gvass1 írta: ↑2023.08.24. 12:10
De itt pont nem erről van szó, hiszen szó nincsen magánlakásról vagy annak kertjéről, és nem is az ütött szó nélkül, akivel verbális(?) konfliktusa volt. Egyáltalán nem jó analógia.
Itt nagyon sok minden a részleteken múlik, de egyértelmű, hogy mindenki KURVAERŐS ÉS ÖNÉRZETES volt, de OKOS az SENKI.
Nem akarok ám a végtelenségig kötekedni
, mert tök felesleges, nem mi döntünk, hanem a bírák.
Az analógia szerintem nem rossz pedig. Arról szól, hogy jogtalan támadást nem csak személy (testi épség) ellen, hanem vagyon (vagyoni jogok és érdekek), sőt, akár közérdek ellen is lehet intézni. Ezek kutya absztrakt kategóriák, de létező dolgok, így aki vagyont vagy közérdeket támad jogtalanul, az nehezen kerülhet a védekezővel szemben önvédelmi pozícióba.
Az én analógiám erre (tehát a vagyoni jogok elleni támadás esetére) mutat rá és egyébként más elemeiben szándékosan különbözik a megtörtént esettől. Nem azért, mert zavart akarok kelteni, hanem azért, mert ezáltal kicsit érthetőbbé válik (saját kertjében vagy lakásában zajló szituációt mindenki könnyebben értelmez, mint egy étterem vagy presszó udvari részének jogi megítélését, ami majd a konkrét esetben ugyancsak szempont lesz, hiszen nem mindegy, hogy magánterület vagy közterület).
Az én különvéleményem az, hogy a késelő a szálloda/étterem vagyoni jogait jogtalanul támadta (a jogsértő magatartása az büntetőjogilag jogtalan támadás, szerintem) és ez alapból kizárja azt, hogy a sértett védelmében fellépő személlyel szemben önvédelmi pozícióba kerüljön. Mindez ugyanakkor, megintcsak szerintem, nem jelenti azt, hogy ha a portás srác túlélte volna a szituációt, akkor a felelőssége az állonvágás miatt ne lett volna megállapítható.
De nem kötekszem tovább, még szép sorban válaszolok mindenkinek, aztán elengedem a témát, mert úgysem nekünk kell gyűrnünk egymást, arra ott vannak a hivatásbeliek. És azt se felejtsük el, hogy nem véletlenül van fellebbviteli rendszer az ítélkezésben, ezek tényleg nem könnyen megítélhető dolgok, ezért nem is gondolom úgy, hogy enyém lenne a fellebbezhetetlen igazság és mindenki más hülyeséget ír, sőt, vastagon benne van, hogy nem jól látom!
Béke!