Lőszer újratöltés

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan

bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Lőszer újratöltés

Hozzászólás Szerző: bel »

WildBear23 írta: 2023.10.15. 15:47 Mert ez a "kimaradt lőpor" a legrohadtabb veszélyek ennyire.. forgónál talán kevésbé, de ha öntöltővel gyorsan lősz, és duplázáskor véletlenül ráismételsz egy csőbe ragadt lövedékre, az....... nem jó. :)
Szia,

Szerintem ez revolvernel sokkal veszelyesebb, hiszen ott az akadalyelharitas ugyanaz, mint a nem-akadalyelharitas: mindket esetben az elsutobillenytut kell meghuzni, pont ugyanugy.

Ontoltonel van esely arra meg verseny kozben is, hogy akadalyelharitas kozben elgondolkozzon a lovo, hogy tenyleg el akarja-e sutni a fegyvert, megha csak kicsi is ez az esely.

Ami fontosabb, hogy a bironak az akadalyelharitas kozben sok ideje van stoppot mondani ontoltonel, a revolvernel meg fel masodperc korul - es ebben mar az is benne van, hogy a lovo felfogja mit mondtak neki.

Bel
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Chronicus Magnumitis »

WildBear23 írta: 2023.10.15. 15:47 A kész lőszereket szoktad még ellenőrízni, pl. súlyméréssel?
Utólag nem. A nagyfiúkat egyesével töltöm, látom. Az aprónépet (32, 38, 357) turrettel vagy progresszívvel, ott 50-80-anként kiveszek 5 hüvelyt és lemérem a lőport. (Illetve így is kezdem: első tíz visszaönt, utána ötöt lemérek. Ha szórás, átlag jó, mehet.)
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

bel írta: 2023.10.15. 17:51 Szia,

Szerintem ez revolvernel sokkal veszelyesebb, hiszen ott az akadalyelharitas ugyanaz, mint a nem-akadalyelharitas: mindket esetben az elsutobillenytut kell meghuzni, pont ugyanugy.

Ontoltonel van esely arra meg verseny kozben is, hogy akadalyelharitas kozben elgondolkozzon a lovo, hogy tenyleg el akarja-e sutni a fegyvert, megha csak kicsi is ez az esely.

Ami fontosabb, hogy a bironak az akadalyelharitas kozben sok ideje van stoppot mondani ontoltonel, a revolvernel meg fel masodperc korul - es ebben mar az is benne van, hogy a lovo felfogja mit mondtak neki.

Bel
Szia Bel!

Attól függ, hogy a "squib load" során elakad-e a fegyver (akkor az öntöltőnél van több ideje eljutni a tudatodig, hogy valami nem volt rendben), vagy nem, akkor viszont a revolvernél.

(Öntöltővel gyorsabb a duplázás, mint revolverrel, nagyobb az esélye hogy előbb ráduplázol, mint hogy eljusson a tudatodig hogy valami nem volt rendben a lövésnél, HA egyébként rendben kivetette a hüvelyt.)
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

maroktarassal ketszer volt lopor nelkuli skulo, mindket alkalommal zarolasi hibat produkalt.
pergotarcsassal egyszer, ha nem uvoltenek ram raduplazok.
WildBear23 írta: 2023.10.15. 18:20 Szia Bel!

Attól függ, hogy a "squib load" során elakad-e a fegyver (akkor az öntöltőnél van több ideje eljutni a tudatodig, hogy valami nem volt rendben), vagy nem, akkor viszont a revolvernél.

(Öntöltővel gyorsabb a duplázás, mint revolverrel, nagyobb az esélye hogy előbb ráduplázol, mint hogy eljusson a tudatodig hogy valami nem volt rendben a lövésnél, HA egyébként rendben kivetette a hüvelyt.)
ingyom bingyom tálib-e?
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2023.10.15. 18:20 Szia Bel!

Attól függ, hogy a "squib load" során elakad-e a fegyver
Szia,

Nem tudom elkepzelni, hogy mi okozna a fegyver tolteset?

A lovedek nem repul ki a csobol, tehat az, hogy a lovedek impulzusanak megfelelo impulzussal elindul hatrafele a szan (vagy a cso/szan paros), az nem mukodik.

Ezert a szabad tomegzaras fegyverek nem mukodhetnek.

A szabad tomegzaraskent elindulo, majd valami trukkel az energia egy reszet masra hasznalo fegyverek meg kevesbe mukodnek, hiszen az alapot itt is a hatra megindulo impulzus adja.

Gazelveteles pisztoly a gyakorlatban nincs.

Akkor mi mukodteti a "squib load"-os pisztolyt, hogy elakadas nelkul ujratoltson?

Bel
WildBear23
Veterán
Veterán

bel írta: 2023.10.15. 18:42 Szia,

A lovedek nem repul ki a csobol, tehat az, hogy a lovedek impulzusanak megfelelo impulzussal elindul hatrafele a szan (vagy a cso/szan paros), az nem mukodik.

A szabad tomegzaraskent elindulo, majd valami trukkel az energia egy reszet masra hasznalo fegyverek meg kevesbe mukodnek, hiszen az alapot itt is a hatra megindulo impulzus adja.

Akkor mi mukodteti a "squib load"-os pisztolyt, hogy elakadas nelkul ujratoltson?

Bel
Szia Bel,
az elakadt lövedékkel kvázi le van dugózva a cső, minden nyomás hátrafelé dolgozik, ld. a gázpisztolyoknál sincs lövedék, impulzussal.

Én még nem találkoztam ilyennel, de a neten sok esetet leírnak (squib load cycles).
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

bel írta: 2023.10.15. 18:42 Szia,

Bel

A valóság.

Simán beismétel a legtöbb öntöltő, ha csőben ragad a lövedék. Ha nem figyelsz a hangjára, mexopod. Jártam így. De észleltem.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

puder nelkul szerintem eppen csak kimozdul a huvelybol, nem fog zarolni toltofogasnal a fegyver.
hetvegen toltok par csak csapis patront es kiprobalom.

keves loporral viszont tenyleg tud meglepetest okozni.
Kép
gvass1 írta: 2023.10.15. 19:00 A valóság.

Simán beismétel a legtöbb öntöltő, ha csőben ragad a lövedék. Ha nem figyelsz a hangjára, mexopod. Jártam így. De észleltem.
ingyom bingyom tálib-e?
laci008
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: laci008 »

AndyA írta: 2023.10.15. 16:02 Csak egy újabb apró pontatlanság a jogszabályban... :-)

Nem tudom, hogy hány lőszert kell elkészíteni ahhoz, hogy "szintet lépjen" az ember. Mindenesetre legalább 5000 darab biztosan kikerült már a kezem alól. Két doboz 1500-as Fiocchi csappantyút és 2 doboz ezres RWS-t már eltöltöttem. Ebből úgy 1000 db körül még megvan, várja a lőteret, hogy ellőjem.
Nincs olyan hogy szintet lépsz.Ez egy folyamatos tanulás és tapasztalás.És mikor már azt hiszed hogy egy istencsászár vagy akkor úgyis jön valami amivel még nem találkoztál és nézel mint a vettmalac.Csak szerényen és odafigyelve.Tudod ez is tud olyan lenni mint a női nemi tájék meg a láncfűrész.Kicsit nem figyelsz aztán már 2 ujjad megy is a pi..@ba.Megnézed a youtubon a vérprofiknak az egyik szeme biztos üveg meg úgy kér 5 sört mint az ács.
WildBear23
Veterán
Veterán

qqriq írta: 2023.10.15. 19:10 puder nelkul szerintem eppen csak kimozdul a huvelybol, nem fog zarolni toltofogasnal a fegyver.

