Mex fórumtárs segítségével korábban vettem egy Hämmerli SP20 .32 Smith&Wesson Wadcutter céllövőfegyert. Úgy véltem, hogy ennyi év, és gyakorlás után megérdemlek egy valóban jó, új, élvonalbeli fegyvert. Kiárusításon sikerült elcsípni jó áron
Egy ideig örömködtem, de egyszer csak elkezdett nem lőni. Kakas lecsap, katt, minden működik, de ütőszeg nyom nincs. Ütőszeg elvileg mozog. Más fórumtárssal konzultálva, többször szétszedve, robbantott rajzot alkatrészenként végig nézve sem tudtuk megtalálni a hiba gyökérokát.
Zora fegyvermesterhez megérte elautózni, mert nem csak kellemes beszélgető partner, de nagyon érti is a dolgát

Megtalálta a hiba valódi okát:
Az ütőszeg válla felverődött a szárazedzéstől, és ez a sorja pont annyira állt ki, hogy az ütőszeget lelassítsa. Szinte új a fegyver, de úgy kellett kiütni a helyéről

döbbenetes, mennyire meg tud szorulni.
Zömítes (hogy ne veszítsünk anyagot - ezt is ott tanúltam), reszelés, gondos polírozás - és újra szól az ötlövetű . Nagyon nagy köszönet Zorának!
Tanulság , ami miatt leírom: hülyeségeket írtam korábban, igenis megárthat a fegyvernek a szárazon csettegés, akkor is, ha közp. gyujtású! És nem csak az ütőszegtörés - a felverődés is okozhat pontosan ugyanannyira kritikus problémát! Mostantól csak pufferrel csettegünk üresen. Ez egy nagyon finom műszer, a hadi fegyverek nyilván sokkal jobban bírják - de akkor is. Ezt tanultam az esetből.
Más: a a Fóti Magnum lőtéren
végre megjavították a világítást. Még mindig nem jó - pár LED a szemedbe világít - de sokkal jobb, mint a korábbi vállalhatatlan félhomály, amire itt többen is panaszkodtak. Ma elvittem a fenti javítás után egy minősítő versenyre kipróbálni a távlyukasztó gépet, és még úgy is 172 lett, hogy pár lövést szétszórtam.

Tök jó a vas, és nagyon sokat számít a végre normális világítás. Zora szaktudása nélkül pedig ez a műsor sem jött volna létre.