tvsmaci írta: ↑2023.10.06. 13:22
Mi a baj a csőkígyóval? Nekem azt mondták, hogy nem pucol rendesen és kefét meg rendes oldószert használjak inkább.
Ballistollal szoktam befújni, hagyom állni, és áthúzom rajta 2-3x a csőkígyót. Szemre tisztának tűnik.
Csőkígyó - én is azt használom minden nem-precíziós hosszú fegyveremre, van három - nem vagyok kígyó ellenes

tökéletesen alkalmas AK-ra, cowboypuskára, vadászpuskákra, stb. Kényelmes, és gyorsan, egyészen jól tisztít.
A .22 LR (“még olcsó, de már precíziós”) hosszútávlövő puskámat vesszővel,-patcheket, keféket szép sorban váltogatva tisztítom. Szemre ugyanaz, de tartósságban, pontosságban - azt mondják nem ugyanaz. Olyan fegyverről beszélünk, amivel jó napon 50 méteren a lőlapot összeérnek a lövések. Az ilyen minden meglátszik, még a nagyon pici hibák is. A Kalasnyikovom jó, ha szórás an a sörösdoboz alját hozzá 50 méteren - neki mindegy.
A csökígyó ugyanazt a dzsuvát, amit kitisztított, többcsőr is végig tolja a csövön, mivel a kígyó anyaga magába zárja a szdnnyeződéseket és sok alkalom során már mikro karcolásokat okozhat. Normál estben ez mindegy, bizonyos minőségi szint fölött már nem szerencsés. Úgy lenne jó, ha minden használat után féktisztítóval kimosná az ember - akkor tiszta maga a kígyó is - de ezt reálisan kevesen teszik meg. Kefével, helyesen tisztítva egy irányba megy ki a ki a, nem oda-vissza, az előző tisztítás mocska nem kerül a következőbe, mert nem itatja fel a kígyó az olajjal együtt a szövetbe.
Simonyi Ottó, Szikszay Tamás, és náluk még nevesebb nenzetközi kaliberű lövészek is ugyamazt írják a könyvükben - igazán pontos puskát ne csőkígyóval tisztítsunk, ha nem muszáj. Személyesen konzultálva is ugyanezt mondták. Lehet, hogy mindketten túltolják, de ha a többszörös mesterlövész világbajnok ezt mondja, nekem egyszerűbb elhinnem mint nem.