keves loporral viszont tenyleg tud meglepetest okozni.
Kép
Próbáld ki, de általában a csapi is simán benyomja a lövedéket az átmeneti kúpba/csőbe annyira, hogy rá lehet tölteni a következő lőszert.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

Petya357 írta: 2023.10.15. 11:51 sajnos igen vegyes tapasztalataim vannak az STVvel, fórumtársnak (talán HCZoli, talán squib load - ha jól emlékszem?) is volt komoly problémája STVvel. Ezer darabot lőttem el, nagyon kószolt a lőpor (ezzel gond nélkül lehet együtt élni), és volt egy kifelé vissza hajlott hüvelyszáj , ami nehezen elhárítható akadályt okozott (eztel nem tudok együtt élni). Nem véletlenül olcsó… Azóta nem veszek. Aki újratölt, az -szerintem - odafigyeléssel sokkal jobb, biztonságosabb lőszert tud házilagosan gyártani, mint a “cseszlovák” STV.
/Fél-OFF OFF
Egy határ fos, és még veszélyes hibákat is tud produkálni.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2023.10.15. 19:10 hetvegen toltok par csak csapis patront es kiprobalom.
Szia,

Koszi a tudomany neveben!

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2023.10.15. 19:00 A valóság.

Szia,

Elhiszem - csak nem ertem.

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

WildBear23 írta: 2023.10.15. 20:19 Próbáld ki, de általában a csapi is simán benyomja a lövedéket az átmeneti kúpba/csőbe annyira, hogy rá lehet tölteni a következő lőszert.
Ez nagyon “attól függ” - a csapi Magnum kivitel vagy sima, milyen a cső súrlódása, egy század inccsel nagyobb vagy kisebb a cső vagy a lövedék, a lövedék anyaga lehet puha, kemény vagy közepes. Valóban ki kell próbálni a konkrét kombinációt, sajnos a nélkül nem lehet semmit ex katedra kijelenteni.

Az is nagyon változó, hogy mi történik, ha rálősz. Van, hogy semmi (tényleg nem ritka ez sem), vagy “csak” csődudor (csőcsere de nem baleset), vagy tényleg csőrobbanás (“Le Faq”). Egyiket sem szívesen próbálnám ki.

És most egy perc néma csendet kérünk s hivatásosoknak, akik sorozatlövő fegyverrel dolgoznak. Ott közel 0% van a ráismétlés megakadályozására, HA újratölt. :roll: De a puska/karabély általában elakad , sorozatlövő pisztoly pedig szinte sehol sincs. A géppisztolyosok viszont minden sorozat előtt picit szorosabban markolják Szt Edmund és Szt Theodor, a Machnonenpistole Fünf védőszentjeinek a ereklyéit... ;) valahogy mégis csak működik az egész. Sportlövökénz tök máshol van a tolerancia küszöbünk.
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2023.10.15. 18:55 az elakadt lövedékkel kvázi le van dugózva a cső, minden nyomás hátrafelé dolgozik, ld. a gázpisztolyoknál sincs lövedék, impulzussal.
Szia,

Gp: jogilag nincs lovedek, de szerintem attol meg impulzusa van. :-)

Hatrafele dolgozo nyomas: reteszeletlen fegyvernel ertem; de a legtobb pisztoly valami modon reteszelt, elvileg az pont arra van, hogy amig nem billen a cso, addig a szan nem tud elmozdulni a csohoz kepest, es ha nem mozdul el hatra az egesz, akkor mitol reteszel ki?
Esetleg a lovedek par cm eloremozdulas impulzusa eleg arra, hogy kireteszeljen a fegyver?

Bel
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2023.10.15. 21:59 És most egy perc néma csendet kérünk s hivatásosoknak, akik sorozatlövő fegyverrel dolgoznak. Ott közel 0% van a ráismétlés megakadályozására, HA újratölt. :roll: De a puska/karabély általában elakad , sorozatlövő pisztoly pedig szinte sehol sincs.
Szia,

Abban egeszen biztos vagyok, hogy ha a gazatomlo furaton nem jut tul a lovedek, akkor nem fog ismetelni a karabely/puska, hiszen ebben az esetben semmi plusz gaz sem tud eljutni a szerkezetbe.

Es csak csapival biztosan nem jut el addig a lovedek (brutalisan nagy az ellenallas a csoben, nem veletlen, hogy a huzagnyom rakerul, vagyis megvaltozik a lovedek alakja).

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2023.10.15. 21:57 Szia,

Elhiszem - csak nem ertem.

Bel

félOFF - lehet, hogy ezt a fegyver-akadályos dolgot az élesfegyveresben kéne megtárgyalni.

Van olyan akadály, amit többször is megtapasztaltam, és nehezen értem hogyan jön létre, de mégis:

1. HA kézzel, lassan próbálsz úgy csőretölteni lőszert pisztolynál, hogy közben ne feszítsd meg az elsütőszerkezetet, az szinte sosem sikerül. Lövés közben meg többször is megéltem, hogy nem elcsett van, hanem a billentyűhúzáskor semmi nem történik, pedig ott a friss lőszer a csőben. Csappantyúja is sértetlen. Hogyafenébe?

2. Ennek az inverze, amikor az ellőtt hüvely marad a csőben, a kakas meg felhúzva mögötte. A tippem, hogy csak meglöki kifele a hüvely a szánt, kakas felhúzódik, de a szán visszalöki a csőbe a hüvelyt.
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

gvass1 írta: 2023.10.16. 06:20 félOFF - lehet, hogy ezt a fegyver-akadályos dolgot az élesfegyveresben kéne megtárgyalni.

Van olyan akadály, amit többször is megtapasztaltam, és nehezen értem hogyan jön létre, de mégis:

1. HA kézzel, lassan próbálsz úgy csőretölteni lőszert pisztolynál, hogy közben ne feszítsd meg az elsütőszerkezetet, az szinte sosem sikerül. Lövés közben meg többször is megéltem, hogy nem elcsett van, hanem a billentyűhúzáskor semmi nem történik, pedig ott a friss lőszer a csőben. Csappantyúja is sértetlen. Hogyafenébe?

2. Ennek az inverze, amikor az ellőtt hüvely marad a csőben, a kakas meg felhúzva mögötte. A tippem, hogy csak meglöki kifele a hüvely a szánt, kakas felhúzódik, de a szán visszalöki a csőbe a hüvelyt.
Az elsőt nem értem, mi a pontos típus amivel előfordult?

A másodikat ismerem, pontosan az van, ami leírtál. Ha egészen picit erősebb a lőszer, akkor van kémény, vagy egyéb akadályok.
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2023.10.16. 07:19 Az elsőt nem értem, mi a pontos típus amivel előfordult?

Többször is előfordult a praxisomban, többféle fegyverrel. Kakasossal meg kakastalannal is.

Kieg: (Pont a múlt héten egy SW MP15-22-vel, ami ugye kakasos AR, szabad tömegzárral)
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2023.10.16. 07:20 Többször is előfordult a praxisomban, többféle fegyverrel. Kakasossal meg kakastalannal is.

