagy ismétlő rendszerű, pisztoly kaliberű, válltámasszal szerelt lőfegyver. Csak mechanikus zárt vagy nyílt irányzék használható. (fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi).
2. Nyílt pisztolykaliberű puska divízió (PCC)
Bármilyen öntöltő, vagy ismétlő rendszerű, pisztoly kaliberű válltámasszal szerelt lőfegyver. Irányzékkorlátozás nélkül (fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a versenykiírásban engedélyezi).
3. Standard nagykaliberű puska divízió
Minimum 5,45 mm, maximum .45 puska kaliberű (öntöltő, vagy ismétlő rendszerű, puska, vagy karabély kaliberű) puska. Csak mechanikus zárt vagy nyílt irányzék használható.
4. Nyílt nagykaliberű puska divízió
Minimum 5,45 mm, maximum .45 puska kaliberű (öntöltő, vagy ismétlő rendszerű, puska, vagy karabély kaliberű) puska. Irányzékkorlátozás nélkül.
5. Nyílt nagyöbű puska divízió Bármilyen pisztoly kaliberű vagy minimum 5,45 mm, maximum .45 puska vagy karabély kaliberű, válltámasszal szerelt, öntöltő vagy ismétlő rendszerű lőfegyver. Irányzékkorlátozás nélkül.
6. CMA Large Rifle divízió
250-510 mm csőhosszú, 600-1100 mm teljes hosszúságú, legfeljebb 5500 g tömegű puska. Engedélyezett lőszerek és minimum erőfaktorok: 5.56x45 (.223rem): 130, 7.62x51 (3.08w):320, 7.62x39: 240, 5.45x39: 130.
7. CMA PCC divízió
130-360 mm csőhosszúságú, 500-950 mm teljes hosszú, max. 4500 g tömegű, minimum 9x19 kaliberjelű, legalább 125 erőfaktorú lőszerű lőfegyver, vállból tüzelve."

Bel
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi Bel! Ötször módosítottam ezt a korábbi hozzászólást :D
bel írta: 2024.07.20. 17:31 Szia,

Roviden: Petya357-nek van igaza. :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

ÚJ VIDEÓ! Egy alsópolcos Colt – Police Positive .38 Special 1962-ből
Azaz kedvenc novella-szerzőnk, Hegyes Sándor elemzi legújabb szerzeményét!:-)))

http://www.kaliberinfo.hu/fegyvervideok ... -1962-bol/

és

http://www.fegyvervideo.hu/egy-alsopolc ... -1962-bol/

Kép
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

bel:
2. pont: mi az a pisztoly kaliberű válltámasz?

Viccet félretéve, látom, hosszú és fáradalmas csapatmunkával ismét csak egy "vajon mire gondolt a költő" stílusú versenyszabályzatot sikerült összehozni. Azt, hogy mi a pisztoly, puska, vagy karabély kaliber, megint csak nem sikerült definiálni.

De legalább idén az .50-est kivették a gyorslövőből, derék, nagyon derék. Kénytelen leszek 44-essel indulni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.24. 06:51 bel:
2. pont: mi az a pisztoly kaliberű válltámasz?

Viccet félretéve, látom, hosszú és fáradalmas csapatmunkával ismét csak egy "vajon mire gondolt a költő" stílusú versenyszabályzatot sikerült összehozni. Azt, hogy mi a pisztoly, puska, vagy karabély kaliber, megint csak nem sikerült definiálni.

De legalább idén az .50-est kivették a gyorslövőből, derék, nagyon derék. Kénytelen leszek 44-essel indulni.
Szia,

Igazad van abban, hogy a 2-es pontbol kimaradt egy vesszo. :-(

Masreszt viszont az sincs definialva a szabalykonyvben, hogy mi a mm, nem csak az, hogy mi a puska kaliber, szoval a kozismert dolgok definialasa nincs benne.