Kieg: (Pont a múlt héten egy SW MP15-22-vel, ami ugye kakasos AR, szabad tömegzárral)
Csak azt tudom elképzelni, hogy valamiért lekísér a kakas. Ilyen hibám még nem volt, érdekes.
vato
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: vato »

Petya357 írta: 2023.10.15. 11:51 Figyu! 8-) Az emberek túlnyomó többségének teljesen mindegy, mit mennyiért lehet venni Ausztriában. Becsszóra. Nem tudja megvenni. Ha meg is tudná, akkor sem érné meg autózni 1000 darabért. Többet pedig az átlag magyar barnakönyves nem mer venni, lévén a nyomasztó többségnek nincs A kategóriás tárolóhelye. Úgyhogy bocs, ezt nem valid érv, és valid ár. Tudsz 205 Eurós 9x19 lőszert, megbízható elérhetőséggel, kiskerben, “valahol Magyarországon”? Mert én nem tudok. Minden lehetséges forrás - beleértve a speciális szervezést, sok egyeztetést igénylő gyárilag újratöltött lőszer beszerzését nagy tételben - kivétel nélkül bőven 100 Ft fölött van. A “bármikor megyek a boltba és vészek 1000 darabot” kb 120 Forinttól kezdődik. Ennyi erővel én is tudok mondani meg sokkal olcsóbb lőszert Kentuckyban, Lexington külvárosában - de ez nem segít a fórumtársakon, ebben a threadben értelmezve csak érdekesség - nem pedig érv az újratöltés mellett vagy ellen.

/Fél-OFF ON
Teljesen más téma: sajnos igen vegyes tapasztalataim vannak az STVvel, fórumtársnak (talán HCZoli, talán squib load - ha jól emlékszem?) is volt komoly problémája STVvel. Ezer darabot lőttem el, nagyon kószolt a lőpor (ezzel gond nélkül lehet együtt élni), és volt egy kifelé vissza hajlott hüvelyszáj , ami nehezen elhárítható akadályt okozott (eztel nem tudok együtt élni). Nem véletlenül olcsó… Azóta nem veszek. Aki újratölt, az -szerintem - odafigyeléssel sokkal jobb, biztonságosabb lőszert tud házilagosan gyártani, mint a “cseszlovák” STV.
/Fél-OFF OFF
pedig azt írják hogy premium quality ammo? akkor nem mondanak igazat? :roll: :lol:

(jó régen használtam azzal nem volt gond..)
IMG_4647.jpg
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣠⣴⣶⣶⣤⣤⣤⣤⣶⣶⣶⣶⣶⣶⣦⣤⣤⡀⠀⠀⣶⠀
⢸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⢿⣿⡿⠟⢻⣿⣿⡟⠛⠛⠛⠉⠙⠛⠋⠀⠈⠉⠀⠈⠉⠁
⢸⣿⠿⠟⠋⠉⠀⢀⣾⡿⠉⠀⠈⠸⣿⣧⡀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠉⠁⠀⠀⠀⠀⠹⣿⣷⣤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠻⠃⠀
Kolonics
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Kolonics »

STV

https://youtu.be/r_xa6CKGIgQ?si=mrj3lPRcWLnKrE9l
Nem tudom, azon kívül hogy koszolt, nem volt probléma.
Apropó van olyan ami nem koszol, vagy inkább olyan van ami kevésbé ….?
Még valami, anno nem a ZVS volt a sz@r?
Legutóbb azon lepődtem meg, hogy sport társ az S&b vel nem volt elégedett és azt mondta akadálya volt az SP01 el!
“ It Pays To Be A Winner “ by US NAVY SEAL
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kolonics írta: 2023.10.16. 15:45 STV

Legutóbb azon lepődtem meg, hogy sport társ az S&b vel nem volt elégedett és azt mondta akadálya volt az SP01 el!
1-1db akadályból azért ne vonjunk le messzemenő következtetéseket. Meg ne felejtsük el, hogy másik fegyver mást szerethet jobban, vagy kevésbé.
Az STV hüvelyeket amúgy újratöltésnél sem szeretem, repedésre hajlamos a hüvelyszáj, azt vettem észre.
SB-ből én nagyon sokat ellőttem, soha semmi probléma nem volt vele, mérés alapján nagyon egyenletes a teljesítménye is.
Magtechnél láttam sorját a hüvelyen, meg láttam vele elhanyagolható mennyiségű, 1db döglött lőszert, ami semmiből sem sült el, értsd a teljes pályafutásom alatt.
A Getloaddal voltak még problémák, legalábbis kezdetben.
A kormolás kérdése engem totál hidegen hagyott.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Kolonics írta: 2023.10.16. 15:45 Még valami, anno nem a ZVS volt a sz@r?
Szia,

De.

Nyilvan, ha akarjak, akkor oda tudnak figyelni ok is. De regen nem akartak.

Bel
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

[*]
Kolonics írta: 2023.10.16. 15:45 STV

A ZVS és az STV egyike sem az igazi :roll: STVvel 9x19-Ben voltak vegyes tapasztalatok.

Egyszer egy lőtéren ZVS 7,62x39 hüvelyeket gyűjtöttem és a fele (!) hosszanti irányban repedt volt, azzal a lendülettel ki is dobtam a teljes adagot az életveszélyes sz.arból, azt us, ami (még) nem volt repedt. 9x19-et nem lőttem ZVSből így nincs személyes tapasztalatom - de amit hallottam, az hasonlóan elegyes, “olcsó húsnak híg a leve” infó volt.

S&B, Geco Ruag Fiocchi Remington - mind jó, és nem koszolnak.

S&Bvel konkrétan csak jó tapasztalataim voltak.

Magtech után picit mocskosabb a fegyver de még mindig megbízható, a tapasztalataim megegyeznek Fortituéval - picit rosszabb minőség mint pl a S&B de bőven tűrésen belül, és ajánlott kategória.
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

Nem pont ide tartozik de talán ide illik legjobban beszerzését 223 rem. Blank patron itthon?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

sama írta: 2023.10.21. 11:38 Nem pont ide tartozik de talán ide illik legjobban beszerzését 223 rem. Blank patron itthon?
Kell létrehoz gröfaz abszolútum magyar nem anya lenni nyelv, minekutána zöld?
sama
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sama »

Q va szkájnet megint bedolgozott. Akkor még egyszer lehet itthon vásárolni 223 rem. blank patront(riasztó)?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Van-e a tapasztalatok szerint lényegesebb különbség az egyes SP méretű csappantyúk között?

Eddig Fiocchit használtam teljes megelégedéssel.

Mostanában éppen RWS-Ruag-Geco-nevezdaminekakarod van soron. Ezzel már nem vagyok annyira elégedett, pl. S&B 38-as hüvelybe elég passzosan lehet csak beszerelni, néha igazgatni kell egy kicsit a hüvelyt a csappantyúzóban, hogy a helyére találjon, és érezhetően nagyobb erő is kell a bepréseléséhez. 9-es hüvelyben meg volt, hogy csettes lett, újra rá kellett ütni, hogy elsüljön. Erre az volt az itt kapott megoldás, hogy jó alaposan a helyére kell tolni, jó mélyen be kell préselni. Ez az esetek többségén segített is, de 1-200 darabonként egy csett még így is van belőle.

Magtechem van még, de azt még nempróbáltam, illetve S&B van mostanában jóárasítva, amit tudnék még venni.