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Vitába szállnék. A mm fogalma nem egy "közismert dolog", hanem definiálja az SI, a világon mindenhol ugyanazt jelenti. A "közismert dolgokat", mint hogy Allah az egy igaz isten, vagy éppen Jahve, a "köz" határozza meg, és pont ilyen a puska kaliber definíciója is, pontosabban annak hiánya.
Nekem pl. a 44 Magnum egy puska kaliber, mert olyan öntöltő puskám speciel van. Kérdés, hogy ha azzal versenyzek, mikor dől el, és ki dönti el, melyik divízióban indulok.
De ennél egzotikusabb lőszerek esetén összeül a bírói bizottság, és ad hoc eldönti, hogy az adott versenyen mi hova tartozik?
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.24. 16:08
De ennél egzotikusabb lőszerek esetén összeül a bírói bizottság, és ad hoc eldönti, hogy az adott versenyen mi hova tartozik?
Nagyjából így. Több versenyen (SAS, Steel Challenge, ilyesmik), is okozott nemi fejvakarást a .454 Casull alsó kulcsos puskam. :lol: Attól függően, hogy a) milyen lőszert töltöttem hozá, és b) milyen meggyőzően tárgyaltam, volt már legalább 4 féle állat:
- PCC
- nagykal puska
- versenyen kívüli formában megtűrt izé
- DQ mert szétb.szta a fémcokat. :twisted: :roll: igaz, azóta megtanultam gyengére tölteni

A puska ugyanaz, 2 fele lőszerrel: “45 Coltosra” töltött lepkefing, és “.454 Casullra” töltött azomvillanás . 400J vs 2000+J, nem mindegy.

Az élet küzdelem…
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2024.07.24. 17:47 Nagyjából így. Több versenyen (SAS, Steel Challenge, ilyesmik), is okozott nemi fejvakarást a .454 Casull alsó kulcsos puskam. :lol: Attól függően, hogy a) milyen lőszert töltöttem hozá, és b) milyen meggyőzően tárgyaltam, volt már legalább 4 féle állat:
- PCC
- nagykal puska
- versenyen kívüli formában megtűrt izé
- DQ mert szétb.szta a fémcokat. :twisted: :roll: igaz, azóta megtanultam gyengére tölteni

A puska ugyanaz, 2 fele lőszerrel: “45 Coltosra” töltött lepkefing, és “.454 Casullra” töltött azomvillanás . 400J vs 2000+J, nem mindegy.

Az élet küzdelem…
Szia,

Szerintem ha van femcel, akkor a te esetedben egyertelmu a szabalykonyv:
"(fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi)"

Tehat a 400 J-os loszerrel PCC, 2000+ J-os loszerrel tiltott, kiveve ha a versenykiirasban kulon engedelyezve van.

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Na, most merülünk alá a mocsárba... Az áthatolóképességnek mi az SI alapokon kifejezett mértékegysége, és mi a meg nem haladható érték? Ha empirikusan határozzuk meg, a hadi acélmagvas az etalon, vagy a polgári ólom FMJ? Mert nem mindegy.
A 400 és 2000 Joule besorolása milyen objektív tény vagy számítás alapján történt? Hol Joule-ban kifejezett határ a PCC besoroláshoz? És még sorolhatnám...
Ezek szerint szabálykönyv egyre több pontján kerül elő a "vajon mire gondolt a költő".
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.07.24. 18:02 Szia,

Szerintem ha van femcel, akkor a te esetedben egyertelmu a szabalykonyv:
"(fémcélra 7.62 x 25, és minden ennél nagyobb áthatolóképességű lőszer tiltott, kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi)"

Tehat a 400 J-os loszerrel PCC, 2000+ J-os loszerrel tiltott, kiveve ha a versenykiirasban kulon engedelyezve van.

Bel
Voltam olyan versenyen (aTiéden 8-) ) ahol kifejezetten engedélyezte a rendező a nagy áthatolóképességű lőszert ;) úgyhogy létezik olyan permutáció, ahol nem tiltott a Casull töltet.