Ki mit tud ehhez hozzáfűzni?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Nem ertem a kerdest, minden csapit rendesen be kell ultetni nem csak immel ammal.
Nekem a geco csapikkal eddig nem volt gond.
Egyszer kipu csapival toltottem kilencest, abban volt par csett de ott a pisztoly gyengebb kakasrugo volt szerintem a ludas.

mod: az egri csapinal viszont fel is hivta az elado a figyelmet hogy rendesen preseljem mert egyebbkent csettegni fog...
AndyA írta: 2023.11.03. 08:31 Erre az volt az itt kapott megoldás, hogy jó alaposan a helyére kell tolni, jó mélyen be kell préselni. Ez az esetek többségén segített is, de 1-200 darabonként egy csett még így is van belőle.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.11.03. 08:40 Nem ertem a kerdest, minden csapit rendesen be kell ultetni nem csak immel ammal.
Nekem a geco csapikkal eddig nem volt gond.
Egyszer kipu csapival toltottem kilencest, abban volt par csett de ott a pisztoly gyengebb kakasrugo volt szerintem a ludas.

mod: az egri csapinal viszont fel is hivta az elado a figyelmet hogy rendesen preseljem mert egyebbkent csettegni fog...
Az SR csappantyú csészéje valamivel vastagabb anyagból van, előfordul, hogy a pisztoly kakasa nem üt elég nagyot neki.

Ugyanúgy, ugyanazzal a kézi csappantyúzóval ültettem a Fiocchit és a Gecot is, az utóbbiból mégsem lett mind jó. Akkor írta itt valaki, hogy maszívan rá kell tenyerelni, hogy "nagyon" a helyén legyen, és jó lesz. Nagyjából úgy is lett. De az S&B 38-as hüvelynek nem barátja akkor sem. Ugyanakkor lehet, hogy a fegyveren is múlik, de 38-assal még ennek ellenére sem volt csett, 9-essel viszont két fegyverben is.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Akkor hasznalj mast, de abban biztos vagyok hogy a geco nem gyart kulon csapit eladasra es a loszereibe.
AndyA írta: 2023.11.03. 08:49 De az S&B 38-as hüvelynek nem barátja akkor sem. Ugyanakkor lehet, hogy a fegyveren is múlik, de 38-assal még ennek ellenére sem volt csett, 9-essel viszont két fegyverben is.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.11.03. 08:53 Akkor hasznalj mast, de abban biztos vagyok hogy a geco nem gyart kulon csapit eladasra es a loszereibe.
Gondolom, de a S&B hüvelyt sem ők gyártják, így előfordulhat, hogy kicsit nehezebben passzolnak össze. :-)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

A hiba nem az ön készülékében van.
A Sellier Bellot 38-as hüvelyekben a csappantyúfészek pereme nincs lekerekítve, nagyon éles, emiatt nem vezetődik be a csapi beültetéskor. Ki kell marni egy kicsit, vagy elvinni a MÉH-be.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2023.11.03. 19:20 A hiba nem az ön készülékében van.
A Sellier Bellot 38-as hüvelyekben a csappantyúfészek pereme nincs lekerekítve, nagyon éles, emiatt nem vezetődik be a csapi beültetéskor. Ki kell marni egy kicsit, vagy elvinni a MÉH-be.
Érdekes, hogy a Fiocchi csapival nem volt ilyen problémám, az probléma nélkül mindig belement.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Ha egy doboz lőpor gyárilag zárt, rögzítőgyűrűvel, miegyébbel, soha ki nem nyitott, akkor számít, hogy mikori gyártású, vagy csak az a fontos, hogy én mikor nyitottam ki a gyári zárást legelőször? A konkrét példány egy Vihtavouri N340 2017-es gyártási dátummal.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.11.08. 20:01 Ha egy doboz lőpor gyárilag zárt, rögzítőgyűrűvel, miegyébbel, soha ki nem nyitott, akkor számít, hogy mikori gyártású, vagy csak az a fontos, hogy én mikor nyitottam ki a gyári zárást legelőször? A konkrét példány egy Vihtavouri N340 2017-es gyártási dátummal.
Ha sokévtizedes, akkor megromolhat, a szagán lehet ekkor érezni elvileg. 2017-es bontatlan pornak messze-messze nincs még semmi baja, ezen max 2047-ben lenne érdemes gondolkodni szerintem ;)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

az mar nagyon regi, bizonytalan a gyujtasa vagy lancgyujtas is elofordulhat! :shock:
veszelyes hulladek, mivel forumtars vagy dijmentesen atveszem megsemisitesre :roll:
AndyA írta: 2023.11.08. 20:01 Ha egy doboz lőpor gyárilag zárt, rögzítőgyűrűvel, miegyébbel, soha ki nem nyitott, akkor számít, hogy mikori gyártású, vagy csak az a fontos, hogy én mikor nyitottam ki a gyári zárást legelőször? A konkrét példány egy Vihtavouri N340 2017-es gyártási dátummal.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.11.08. 20:16 az mar nagyon regi, bizonytalan a gyujtasa vagy lancgyujtas is elofordulhat! :shock:
veszelyes hulladek, mivel forumtars vagy dijmentesen atveszem megsemisitesre :roll:
Én is szeretlek... :D
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2023.11.08. 20:10 Ha sokévtizedes, akkor megromolhat, a szagán lehet ekkor érezni elvileg. 2017-es bontatlan pornak messze-messze nincs még semmi baja, ezen max 2047-ben lenne érdemes gondolkodni szerintem ;)
"How to Check Smokeless Powder for Deterioration
Although modern smokeless powders are basically free from deterioration under proper
storage condition, safe practices require a recognition of the signs of deterioration and its
possible effects.
Powder deterioration can be checked by opening the cap of the container and smelling
the content.
Powder undergoing deterioration has an irritating acidic odor. (Do not confuse this with
common solvent odors such as alcohol, ether and acetone).
Check to make certain that powder is not exposed to extreme heat as this may cause
deterioration. Such exposure produces an acidity which accelerates further reaction and has
been known, because of the heat generated by the reaction, to cause spontaneous combustion.
Never salvage powder from old cartridges and do not attempt to blend salvaged powder with
new powder. Do not accumulate old powder stocks. The best way to dispose of deteriorated
smokeless powder is to burn it out in the open at an isolated location in small shallow piles
(not over 2.5 cm deep). The quantity burned in any one pile should never exceed 0.5 kg.
Use an initiating train of slow burning combustible material so that the person may retreat
to safe distance before powder is ignited."

Forrás:
https://explosia.cz/app/uploads/2019/07 ... en_new.pdf
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

A 32 S&W Long hüvelyek a GSP-ből kilőve jellemzően ott kezdenek elfáradni, ahol nincs már benn a csőben, a hüvelytalp és az ottani vastagabb falrész fölött kicsivel. Tapintásra nem érezni, hogy gond lenne, de a fény játéka a felületen mutatja, hogy ott már nem teljesen egyenes a hüvelyfal. Ráadásul a matrica is olyan, hogy eddig a részig nem ér már le, pár mm a hüvelytalptól mindenképpen kimarad a formázásból. Ez mennyire probléma? Ilyenkor már kuka a hüvely, vagy még használható így? Nyilván amikor már tapintásra érezhetően dudoros, az kérdés nélkül megy a hulladékba, de ilyenből az első időkben sikerült jó párat újratöltenem (és probléma nélkül kilőnöm), amikor még nem figyeltem erre.