2500 J lőszerrel egyébként miért nem puska? Energiában bőven több, mint egy AK vagy AR, kinézetre is puskaszerű. Túl nagy a kalibere? De hát a 45-70 is ugyanakkora lövedéket lő ki, és ott senki sem volánja kétségbe a puska mivoltát. Itt Magnumitis sporttarsal kell egyetértenem, teljesen fluid, hogy miről ki mit gondol.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Nana! A Casull .452-est, a 45-70 .458-ast lő. Nem ugyanakkora...

Ha már itt tartunk, igazából egy 3x3-as mátrix adná meg helyesen a divíziókat. Lenne pisztoly kaliberű pisztoly, pisztoly kaliberű karabély (PCC), pisztoly kaliberű puska (alsókulcsos, ismétlő, öntöltő, csak puska formája legyen). Megnyílna az út a puska kaliberű pisztolyok előtt (45-70, 444 Marlin, 30-30). Az ínyenceknek ott lenne a karabély kaliberű pisztoly is, pl. az AMT Automag .30 Carbine. Beköszönne a boldogság kora.

Egyébként azt megtapsolom, aki egy AR500-as fémcélt pisztollyal tönkre bír tenni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.24. 22:19 Nana! A Casull .452-est, a 45-70 .458-ast lő. Nem ugyanakkora...

Ha már itt tartunk, igazából egy 3x3-as mátrix adná meg helyesen a divíziókat. Lenne pisztoly kaliberű pisztoly, pisztoly kaliberű karabély (PCC), pisztoly kaliberű puska (alsókulcsos, ismétlő, öntöltő, csak puska formája legyen). Megnyílna az út a puska kaliberű pisztolyok előtt (45-70, 444 Marlin, 30-30). Az ínyenceknek ott lenne a karabély kaliberű pisztoly is, pl. az AMT Automag .30 Carbine. Beköszönne a boldogság kora.

Egyébként azt megtapsolom, aki egy AR500-as fémcélt pisztollyal tönkre bír tenni.
Egy 5 hüvelykes AR500 kör cél 3/8" vastgaságban 31 dollár, félhüvelykes 70. De mennyi lesz, mire átér a nagy vízen..? :-(
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.07.25. 09:02 Egy 5 hüvelykes AR500 kör cél 3/8" vastgaságban 31 dollár, félhüvelykes 70. De mennyi lesz, mire átér a nagy vízen..? :-(
Mi tőle vettünk, ajánlom:
https://loterfelszereles.hu/
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2024.07.25. 09:02 Egy 5 hüvelykes AR500 kör cél 3/8" vastgaságban 31 dollár, félhüvelykes 70. De mennyi lesz, mire átér a nagy vízen..? :-(
IMHO ökörség ilyen nehéz dolgokat tengerntülról szállíttatni. Minek? Van több hazai gyártó , pl https://loterfelszereles.hu/termekeink/
Jártam az Újhartyáni üzemükben. - a tulaj (T.L.) tök rendes, és nagyon ért hozzá. És van más gyártó is.

Tavaly áprilisi ajánlat - azóta lehet elinflálóditt ez is:

12 mm vastag roc500 keménység:

15 cm kör 6000+ áfa
25 cm kör 13000 +áfa
30 cm kör 18000 +áfa
Idpa alak 50% os 18000 +áfa

Ez (12mm, 500as keménység) garantálva bírja a .308 Wint, és 7,62x54Rt, sokszorosan letesztelve. Az olyan meggy mag köpködőkön, mint az AR meg az AK, csak nevet :lol:

Amire számíthatsz: a drága az nem csak maga a vas, hanem az állvány,. Ami tényleg jó, az a fellógatós, az 40-50 e HUF . + párezer a gumicsíkokert. A vastag gumi sokkal jobb, mint a lánc, mert nem lehet csak úgy ellőni.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.24. 21:28 Na, most merülünk alá a mocsárba... Az áthatolóképességnek mi az SI alapokon kifejezett mértékegysége, és mi a meg nem haladható érték? Ha empirikusan határozzuk meg, a hadi acélmagvas az etalon, vagy a polgári ólom FMJ? Mert nem mindegy.
A 400 és 2000 Joule besorolása milyen objektív tény vagy számítás alapján történt? Hol Joule-ban kifejezett határ a PCC besoroláshoz? És még sorolhatnám...
Ezek szerint szabálykönyv egyre több pontján kerül elő a "vajon mire gondolt a költő".
Szia,

Akkor legyel konstruktiv: mit javasolsz?

Annyi megjegyzessel, hogy a hadi loszerek tiltottak, arra nem kell javasolni.

Ez alapjan 716J. 7.62 mm atmero = 45 mm2, vagyis 15 J / mm2 mar tiltott femcelra (kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi). Ez alapjan 1530 J-os .45-os loszer is tiltott femcelra (kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi).

Puska kaliberu pisztoly otletedhez: egyreszt ha realisan lesz olyan verseny, ahol lesz 4 indulo, akkor lehet rola szo, egyebkent nincs ertelme minosito versenyt rendezni belole, es akkor a szabalykonyvbe sincs ertelme beletenni.

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bel írta: 2024.07.25. 10:41 Szia,

Akkor legyel konstruktiv: mit javasolsz?

Annyi megjegyzessel, hogy a hadi loszerek tiltottak, arra nem kell javasolni.

Ez alapjan 716J. 7.62 mm atmero = 45 mm2, vagyis 15 J / mm2 mar tiltott femcelra (kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi). Ez alapjan 1530 J-os .45-os loszer is tiltott femcelra (kivéve, ha a verseny rendezője a verseny kiírásban engedélyezi).

Puska kaliberu pisztoly otletedhez: egyreszt ha realisan lesz olyan verseny, ahol lesz 4 indulo, akkor lehet rola szo, egyebkent nincs ertelme minosito versenyt rendezni belole, es akkor a szabalykonyvbe sincs ertelme beletenni.

Bel
A J/mm2 az jó irány lehet szerintem.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.07.25. 10:50 A J/mm2 az jó irány lehet szerintem.
A köpenyezés számít valamit az átütés szempontjából, vagy elég, hogy ólomlövedék legyen, és hogy csupasz, rezezett vagy FMJ, az már mindegy? Mi van az ólommentes (réz?) lövedékekkel? Bár kicsi a valószínűsége, hogy valaki olyat használjon, de ha már szabály, akkor egyértelműen benne kell legyen, hogy szabad vagy tilos.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.07.25. 11:00 A köpenyezés számít valamit az átütés szempontjából, vagy elég, hogy ólomlövedék legyen, és hogy csupasz, rezezett vagy FMJ, az már mindegy? Mi van az ólommentes (réz?) lövedékekkel? Bár kicsi a valószínűsége, hogy valaki olyat használjon, de ha már szabály, akkor egyértelműen benne kell legyen, hogy szabad vagy tilos.
A rézköpenynek szerintem túl nagy jelentősége nincsen, a vasmag eleve tilos, de a tömör réz is szerintem veszélyes lehet gurulat szempontjából. Ha jól emlékszem fémre eleve "puha" lövedéket engednek csak a szabályzatok általában.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Osztrák fórumon merült fel a kérdés, hogy egy 22-es fegyverből kilőhető-e a 6 mm-es flóbert lőszer. Elvileg a 22-es kaliber látványosan kisebb, mint a 6 mm. De ez meg nem feltétlenül jelenti, azt, hogy egyértelműen "nem" lenne a válasz. Szóval? :-)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2024.07.25. 11:08 Osztrák fórumon merült fel a kérdés, hogy egy 22-es fegyverből kilőhető-e a 6 mm-es flóbert lőszer. Elvileg a 22-es kaliber látványosan kisebb, mint a 6 mm. De ez meg nem feltétlenül jelenti, azt, hogy egyértelműen "nem" lenne a válasz. Szóval? :-)
22Lang, 22Short, és 6mm flóbert is kilőhető 22LR-ből.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/.22_BB
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