Nos?
gjocek
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: gjocek »

Van tippetek, hogy 20-as söréteshez Vihta porral (N340) hol találok töltési adatokat? A Lyman könyv megvan de abban nem nagyon van.
laci008
Fórumtag
Fórumtag

gjocek írta: 2023.11.18. 11:11 Van tippetek, hogy 20-as söréteshez Vihta porral (N340) hol találok töltési adatokat? A Lyman könyv megvan de abban nem nagyon van.
Üdv.Sehol nem találsz adatot.Hívj.0620 3420653
laci008
Fórumtag
Fórumtag

Ez még újnak számít
gjocek
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: gjocek »

laci008 írta: 2023.11.18. 18:19 Üdv.Sehol nem találsz adatot.Hívj.0620 3420653
Köszi, holnap csöröglek.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

A hüvelymanó - akinek a kaméleon szeme állandóan a földet pásztázza, és a szünetekben csillapíthatatlan éhséggel a lőállásban féltérdre ereszkedve sárga fémet guberál - tegnapi Tatabányai újrahasznosítási siker rátája. Kilőtt/begyűjtött hüvely

7,62x39 - 92% (messze dobálja a Saiga)
.454 Casull -95%
.32 S&W Long - 520% :lol: (fórumtársnak ígértem)

Járulékos zsákmányként találtam még 2 db .50 Action Exoresst. Ősztönösen Chronicus Magnumitis fórumtársrá gondoltam, de utána rájöttem, hogy Ő biztos nem hagy maga után hüvelyt :mrgreen:
IMG_5037.jpeg
bzoli
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bzoli »

AndyA írta: 2023.11.09. 08:31 A 32 S&W Long hüvelyek a GSP-ből kilőve ...
Hasonlót már én is tapasztaltam a .38/.357 hüvelyeknél. Úgy gondolom, ez nem azzal függ össze, hogy a hüvely egy része "nincs már benn a csőben", mert revolvernél is megfigyelhető.
Igaz, hogy pontlövészethez nem használok izmos töltetet, de hát a .32 SW Long is kifejezetten kis teljesítményű lőszer, szóval, szerintem felesleges a hüvely anyagának kifáradása miatt aggódnod.
Már sok töltési cikluson átmentek a használatban lévő hüvelyeim, de még nem jártam úgy, hogy bármilyen problémát okozott volna.

A jelenség azért is szembetűnő, mert a hüvelytalp feletti kb. 3 mm (.38/.357-ről írok) átmérője nem változik meg a lövés során. A hüvely újraformázásakor viszont - főként a matrica szájának tölcséres kiképzése miatt - a perem feletti kb. 4 mm-nél már csak kevéssé érvényesül a méret visszaállító hatás. Ahogyan írtad is, nem a hüvely teljes hosszában történik meg az eredeti méret visszaállítása.
Ennek eredményeként a perem felett kb 3-4 mm-rel, körbe a hüvely palástján marad egy néhány század mm-es "dudor", mert alatta és felette is kisebb átmérőjű a hüvely. Ez megfelelő fényben jól látható, mérhető is, de tapintással csak ritkán érzékelhető.
Készítettem néhány fotót újraformázás előtti és utáni hüvelyekről (.357-es, mert azon azért feltűnőbb). Megfigyelhető, hogy főként a formázás utáni hüvelynél feltűnő.
Csatolmányok
1.jpg
2.jpg
3.jpg
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bzoli írta: 2023.11.19. 13:51 Hasonlót már én is tapasztaltam a .38/.357 hüvelyeknél. Úgy gondolom, ez nem azzal függ össze, hogy a hüvely egy része "nincs már benn a csőben", mert revolvernél is megfigyelhető.
Igaz, hogy pontlövészethez nem használok izmos töltetet, de hát a .32 SW Long is kifejezetten kis teljesítményű lőszer, szóval, szerintem felesleges a hüvely anyagának kifáradása miatt aggódnod.
Már sok töltési cikluson átmentek a használatban lévő hüvelyeim, de még nem jártam úgy, hogy bármilyen problémát okozott volna.

A jelenség azért is szembetűnő, mert a hüvelytalp feletti kb. 3 mm (.38/.357-ről írok) átmérője nem változik meg a lövés során. A hüvely újraformázásakor viszont - főként a matrica szájának tölcséres kiképzése miatt - a perem feletti kb. 4 mm-nél már csak kevéssé érvényesül a méret visszaállító hatás. Ahogyan írtad is, nem a hüvely teljes hosszában történik meg az eredeti méret visszaállítása.
Ennek eredményeként a perem felett kb 3-4 mm-rel, körbe a hüvely palástján marad egy néhány század mm-es "dudor", mert alatta és felette is kisebb átmérőjű a hüvely. Ez megfelelő fényben jól látható, mérhető is, de tapintással csak ritkán érzékelhető.
Készítettem néhány fotót újraformázás előtti és utáni hüvelyekről (.357-es, mert azon azért feltűnőbb). Megfigyelhető, hogy főként a formázás utáni hüvelynél feltűnő.
Igen, ilyesmi, de nem pont ilyen, mert nálam a 32-esnél ez a dudor féloldalas. Volt olyan példány is, ahol mérhető és tapintható volt a dudor, azt nem is töltöttem újra. Megnézem, hátha megtalálom a hulladék rezes dobozban, elvileg meg kell még legyen.

Az is hozzátartozik, hogy N310-zel töltöm, ami gyors por, elég hirtelen nő a nyomás a hüvelyben a lövés kezdetén.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bzoli írta: 2023.11.19. 13:51 Hasonlót már én is tapasztaltam a .38/.357 hüvelyeknél. Úgy gondolom, ez nem azzal függ össze, hogy a hüvely egy része "nincs már benn a csőben", mert revolvernél is megfigyelhető.

Ne keverjük össze ezt azzal, amikor "mosolyog" a hüvely. A képeden látható körkörös, vastagabb gyűrű lehet amiatt is, hogy a présben a hüvelytalp takar valamennyit a hüvely aljából, plusz a matrica sem egyből formáz, tehát óhatatlanul lesz némi hossz, amit nem formázol vissza. Azt se felejtsük el, hogy a hüvely aljának egy része tömör anyagú, amit amúgy sem igazán tudsz lekaliberezni.
A mosoly viszont szerintem probléma lehet. Tipikusan öntöltőnél fordul elő, főleg ha a hüvely alul, az adogatópályánál kevésbé van megtámasztva. Ha túlnyomásos a lőszer, akkor errefele tud deformálódni a hüvely. Nem is csak teljesen zárolt fegyvernél, hanem amikor már megindul hátrafelé a szán/zár lövés közben, tehát a mosoly lehet nagyobb felületen, mint amit a tárfészken keresztül alulról benézve látsz a hüvelyből. A hüvely lehet kibír x ilyen terhelést, de ha többször ugyanaz a kigyengült felület kapja ugyanezt a terhelést, akkor előbb-utóbb fel fog repedni, azaz hüvelyrobbanás történik. Érdemes megnézni a csappantyút is, hogy vannak-e nyomásjelek rajta. Vannak selejtes hüvelyeim, keresek majd köztük ilyet fotózni.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Fortitu írta: 2023.11.19. 16:42 Ne keverjük össze ezt azzal, amikor "mosolyog" a hüvely. A képeden látható körkörös, vastagabb gyűrű lehet amiatt is, hogy a présben a hüvelytalp takar valamennyit a hüvely aljából, plusz a matrica sem egyből formáz, tehát óhatatlanul lesz némi hossz, amit nem formázol vissza. Azt se felejtsük el, hogy a hüvely aljának egy része tömör anyagú, amit amúgy sem igazán tudsz lekaliberezni.
A mosoly viszont szerintem probléma lehet. Tipikusan öntöltőnél fordul elő, főleg ha a hüvely alul, az adogatópályánál kevésbé van megtámasztva. Ha túlnyomásos a lőszer, akkor errefele tud deformálódni a hüvely. Nem is csak teljesen zárolt fegyvernél, hanem amikor már megindul hátrafelé a szán/zár lövés közben, tehát a mosoly lehet nagyobb felületen, mint amit a tárfészken keresztül alulról benézve látsz a hüvelyből. A hüvely lehet kibír x ilyen terhelést, de ha többször ugyanaz a kigyengült felület kapja ugyanezt a terhelést, akkor előbb-utóbb fel fog repedni, azaz hüvelyrobbanás történik. Érdemes megnézni a csappantyút is, hogy vannak-e nyomásjelek rajta. Vannak selejtes hüvelyeim, keresek majd köztük ilyet fotózni.
20231119_164316.jpg
20231119_164329.jpg
A csappantyún megfigyelhető a kitüremkedés az ütőszeg köré
A csappantyún megfigyelhető a kitüremkedés az ütőszeg köré
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2023.11.19. 16:45 20231119_164316.jpg
20231119_164329.jpg
20231119_164334.jpg
Nem ennyire feltűnően, de ilyen féloldalas dudorodást csinált már pár 32 S&W Long hüvely nálam. Azokat azonnal kidobtam. Olyanom még nem volt, ami szó szerint felrobbant volna, de olyan már történt, hogy a portöltéskor a hüvelyszáj tágításánál gyanúsan könnyű volt lehúzni a prést, és megnéztem a hüvelyt. Akkor repedt fel a hüvelyszájtól 3-4, de volt, hogy 10-15 mm hosszan, amikor a matrica szétfeszítette. Amikor az első matricával formáztam, még jó volt, mindig megnézem őket. Akkor szoktam a féloldalas dudort is nézni a 32-esnél, és megy kukába, ami olyan. Érdekes, hogy 9 és 38-nál ilyenem még nem volt.

Rendesen először csak formázás nélkül kicsappantyúzok, utána nedves tumbleres, kerámiás tisztítás, szárítás, és mennek a hüvelyek a dobozba a többi közé gyártó szerint szétválogatva.

Amikor töltök, akkor szépen végig megyek a soron, formázás/csappantyúzás, portöltés/hüvelyszáj tágítás, lövedék beültetés/krimpelés (38-asnál külön a negyedik matricával). 100 lőszerhez mindig úgy 103-4 hüvelyt készítek elő, hátha ki kell dobni belőle menet közben. Ami megmarad, azzal kezdem legközelebb a töltést. :-)
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2023.11.19. 09:23 Járulékos zsákmányként találtam még 2 db .50 Action Exoresst. Ősztönösen Chronicus Magnumitis fórumtársrá gondoltam, de utána rájöttem, hogy Ő biztos nem hagy maga után hüvelyt :mrgreen:
Totemállatom a mohó hörcsög. Most már a 44-est is begyűjtöm, vettem egy puskát. Ez legalább valódi nagykaliber, nem csak központi gyújtású, valamint nem kell kétfajta lőszert töltenem a nagykal pisztoly és puska gyorspontra. Win-win.

Apropó, töltött már valaki Lovex D037.1-gyel 44 Magnumot?
A 15,4 grain elég a DE-hez, meg a puskához is, de a 17-est már félek kipróbálni. (Majd leadom a PKLV-nél bemérésre.) A Lovex könyv szerint 17,7 a max, de Accurate No 7-re csak 16 körüli maxot írnak, úgyhogy tanácstalan vagyok. 240 gr Speer SJSP.
bzoli
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: bzoli »

Fortitu írta: 2023.11.19. 16:42 Ne keverjük össze ezt azzal, amikor "mosolyog" a hüvely.
Hát, ilyen mosolygós hüvelyt még nem láttam, így nem is gondolhattam rá. Ez tényleg durva és a biztonság érdekében jogos az óvatosság!
Amiről én írtam, az nyilvánvalóan egészen más történet. (Mondjuk, az elején még azt sem tudtuk, hogy féloldalas a dudor.)
A képeimen látszó dudor egyébként 0,03 mm "magas" és kézzel is érezhető, ha figyelmesen simogatom.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bzoli írta: 2023.11.20. 09:33 Hát, ilyen mosolygós hüvelyt még nem láttam, így nem is gondolhattam rá. Ez tényleg durva és a biztonság érdekében jogos az óvatosság!
Amiről én írtam, az nyilvánvalóan egészen más történet. (Mondjuk, az elején még azt sem tudtuk, hogy féloldalas a dudor.)
A képeimen látszó dudor egyébként 0,03 mm "magas" és kézzel is érezhető, ha figyelmesen simogatom.
Mutatok akkor egy (talán) még érdekesebbet:
https://castboolits.gunloads.com/showth ... of-battery
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Puskásoknak ez is érdekes lehet, bár tudott dolog, hogy minél közelebb kell a hosszt beállítani a huzagoláshoz. .223Rem OAL és szóráskép gyorsteszt:
https://youtu.be/DvTXecImmLI?si=mWB2se2uwlWTDkFG
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Milyen minőséget képviselnek egymáshoz képest a H&N, Cam Pro és az Alsa Pro lövedékei? Árban elég hasonlóak. Meg H&N-nél van az Acubull sorozat, ami majd másfélszeres áron van. Az mit tud ennyiért?
Chronicus Magnumitis
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2023.11.23. 20:37 Milyen minőséget képviselnek egymáshoz képest a H&N, Cam Pro és az Alsa Pro lövedékei? Árban elég hasonlóak. Meg H&N-nél van az Acubull sorozat, ami majd másfélszeres áron van. Az mit tud ennyiért?
Más-más termékeket gyártanak, alma-körte. Alsa Pro rézköpenyes FMJ, Cam Pro vastagon galvanizált ólom, Frontier, LOS és Balleurope vékonyabban galvanizált (utóbbi sima ólom is), H&N galvanizált és lakkozott. A pisztoly mindet kilövi...
H&N erősen túlárazott szerintem, és a galvánréteg feletti lakkozás okát sem igazán értem. De pl. a .313-314 HBWC F lövedékük jó, csak azt használom a 32-eshez, eddig bejött.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Chronicus Magnumitis írta: 2023.11.23. 22:35 Más-más termékeket gyártanak, alma-körte. Alsa Pro rézköpenyes FMJ, Cam Pro vastagon galvanizált ólom, Frontier, LOS és Balleurope vékonyabban galvanizált (utóbbi sima ólom is), H&N galvanizált és lakkozott. A pisztoly mindet kilövi...
H&N erősen túlárazott szerintem, és a galvánréteg feletti lakkozás okát sem igazán értem. De pl. a .313-314 HBWC F lövedékük jó, csak azt használom a 32-eshez, eddig bejött.
32-höz nekem is az van és telnyleg jó. 9-eshez is vettem, érdekes volt, hogy valami fehéres izé vált le róla néha beültetéskor - ezek szerint a lakk. :-)

A LOS-nál kicsit érdekes, amikor néha egy lövedék simán átesik a kaliberezőn...?!