357 desszert sas

Desert Eagle 357 Magnummal van valakinek tapasztalata? Videókból az jött le, hogy mindegyik kaliberben szeret akadni, és az .50-es verzióban még törik is ez-az rendszeresen. De jó móka löni vele.
Screenshot_20240725_132724_Adblock Browser.jpg
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: 357 desszert sas

montecarlo írta: 2024.07.25. 13:24 Desert Eagle 357 Magnummal van valakinek tapasztalata? Videókból az jött le, hogy mindegyik kaliberben szeret akadni, és az .50-es verzióban még törik is ez-az rendszeresen. De jó móka löni vele.

Screenshot_20240725_132724_Adblock Browser.jpg
Állítólag annyi a titok, hogy a fenekén is köpenyelt lövedékkel kell etetni (jellemzően JSP), akkor nincs vele gond. Nem tudom mennyire igaz az infó, de állítólag amúgy a gázrendszer szétkoszolódik az ólomlerakódástól, és ezért nem működik.
Vagy csak simán egy látványos, nem sokmindenre jó kéziágyú, ami néha működik is. Én is elfogadnám, nem tudom miért.
smith15
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: smith15 »

Fortitu írta: 2024.07.25. 13:42 [...] Én is elfogadnám, nem tudom miért.
Gondolom egyszerűen csak azért, mert ezen szocializálódtunk, véleményem szerint más racionális magyarázata nincs :D
De ezzel én is így vagyok.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi! 357-es revolvereim lesznek, gondoltam jó móka lenne melléjük.
Fortitu írta: 2024.07.25. 13:42 Állítólag annyi a titok, hogy a fenekén is köpenyelt lövedékkel kell etetni (jellemzően JSP), akkor nincs vele gond. Nem tudom mennyire igaz az infó, de állítólag amúgy a gázrendszer szétkoszolódik az ólomlerakódástól, és ezért nem működik.
Vagy csak simán egy látványos, nem sokmindenre jó kéziágyú, ami néha működik is. Én is elfogadnám, nem tudom miért.
Hát igen, azok a fránya filmek!
smith15 írta: 2024.07.25. 13:46 Gondolom egyszerűen csak azért, mert ezen szocializálódtunk, véleményem szerint más racionális magyarázata nincs :D
De ezzel én is így vagyok.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2024.07.25. 13:42 Állítólag annyi a titok, hogy a fenekén is köpenyelt lövedékkel kell etetni (jellemzően JSP), akkor nincs vele gond. Nem tudom mennyire igaz az infó, de állítólag amúgy a gázrendszer szétkoszolódik az ólomlerakódástól, és ezért nem működik.
Ha nagy leszek, veszek egyet...

Ez ugyanaz a 357 Magnum lőszer, a peremes, ami a revolverekbe is való?

Esetleg működik 38-assal is? :-D
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Törik??? Ne hergelj...
Akkor akadnak, ha lepkefing lőszert használnak hozzá, pl. 125 graines 357-est, vagy valami alultáplált, gyors lőporral töltött gyári pszeudo-Magnumot. SJSP kötelező. Ja, és olajozni kell orrba-szájba, szárazon nem szereti...
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Igen, ugyanaz. Csak 357, abból is az erősebb, ahogy Magnumitis írja
AndyA írta: 2024.07.25. 14:09 Ha nagy leszek, veszek egyet...