Akkor kipróbálom a Cam Prot, hogy mit bír, és meglátjuk. :-)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

tudna valaki tippeket adni lopor es csapi beszerzesre?
puskapor.eu-n, lapualoszer-en kivul
ingyom bingyom tálib-e?
laci008
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.08. 17:40 tudna valaki tippeket adni lopor es csapi beszerzesre?
Külföldiában sem nagyon van semmi ha van a benfentesek rácsapnak mint gyöngytyúk a zöldtakonyra.Nincs nagy okosság.Böjtös idők vannak.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem jo hir, kicsit overkill lenne venni 2 kilo vihtat hogy toltsek par szubszonikot :shock:
laci008 írta: 2023.12.08. 18:00 Külföldiában sem nagyon van semmi ha van a benfentesek rácsapnak mint gyöngytyúk a zöldtakonyra.Nincs nagy okosság.Böjtös idők vannak.
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2023.12.08. 17:40 tudna valaki tippeket adni lopor es csapi beszerzesre?
Írok priviben.
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2023.12.08. 18:54 nem jo hir, kicsit overkill lenne venni 2 kilo vihtat hogy toltsek par szubszonikot :shock:
Milyen port keresel - puska v pisztoly? Talán tudok adni amennyi köll - az almáriumban akad N110 és N320 …
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

gyors soretes port, s015, d032, reddot, bullseye, n320, n310.
nagy magnum puska csapit, nagy pisztoly csapit es valami port .45lc-hez :roll:
majd beszeltek 42-el es beszelunk 8-)
Petya357 írta: 2023.12.08. 20:03 Milyen port keresel - puska v pisztoly? Talán tudok adni amennyi köll - az almáriumban akad N110 és N320 …
ingyom bingyom tálib-e?
laci008
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.08. 20:45 gyors soretes port, s015, d032, reddot, bullseye, n320, n310.
nagy magnum puska csapit, nagy pisztoly csapit es valami port .45lc-hez :roll:
majd beszeltek 42-el es beszelunk 8-)
Üdv.Nagy pu csa van pár darabom.A long colthoz jó az n32c az is van.Összehozzuk.GLS foxpost?😂😂😂😂
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

laci008 írta: 2023.12.08. 21:26 Üdv.Nagy pu csa van pár darabom.A long colthoz jó az n32c az is van.Összehozzuk.GLS foxpost?😂😂😂😂
Laci008: Pro tipp: egybe csomagold, úgy olcsóbb ;)

Qqriq: N320 van bőven, Large PIstol is akad - de nem sok

Ha eleget lősz, megfontolandó áttérni az olcsóbb , könnyebben elérhető kis pisztoly csapira - .454 Casull hüvelyt le lehet rövidíteni .45 LC hosszra - és Kaszull már kis csapival működik. Eredetileg small Rifle lenne, de 45 LC töltetethez a pisztoly csapi is elég .
laci008
Fórumtag
Fórumtag

Persze sima ügy.A csapit csak beledobom a por közé majd tésztaszűrővel el lehet válogatni.😂😂😂
laci008
Fórumtag
Fórumtag

Üdv urak viccet félretéve volna nagy puska csapim magnum.Elsősorban cserélném sima nagy puska csapira.Vagy eladó is lehet.
20231205_131653.jpg
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Koszi, lehet hogy jovo heten feled lesz utam, ha osszejon irok :)
laci008 írta: 2023.12.08. 21:26 Üdv.Nagy pu csa van pár darabom.A long colthoz jó az n32c az is van.Összehozzuk.GLS foxpost?😂😂😂😂
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Nem hiszem hogy sokat fogok ezzel loni mert nagyon nem olcso a toltes se es inkabb 209-es csapit, viasz lovedeket hasznalok szorakozasra :)
Toltok parszaz darabot es elrakom vilagvegere, biztos ami biztos ontok hozza ezust lovedeket is 8-)

N320 subsonichoz lenen jo de kell meg szerezni magnum csapit es 200 grain folotti lovedeket is :roll:
Petya357 írta: 2023.12.08. 21:44 Laci008: Pro tipp: egybe csomagold, úgy olcsóbb ;)

Qqriq: N320 van bőven, Large PIstol is akad - de nem sok

Ha eleget lősz, megfontolandó áttérni az olcsóbb , könnyebben elérhető kis pisztoly csapira - .454 Casull hüvelyt le lehet rövidíteni .45 LC hosszra - és Kaszull már kis csapival működik. Eredetileg small Rifle lenne, de 45 LC töltetethez a pisztoly csapi is elég .
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Újratöltés szempontjából milyen előnye vagy hátránya van a nikkelezett sárgaréz hüvelyeknek? Tisztítás közben lekophat róla idővel a nikkelezés, vagy valami ilyesmi?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Egy régebbi kupac, khmm, sztétikaileg kifogásolhatóan megtisztított hüvely bevágtam újra a mosóba. Amikor szedtem ki őket, nézem, hogy egy csomó csappantyúzott volt... :-(

Jól gondolom, hogy egy óra pörgés után a mosóban nem lenne nagyon jó ötlet még komolyabb szárítgatás után sem betöteni ezeket, hiába elméletileg vízhatlan a csappantyú? :-)

Esetleg csinálhatnék belőle vaktöltényt, annál nincs gond, ha nem rendesen működik el a csappantyú.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.12.12. 11:40 Egy régebbi kupac, khmm, sztétikaileg kifogásolhatóan megtisztított hüvely bevágtam újra a mosóba. Amikor szedtem ki őket, nézem, hogy egy csomó csappantyúzott volt... :-(

Jól gondolom, hogy egy óra pörgés után a mosóban nem lenne nagyon jó ötlet még komolyabb szárítgatás után sem betöteni ezeket, hiába elméletileg vízhatlan a csappantyú? :-)

Esetleg csinálhatnék belőle vaktöltényt, annál nincs gond, ha nem rendesen működik el a csappantyú.
Szerintem a csapi nem vízhatlan(?)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.12.12. 11:40 egy csomó csappantyúzott volt... :-(
nem lenne nagyon jó ötlet még komolyabb szárítgatás után sem betöteni ezeket
Szia,

Hat, szerintem mar onmagaban a szaritgatas se a legjobb otlet. :-(

Amennyire tudom, rutinszeruen robbanak fel a csappantyuk szaritas kozben; a profi cegek ezt nem megelozik, hanem ugy szervezik a munkat, hogy ez ne okozzon problemat.

Bel
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

bel írta: 2023.12.12. 12:02 Szia,

Amennyire tudom, rutinszeruen robbanak fel a csappantyuk szaritas kozben; a profi cegek ezt nem megelozik, hanem ugy szervezik a munkat, hogy ez ne okozzon problemat.

Bel
Remélhetőleg simán szobahőmérsékleten tartásról beszélt.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Bel
Csak a fűtőtest melegébe raktam, nincsenek öngyilkos hajlamaim... :-D
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.12.12. 13:09 Csak a fűtőtest melegébe raktam, nincsenek öngyilkos hajlamaim... :-D
Pontosan hogyan szárítottad?
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Bel
Mitől ? Milyen hőfokon szárítják ?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

AndyA írta: 2023.12.12. 11:40 Egy régebbi kupac, khmm, sztétikaileg kifogásolhatóan megtisztított hüvely bevágtam újra a mosóba. Amikor szedtem ki őket, nézem, hogy egy csomó csappantyúzott volt... :-(