G.D
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2024.07.25. 13:24 Videókból az jött le, hogy mindegyik kaliberben szeret akadni, és az .50-es verzióban még törik is ez-az rendszeresen. De jó móka löni vele
A 44-esben is eltörik időnként valami (gázdugattyú pl. - és ugye azok rögzítik egymást a helyretoló szerkezettel a szánban).
De persze van az a mennyiségű lövés, amitől egy AR-15, Kalasnyikov vagy Glock is elkopik/törik.
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2024.07.25. 10:41 Akkor legyel konstruktiv: mit javasolsz?
...
Mit javaslok? Egy technikai sport versenyszabályzata ne legyen ponygyola. Ha le van írva követelmények, azok legyenek egyértelműek. Ne csak a nagyrésze, hanem minden. Ha egy fogalomnak nincsen definíciója, alkotni kell egyet, és beleírni a szabályzatba.

Például a szabályzatban áthatolóképesség áll, te felületegységre jutó mozgási energiáról írtál. Ez nem rossz, csak épp nem sok köze van egymáshoz. Egy .45-ös kaliberű, 450 grain-es, hangsebesség alatti lövedék sohasem fog egy olyan vaslemezt átütni, amit egy Tokarev esetleg kilyukaszt. Legalábbis szerintem, igaz, sosem próbáltam.

Szerintem nem az áthatolóképességet kell beleírni, hanem leírni, mi az, amit el akarunk kerülni a korlátozással, pl. tilos olyan lőszert használni, ami a lőtéri fémcélban kárt okoz.
Ha ennél pontosabbat akarunk, legegyszerűbb lenne 400 m/sec maximális sebességet előírni, azt még talán egy PPC se éri el szabvány 9 Para lőszerrel. Az a fémcél, amiben egy hosszú csövű 9 mm-es PCC-vel kárt lehet tenni, amúgy sem biztonságos. Ha meg nem tudjuk egyértelműen megfogalmazni, mit akarunk, ne is írjuk le.

Vagy itt van a "minimális kaliberjel" fogalma. Ez is kb olyan, mintha minimálisan Béla nevű versenyzők indulhatnának csak.
Értem a tartalmát, csak pongyola a fogalmazás. Van minimális átmérő és minimális hüvelyhossz, az egyértelmű.

A puska kaliberű pisztoly kategória olyan lenne, mint a super seniorok versenye, vagy a paralimpiai lövők országos bajnoksága, azt sem tartja senki értelmetlennek. Attól még, hogy kevés a versenyző, lehet komoly maga a versenyszám, kimagasló eredményekkel vagy anélkül is.
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi
G.D írta: 2024.07.25. 16:46 A 44-esben is eltörik időnként valami (gázdugattyú pl. - és ugye azok rögzítik egymást a helyretoló szerkezettel a szánban).
G.D
Veterán
Veterán

montecarlo írta: 2024.07.25. 18:25Köszi
A .44-essel amúgy valóban egész kellemes lőni (.357-est nem próbáltam), de erre szvsz nagyon drága (megvenni és üzemeltetni is).
Petya357
Fórumtag
Fórumtag

G.D írta: 2024.07.25. 18:59 A .44-essel amúgy valóban egész kellemes lőni (.357-est nem próbáltam), de erre szvsz nagyon drága (megvenni és üzemeltetni is).
+1

Magánvélemény: nem akarsz te ilyet. túl drága, és túl sok vele a nyűg. A többség, amit láttam, vagy akadt, vagy valamije eltört. Minden alkatrész kib. drága bele.

Ha mégis: Chronicus fórumtárs a nagyon kevesek egyike, akinek velünk ellentétben nem csak a szája jár, hanem konkrétan van saját Sivaragi Sasa, váltócsövekkel, és mélységében ismeri a témát, h mire kell figyelni, hogy jó is legyen.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.25. 17:07 Mit javaslok? Egy technikai sport versenyszabályzata ne legyen ponygyola. Ha le van írva követelmények, azok legyenek egyértelműek. Ne csak a nagyrésze, hanem minden. Ha egy fogalomnak nincsen definíciója, alkotni kell egyet, és beleírni a szabályzatba.