Kuka. Mérlegelés nélkül el kellene csettegtetni (ez a hivatalos megsemmisítési mód). Ha működik, ha nem - már nem használnám semmire.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nekem ugy remlik mintha az oktatason aszt montak vona hogy a csapit a viz nem bancsa csak az olaj :roll:
ingyom bingyom tálib-e?
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

qqriq írta: 2023.12.12. 16:15 nekem ugy remlik mintha az oktatason aszt montak vona hogy a csapit a viz nem bancsa csak az olaj :roll:
Az ultrahangos mosószeres víz szerintem egészen biztosan nem tesz jól neki
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

jo hat deneverrol nem volt szo :shock:
jelkepes osszegert atveszem megsemisitesre :roll:
Petya357 írta: 2023.12.12. 16:16 Az ultrahangos mosószeres víz szerintem egészen biztosan nem tesz jól neki
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára qqriq 2023.12.12. 16:18-kor.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2023.12.12. 13:13 Pontosan hogyan szárítottad?
Rátettem a langyos radiátor tetejére egy doozban.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2023.12.12. 16:16 Az ultrahangos mosószeres víz szerintem egészen biztosan nem tesz jól neki
Nedves tumbler, és kb. 3 csepp mosószr volt a vízben, mivel ezek egyszer már tisztított hüvelyek voltak, csak mai szemmel már nem tetszik, aminek egy fél éve még örültem, hogy milyen szépek. :-D
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.09. 08:43 Nem hiszem hogy sokat fogok ezzel loni mert nagyon nem olcso a toltes se es inkabb 209-es csapit, viasz lovedeket hasznalok szorakozasra :)
Toltok parszaz darabot es elrakom vilagvegere, biztos ami biztos ontok hozza ezust lovedeket is 8-)

N320 subsonichoz lenen jo de kell meg szerezni magnum csapit es 200 grain folotti lovedeket is :roll:
Hogyan töltesz viaszlövedéket? Találtam pár ezzel foglalkozó leírást a neten, de inkább az érdekel, hogy aki már ki is próbálta és van vele tapasztalata, az mit mond. :-)

Egyrészt javasolják a gyújuk felfúrását, másrészt egy paraffin + méhviasz + olaj (vagy zsír) vegyes keveréket javasolnak használni. Abból kell adott vastagságú lapot önteni, abba nyomni a hüvelyt, vagyis "betölteni a lövedéket", és csak utána bele a csappantyút, hogy addig a lövedék ki tudja nyomni a hüvelyből a levegőt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára AndyA 2023.12.12. 16:39-kor.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.12.12. 16:17 Rátettem a langyos radiátor tetejére egy doozban.
Ha nem akarsz tüzijátékot kis srpanelekkel, én azért ezt nem ismételném meg. Értem, hogy nem lett belőle gond, de ne kockáztassunk ilyenekkel inkább.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2023.12.12. 16:33 Ha nem akarsz tüzijátékot kis srpanelekkel, én azért ezt nem ismételném meg. Értem, hogy nem lett belőle gond, de ne kockáztassunk ilyenekkel inkább.
Az 50 fokos radiátoron is elpukkanhat? Ne már...
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

nem bonyolitom tul, csapi feszek fel van furva 209hez, a lovedeket meg siman benyomom ujjal.
amcsibol rendeltem hivatalos fastdraw lovedeket.
https://candrwax.com/
ha mar itt tartunk, elloltoltos saa-hoz flobercis dob minek minosulne? azzal az udvaron is lehetne viaszolni
AndyA írta: 2023.12.12. 16:32 Hogyan töltesz viaszlövedéket? Találtam pár ezzel foglalkozó leírást a neten, de inkább az érdekel, hogy aki már ki is próbálta és van vele tapasztalata, az mit mond. :-)

Egyrészt javasolják a gyújuk felfúrását, másrészt egy paraffin + méhviasz + olaj vegyes keveréket javasolnak használni. Abból kell adott vastagságú lapot önteni, abba nyomni a hüvelyt, vagyis "betölteni a lövedéket", és csak utána bele a csappantyút, hogy addig a lövedék ki tudja nyomni a hüvelyből a levegőt.
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

az oktatason ugy emlekszek azt mondtak hogy loport lehuzni a vecen, csapit badog bogrebe a sparhelt tetejere.
megsemmisites celjabol.
AndyA írta: 2023.12.12. 16:39 Az 50 fokos radiátoron is elpukkanhat? Ne már...
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.12. 16:43 nem bonyolitom tul, csapi feszek fel van furva 209hez, a lovedeket meg siman benyomom ujjal.
amcsibol rendeltem hivatalos fastdraw lovedeket.
https://candrwax.com/
ha mar itt tartunk, elloltoltos saa-hoz flobercis dob minek minosulne? azzal az udvaron is lehetne viaszolni
Hogyé' postázták az Államokból?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2023.12.12. 16:39 Az 50 fokos radiátoron is elpukkanhat? Ne már...
Nem, de én ilyen túlbiztosítós vagyok.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

"International bullet cost is $25.00/1,000. Postage to Hungary is $37.45 for 1,000 for a total cost delivered of $62.45 U.S. for .45/.44 cap & ball.
2,000-4,000 quantity would ship for $81.75 plus bullet cost.
Thank you for your interest in C&R Wax,
Bob Marshall
C&R Wax LLC"
AndyA írta: 2023.12.12. 17:23 Hogyé' postázták az Államokból?
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.12. 17:46 "International bullet cost is $25.00/1,000. Postage to Hungary is $37.45 for 1,000 for a total cost delivered of $62.45 U.S. for .45/.44 cap & ball.
2,000-4,000 quantity would ship for $81.75 plus bullet cost.
Thank you for your interest in C&R Wax,
Bob Marshall
C&R Wax LLC"
Köszi!

Én Ausztriát kérdeztem tőlük. Valamiért oda olcsóbb szokott lenni sok helyről... Talán, mert ritkábban tűnnek el csomagok a postázás közben...? :-(
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Ha nem akarsz furkalni van nala kesz huvely is 209-hez.
AndyA írta: 2023.12.12. 17:49 Köszi!

Én Ausztriát kérdeztem tőlük. Valamiért oda olcsóbb szokott lenni sok helyről... Talán, mert ritkábban tűnnek el csomagok a postázás közben...? :-(
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2023.12.12. 17:52 Ha nem akarsz furkalni van nala kesz huvely is 209-hez.
Tudom, láttam. De úgy már kezd lassan drága hobbi lenni. A 209-es csapi sem annyi, mint egy SP. :-)

Van amúgy Speer műanyag hüvelyes, LP-s, "gumi" lövedékes ilyenem is 38-ashoz, meg kilences, amihez spéci sárgaréz "lőszerek" vannak, LP a fenekébe, és valami műanyag lövedék az elejébe, azután durr. Na, ez az, Aravon, csak nem jutott eszembe a neve.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

hasznalt mar valaki vattat fillernek? pamut vagy muszalas a jobb?
ingyom bingyom tálib-e?
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

qqriq írta: 2023.12.16. 20:46 hasznalt mar valaki vattat fillernek? pamut vagy muszalas a jobb?
Pont tegnap töltöttem ilyen lőszert, még nem teszteltem.
Trailm
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Trailm »

Mi az a filler ?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

mit hasznalsz?
Fortitu írta: 2023.12.16. 21:03 Pont tegnap töltöttem ilyen lőszert, még nem teszteltem.
ingyom bingyom tálib-e?
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

bizonyos lopor terfogatszazalek alatt(az ertekerol megoszlanak a velemenyek) hasznalni kell valamit ami a huvely aljaban tartja fekvo helyzetben is.
tobbnyire vattat hasznalnak, de van direkt erre kitalalt termek is.
peldaul: https://www.pufflon.com/newfront.html
mivel nalam a subsonic .308 toltetnel a lopor a huvely ~24%-at tolti ki biztosan kell valami fole. ilyen esetben celszeru a magnum csapi hasznalata es a gyulyuk felfurasa is. allitolag.
Trailm írta: 2023.12.17. 08:14 Mi az a filler ?
ingyom bingyom tálib-e?
Válasz küldése