Például a szabályzatban áthatolóképesség áll, te felületegységre jutó mozgási energiáról írtál. Ez nem rossz, csak épp nem sok köze van egymáshoz. Egy .45-ös kaliberű, 450 grain-es, hangsebesség alatti lövedék sohasem fog egy olyan vaslemezt átütni, amit egy Tokarev esetleg kilyukaszt. Legalábbis szerintem, igaz, sosem próbáltam.
Szia,

Probaljuk ki. :-)
Nekem eleg soknak hangzik az 1600 J egy pisztolyra meretezett golyofogonal.

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.25. 17:07 Szerintem nem az áthatolóképességet kell beleírni, hanem leírni, mi az, amit el akarunk kerülni a korlátozással, pl. tilos olyan lőszert használni, ami a lőtéri fémcélban kárt okoz.
Egyreszt ez kifejezetten jol hangzik, masreszt mennyire korrekt elvarni egy versenyzotol, hogy elore ismerje az adott loter golyofogojat?
Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.25. 17:07 Ha ennél pontosabbat akarunk, legegyszerűbb lenne 400 m/sec maximális sebességet előírni, azt még talán egy PPC se éri el szabvány 9 Para lőszerrel. Az a fémcél, amiben egy hosszú csövű 9 mm-es PCC-vel kárt lehet tenni, amúgy sem biztonságos. Ha meg nem tudjuk egyértelműen megfogalmazni, mit akarunk, ne is írjuk le.

Vagy itt van a "minimális kaliberjel" fogalma. Ez is kb olyan, mintha minimálisan Béla nevű versenyzők indulhatnának csak.
Értem a tartalmát, csak pongyola a fogalmazás. Van minimális átmérő és minimális hüvelyhossz, az egyértelmű.
Ezzel elegge nyitott kapukat dongetsz, hiszen ilyenek szerepelnek a szabalykonyvben:
-Minimum 9 mm /.38 special, maximum .45 kaliberű revolver. - itt pont az altalad kert minimalis atmero van megadva.
-minimum .25 / 6,35 mm kaliberű - itt pont az altalad kert minimalis atmero van megadva.
-Minimum 9 mm, maximum .45 kaliberű - itt pont az altalad kert minimalis atmero van megadva.
-Minimum .38 special, maximum .45 kaliberű revolver, vagy minimum 9 mm, maximum .45 kaliberű öntöltő pisztoly - itt pont az altalad kert minimalis atmero van megadva.
-Minimum 9x19-es kaliberű - itt pont az altalad kert minimalis atmero es minimalis huvelyhossz van megadva
-Minimum 5,45 mm, maximum .45 puska kaliberű - itt is meg van adva szamszeruen a minimalis atmero

Ezzel felsoroltam az osszes olyan diviziot, ahol szerepel minimum.
Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.25. 17:07 A puska kaliberű pisztoly kategória olyan lenne, mint a super seniorok versenye, vagy a paralimpiai lövők országos bajnoksága, azt sem tartja senki értelmetlennek. Attól még, hogy kevés a versenyző, lehet komoly maga a versenyszám, kimagasló eredményekkel vagy anélkül is.
Talan felreerthetoen fogalmaztam: azt tartom ertelmetlennek, hogy olyan szabalyt hozzunk, ami alapjan soha senki nem fog minosulni, es azert tartom ertelmetlennek, mert nem minosito versenyen meg olyan szabaly szerint lottuk, ahogy csak akartok.

De lehetne a ketto kozotti kompromisszum: a kovetkezo Gemini 50 m-es steel versenyre szervezz erdeklodoket, akik meglovik pisztollyal a nagykal puska palyat, es ha lesztek 4-en, akkor elkezdem szervezni (ami nyilvan eleg sok idot vesz igenybe), hogy bekeruljon a kovetkezo szabalyzat-javaslatba a diviziotok.

Bel
montecarlo
Fórumtag
Fórumtag

Köszi, hogy megosztottad az általad látottakat. Az eszközök megbízhatatlansága volt az egyik oka, hogy gumisról "igazira" váltok, uh nem szeretnék éles problémahalmazt.

Itt elérhető egy, ha valaki mégis :)
https://egun.de/market/item.php?id=19653421
9c85df18-d3d9-4df5-ae2f-f35b173f5ae4.jpg
Petya357 írta: 2024.07.25. 19:51 Magánvélemény: nem akarsz te ilyet. túl drága, és túl sok vele a nyűg. A többség, amit láttam, vagy akadt, vagy valamije eltört. Minden alkatrész kib. drága bele.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Desszertsas
AndyA írta: 2024.07.25. 14:09 Ha nagy leszek, veszek egyet...

Egy picit tanulmányozzad a Desert Eagle működését. Forgózárfejes, gázdugattyús, inkább egy gépkarabély, mint egy pisztoly szerkezete. Tehát igen nagy gáznyomás kell az üzemeltetéséhez, .38 Speciallal meg sem rezzen a szánja, azzal kb. egylövetű (vagy ha elég hosszú, hogy a tárból csőre menjen: ismétlő).

Lásd:
https://www.youtube.com/watch?v=1JteWIYaXhA
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.26. 07:14 Desszertsas

Egy picit tanulmányozzad a Desert Eagle működését. Forgózárfejes, gázdugattyús, inkább egy gépkarabély, mint egy pisztoly szerkezete. Tehát igen nagy gáznyomás kell az üzemeltetéséhez, .38 Speciallal meg sem rezzen a szánja, azzal kb. egylövetű (vagy ha elég hosszú, hogy a tárból csőre menjen: ismétlő).

Lásd:
Esse kispálya, 10 collos desszertsas:

Kép

:-D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2024.07.26. 07:14 Desszertsas

Lásd:
Ha sok időm lesz, majd utánaszámolok, hogy 158gr-es lövedékkel egy 38-asból mit lehetne elvileg kihozni. :-)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Semmit. 10 grain lőpor alatt meg se mozdul, 11 felett kezd megbízhatóan ismételni. Ha nincs gàztömeged, hiába a nagy nyomás. 125 graines golyó is kerülendő, túl gyorsan kiszalad a csövön, nincs ideje a gáznak meglökni a dugattyút.

És jobb, ha nem szakítod le a 38-as hüvely fenekét egy 3000 baros töltettel, fene tudja, mennyit bír...
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

montecarlo írta: 2024.07.25. 20:32 Köszi, hogy megosztottad az általad látottakat. Az eszközök megbízhatatlansága volt az egyik oka, hogy gumisról "igazira" váltok, uh nem szeretnék éles problémahalmazt.

Itt elérhető egy, ha valaki mégis :)
https://egun.de/market/item.php?id=19653421
9c85df18-d3d9-4df5-ae2f-f35b173f5ae4.jpg
Ez egy gyönyörű Mark I-es, szerintem még a 80-as évekből, igazi gyöngyszem. Karcsú, formás, nem olyan böszme, mint a Mk XIX-esek, egy gyűjtemény ékköve lenne. Semmivel sem megbízhatatlanabb, mint egy 9 Para, ha jó lőszerrel etetik, max a sütését kell szokni.

A '95-ös német országos bajnokságon ilyennnel lőtt Brigitte Liesenberg 195 kört 10 perc alatt 8/A lőlapra, úgyhogy annyira rossz nem lehet a vas... (ha jól emlékszem; a köregység biztosan stimmel)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2024.07.26. 10:42 Semmit. 10 grain lőpor alatt meg se mozdul, 11 felett kezd megbízhatóan ismételni. Ha nincs gàztömeged, hiába a nagy nyomás. 125 graines golyó is kerülendő, túl gyorsan kiszalad a csövön, nincs ideje a gáznak meglökni a dugattyút.

És jobb, ha nem szakítod le a 38-as hüvely fenekét egy 3000 baros töltettel, fene tudja, mennyit bír...
Hivatalosan 1500-at, ugyebár, amiből 1200-nál többet nem illik használni. :-)
Válasz küldése